Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

---> Moreno,

Pozwól, że przemilczę co sądzę o tej recenzji.

Czy to w ogóle jest recenzja, czy prezentacja filozoficznego spojrzenia autora na zagadnienie optycznych źródeł dźwięku w dzisiejszych czasach?

Ile w tym artykule jest napisane o budowie tych urządzeń?

Dobra recenzja powinna mieć jakiś opis budowy, pomiary i porównanie do czegoś z podobnej półki.

Od lat nie czytam polskiej prasy audio właśnie ze względu na miałkość treści.

Z tej recenzji podobają mi się zdjęcia ;-)))

Gdzie jest ten film? Daj linka, prosze ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak się robi w Japoni filmiki na Youtube. Tylko Full HD...wkrótce Ultra HD;-)

A w temacie wątku to czy ktoś miał ,,kontakt" z tym urządzeniem? ORACLE CD2000 mk2? Chyba unikat w Europie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość intenser

(Konto usunięte)

moreno daj stasiowi linę jak prosi

posłucha wnikliwie na youtube w 64bit 768kHz i poogląda w HD i za 2 tyg. w innym wątku będzie pisał , że miał u siebie i wnioski są następujące ........

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Na razie czekam na dobre Philipsy oraz A.Buggle Boy'e Long Gitter z 1958 roku[ mniam mniam ].

No to tym razem ja ciebie muszę rozczarować . Mam te lampy w idealnym stanie , można powiedzieć nówki bez pudełek.

Do Raytheona black plate 17 mm troche im brakuje.

Ja dłuuugo szukałem w tym te b.drogie ale również b.tanie i jak na razie nic nie zagrało lepiej niż wspomniany przeze mnie Raytheon.

Ale szukaj , szukaj może znajdziesz tą najlepszą dla ciebie.;)

Tak się robi w Japoni filmiki na Youtube. Tylko Full HD...wkrótce Ultra HD;-)

Porządne kolumny więc nie dziwię się ,że gra ... ;)

Jarek,

Juz Ci pisalem ,ze nie wiem czy stopki PAB sa lepsze od Franz' a , nigdzie tego nie pisalem.

Ja odwiedziny u Ciebie mam na krotkeij liscie na 2014:)

Do tego czasu zastanowie sie, jakie Ci cwiczenia sluchu polecic. Na poczatek mam jedno - skrec galke na preampie z 12 na 9 , powinno pomoc :)

A zebys wiedzial o czym piszemy , oto szklaneczki do trunku a la PAB :

Sorry za wścibskość,ale podkładki w/g mnie są nieprawidłowo podstawione-

-podstaw jedną z przodu,a dwie z tyłu,taka moja rada,jak sie zmieni to napisz-to słychać i tyle.

Takich szczegółów nie znam ale powinienem mieć GT Groove pod koniec Stycznia.Jeśli będą dostępne dam natychmiast znać.Muszą być sparowane...wiadomo dlaczego.

Jurgen......bardzo proszę o krótkie wyjaśnienie dot. tzw. sparowania-ok?

Czy to są może lampy mocy....bo jestem nieswiadomy,więc mógłbys mi rozjaśnić?......dziękuję.

Jeżeli mówimy o małych lampach sygnałowych, tj. ECC81, ECC82, ECC83 czyli podwójnych triodach, to powinny one być przede wszystkim zbalansowane, czyli obie triody w ramach danej lampy powinny mieć możliwie takie same charakterystyki prądowe oraz w zakresie transkonduktancji.

A to czy dwie osobne lampy muszą być parowane między sobą, to zależy w jakim układzie pracują. Jeżeli stopnie wzmocnienia są w układzie kaskadowym, to wystarczy gdy lampy są zbalansowane.

No to tym razem ja ciebie muszę rozczarować . Mam te lampy w idealnym stanie , można powiedzieć nówki bez pudełek.

Do Raytheona black plate 17 mm troche im brakuje.

Ja dłuuugo szukałem w tym te b.drogie ale również b.tanie i jak na razie nic nie zagrało lepiej niż wspomniany przeze mnie Raytheon.

Ale szukaj , szukaj może znajdziesz tą najlepszą dla ciebie.;)

Czy porównujesz Reytheony do Philipsa czy Amperexa ?

---> Magnepan,

To jakie są kryteria dostania się na listę "best off", przed posłuchaniem?

Bo rozumiem, ż ta lista best off to lista lamp do posłuchania.

Na Tesle nie będę Cię namawiał.

Sprzedałem tu swojego hinta i wystarczy.

Podaż tych lamp się kurczy, a ostatecznie księżniczka balu jest tylko jedna.

To aktualnie jest top mojej listy best off (ale już po odsłuchu). Dalej idą lampy francuskie, które wcześniej wymieniałem.

A co jest na Twojej liście pretendentów do tytułu?

Milimetr, dam znać na priva z tą listą jeszcze dzisiaj, teraz muszę wybywać.Pozdrawiam

Gość jt211

(Konto usunięte)

Jarek i znowu muszę Ciebie sprostować aczkolwiek akurat w tym zestawie urządzeń i w twoim systemie w/w 12AX7 zagrały najlepiej.......możliwe, ale najlepiej grającą

12AX7 oprócz NOS jest Mullard Reissue made in UK za rozsądne pienieniądze....za śmiesznie rozsądne pieniądze.

Jurgen to w UK otworzyli fabrykę lamp ???

Czy to są może lampy mocy....bo jestem nieswiadomy,więc mógłbys mi rozjaśnić?......dziękuję.

