Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jak nie ma dealera w Polsce, to nie możesz kupić/wypożyczyć bezpośrednio zUSA

W recenzji 6moon ma pozytywny feedback jako jedyny prawdziwy 75 ohm kabel na rynku !?

Tylko ,że ja nie przepadam za "recenzjami" i wolę opinie użytkowników pisane nie na zamówienie.

Napisałem to nich i zobaczymy.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Wlasnie , kurna , pamietalem , ze cos mam zrobic, tylko juz zapomnialem co ....

Baterie!:)

A juz myslale, ze to wina pilota:)

Uuuuuu........ polecam Geriavit.

Ja biorę już dożylnie bo ostatnio myślałem ,że to czopki ;)

Facet miał wszystkie możliwe kable łącznie ze szklanymi światłowodami ST Aural Symphonics i jako najlepszą cyfrówkę polecił właśnie Stealth Audio Varidig Sextet AES/EBU.

Milimetr, chociaż Ty jeden poza Sly'em wiesz co dobre ale czy słuchałeś Stealtha ?

O Stealth Varidig Sextet bębniłem i wpajałem do głowy Jarkowi już kilka miesięcy temu żeby taki kabelek sobie sprawił

bo to najlepsza cyfrówka i warto.Podesłałem mu linka do dystrybutora w NL i Niemczech ale widać zapomniał albo

sprawę olał a teraz nie pamięta.

Niestety, ja tego kabla nie słyszałem. Nie miałem jak, kiedy i gdzie. To co podałem to opinia użytkownika, z którym korespondowałem. Facet mógł sobie pozwolić na dowolny przewód, a wybrał właśnie ten.

Ja ze Stealtha słyszałem tylko IC na bazie węgla i brzmiał bardzo dobrze.

BTW polecam kolegom lampowcom, którzy używają ECC83 (12AX7) lampki małopopularnej firmy RTC (La Radiotechnique France). Różne NOSy miałem Sylvanie, Mullardy, Amperexy, Telefunkeny, JAN Philipsy, Raytheony (bardzo dobre!), Tung-Sole plus praktycznie wszystko z bieżącej produkcji, ale te lampki (z logo RTC lub Dario Mini Watt), są naprawdę smakowite!

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

.Podesłałem mu linka do dystrybutora w NL i Niemczech ale widać zapomniał albo

sprawę olał a teraz nie pamięta.

Jurgen w Niemczech dystrybucji nie ma.

Jak znasz takową to proszę napisz jeszcze raz ;)

Dario Mini Watt

Widziałem te lampy w sprzedaży.

Mam Raytheony (12AX7) i jak dotąd to najlepsze lampy jakie miałem w rękach.

A co w tych lampach jest takiego wybitnego?

Napisz pokrótce.

Są bardzo ładnie zrównoważone, neutralne i naturalne, dużo szczegółów, ale bez wyostrzeń, świetna precyzja i artykulacja, bardzo przyjemny, gładki wokal. A i jednocześnie są szybkie i dynamiczne, a to jest sztuka!

Dla mnie np. Telefunkeny są zbyt techniczne, a Mullardy mają rozlazły, kluchowaty bas. Te RTC są bardzo "sophisticated".

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Są bardzo ładnie zrównoważone, neutralne i naturalne, dużo szczegółów, ale bez wyostrzeń, świetna precyzja i artykulacja, bardzo przyjemny, gładki wokal. A i jednocześnie są szybkie i dynamiczne, a to jest sztuka!

Dla mnie np. Telefunkeny są zbyt techniczne, a Mullardy mają rozlazły, kluchowaty bas. Te RTC są bardzo "sophisticated".

Co do Telefunkena i Mullarda to zgadzam się z tobą.

Ale u mnie jest w pre 10 lamp (3 rodzaje) i najlepsza kombinacja jaką udało mi się zestawić to Raytheon(12AX7) + Mullard (12AT7 Mitchum).

Piękna średnica, niski pełny i sprężysty bas. Wysokie tez b. ładne.

Jak widać same lampy może nie zawsze się sprawdzają ale w konkretnym zestawieniu już jest zdecydowanie inaczej.

Miałem chyba wszystkie dostępne lampy 12AX7 /12AT7 i ta kombinacja jest dla mnie na razie the best.

Jeszcze GE - 5Star (12AT7 z 1956r) są b.dobre. Ciężko się zdecydować.

