Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli klasyka, lecisz Kaczyńskim - wiem, ale nie powiem. Przerabialiśmy to w wątku obok. Faktycznie - teraz już wszystko wiadomo. Nie musisz już nic więcej dodawać.

MSB jest najbardziej zaawansowanym technologicznie DACiem ze wszystkich tu omawianych.

1. Jako jedyny wyposażony jest w Femto Clocka (o osiągach lepszych niż nie tylko niż zewnętrzne zegary dCSa, ale także zegary Rubidowe) - a wiadomo że jakość przetwornika jest bezpośrednio determinowane przez jakość zegara

2. Jako jedyny posiada niezwykle zaawansowane filtry cyfrowe

3. Posiada najbardziej zaawansowanego DACa - multibit (R2R) o rozdzielczości 26 bit x4; zaawansowanego DACa ma także dCS, ale to już niestety mniej purystyczna konstrukcja Delta-Sigma;

4. Jako jedyny posiada bufor danych (mieszczący 0.5s muzyki) dzięki czemu jest niewrażliwy na jitter - dane trafiają do bufora, tam oryginalny sygnał zegara trafia do kosza, po czym dane wysyłane są do przetwornika, taktowane już superdokładnym Femto Clockiem znajdującym się na pokładzie. M.in. z tego powodu nie ma konieczności stosowania jakiś szczególnie wymyślnych wejść USB - ważne jest tylko aby obsługiwały potrzebne częstotliwości. W przypadku MSB jest to 384kHz i DSD 128x. Jak rozumiem w dCSie ten limit wynosi 192kHz i x64 dla DSD.

5. Odtwarza DSD - i to zarówno x64 jak i x128.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

MSB jest najbardziej zaawansowanym technologicznie DACiem ze wszystkich tu omawianych.

Gdzie można ten sprzęt pożyczyć?

Poniżej dane C1 - CH Precission

ako jedyny wyposażony jest w Femto Clocka (o osiągach lepszych niż nie tylko niż zewnętrzne zegary dCSa, ale także zegary Rubidowe) - a wiadomo że jakość przetwornika jest bezpośrednio determinowane przez jakość zegara

A jak było u ciebie lepiej z pre czy bez?

c1_flyer_1v1.pdf

1. Jako jedyny wyposażony jest w Femto Clocka (o osiągach lepszych niż nie tylko niż zewnętrzne zegary dCSa, ale także zegary Rubidowe) - a wiadomo że jakość przetwornika jest bezpośrednio determinowane przez jakość zegara

Crystki to rowniez femtoclocki o porownywalnych parametrach a nawet prawdopodobnie lepszych gdy sie je inaczej zasila anizeli standartowo, dodatkowo mozna zatosowac ovenowanie co jeszcze duzo bardziej zwieksza ich parametry. Owszem Crystkow nie ma w DCS-e, ale DCS stosuje inna sztuczek wszystkie zegary maja bardzo male odchylki czestotliwosci w ppm sa dobierane oraz starzone w piecu. To daje to, ze nie ma dostrajania "duzego" pomiedzy klockami, wszystko chodzi na jednej bardzo dokladnie tej samej czestotliwosci petla koryguje tylko male odchylki. To ma ogromna zalete wieksza niz to co oferuje MSB-tak mi sie zdaje. oczywiscie diabel tkwi w szczegolach ciezko powiedziec kto uzyskal lepsze efekty dzwiekowe, trzeba posluchac, Ty masz ta przewage.;)

Nie sadze by te femtoclocki MSB byly takie dobre pokazuja to pomiary stereophila ze to wcale nie jest takie super, owszem tlo jest bardzo nisko ale szpikulce sa-je tez sluchac BARDZO (znam pomiar jitteru J-testy o znacznie leszpych wynikach z zastosowaniem Sabre i Crystka tlo jest na tym samym poziomie nie ma szpikulcow ;) .No chyba ze trafil im sie trefny egzemplarz a pomiary firmowe femtoclocka mowia prawde. Ale znajac polityke MSB duzo rzeczy naciagaja. ;)

2. Jako jedyny posiada niezwykle zaawansowane filtry cyfrowe

Przed chwila mowiles ze lepszy jest Chord.

