Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe 2 strefy

plont

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przejrzałem już chyba cały internet wzdłuż i w szerz, ale wiadomo jak to jest człowiek jak czegoś szuka to nigdy nie znajdzie.

Poszukuję kina domowego (amplitunera) z systemem 2 strefowym, do urządzenia mają być podpięte:

HDMI 1 - SAT TV

HDMI 2 - XBOX

HDMI 3 - BLU RAY

HDMI 4 - KABEL DO APARATU CYF.

HDMI OUT - TV

VIDEO + AUDIO 1 - KAMERA CYFROWA

System ma obsłużyć 2 pomieszczenia (pokój podzielony na pół) w połówce z TV ma być main zone

w 2 części 2 zone.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ważne jest aby była możliwość puszczenia na 2 zone innego sygnału niż na main zone.

System w main zone nie musi być 5.1 wystarczy 2.1 (stereo + center (ewentualnie subwoofer))

W 2 zone tylko stereo.

Ważne aby głośniki nie były wysokie tylko niskie bo będą stały na meblach w pierwszym jak i drugim pomieszczeniu.

Czy jest szansa zmieścić się w kwocie 3000 - 4000 za (ampli + 5 głośników), jeśli nie to w jakiej cenie można to sensownie zrobić ??

Bardzo proszę o radę i ewentualne sugestie.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/104791-kino-domowe-2-strefy/

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoje wymagania związane z funkcjonalnością, możesz spokojnie zastosować jeden z nowych modeli amplitunerów średniej klasy. Zwróć proszę uwagę na Onkyo TX-NR626 (http://q21.pl/onkyo-tx-nr626.html), Denon AVR-X2000 (http://q21.pl/denon-avr-x2000.html) czy Yamaha RX-V675 (http://q21.pl/yamaha-rx-v675.html). Każde z powyższych urządzeń posiada niezależną drugą strefę oraz możliwość podłączenia wszystkich wymienionych przez Ciebie urządzeń.

Do jednego z powyższych amplitunerów zastosowałbym kolumny np. Monitor Audio MR2 x 2 + MR-Center lub Kef C3 x 2 + C6 LCR.

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, proszę o kontakt, porozmawiamy o możliwościach technicznych systemu i konfiguracji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

jak wyżej tyle że wziął bym starsze modele.

A mogę prosić o konkretne modele ?

Znalazłem jeszcze cośtakiego ale wydaje mi się to bardzo tanie a nie chciał bym się wpakować w coś co będę musiał za chwilę zmienić w rytm zasady "skąpy dwa razy traci"

Ukryta Zawartość

Bo mogę to wyhaczyć z polską gwarancją w cenie ok 1600

Ukryta Zawartość

Po prostu starsze od tych są nowe i tańsze.

Czyli yamaha 673

Onkyo 515 i 616

Denon 2113

Uważam że nie ma co kupować nowych,(nowszych) musi sie wzrocic marketing an nie wydany.

579 to super amlituner był swego czasu sprzedawany za 999 zł. Jendak szedłza dobrze ipo zniej juz go nie widzialem za tą cenę. A ze ludzie sa pamietni to tak stoi jeszcze nowy z sprzed 2lat.

Myślę że wychaczysz Yamaszke 673 lub Onkyo 616 za 1600 zł Denona pewnie w podobnych pieniądzach.

Pamiętaj że na drugą strefę możesz w większości przypadków puścić tylko sygnał analogowy, więc wybierz amplituner który ma odpowiednią ilość wejść RCA.

Panowie, a jak wygląda sprawa z ARC w drugiej strefie? da radę czy do naziemnej i tak potrzebuję kabel z TV?

Panowie, a jak wygląda sprawa z ARC w drugiej strefie? da radę czy do naziemnej i tak potrzebuję kabel z TV?

HDMI ARC to jest kanał powrotny audio tylko w HDMI ( nie wspomnę o euro szczotkach które przesyłają z powrotem AV , bo nie wiem jak to nazywa się ) .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedna sprawa, mianowicie:

to że są aplitunery za parę tyś z dwiema strefami video to wiem, ale szukam i nie potrafię znaleźć ampli w miarę rozsądnej cenie który puści sygnał video na dwie strefy, albo jak nie na dwie strefy to do dwóch odbiorników, chodzi oczywiście o ten sam sygnał.

Przykładowo w ampli wpuszczam dvd i chce go oglądać na 2 tv jeden może być po hdmi a drugi po analogu video.

Czy coś takiego istnieje ??

Yamaha 673 w maualu ma możliwość podłączenia urządzenia (recording device) do wyjścia AV OUT jacks, czy jak podepnę tam tv przez AV analog to będzie on wyświetlał obraz ? I czy będzie to ten sam obraz co na hdmi ?

Chyba wyjście komponent i HDMI jednocześnie będzie działać , tylko kwestia " uaktywnienia " np. konponentu , zresztą możesz DWD podłączać na dwa sposoby jednocześnie bezpośrednio do dwóch TV ( możesz też do ampli , wtedy ampli na pewno wyprowadzi sygnał HDMI , i konponent ) .

Właśnie chodzi o to żeby nie puszczać sygnału prosto z dvd na 2 tv,

bo np. poprzez ampli mam możliwość zmiany źródła video, czy to dvd czy sat tv. Każdego urządzenia nie mogę podpiąć pod 2 tv, raz byłby wykorzystywany 1 tv a raz 2 tv, czasem również oba.

2 odbiornik nie musi chodzić po hdmi wystarczy na nim analog.

Amplitunery nie mają konwersji obrazu wdół. Jesli wprowadzisz do nich sygnał po HDMI możesz wyjść tylko HDMI,

Ale kiedy juz podłączysz obraz componentem. Do jednego możesz podłączyć po HDMI wyskalowany do 4K sygnał a do drugiego oryginalny nieprzetworzony też po wy componencie z wyjścia.

A ostatnio słyszałem głupie pytanie jak narzekałem że Denony tego nie mają "po co to komu i tak wszyscy idą na HDMI, jak widać nie wszyscy" i LEPIEJ MIEĆ więcej niż nie mieć, skoro już jest wybór.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.