Przyjdzie Metronome to będę zmuszony do ponownego rozważenia innych konfiguracji ;)

Ale te lampy co rekomendujesz to rzadkość na rynku.

Kiedyś widziałem u sprzedawcy we Włoszech.

Może jeszcze je ma? Zerknę i wkleję linka.

Które masz na myśli?

post-33970-0-05373300-1376942557_thumb.jpg

post-33970-0-17836600-1376942562_thumb.jpg

Te lampy, o których piszę fruwają poniżej linii radaru.

A masz może doświadczenia z lampą EF86?

Mam taką niby tylko w zasilaczu, ale też robi różnicę.

Gram obecnie na świętym graalu, czyli oryginalnym NOSowym Genalexie Gold Lion Z729 (EF86). To super lampa, ale ciekawią mnie opinie o innych brandach.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Te lampy, o których piszę fruwają poniżej linii radaru.

A masz może doświadczenia z lampą EF86?

Mam taką niby tylko w zasilaczu, ale też robi różnicę.

Gram obecnie na świętym graalu, czyli oryginalnym NOSowym Genalexie Gold Lion Z729 (EF86). To super lampa, ale ciekawią mnie opinie o innych brandach.

Ja mam "doświadczenie" tylko z 12AX7, 12AT7, ECC99.

I trochę z KT88 i KT 120.

Przykro mi ale reszty lamp nie znam ;(

Kolorem, czy kształtem logo to się nie sugeruj.

Generalnie wiele znanych brandów (Amprerex, Mullard, Radiotechnique), w zależności o fabryki produkcji są klonami Philipsa.

Jeżeli chodzi o Dario MiniWatt, to istotny jest kod wyryty kwasem na bańce lampy. Zapytaj o kod sprzedawcę. Jeżeli znajdziesz tam symbole FRS, to oznacza fabrykę Suresnes France i oto chodzi. To jest ta fabryka, która robiła lampy pod szyldem La Radiotechnique i Dario MiniWatt. Dalej, wybierałbym lampy starsze, tj. sprzed 1965 roku.

Jeżeli chodzi o KT120, to bardzo lubię tę lampę. Za chwilę na rynek wejdzie przebojem lampa KT150, ktora powinna być bezpośrednim zamiennikiem. Pisałem o niej tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Myślę, że sporo namiesza na rynku.

Poniżej opinia o kablu cyfrowym Stealth:

"Regarding digital cables, the best I have heard to date is the Stealth Sextet.

Very high resolution, real 3D, full mids, delicate highs, very low noise floor let you hear subtle ambient cues, believeable images hanging in space. You need a very good system to fully appreciate it´s qualities. If you want a romantic forgiving cable look elswere. But don´t expect an analytical cable in the negative sense either, it´s absolute edge free."

I słówko o systemie cyfrowym:

"My Wadias the 971 transport, 931 controller, and 922 mono DAC´s are modified by Steve Huntley of Great Northern Sound who is well known for his superb mods.It was very expensive (more then $ 40000) to buy this equipment. But I don´t regret it because it´s anlytical and musical at the same time".

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Kolorem, czy kształtem logo to się nie sugeruj.

Jak gdzieś zobaczysz w sprzedaży daj znać.

Zapomniałem jeszcze dodać , że mam jeszcze w torze audio lampy 6SN7.

Tutaj też kilka ich przerobiłem.

Na ebayu są, ale niestety mają rozjechane parametry. Moje źródełko niestety już suche.

Ja w sumie sprawdziłem, że też mam w preampie 10 lamp, a w całym systemie 28 sztuk :-)

Tym samym pozdrawiam miłośników tranzystora...

Bardzo dziękujemy i trochę wspołczujemy. Ale teź mam lampki w DAC-u i jest fajnie.

Na szczęście...tylko 2. Teraz się wygrzewają NOSy w DAC-u.

Ja też współczułem sobie, jak kiedyś miałem na odsłuchu Jadisa JA200 z 20 lampami mocy na pokładzie.

Po godzinie od włączenia, wszystko się rozpływało. Kobieta też...

To nie jest wzmacniacz na nasz klimat, a co dopiero mówić o JA500, czy JA800...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Regarding digital cables, the best I have heard to date is the Stealth Sextet.

Very high resolution, real 3D, full mids, delicate highs, very low noise floor let you hear subtle ambient cues, believeable images hanging in space. You need a very good system to fully appreciate it´s qualities. If you want a romantic forgiving cable look elswere. But don´t expect an analytical cable in the negative sense either, it´s absolute edge free."