A jakie filtry sa w Vivaldim to zagadka mysle ze tez nie spia... Dodatkowo Vivaldi ma rozbudowane strome filtry analogowe ktore likwiduja w sposob analogowy szumy cyfrowe, tego zaden filtr cyfrowy nie zalatwi, tutaj jest kolejny minus moim zdaniem dla MSB ;)

3. Posiada najbardziej zaawansowanego DACa - multibit (R2R) o rozdzielczości 26 bit x4; zaawansowanego DACa ma także dCS, ale to już niestety mniej purystyczna konstrukcja Delta-Sigma;

Ciezko to porownac, w kazdym badz razie intermedulacja i harmoniczne duzo wyzsze w MSB, co prawda harmoniczne moze sa malo istotne dla odbioru muzyki to jednak powoduja ocieplenie i utrate rozdzielczosci.

Jesli chodzi o rozdzielczosc i liniowowosc MSB to zadna rewelacja, pomiary sa nedzne (owszem to moze byc malo slyszalne)! te 26 bitow to BZDURA

4. Jako jedyny posiada bufor danych (mieszczący 0.5s muzyki) dzięki czemu jest niewrażliwy na jitter - dane trafiają do bufora, tam oryginalny sygnał zegara trafia do kosza, po czym dane wysyłane są do przetwornika, taktowane już superdokładnym Femto Clockiem znajdującym się na pokładzie. M.in. z tego powodu nie ma konieczności stosowania jakiś szczególnie wymyślnych wejść USB - ważne jest tylko aby obsługiwały potrzebne częstotliwości. W przypadku MSB jest to 384kHz i DSD 128x. Jak rozumiem w dCSie ten limit wynosi 192kHz i x64 dla DSD.

Duzo firm to stosuje nie mowiac zupelnie NIC sam sie bawilem tym i gram z takiego bufora, malo to daje to jest wodotrysk, problemy leza zupelnie gdzie indziej..

Odtwarza DSD - i to zarówno x64 jak i x128.

Zadna rewelacja ;)

Faktycznie - teraz już wszystko wiadomo. Nie musisz już nic więcej dodawać.

Dodaje kiedy chce i pisze co chce i robie co chce ;)

A czy wszystko wiadomo? ...Ty jak zwykle wszystko wiesz, ja zawsze szukam pytam i mysle...

Pozdrawiam StasioP

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Panowie.

Ja gram obecnie po coaxialu i próbuję również ch-link.

Jaki kabel cyfrowy (xlr/rca) polecacie ?

Oyaide sprawdził się w Metronome ale w CH jest chyba za przejżyście jak na mój gust.

CH jest już samo w sobie tak detaliczne ,że srebra raczej nie potrzeba jako połaczenia po spdif-ie.

stasiop - takiego stosu ....... jak napisałeś dawno nie czytałem !

Elb, a cz MSB ma wyjście ze swojego zegara tak by taktować nim np jakieś inne zew.źródło np Aurendera W20?

Może mieć, ale jest to niepotrzebne - zegar z sygnału przychodzącego nie jest używany, ponieważ tak jak pisałem - wszystko trafia do bufora gdzie sygnał zegara z transportu idzie do kosza.

A jak było u ciebie lepiej z pre czy bez?

Ja jestem gorącym zwolennikiem wywalania pre i łączenia bezpośrednio. Jeżeli nie masz źródeł analogowych, pre nie ma racji bytu.

Gdzie można ten sprzęt pożyczyć?

W Audio Systemie mają.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ja jestem gorącym zwolennikiem wywalania pre i łączenia bezpośrednio. Jeżeli nie masz źródeł analogowych, pre nie ma racji bytu.

A jakie doświadczenia mieliście z połączeniem , które sprawdza się najlepiej dla transportu płyt?

SPDIF czy raczej AES-EBU ?

P.S.

Dzięki za info na temat MSB.

Zapytam.

Zazwyczaj Najlepsze jest BNC, następnie aes i na końcu RCA.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jeśli weźmiesz dla siebie CH to pozostaje ci tylko CH Link bo po innych nie prześlesz sygnału SACD.

No niby tak.

Ale powiem tobie szczerze ,że SACD czy dobra CD to praktycznie nie ma różnicy ;)

Poza tym nie wiem czy nie zostanie Metronome ;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jak wepniesz Siltecha XLR w Metronome to bedziesz miał rozdzielczość CH i muzykalność Metronome.

W poniedziałek jak będzie u mnie DCS to wepnę go i CH bez pre.

Posłucham i wtedy zdecyduję.

Po urlopie wezmę na odsłuch tego MSB i porównam.

Chociaż design mi raczej nie odpowiada.

Jak rozmawiałem z konstruktorem w CH to on sam mi mówił żeby grac bez pre bo wtedy CH gra najlepiej.

Mówił ,że ich rozwiązanie regulacji głośności to jakieś nowatorskie czy ki diabeł.

