Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadczenia z MIT-em

Rekomendowane odpowiedzi

Myśle, że pojawi się niebawem więcej używek TA na wtórnym rynku i ceny na nie trochę spadną. Cykl modelowy u Transparenta to 7-8 lat, a teraz mija 7 lat od wprowadzenia serii MM2, czyli lada chwila będzie nowa seria MM3. Wtedy cześć osób bedzie chciała wymienić swoje modele na nowsze. Nie każdy ma prawo do upgradu, a poza tym to kłopotliwe wysyłki do USA, problemy celno-papierowe itd.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Oracle HD120 do wyrwania na Audiomarkt za 5k euro. To już raczej kosmos nie jest :) Holendrzy to wołają prawie 3k euro za podstawową 850 a to przecież dużo starszy kabel z ubiegłego wieku. Ciekawe skąd taka duża utrata wartości tych HD120, skoro takie wspaniałe. Po cenie używek tej przepaści jakoś nie widać.

http://www.audio-markt.de/_markt/item.php?id=7676136555&audioauktion=521bc320d55534e75859213d9b86398f

http://www.highend-broker.com/highend2/product1.php?product=1199

W rzeczy samej wycena HD120 na 5.200 Euro wygląda bardzo rozsądnie. Odnośnie MIT 850 to Johan trochę z tą ceną przesadził, aczkolwiek to nie jest jego kabel, tylko sprzedaje go w czyimś imieniu jako broker. Tak na moje oko realne jest jakieś 2.000 Euro.

Ja pisałem o cenie nowych kabli. A te są na pewno za wysokie. Przynajmniej dla mnie ;)

Jak na 3 -letnią używkę w dobrym stanie cena jest o.k.

Masz Jarku absolutnie rację. Cena 25 tys. Euro za kabel woła o pomstę do nieba. To jest jakiś chory wyścig cenowy. Jakieś 15 lat temu absolutnie topowe kable w typie Audioquest Everest, Kimber KS 3038, itp kosztowały w granicach 35 tys. zł nowe. To co się potem zaczęło dziać na rynku to jakaś choroba. W tym kontekście wycena praktycznie nowego Oracle HD na poziomie około 20% ceny katalogowej sprawia naprawdę rozsądne wrażenie. Ale to dalej jest około 20 tys. zł, czyli zakładając że wspomniany MIT kosztowałby tak jak kiedyś 35 tys. zł to jest właśnie uczciwa wycena:-) Mnie zastanawia za ile faktycznie sprzedaje się nowe Oracle. Na moje oko, przy wycenie rzędu 25 tys. Euro realnie to będzie nawet poniżej 50% detalu.

Myślałem o Cardasie Golden Reference, ale może MIT byłby lepszy...

Tybero, MIT Magnum jest duuużo lepszy kablem niż Cardas Golden Reference. Pod każdym względem.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Cena 25 tys. Euro za kabel woła o pomstę do nieba.

Ale są kable za 40.000 eur!!! To dopiero jest hard core.

Proszę sobie wyobrazić ,że 2 m drutu kosztują tyle co np. samochód VW Passat albo inny tej klasy.

Gdzie jest logika w tym wszystkim? To jakaś paranoja żeby samochód , który wymaga lat badań i nakładów o skomplikowaniu samochodu w stosunku do kawałka drutu nawet nie chcę wspominać kosztował tyle co kawałek metalu w izolacji.

"Quo vadis audio" ?

Edytowane przez jarek&ania

Proszę sobie wyobrazić ,że 2 m drutu kosztują tyle co np. samochód VW Passat albo inny tej klasy.

Gdzie jest logika w tym wszystkim? To jakaś paranoja żeby samochód , który wymaga lat badań i nakładów o skomplikowaniu samochodu w stosunku do kawałka drutu nawet nie chcę wspominać kosztował tyle co kawałek metalu w izolacji.

"Quo vadis audio" ?