Milimetr, ta krótka recenzja oddaje dokładnie to co kabelek sobą przedstawia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość JAudio

(Konto usunięte)

Dla mnie np. Telefunkeny są zbyt techniczne, a Mullardy mają rozlazły

Tylko Telefunkeny ECC83 różnią się pomiędzy sobą - smooth lub ribbed plate,

i to ta pierwsza jest lepiej oceniana.

W moim wzmacniaczu razem z Sylvanią 6SN7 zabrzmiała najlepiej.

Nie znam lamp Dario Mini Watt. :(

Bardzo dziękujemy i trochę wspołczujemy

Witam nową grupę. Czy mogę prosić o przedstawienie.

Jeśli chodzi o Telefunkenty, to miałem te ze zdjęcia.

Problemem z tą lampą był brak wypełnienia, masy w dźwięku, wybrzmiewania harmonicznych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość JAudio

(Konto usunięte)

Problemem z tą lampą był brak wypełnienia, masy w dźwięku, wybrzmiewania harmonicznych

Mam odmienne odczucia i z moją ulubioną JAN-CHS-6SN7W Sylvania grały najprzyjemniej (dla mnie oczywiście) To co różni moje lampy na pierwszy rzut oka to napis na bańce. U mnie jest MADE IN GERMANY i tylko ECC83, na górze mają 3 cyfrowe numery (nie wiem co to)

Podobno najlepsza produkcja tych lamp pochodzi z fabryki z Berlina. Nie drążyłem tego tematu zbyt dokładnie więc nie potrafię rozpoznać.

Telefunkenów było jak psów i pewnie każdy rodzaj brzmi trochę inaczej. Ponadto, jak wszystko w tym hobby, aplikaja zależy od systemu i preferencji uzytkownika.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Metronome C8 raczej nie kupie

Stoi jeszcze u Ciebie czy oddałeś?

Ja zamówiłem S10 - wyszło w sumie tak jak rozmawialiśmy na PW. Jak go dostanę to chciałbym spróbować go zestawić z C8.

Gość JAudio

(Konto usunięte)

Ponadto, jak wszystko w tym hobby, aplikaja zależy od systemu i preferencji uzytkownika.

Zdecydowanie tak, a ponieważ w przypadku lamp ilość zmiennych jest zdecydowanie większa pozostanę ( dla "świętego spokoju" ) przy tranzystorze :). Proszę posłuchać Martona, może zmieni pan przekonania.

Pozdrawiam J.

Gość JAudio

(Konto usunięte)

Pamiętam było kiedyś takie urządzenie, jak Marton Opus w dystrybucji HiFi Sound Studio. Czy Marton jeszcze funkcjonuje?

Tak.

Zarówno Opus jaki i Opusculum nie dałyby rady pana przekonać do tranzystora. Proponuję jednak nowy(2012r) Opusculum Reference. sadzę, że byłaby szansa aby "zachwiać" pana przekonaniami :).

Przepraszam za offtop.

Stoi jeszcze u Ciebie czy oddałeś?

Ja zamówiłem S10 - wyszło w sumie tak jak rozmawialiśmy na PW. Jak go dostanę to chciałbym spróbować go zestawić z C8.

No to gratulacje, jak będziesz chciał do tego BADA usb ( co szczerze polecam ) zapraszam na priv.

S10 jest u mnie do końca wrzesnia, wtedy przyjedzie W20 i Bada nie bedzie już potrzebne ( będę gral usb/usb):)

Jak będziesz chciał sprobowac C8 z S10 , sprawdz u cloudior'a , czy wyjscie usb dogada się z Linuxem Aurendera. Jeśli nie, polecam Bada pomiędzy S10 i C8.

Konto w trakcie usuwania

Pamiętam było kiedyś takie urządzenie, jak Marton Opus w dystrybucji HiFi Sound Studio. Czy Marton jeszcze funkcjonuje?

Tak, działa i wyprodukował DOSKONAŁĄ końcówkę Referencyjny Opusculum.Słuchałem i byłem pod wrażeniem tego

wzmacniacza.Jak dla mnie - absolutna rewelacja. Nie wiem czy tak potężnym,wypełnionym i przepięknym środkiem byłaby w stanie zagrać jakakolwiek lampa........ o basie już nie wspomnę .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.