Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nauczyłem się np, że szybkie przełączanie kabli daje efekt odwrotny niż oczekiwany.

Dlatego , jak zapewne zauważyłeś nie napisałem jeszcze co w/g mnie jest najlepszym rozwiązaniem w moim systemie.

Posłucham w następnym tygodniu DCS -a i potem znowu Metronome i CH Precision.

Jak wiadomo człowiek przyzwyczaja się po jakimś czasie do konkretnego dżwięku i dopiero powrót spowrotem do poprzedniej konfiguracji może dać pogląd na kankretny sprzęt.

Oczywiście to ,że mi się coś spodoba bardziej wcale nie oznacza ,że inna osoba może uważać zupełnie odwrotnie.

Już tak było u mnie wiele razy.

Ja polegam również na opinii osoby zupełnie nie związanej z audio (która nie sugeruje się podświadomie opiniami, testami,cennikiem) tzn. np. mojej narzeczonej , która po prostu słyszy to co słyszy.

Albo jej się podoba albo mniej .

Tak jest i teraz.

A ,że jest sporo młodsza ode mnie to i pewnie słuch ma lepszy niż taki stary ramol jak ja ;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jaki z tego wniosek wyplywa......nie masz pojecia co to jest muzyka , zawolaj jeszcze tesciow...

..pewnie tez sa mlodsi ...

Po co robic taki tłok w mieszkaniu.

Twoja opinia "experta" w dziedzinie okablowania mi wystarczy.

Taka sama unikalna jak twoje kable.

Takie mądrości opowiadaj kolegom przy trzepaku.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie rzuca sie perel przed wieprze....

Jeżeli tak poważnie jak do mojego wpisu o wieku podchodzisz do swojej profesji to jak widać sukcesów nie osiągnąłeś i raczej już nie osiągniesz.

Nie rzuca sie perel przed wieprze....

Ale po co te nieuprzejme komentarze ? Chcesz się ścigać o tytuł naczelnego trolla AS ? Bo nie bardzo rozumiem.

Na razie gram bez pre i kombinuję z różnymi kablami.

I tą drogą bym szedł. Osobiście wolałbym sprawdzić co wniesie większa poprawę - wydanie tych pieniędzy na kable, źródło czy np. na ... preamp.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jaki z tego wniosek wyplywa......nie masz pojecia co to jest muzyka , zawolaj jeszcze tesciow...

..pewnie tez sa mlodsi ...

Nie zazdrość...w życiu nie można mieć wszystkiego... jak ktoś ma wagon kasy i młode dziewczyny u boku to może nie mieć pojęcia o muzyce...ma bowiem dobre samopoczucie...

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ale po co te nieuprzejme komentarze ? Chcesz się ścigać o tytuł naczelnego trolla AS ? Bo nie bardzo rozumiem.

I tą drogą bym szedł. Osobiście wolałbym sprawdzić co wniesie większa poprawę - wydanie tych pieniędzy na kable, źródło czy np. na ... preamp.

Bez pre. jest na pewno czyściej, lepsza scena i dynamika.

Odchudzenia dżwięku nie zaobserwowałem.

Niestety granie bez pre ma jedną wadę a mianowicie znaczne utwardzenie basu.

Jak rozmawiałem wczoraj z P.Adamkiem mieliśmy podobne spostrzeżenia.

Zobaczę jak będzie z Vitusami.

Sam wiesz , że jak słuchasz jakiś dłuższy czas w tej samej konfiguracji słuch oswaja się z dżwiękiem i aby mieć rzetelne porównanie należy po jakimś czasie powrócić do poprzedniej konfiguracji.

Wiem ze zartujesz ale takie sluchanie bez kupowania nic nie znaczy.

Przed 2000 rokiem tez mialem mozliwosci sluchania mase sprzetu az wreszcie powiedzialem... dosc.

Ja nie słucham jak to nazwałeś "bez kupowania".

Aby coś wybrać dla siebie należy przecież najpierw posłuchać tego co się chce kupić.

I to nie przez chwilę na wystawie (choć pewnie jakiś tam pogląd można sobie wyrobić) tylko najlepiej przez dłuższy czas u siebie w domu.

Chyba nie ma w tym nic dziwnego?

Ale widać nie dla wszystkich.

Niestety granie bez pre ma jedną wadę a mianowicie znaczne utwardzenie basu.

Jak rozmawiałem wczoraj z P.Adamkiem mieliśmy podobne spostrzeżenia.

Wywalenie pre wpływa zazwyczaj na zwiększenie precyzji / rozdzielczości w całym spektrum częstotliwości, także basu.

