Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Ale nie doczytałeś Elb. Testowałem też nie przepuszczając sygnału przez inny DAC tylko bezpośrednio z transportu CD jednym kabelem cyfrowym do Vivaldiego a drugim bezpośrednio do Metronoma. I żadnej degradacji sygnału w takim układzie nie ma.

Czyli dalej nie w konfiguracji rekomendowanej przez dCSa.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

No tak...przecież dCS nie zarekomenduje użycia transportu CD innej firmy za 30 tys.pln tylko swój za....130 tys. To oczywiste.

Ale C-8 też nie dostawał sygnał z ich najlepszego transportu Calypso Reference więc było sprawiedliwie.

No tak...przecież dCS nie zarekomenduje użycia transportu CD innej firmy za 30 tys.pln tylko swój za....130 tys. To oczywiste.

Ale C-8 też nie dostawał sygnał z ich najlepszego transportu Calypso Reference więc było sprawiedliwie.

No nie do konca, bo Vivaldi jest stworzony do tego aby byl wspolnie zegarowany i niestety jest to tak zaprojektowane aby kupic 4 klocki a nie jeden ;) Wtedy dopiero uzyskuje sie najwyzsza zreszta jakosc.

Ja wiem ale za 370 tys.

Sam DAC a więc serce tego systemu nie pokazuje nic szczególnego.

Po prostu jeden z kilku topowych DAC-ów.

Zapewne grając całym setem zagra nieco lepiej ale na pewno nie jest

to warte tej kasy.

Zawsze słucham takich info z przymrużeniem oka.

Akurat obracam się w środowisku przedsiębiorców i wiem doskonale co się dzieje na rynku. Teraz jak zapytasz każdej firmy to mają długie terminy bo niby tyle zamówień.

Wkręcają tak ludzi. Zresztą to świetny sposób na zachęcenie niezdecydowanego klienta. Moi różni znajomi w swoich firmach stosują tą samą wkrętkę!! A wiesz jaka jest prawda?...w 99% takich przypadków?

Zredukowali personel, zmniejszyli stock magazynu, to samo zrobili ich dostawcy i dopiero jak jest zamówienie to kompletują części i składają sprzęt pod klienta co oczywiście trwa znacznie dłużej ale gadka do tego jest odpowiednia, że ledwo zdążyli bo właśnie robili zamowienie sułtana Brunei i Abramowicza a teraz będą robić dla Jaggera.

Część ma też problemy z płynnością finansów i np opowiadają, że zamówienia teraz idą dłużej z USA czy Japonii bo tam też nie wyrabiają z produkcją.

A prawda jest taka, że nie dostaną swoich zamówień póki nie zapłacą za poprzednie a że nie mają kasy to nie płacą a gdy nie płacą to dostawca blokuje wysyłkę kolejnych zamówień.

A tu nagle zjawia się upierdliwy klient i chcę właśnie to czego nie ma na stanie i trzeba by zamówić ale jak mu powiedzieć prawdę że dostawy są zablokowane?

To opowiada się różne historyjki.

Tak więc Stasiu nie wierz we wszystko co tobie mówią a teraz w dobie kryzysu tym bardziej nie wierz.....możesz mi....wierzyć!!... :-)

Ja wiem ale za 370 tys.

Nikt ci nie każe kupować całego systemu. Możesz kupić samego DACa, tylko wtedy musisz go podłączyć przez USB.

Sam się nad takim rozwiązaniem zastanawiam (Vivaldi DAC vs MSB Diamond, oba po USB).

Ty z jakiegoś powodu uparłeś się aby wszystko zasilać ze swojego odtwarzacza Linna, w postaci transportu cyfrowego. Zakładam że tym powodem jest wygoda/przyzwyczajenie. Niestety, takie rozwiązanie - niezależnie czy zastosujesz DACa DCSa, CH Precision, Orpheusa, MSB, Esoterica czy Stahl-Teca - uniemożliwia pełne wykorzystanie możliwości tkwiących w tych urządzeniach.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ale mnie nie interesuje cały set.

Co najwyżej sam DAC.

Upsampler do plików zupełnie nie jest mi potrzebny

i transport za 130 000 pln również nie.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie o to chodzi.

Tak jak Metronome ma dedykowany odtwarzacz tak i DCS taki ma.

Ale skoro masz Metronome to po interesujesz sie jeszcze innym dac?

Masz juz sprawdzony set to trzymaj sie go .

Wg mojej opinii jest to b.dobry wybor .

Wg.mnie teź jest to świetna opcja ale wiesz jak to jest.