Dzisiaj mój znajomy dealer z południa Europy pisał mi,że słuchał CH z zewnętrznym zasilaniem (prototyp) i twierdził ,że jest jeszcze lepiej (choć trudno jest mi to sobie wyobrazić) ;)

Niestety Metronome nie ma regulacji głośności i tu jest "mały" problem ;(

Nie rozumiem?

W CH masz BNC i CH link lub SPDIF lub AES.

Sam BNC to tylko zegar.

Pytałeś ogólnie więc odpowiedziałem ci ogólnie. Nie mam pojęcia jakie systemu przesylu sygnału stosuje CH. Jeżeli jakieś własne, to zapewne są lepsze niż SPDIF do którego sie odnosiłem.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Metronome to czysty DAC a nie preamp z DAC-iem.

I to może okazać się największą przeszkodą.

Ale nie ma co przesądzać podłączę CH i DCS-a bez pre i wszystko będzie jasne.

Technologicznie CH jest na obecnym / najwyższym poziomie techniki.

Nie ma co się łudzić wykonanie również jest lepsze niż w Metronome.

Ale nie tylko wykonanie i pomiary grają.

Gra muzyka.

Choć Stasio pewnie mnie zaraz objedzie ,że mam zwidy ;)

1. Jako jedyny wyposażony jest w Femto Clocka (o osiągach lepszych niż nie tylko niż zewnętrzne zegary dCSa, ale także zegary Rubidowe)

A tutaj pomiary dokonane ta sama metoda pomiarowa - J-test

tym samym urzadzeniem pomiarowym - Audio Precision

ta sama rozdzielczoscia - 24 bity

Pomiary MSB Platinium zrodlo-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pomiary Resonessence Labs -

Ukryta Zawartość

Roznice na korzysc Resonessence, prosze sie przygladnac pomiarom.

Roznica w cenie

FemtoSecond Galaxy Clock $9950

Resonessence uzywa zegara Crystek cena 30$

Wnioski oczywiste MSB platinium to sciema jakich malo. Jesli trzeba bede analizowal dalej, jest wiecej takich oczywistych kwiatkow.

post-31719-0-39242600-1373015867_thumb.png

post-31719-0-33864100-1373015878_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analizuj, analizuj. Jak będę miał chwilę czasu to może nawet ci odpisze na twojego wcześniejszego posta, bo ubawił mnie setnie.

Co do wyników które wkleiłeś to nawet nie jesteś ich w stanie prawidłowo zinterpretować, co jest w sumie zabawne.

Analizuj, analizuj. Jak będę miał chwilę czasu to może nawet ci odpisze na twojego wcześniejszego posta, bo ubawił mnie setnie.

Nie odpiszesz walisz scieme tak jak MSB, nie odpiszesz bo nie masz rzeczowych argumentow ;)

Co do wyników które wkleiłeś to nawet nie jesteś ich w stanie prawidłowo zinterpretować, co jest w sumie zabawne.

I jeszcze wprowadzasz czytajacych w blad analiza jest poprawna! Tlo jest w obu przypadkach na okolo -148dB piki wystepuja -142dB Resonessence, MSB -135dB. Czyli 7dB gorzej w MSB. A roznica w cenie koszmarna...co tu wiecej analizowac? :D

(o osiągach lepszych niż nie tylko niż zewnętrzne zegary dCSa, ale także zegary Rubidowe)

Od kiedy zegary rubidowe maja niski jitter??? Znow cos mieszasz. Zegary Rubidowe maja bardzo niski jitter dlugookresowy rzedu sekund minut i godzin, maja za to nienajlepsze parametry krotkookresowe, ktore potrzebne sa do zegarowania przetwornikow. XRCD uzywa zegarow rubidowych poniewaz wypalaja mechanicznie matryce wiec musza miec stabilny zegar dlugookresowy. Ale to sa inne zastosowania. W DAC-ach najistotniejsze sa zmiany krotkoresowe rzedu Mhz ;)

Na MSB platinium z tego co sluchalem tam nie ma Muzyki to jest wyprany dzwiek. Duzo dzwiekow jest jakby dziwnie podbarwionych slychac pewne aspekty klasy tego urzadzenia ale ogolnie za te pieniadze...Owszem nie jest nigdy ostry..ale firma poszla w jakis slepy zaulek brzmieniowy. Tak nie gra nigdy na koncercie live MUZYKA!!!

Ludzie trzymajcie sie z dala od tego DAC-a jak chcecie sluchac Muzyke. No chyba ze wolicie czytac ze to 26 bitowy DAC najlepszy na swiecie najlepsze zegary najlepsze wszystko naj, naj, naj.