Może po prostu przyzwyczaiłeś się do basu poluzowanego. Zazwyczaj bas szybszy, twardszy i bardziej konturowy, jest bliższy temu co na płycie (zakładając oczywiście że nie zmienia się przy tym jego ilość/wypełnienie).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Zazwyczaj bas szybszy, twardszy i bardziej konturowy,

Dokładnie tak jest.

Może po prostu przyzwyczaiłeś się do basu poluzowanego.

To jest właśnie to o czym pisałem wcześniej ;)

Tak więc apeluję do Moderacji i Właścicieli tego portalu o podjęcie zdecydowanych kroków i wyeliminowanie na stałe tych kilku osób , które nie stosują się do ogólnie przyjetych norm i zasad współżycia społecznego.

Panowie Moderatorzy.

Zauważyłem , że zaczęło się w końcu sprzątanie w wątkach.

Nie wiem czy to moje ( i innych kolegów) modlitwy zostały wysłuchane , czy to może tylko zbieg okoliczności ;)

Tak czy inaczej szczere słowa uznania.

Oby starczyło determinacji.

pozdrawiam

Z niecierpliwoscia czekam na opis wrazen odsluchowych z Vivaldiego DCS-a. Jesli mozesz pisz dokaldnie jakie utwory sluchales i jakie byly tam roznice pomiedzy CH Precision/Metronome :)

Pozdrawiam StasioP

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Witam.

No i "nadejszła wiekopomna chwila" i mam za sobą w dniu dzisiejszym spotkanie z DCS-em,CH Precision i Metronome w bezpośrednim pojedynku.

Na wstepie chciałbym serdecznie podziękować firmie Audiofast i P.Piotrowi za przyjazd do mnie (350km) i zaprezentowanie DCS-a Vivaldi.

Jeżeli chodzi o wykonanie tego zestawu to jest on na najwyższym poziomie.

Wszystkie zestawy grały na kablach AC Siltech Double Crown, AES EBU MIT/OYAIDE, IC MIT ORACLE MA-X, głośnikowych MIT ORACLE MA-X.

Jeżeli chodzi o wrażenia z odsłuchów to najlepszym żródłem w naszym mniemaniu (słuchały 3 osoby) jest DCS Vivaldi.

Dżwięk jest gładki, szczegółowy i .......analogowy.Nie wiem jak można powiedzieć ,że ten sprzęt gra technicznie i bez muzyki a już gdzieś takie opinie słyszałem.

Zero ziarnistości w wysokich rejestrach, natarczywości czy technicznego cykania po prostu muzyka.

Jestem na prawdę pozytywnie zaskoczony tym co ten sprzęt prezentuje.

Przesłuchaliśmy kilkadziesiąt utworów z nowych i starych płyt i wszystkie grały wybitnie.

Tak więc teraz wiem dlaczego ten sprzęt tyle kosztuje.

Co do pozostałych urządzeń to najgorzej w tym porównaniu wypadł CH Precision.

Grał najbardziej technicznie troszke za natczywie i za ostro i konturowo.

Nie znaczy jednak , że to zły sprzęt.Po prostu mi (nam ) najmiej się spodobał.

Poza tym widać po kilku aspektach wykonania ,że jest to jeszcze młoda firma i ma swoje słabości.

Ale tak jak napisałem wcześniej jest na prawdę b.dobra alternatywa ale myślę , że do mniej przejżystych systemów.

Czy wart jest swojej ceny 43.000 Eur + Vat? To musi ocenić już każdy indywidualnie. Dla mnie niestety nie.

I na zakończenie niespodzianka czyli Metronome.

Najbardziej niepozorny (musze to powiedzieć ) po prostu brzydki sprzęt.

Ja mam u siebie kolor czarny i z tego co widziałem srebrny jest b.przyjazny dla oka.

Ale za to jak gra.

Nie jest to na pewno granie na poziomie DCS-a i nie ma co się tutaj oszukiwać.

Nie jest on taki wyrafinowany, szczegółowy a przy tym gładki i dynamiczny jak DCS.

Gra na pewno cieplej i mniej szczególowo ale ma to coś w dżwięku co nazwał bym duszą.

Dżwięk jest pełny, dynamiczny przyjemny dla ucha.

No , ale wszystko ma swoją cenę.

Z tego co się orientuję plasuje sie on cenowo pomiędzy DCS-em a CH Precision.

I w/g mojej opinii jest to najlepsza alternatywa patrząc na stosunek ceny do jakości (dżwięku oczywiście).

Ale wszystko zależy teraz od dealerów.

Przy akceptowalnej różnicy cenowej na pewno DCS jest faworytem.

W piątek tak jak pisałem mam już potwierdzenie ,że pojawi się u mnie na kilka dni cały set Vitusa.

Ostatnia alternatywa warta rozważenia w/g mojej opinii.