Odpowiedź jest prosta odsetek zboczonych audiofilów jest tak nikły że obniżenie ceny poprzez wysoką ilość urządzeń wyprodukowanych nie jest brany w rachubę.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

"Quo vadis audio" ?

Pytanie powinno być inne ... ile jeszcze jesteś w stanie zapłacić za swoją pasję ... wariacie?

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Tak, jest to corehard. Pamiętam, jak w latach dziewięćdziesiątych, szokowały mnie ceny topowych Transparentów XL... a przecież był to tylko ułamek i namiastka tego, co się teraz uprawia. Rozumiem przesłanie, ideę i jakość dobrego okablowania, jednak ciężko mi zrozumieć i przy okazji zaakceptować absurdalne ceny tych kabli.

Parker's Mood

Teraz topowe głośnikowe Tary Labs to 50000$, czyli to samo co MIT Oracle SHD. Poczekajcie na ceny nowych Transparentów MM3. Opus MM3 pewnie też będzie wyceniony na 50000$ !!

Poczekajcie na ceny nowych Transparentów MM3. Opus MM3 pewnie też będzie wyceniony na 50000$ !!

50000 USD TO BEDZIE KOSZTOWAŁ INTERKONEKT,A 150000 USD GŁOSNIKOWE!!

Tak se czytam te wpisy i myślę że można dostać po nich deprechy.

A kto ma najdłuższego kabla u siebie?

BI-WIRE I TRI-WIRE ODPADAJĄ.............ZE WZGLEDÓW OCZYWISTYCH.))

Mirek Potempski

Dobre by było,abyś miał w domciu u siebie te druty co wystawiasz w ogłoszeniach-bo jak dla mnie to pajacujesz ogromnie,a to jest nieładnie.

tak oszukiwać ludzi zainteresowanych kupnem.Poproszę Cię o jakieś foty wypaśnych kabli mita-przez nie się zrehabilitujesz-piszę serio

Są najbardziej znane dwa ziółka-tzn. rumianek i mięta,więc dlatego wybrałem sobie transparenta.

piszcie dalej ale emocje tu są,a nawet brak rozróżnienia jawy ze snem,a także niespełnione marzenia.......i inne pierdoły.

Pewnie w 2025 ceny niektorych kabli siegna milionaUSD....

i milo bedziecie wspominali, ze w tym 2014 to byly rozsadnie wycenione te kable;)

A tak serio nawet 15 lat temu ceny za kable 30zl to jakis koszmar. Uczciwie patrzac to zaden miedziany, bezpuszkowy kabel nie powinien byc drozszy niz 1000zl, troche wiecej za puszkowe a najwiecej za srebro, ale i tak np 5k zl to bylby kosmos. Niestety tak Nas nauczyli, ze na kabel za 5k mowimy srednio budzetowy a normalni ludzie kupuja kable za 20zl:)))

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

"Quo vadis audio" ?

Z tymi cenami to już był hard core. W latach 90 topowy Mit 850 Shotgun Evo w wersji tri-wire kosztował ponad 730 milionów złotych a 1m2 mieszkania kosztował 1-5 milionów zł. Pamięta jak nowy Fiat kosztował 120 milionów. Z tego wychodzi, że za kabelek mogłeś kupić kilka mieszkań lub dwa domy. Czyli dzisiaj nie jest tak drogo :)

Tym bardziej rynek szybko weryfikuje ceny urządzeń i "super nowości" po 3 latach kosztują niewiele więcej jak 20 letnie referencje. Sam chętnie bym kupił kabel za 20zł ale jak się raz spróbuje wysokich Mitów lub Transparentów to trudno później bez nich wytrzymać.

Edytowane przez Szymon
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Sam chętnie bym kupił kabel za 20zł ale jak się raz spróbuje wysokich Mitów lub Transparentów to trudno później bez nich wytrzymać.

Tutaj " niestety " masz całkowitą rację.