A dzwiek..................bez jaj ;)

Pomiary.............z jajami i to duzymi!! Jak jaja dinozaura ...

O zaawansowaniu tego DAC-a mowia tez te "wspaniale" pomiary harmonicznych najwyzsza 3 i 9 harmoniczna NIEPARZYSTE dodatkowo wyzsze sa nieparzyste harmoniczne niz parzyste- "to jest szczyt techniki" To bedzie slychac!!! Nie oszukjcie sie ;) PORAZKA!

Intermodulacja ...szkoda gadac poprostu

I co najciekawsze Stereophile nie zamieszcza pomiarow liniowosci DAC-a bardzo interesujace taki super rozdzielczy DAC 26 bitowy :D A tu brak pomiaru liniowosci, pewnie byl tak liniowy ze im sie zakres pomiarowy skonczyl! :D

Ukryta Zawartość

post-31719-0-40882500-1373026910_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Intermodulacja ...szkoda gadac poprostu

Stasiu. Ja pierd..... pisz po polsku żeby normalny , prosty człowiek mógł zrozumieć. ;)

A "porównywałeś" parametry DCS -a i CH Precission?

I co tobie wyszło?

Stasiu. Ja pierd..... pisz po polsku żeby normalny , prosty człowiek mógł zrozumieć. ;)

To co wypisuje tu stasiop oznacza tylko tyle, że jest bez pojęcia o technice audio i o zerowym osłuchaniu ze sprzętem hi-end

Dla osób takich jak Ty, które nie chcą lub nie mają czasu zagłębiać się w pomiary i subtelności z nimi związane, John Atkinson napisał podsumowanie pomiarów jakich dokonał:

In most ways, MSB Technology's Diamond DAC IV offers the best measured performance in the digital domain that I have encountered.—John Atkinson

I tyle w tym temacie.

Wiesz, nie znize sie do Twojego parteru, ktory tu publicznie prezentujesz prowadzac dyskusje obrzucajac kogos blotem bo ktos ukazal Ci Twoja spora niewiedze w temacie, dodatkowo dyskutujesz nie majac zadnych sensownych argumentow. Wybacz ale to nie jest moj poziom dyskusji ;) Ba.... to nie jest dyskusja...

Jesli kupiles MSB platinium to kupiles przereklamowanego kota w worku. DCS Vivaldi pozamiata Ci to MSB platinium w kilku sekundach - przekonasz sie wiem to z dobrych i wiarygodnych bardzo zrodel. :)

A jesli chodzi o Twoje osluchanie to ja mam coraz wieksz watpliwosci...czy ty wiesz jak powinna grac prawdziwa liva Muzyka a tym samym sprzet High-End...Ja moge nie byc osluchany ale Ty powinienes;)

Pozdrawiam StasioP

Wiesz, nie znize sie do Twojego parteru, ktory tu publicznie prezentujesz prowadzac dyskusje obrzucajac kogos blotem bo ktos ukazal Ci Twoja spora niewiedze w temacie, dodatkowo dyskutujesz nie majac zadnych sensownych argumentow. Wybacz ale to nie jest moj poziom dyskusji ;) Ba.... to nie jest dyskusja...

Jesli kupiles MSB platinium to kupiles przereklamowanego kota w worku. DCS Vivaldi pozamiata Ci to MSB platinium w kilku sekundach - przekonasz sie wiem to z dobrych i wiarygodnych bardzo zrodel. :)

A jesli chodzi o Twoje osluchanie to ja mam coraz wieksz watpliwosci...czy ty wiesz jak powinna grac prawdziwa liva Muzyka a tym samym sprzet High-End...Ja moge nie byc osluchany ale Ty powinienes;)

Pozdrawiam StasioP

Podstawowa różnica pomiędzy nami jest taka (pomijając czas jakim dysponujemy na siedzenie na forum i toczenie bezsensownych dyskusji), że ja posiadałem Scarlattiego, Diamonda mam teraz w domu, a Vivaldiengo będę miał w przyszłym tygodniu. Natomiast Ty ... będziesz mógł o nich tylko co najwyżej poczytać.

To juz nie jest zabawne, to jest zalosne..kto sie zna na pomiarach wie oczym pisze

Proponuję abyś napisał do Johna Atkinsona i wytłumaczył mu, że błędnie interpretuje swoje pomiary. Myślę że będzie z tego kupa śmiechu.

Sytuacja w sumie trochę podobna do twojej 'analizy' pomiarów kolumn Magico i YG, na której Andrzej Kisiel nie zostawił suchej nitki ... ale co tam, widocznie się nie znał.

Nie to co nasz 'forumowy fachura' Stasiop !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.