Kusi sprawdzić jak zagrają inne.

Jak narazie 2 najlepsze dla mnie DAC-i to Metronome C-8 i EMM Labs DAC-2X.

Jak widać nie jestem trendy ani na topie.... :-)

Czyta się jak Niewolnicę Isaurę widać wzloty, upadki zmiany kierunków; ech fajnie jeszcze 1000 odcinków ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Czyta się jak Niewolnicę Isaurę widać wzloty, upadki zmiany kierunków; ech fajnie jeszcze 1000 odcinków ;)

Nie wiedzialem ,ze gustujesz w takich arcydzielach jak "Niewolnica Isaura".

Czy to w ramach akcji "Poczytaj mi mamo"? ;)

Nie wiedzialem ,ze gustujesz w takich arcydzielach jak "Niewolnica Isaura".

Czy to w ramach akcji "Poczytaj mi mamo"? ;)

No cóż czasem trzeba się do czegoś przyznać, lepsze to niż stan stand by przy wybieraniu sprzętu ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek,

Wez Ty raz odzaluj troche kasy i kup sobie Chateau Haut Brion najlepiej 1989 lub 1991 , do tego dobry , swiezo wypieczony chleb, maslo i oliwki - zadnych past, serow i innych wypelniaczy.

I potem juz do tych wloskich cienkuszy - roznych Brunello, Barolo i Valpolicelli nie ma powrotu:)

Skoro tak namawiasz to sprobuje tego francuskiego napitku.

Mam nadzieje , ze bedzie zaprzeczeniem tego co do tej pory z tego kraju pilem.

Nawet jutro zajade do sklepu z winami i zapytam.

Ale jak znowu mi wykrzywi ryja jak poprzednie siarczany z Francji to jestes mi dluzny kase za flaszke ;)

Ja wiem ale za 370 tys.

Po prostu jeden z kilku topowych DAC-ów.

Zapewne grając całym setem zagra nieco lepiej ale na pewno nie jest

to warte tej kasy.

Niestety na dzien dzisiejszy to warte jest tej kasy!

Tak więc Stasiu nie wierz we wszystko co tobie mówią a teraz w dobie kryzysu tym bardziej nie wierz.....możesz mi....wierzyć!!... :-)

Tak to z pewnoscia tez taki zabieg, ale mialem kilka kontaktow bliskich z firma DCS aby byc pewny ze maja dosc wyjeb..ane na klienta bo i tak im sie sprzeda

Za 370 tys. PLN to wyjebane na klienta (i to krótko, bo go zaraz z roboty wywalą) to może mieć sprzedawca samochodów. Jeżeli firma audio miałaby tak wyjebane to albo, ma gdzieś biznes bo działa hobbystycznie, albo nie wiem. Nie wierzę, że różnica w dźwięku na ich korzyść, byłaby w stanie zrekompensować lekceważenie klienta przy tych cenach.

System gra dobrze, albo nie....

I masz racje bo tej różnicy nie ma, tzn są to sprzęty z górnej półki i to fakt ale nie są lepsze niź inne z tej samej ligi, często połowę tańsze.

A jeśli zlewają klienta to tym bardziej można ich....olać.... :-)

I Stasiu. Moim zdaniem absolutnie nie jest to warte 370 tys.

Sly nie slyszales calosci, to jednak jest wielkie WOW jak sie tego slucha :) Nie ma na rynku takiego toru D/A ktory by tak gral i w tym kontekscie na dzien dzisiejszy to jest to dobrze wycenione, bo to rynek ustala cene. Sprzet ma taka cene za ile kupia go klienci koniec kropka. Firma nie zabiega o klienta bo ma ciagly zbyt, co innego dealer u ktorego sluchalem.

To nie prawda że rynek wycenia ten sprzęt.

Wycenia go producent i wali cenę z kapelusza.

A że potem znajdą się napaleni chętni to taki dCS

doskonale o tym wie.

Po ostatnim show w Monachium jakoś nie było widać

dominacji dCS,wręcz przeciwnie.

Wycenia go producent i wali cenę z kapelusza.

A że potem znajdą się napaleni chętni to taki dCS

To jest to samo, jesli znajduja sie chetni to oznacza ze to ma taka cene. Zreszta jak bywalem w USA dawno juz temu to tak tam wlasnie mysla w firmach... w UK maja podobne myslenie.