Podziękowania i pozdrowienia dla Pana R.Adamka za "elastyczność" i zaufanie wobec mnie.

pozdrawiam

Trochę off topic, a trochę odnośnie tego co zaszło w tym wątku. Wpływowy bloger Kominek odnośnie hejtu w interenecie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Padają tam ciekawe stwierdzenia. Może i moderacja AS weźmie je sobie do serca ...

(Moderatorki) nie tylko kasowały komentarze, ale też banowały czytelników, którzy nie rokowali nadziei. A że żaden hejter nie rokuje nadziei, rozlało się tysiące banów. Krótka piłka. W początkowej fazie czytelnictwo spadło mi o około 25 proc., ale też zmieniłem tematykę na łagodniejszą. Z czasem zacząłem ich jednak odzyskiwać. Dla mnie nie stanowi wielkiej różnicy, czy czyta mnie 300 tysięcy, czy 250 tysięcy osób.

-Wprowadzenie dość rygorystycznego regulaminu nie zmniejszyło liczby komentarzy?

- Oczywiście, że nie. Wielokrotnie ją podniosło. Ludzie zaczęli czuć się swobodnie, nie bali się już komentować, a - co za tym idzie - zaczęli się lubić.

To pokazuje, dlaczego Gazeta.pl ma problem z hejterstwem. Uważam, że to zjawisko jest u was największe w sieci. To jest wyłącznie wina portalu i łagodnego traktowania hejterów. Pozwoliliście im się rozwijać.

(Najwyraźniej Kominek nigdy nie zaglądał na audiostereop.pl - Elb)

Oni nie mają dla portalu, dla bloga żadnej wartości. W ich miejsce przyjdą normalni ludzie.

Z pozdrowieniami dla (nieudolnej) moderacji Audio Stereo.

Ukryta Zawartość

Jarek , nie skusiles sie posluchac Vivaldiego karmionego plikami z Aurendera W20 ? Mysle, ze musialbys trzymac mocno szczeke, aby nie opadla:)

Mam ten zestaw w planie odsluchowym na przyszly tydzien.

Dzieki ,ze odsluchales Metronome i Precision, co prawda i tak bym nie sluchal , ale dzieki Tobie utwierdzam sie, ze albo DCS albo .... pozostanie Fontanna.

No i trzeba koniecznie posluchac Lampizatora Level 6 oraz DSD DAC, tak dla porownania przed ewentualna przesiadka na Vivaldiego.

A od kilku dni mam najlepszy transport plikow aktualnie dostepny imo, oceniony przez Elba na 110 w porowaniu z 100 Scarlatiego - Berkeley Alpha usb. Dziekowalem juz Elbowi 2 razy , ale naprawde zadziwia mnie co ta mala skrzynka robi z dzwiekiem.

Za 1850 usd, a nie 40 k euro.

Konto w trakcie usuwania

jarek&ania - takiego rezultatu się spodziewałem. Grałeś z pre czy bezpośrednio ?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

jarek&ania - takiego rezultatu się spodziewałem. Grałeś z pre czy bezpośrednio ?

Grałem z pre. Bas jest trochę bardziej miękki.

Chyba już się do takieg po prostu przyzwyczaiłem ;)

Jarek , nie skusiles sie posluchac Vivaldiego karmionego plikami z Aurendera W20 ? Mysle, ze musialbys trzymac mocno szczeke, aby nie opadla:)

Mam ten zestaw w planie odsluchowym na przyszly tydzien.

Dzieki ,ze odsluchales Metronome i Precision, co prawda i tak bym nie sluchal , ale dzieki Tobie utwierdzam sie, ze albo DCS albo .... pozostanie Fontanna.

No i trzeba koniecznie posluchac Lampizatora Level 6 oraz DSD DAC, tak dla porownania przed ewentualna przesiadka na Vivaldiego.

A od kilku dni mam najlepszy transport plikow aktualnie dostepny imo, oceniony przez Elba na 110 w porowaniu z 100 Scarlatiego - Berkeley Alpha usb. Dziekowalem juz Elbowi 2 razy , ale naprawde zadziwia mnie co ta mala skrzynka robi z dzwiekiem.

Za 1850 usd, a nie 40 k euro.

Mariusz , na temat plików znasz moje zdanie.

Próbowałem i żadna rewelacja z nielicznymi wyjątkami.

Ty chyba na prawdę nie masz dobrze nagranej płyty CD ?! ;)

Trochę off topic, a trochę odnośnie tego co zaszło w tym wątku. Wpływowy bloger Kominek odnośnie hejtu w interenecie:

Ukryta Zawartość

Padają tam ciekawe stwierdzenia. Może i moderacja AS weźmie je sobie do serca ...