Ale podobno drut to tylko drut , tak przynajmniej twierdzą niektórzy koledzy ;)

Edytowane przez jarek&ania

Stary Audiofilu, rozumiem, że znasz te wyroby i chodzisz w tej lidze albo wyżej, wszystko dla Ciebie a ja jednak nie traktuję Cię na serio, musiałbym się spić najpierw żeby to zrobić.

może teraz więcej wejdzie

i jeszcze może taki,

i jeszcze może taki,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4521-0-77484600-1403605953_thumb.jpg

post-4521-0-42543200-1403606066_thumb.jpg

post-4521-0-56708500-1403606082_thumb.jpg

post-4521-0-30863300-1403606115_thumb.jpg

post-4521-0-46269300-1403606130_thumb.jpg

post-4521-0-87905000-1403606656_thumb.jpg

post-4521-0-91244000-1403606665_thumb.jpg

post-4521-0-73687000-1403606883_thumb.jpg

post-4521-0-70829600-1403607047_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziekuję bardzo za foty.........piekne foty tez potrafie nieżle cykać

Gdzie je robiłeś i jakim aparatem?..........bo wydaje mi się ,że w róznych pomieszczeniach foty były robione-dlaczego?

...Transparent ma jednak inną ideę i wnosi do muzyki czary mary, tak bym to określił, czyli mówiąc artystycznie, magię i magiczny ciemny ton. W kilku aspektach, jak np. rozdzielczość i kontrastowość, kable Transparenta nie są szczytem możliwości, jednak swoją aurą i właśnie magicznym przekazem, deklasują wielu, a może nawet bardzo wielu konkurentów. ...

możesz proszę napisać, które TA tak grają ??

----------------------------------------------------

Dzięki. Będę musiał w takim razie sprawdzić serię Reference bo miałem Ultra (MM) XLR i to było dokładne przeciwieństwo tego co napisałeś.

Tez mialem Ultra IC na testach i to byla tragedia...ale moze w jakims bardzo chudym systemie by sie sprawdzil, bo u mojego kolegi sie sprawdzil.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Wojtek, co do Ultra mam dokładnie odwrotne spostrzeżenia. U mnie grał dość jasno więc jak widać co system to inaczej.

u mnie zagral bardziej nasyconym dzwiekiem niz anty, magnum, chorus i velum

Dzięki. Będę musiał w takim razie sprawdzić serię Reference bo miałem Ultra (MM) XLR i to było dokładne przeciwieństwo tego co napisałeś.

A ja miałem głośnikowe Utra w najnowszej wersji i na systemie tranzystorowym nie chciało to brzmieć naturalnie, była bardzo gorąca średnica i właściwie tylko ona. Kable innej firmy za trzy razy mniejsza kwotę okazały się dużo lepsze.

Natomiast Reference ale w najnowszej wersji są to bardzo porządne kable.

Powiedziałbym, że wspaniały detal, przeżroczystość i szybkość nie wnoszą nic do magii, a nawet można powiedzieć, że jej przeszkadzają. Transparent jest firmą z klasą i od lat, z własną koncepcją dżwięku: ciemniejszą jego aurą, niewymuszonym detalem i wagą. Modele od Reference wzwyż trzymają bardzo wysoki poziom i nie są warte nawet 1/3 ceny, ale co zrobić...

Parker's Mood

Od modeli Reference wzwyż.

Mark bardzo trafna opinia o TA w stosunku do MIT'a. Większość kończy swoją przygodę na TA Reference głośnikowych.

Interkonekty już nie są tak dobre jak głośnikowe o czym pisałem kilka razy na forum .Sam używam TA na przemian

z Kubalą. Nowsze wersje MM, MM2 nie są warte ceny którą oczekuje producent. Stosunek jakości dzwięku do ceny

mocno nadwerężony w stosunku do wersji poprzednich które grają wręcz doskonale przy świetnej relacji jakość/cena.