Stary A, uchodzisz za lampowego guru na tym forum więc takich drobiazgów nie będę wyjaśniał, chyba że zmienisz Maki na coś lepszego to wtedy pogadamy [;]

No właśnie, od wszystkiego :)

Jak je trafisz to śmiało bierz. Jak nie podejdą u Ciebie to spokojnie sprzedasz bez straty. To poszukiwane lampy.

Ja stane w obronie telefunkeny gdyz bardzo dobrze graja mi w phono, duzy rozmach i cisza a caly SYSTEM gra muzykalnie, bo w innych miejscach sa inne lampki. Kolega ma 3 pary telefunkenow w pre i jedna mullardow i wzajemnie dobrze sie uzupelniaja i system gra rowniez muzykalnie. Konfiguracja Panowie, konfiguracja. Wielka przesada jest pusac, ze tak lampy o takiej dynamice, rozdzielczosci i ciszy jak telefunkeny to zle lampy. Poprostu nie pasowaly u Was. Ich wysokie ceny i renoma maja uzasadnienie.

Ja wezmę :)

Telefunkena też znielubiłem :)

Strasznie sucha i detaliczna lampa. Ona się nadaje na blok operacyjny a nie do słuchania muzyki ;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Stary A, uchodzisz za lampowego guru na tym forum więc takich drobiazgów nie będę wyjaśniał, chyba że zmienisz Maki na coś lepszego to wtedy pogadamy [;]

Jurgen ,zaden guru...tylko nie ściemniaj wiecej z tym parowaniem,lepiej se doczytaj w jakich tylko wzmakach należy koniecznie parować lampy,bo to co niektórzy szrajbuja to jakas sciema jest.....oczywiście z mojego punktu widzenia.

Szukając lamp stracilibyśmy fortunę na ich zakup i mnóstwo czasu na poszukiwanie idealnych par...wiesz o co chodzi?

Wiesz Jurgen maki udało mi sie zlampizować i jest wprost nie do opisania.

Ale sie post wkleil, wez to teraz z telefonu popraw;p

Dokladnie, nie kazdy wzmacniacz lampowy wymaga parowania lamp, juz o tym jakis czas temu wspominalem.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Jest nowa wersja RR-777. Na filmie ,,samuraj" prezentuje to samo nagranie w kolejności

wyłączone RR-777 - włączone jedno RR-777 - włączone dwa RR-777

Na filmiku wyraznie slychac roznice, to interesujace, poniewaz sadzilem ze Rezonator Szumanna wplywa tylko na mozg a nie na warstwe sprzetowa. Mierzylem wplyw rezonatora Shumanna na sprzet szerokopasmowym i bardzo czulym analizatorem widma i ja nie widzialem najmniejszej roznicy podczas wlaczania i wylaczania Rezonatora, a tu prosze zaskoczenie, slychac wplyw na filmie...jakies wyjasnienie tego fenomenu byc musi...;)

Filmik jest w wersji FULL HD! Lepiej widać i słychać niż u Stasiopa;-)

Ja tez mialem mozliwosc nakrecic w HD ;)

Sorry za wścibskość,ale podkładki w/g mnie są nieprawidłowo podstawione-

-podstaw jedną z przodu,a dwie z tyłu,taka moja rada,jak sie zmieni to napisz-to słychać i tyle.

Jurgen......bardzo proszę o krótkie wyjaśnienie dot. tzw. sparowania-ok?

Piotrek,

Tak miałem wczoraj , ale bylo niestabilnie i musiałem zmienić.

Konto w trakcie usuwania

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Na filmiku wyraznie slychac roznice,

Przestań fantazjować, ludzie mają tygodniami w domu druty do porównania i unikają kategorycznych uniesień,ty oczywiście WYRAŹNIE słyszysz na komputerze-zacznij kurację

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To przecież oczywiste , że nie każdy sprzęt da się ustawić na zasadzie trójkąta.

Taką zasadę ustawienia mam we wszystkich urządzeniach Metronome.

Sprawdziło to się znakomicie pod transportem ale już dac tak ustawiony "gibie" się na boki jak naciśniesz obudowę na narożniku tam gdzie jest tylko środkowy punkt podparcia.

Ustawienie w ten sposób końcówek mocy o wadze 53 kg i wysokości ponad 0,5 m to było by samobójstwo.

Prędzej czy póżniej końcówka się przewróci np. na kolumnę.

Zresztą T+A przewiduje fabrycznie 4 punkty podparcia.

P.S.

Nie wiem czy to jest ważne ale ja mam pod podstawkami FRANZ podklejony filc.

Może dlatego jest coś "nie teges" ?

Może filc powinien być innego koloru ?

Na zasadzie ciemniejszy filc to ciemniejsze brzmienie , jaśniejszy filc jaśniejsze brzmienie ? ;)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Tyle, że wg mnie cała filozofia wynikająca z tych podkładek poszła w pi....u.

Jedynym elementem odprzęgającym od podłoża w tym wypadku powinna być kulka w dysku. A u Was to (że się posłużę analogią nomen omen do analogu ;)) tak jak na matę Harmonixa położyć matę filcową za 2 zł z Universuma :)

Tyle, że wg mnie cała filozofia wynikająca z tych podkładek poszła w pi....u.

Jedynym elementem odprzęgającym od podłoża w tym wypadku powinna być kulka w dysku. A u Was to (że się posłużę analogią nomen omen do analogu ;)) tak jak na matę Harmonixa położyć matę filcową za 2 zł z Universuma :)

na kulce w mysl wszystkich teorii dorabianych do tych podstawek na jedno kopyto robionych energia mechaniczna ma sie zamieniac na cieplna więc kawał korka czy filcu pod dolną stopą chyba nic nie nie zmienia

trzeba zadac to pytanie producentowi aby to sprawdził w swoim labolatorium albo gdzieś zlecił :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.