(Moderatorki) nie tylko kasowały komentarze, ale też banowały czytelników, którzy nie rokowali nadziei. A że żaden hejter nie rokuje nadziei, rozlało się tysiące banów. Krótka piłka. W początkowej fazie czytelnictwo spadło mi o około 25 proc., ale też zmieniłem tematykę na łagodniejszą. Z czasem zacząłem ich jednak odzyskiwać. Dla mnie nie stanowi wielkiej różnicy, czy czyta mnie 300 tysięcy, czy 250 tysięcy osób.

-Wprowadzenie dość rygorystycznego regulaminu nie zmniejszyło liczby komentarzy?

- Oczywiście, że nie. Wielokrotnie ją podniosło. Ludzie zaczęli czuć się swobodnie, nie bali się już komentować, a - co za tym idzie - zaczęli się lubić.

To pokazuje, dlaczego Gazeta.pl ma problem z hejterstwem. Uważam, że to zjawisko jest u was największe w sieci. To jest wyłącznie wina portalu i łagodnego traktowania hejterów. Pozwoliliście im się rozwijać.

(Najwyraźniej Kominek nigdy nie zaglądał na audiostereop.pl - Elb)

Oni nie mają dla portalu, dla bloga żadnej wartości. W ich miejsce przyjdą normalni ludzie.

Z pozdrowieniami dla (nieudolnej) moderacji Audio Stereo.

wiesz o czym piszesz czy nie wiesz ?

wiesz jak dziala moderacja na Audiostereo ? wiesz ile godzin na dobe ktos tu bywa z moderacji ? pomiędzy chciec a mieć jest jest jak zawsze rów o głębokosci proporcjonalnej do nakładów

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Grałem z pre. Bas jest trochę bardziej miękki.

Chyba już się do takieg po prostu przyzwyczaiłem ;)

Mariusz , na temat plików znasz moje zdanie.

Próbowałem i żadna rewelacja z nielicznymi wyjątkami.

Ty chyba na prawdę nie masz dobrze nagranej płyty CD ?! ;)

No dobra, juz Cie nie bede draznil, ciekaw bylem tylko ,czy skorzystales z okazji - w koncu Audiofast ma oba sprzety.

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

No dobra, juz Cie nie bede draznil, ciekaw bylem tylko ,czy skorzystales z okazji - w koncu Audiofast ma oba sprzety.

Pogadaj z P.Piotrem z Audiofastu jak grało to u mnie z płyt CD i to bez adaptacji akustycznej.

Chyba nie doceniasz trochę poczciwej płyty CD ;)

Czy mnie oczy nie mylą i po 2 dniach banicji ponownie mamy czołowych trolli na AS ?

A miało być tak pięknie ;(

wiekszosc ma moderacje wpisów a nie zbanowane konto więc moze sie jakis wpis pojawiać po zatwierdzeniu

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

wiekszosc ma moderacje wpisów a nie zbanowane konto więc moze sie jakis wpis pojawiać po zatwierdzeniu

Czyli to taka kontrola rodzicielska? ;)

Cel uświęca środki ;)

Dobre i to .

wiesz o czym piszesz czy nie wiesz ?

wiesz jak dziala moderacja na Audiostereo ? wiesz ile godzin na dobe ktos tu bywa z moderacji ? pomiędzy chciec a mieć jest jest jak zawsze rów o głębokosci proporcjonalnej do nakładów

Wiem doskonale o czym piszę. Co więcej - stała obecność takich trolli jak Bum w zakładce hi-end, nie daje mi o tym zapomnieć.

Cir - Bum nie jest jedyny. Dla przykładu taki Azorsky, pomówił mnie w tym wątku, i mimo że minęły 72h od momentu gdy poprosiłem go o podanie choćby jednego przykładu na poparcie swoich słów, z oczywistych względów nie był w stanie tego uczynić.

A co na to moderacja ? A no nic. Gra gitara !

Jam mówił Kominek w przytoczonym tekście, 'Hejter nie bierze żadnej odpowiedzialności za swoje słowa, czuje się bezkarny.' - wypisz wymaluj kolega Azorsky.

Wiem doskonale o czym piszę. Co więcej - stała obecność takich trolli jak Bum w zakładce hi-end, nie daje mi o tym zapomnieć.

zbanujesz buma jutro bedziesz miał zbawce narodu lub innego kefira

zbanowanie usera wymaga zgody 3 moderatorow

ciekawe dlaczego Stryjecki ogłosił amnestie , moze tez nie miał moderacji 24godziny/dobe

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ja wiem , Ty nie lubisz komputerow,ale Ania moze Ci pomoc,mlodym to latwiej przychodzi:-)

Mi wystarczy komputer w biurze i w domu.

Do słuchania muzyki wolę jednak coś co z nią się fizycznie kojarzy.

Jak będą powszechnie dostępne gęste pliki z muzyką a nie z kocim miauczeniem będę pierwszy , który z nich skorzysta ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.