Ale to w każdej firmie relacja do ceny jest absurdalna a czym nowsze serie tym wyższe ceny. Teraz za MM3 to dopiero należy się spodziewać cen… :-)

Osobiscie nie testowałem MM2 ale czytałem recenzje jednego z uzytkowników który MM2 porównywał ze starszą wersją

Reference XL i napisał że dla niego starsze modele grają lepszym dżwiękiem z lepszym nasyceniem oraz dobrą proporcją

powietrza/przestrzeni. W nowych modelach ten aspekt jest trochę zachwiany w równowadze ilości powietrza do samego dżwięku.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Słuchaliśmy ostatnio XLR Ultra MM i zagrał bardzo dobrze pomiędzy ARC CD 7 a BAT VK-51 SE. Przy czym to nie jest brzmienie starych Transparentów. Ten Ultra MM jest jasny, świeży, dynamiczny i dość konturowy. Mnie się to brzmienie kojarzyło trochę z czymś pomiędzy wysokimi Fadelami a Kimberem Selektem KS 1130. Generalnie niezły kabel jak na tak niską linię modelową. Wskazuje na to, że wyższe modele z nowej serii są bardzo dobre. Dla mnie osobiście to krok wprzód, w kierunku brzmienia bardziej neutralnego. Nie ukrywam, że dotychczas nie miałem zbyt dobrego zdania o kablach TA, ale ten Ultra jest naprawdę niezły.

Edytowane przez tomkly

Osobiscie nie testowałem MM2 ale czytałem recenzje jednego z uzytkowników który MM2 porównywał ze starszą wersją

Reference XL i napisał że dla niego starsze modele grają lepszym dżwiękiem z lepszym nasyceniem oraz dobrą proporcją

powietrza/przestrzeni. W nowych modelach ten aspekt jest trochę zachwiany w równowadze ilości powietrza do samego dżwięku.

Nieprawda

Słuchaliśmy ostatnio XLR Ultra MM i zagrał bardzo dobrze pomiędzy ARC CD 7 a BAT VK-51 SE. Przy czym to nie jest brzmienie starych Transparentów. Ten Ultra MM jest jasny, świeży, dynamiczny i dość konturowy. Mnie się to brzmienie kojarzyło trochę z czymś pomiędzy wysokimi Fadelami a Kimberem Selektem KS 1130. Generalnie niezły kabel jak na tak niską linię modelową. Wskazuje na to, że wyższe modele z nowej serii są bardzo dobre. Dla mnie osobiście to krok wprzód, w kierunku brzmienia bardziej neutralnego. Nie ukrywam, że dotychczas nie miałem zbyt dobrego zdania o kablach TA, ale ten Ultra jest naprawdę niezły.

Prawda

Tomasz w przeciwieństwie do tego co napisało kilkoro moich poprzedników o głośnikowych Ultra [ best buy moim zdaniem] to potwierdzałoby twoją teorię że Ultra jest idealnie zszytym proporcjonalnie w pełnych zakresach pasma doskonałym kablem głosnikowym w stosunku do modelu Reference który jest lepszym ale zdecydowanie droższym TA.

Jak już wspomniałem nie miałem okazji testować żadnej z serii MM,MM2 to całkowicie jestem zadowolony z użytkowania

poprzednich modeli Ultra,Ultra XL,Reference , Reference XL. Akurat jasność[*] w dzwięku nie jest mi potrzebna a dobre

i proporcjonalne nasycenie całego pasma z dobrą przestrzenią ale uwaga bez nadmuchanego sztucznie mega powietrza.

[*] prawdopodobnie masz na myśli sporą ilość powietrza których zdaniem wielu MM i MM2 mają za dużo.

Tomasz, dalej bedę twierdził że kable głosnikowe firmy Transparent Audio są zdecydowanie lepsze od interkonektów TA

w tych samych modelach. Jeśli ktoś musi i chce mieć TA w całym systemie to proponuję głośnikowe Ultra i ic Reference.

Prawda

Piotrek a jaki Ty oszczedny w slowach sie zrobiles;))

• Pokaż nowe odpowiedzi