A jesli chodzi o dzwiek Vivaldi nie ma sobie rownych plany stereofonia przestrzen powietrze naturalnosc brzmien i wrecz niesamowita rozdzielczosc jak na zywo

Zreszta wielu ludzi w UK jak i na swiecie, na to stac, sam znam ludzi dla ktorych takie pieniadze nie sa jakies kosmiczne ;) czesto sa to starsze pokurczone dziadki w wytartych marynarkach i w starych wyswiechtanych spodniach. Maja z 60 domow ;) w Londku

Jak cena sredniego/malego domu w Londynie (4 strefa) to juz 1mln funów, a wieksze domki i blizej centrum chodza duzo, DUZO drozej....wiec...;) Z kazdego domu tak 10tys funow miesiecznie razy 60....to...

Taki Vivaldi to jak zwykly sprzet domowy jak pralka czy tez telewizor :D

Tak, ale w ten sposób wiele hi-endowych firm mogłoby wycenić sprzęt i drożej i pewnie ktoś by się znalazł. Tak jak np. Steinway. Ale to już o niczym nie świadczy. Jeżeli jest warte Twoim zdaniem ceny to powinieneś go kupić. Nie ma co oszczędzać na najlepszym zestawie świata.

System gra dobrze, albo nie....

Nie ma na rynku takiego toru D/A ktory by tak gral i w tym kontekscie na dzien dzisiejszy to jest to dobrze wycenione

Zawsze mnie zastanawialo skad sie biora osobnicy, ktorzy znaja caly rynek audio i to jeszcze na zasadzie jednoznacznych ocen i porownan z danym klockiem, ktorego pewnie dopiero co uslyszeli, a ktorego nie maja w posiadaniu ;'))

Zreszta kryzys ma to do siebie ze biedni jeszcze bardziej ubozeja a te pieniadze na zasadzie naczyn polaczonych przeplywaja do najbogatszych ludzi robiac ich jeszcze bardziej bogatymi :( taka mamy ekonomie, coz zrobic :(

Dlatego na tego typu klocki moim zdaniem zawsze bede klienci.

Nie wiem czy jest tak jak piszesz.

Wśród moich znajomych jest wiele bardzo majętnych osób,

posiadaczy bardzo dużych firm, często nawet kilku i zdecydowana większość

zarabia teraz w czasie kryzysu znacznie mniej niź jeszcze 3-4 lata temu.

Niektórzy nawet mają poważne kłopoty z płynnością, z liniami kredytowymi, ze zbytem, z nadmiarem kosztów które muszą redukować itd.

Być może taki kryzys nie dotyka osób z pierwszej setki najbogatszych ale cała reszta, płacąca podatki w Polsce bardzo negatywnie odczuwa obecną sytuację rynkową.

Dlatego też jest taki spadek wpływów z podatków bo firmy padają albo zmniejszają się żeby przetrwać.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Sly nie slyszales calosci, to jednak jest wielkie WOW jak sie tego slucha :) Nie ma na rynku takiego toru D/A ktory by tak gral i w tym kontekscie na dzien dzisiejszy to jest to dobrze wycenione, bo to rynek ustala cene. Sprzet ma taka cene za ile kupia go klienci koniec kropka. Firma nie zabiega o klienta bo ma ciagly zbyt, co innego dealer u ktorego sluchalem.

Stasiu a ty znowu fantazjujesz w swoim stylu.

Slyszales przez 1 godz DCS -a i juz jest on dla ciebie bezapelacyjnie najlepszy na swiecie a reszta to smieci i odpadki.

Twoje kategoryczne opinie sa watpliwej tresci bo nie sluchales zadnego innego topowego zrodla a co najwazniejsze nie sluchales ich u siebie w domu na swoim sprzecie (zakladam,ze mialbys te zrodla do czego w domu podlaczyc? ).

To samo bylo w dyskusji na temat amelinium.

Ty jestes chyba z innej planety albo w UK moze jedzenie tobie nie sluzy i ciagle podtruty chodzisz a to wplywa na percepcje sluchu? ;)

Ja mialem i sluchalem u siebie w domu wszystkie wspomniane zrodla i to nie przez 1godzine wiec moglem sobie jakies zdanie na ten temat wyrobic.

Nie potwierdzam tego , ze DCS deklasuje wszystko o lata swietlne.

Przyznam , ze mnie rowniez zaskoczyl plynnoscia, glodkoscia a przy tym szczegolowoscia w przekazie i pod tym wzgledem na pewno jest wybitny.

Pytanie tylko czy warto doplacac dla tych niuansow dzwiekowych 150.000 pln?

Wg mnie nie warto

Juz wole czesc tej doplaty przekazac na schronisko dla zwierzat a Metronome i tak spelni moje oczekiwania w 100% i bede b.zadowolony.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.