Skocz do zawartości
IGNORED

Aurender W20

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Australijski konkurent Aurendera , Lumina i Amare :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za ok 11 tys pln plus clo i przesylka, z napedem do ripowania w wersji " custom" , bez dac'a, z modulem usb firmy Sotm i specjalnym wyjsciem usb do backup'u. Ciekawa propozycja.

najfajniejsza jest wyrznięta dziura na gniazdo zasilające :)

obudowa z gotowca i votebox :)

Ukryta Zawartość

robiłem tez cos takiego ale jako CAPSA V2

12.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@ Marslo - czy masz wiedzę nt. tego, do jakiej postaci Aurender transformuje ISO SACD, czy robi pojedyńcze pliki

DFF, czy też cała płyta jest w jednym pliku DFF ? Transformacja udaje się z plikami DSD, a czy pliki DST (w których

także są zapisywane płyty SACD) nie stanowią dla niego problemu ? Ciekawe także jest to, co robi z ew. zapisem

wielokanałowym - zapewne odrzuca i transformuje jedynie zapis dwukanałowy.

Interesująca recenzja Aurendera X100L:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Strzeżcie się bo Icek is coming...

_________

Edit mod

Przykro mi, ale mimo wielokrotnych próśb i ostrzeżeń, aby nie przechodzić na ten poziom "dyskusji" Kolega Szymon nie jest w stanie się powstrzymać. Czas więc na opcje inne.

Ostrzeżenie + 3 dni urlopu. Uzasadnienie jak wyżej.

Panie Bez odbioru, moderacja cały czas coś robi, tylko Ty tego nie widzisz.

Ja wygrałem szczęśliwy los na loterii to osobiście zajmuje się mną mój ulubiony konsultant Pan Talon. Taki vipowski standard tu mam.

Gwarantuję, że jak w Kopciuszku lub Dniu Świstaka po północy wszystko zniknie.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Ja wygrałem szczęśliwy los na loterii to osobiście zajmuje się mną mój ulubiony konsultant Pan Talon. Taki vipowski standard tu mam.

Tym razem nic nie zniknie. I Palton nie będzie mieć z tym nic wspólnego. Nie będzie też reakcji na prowokacyjny wpis, poprzez eskalającję personalnej kłótni.

A Kolegów dyskutujących uprasza się o nie odnoszenie się do postów użytkownika Szymon gdyż przez jakiś czas, nie będzie w stanie odpowiedzieć. Proszę nie wykorzystywać tego faktu. Bo pomimo zastosowanej restrykcji, nadal podlega ochronie regulaminowej, jak każdy inny użytkownik forum.

Szymon,

Wiesz , ze ja nie jestem zwolennikiem banowania , nie po to mamy audiostereo, aby sobie nawzajem kneblowac usta.

Jednak bardzo Cie prosze , bys nie uzywal tego watku do prywatnej wojenki .

Chcesz cos komus wyjasnic , pisz do niego na priv.

Bardzo prosze , jak audiofil audiofila.

Bodex,

Niestety nie mam takiej wiedzy.

Konto w trakcie usuwania

jak dotad nie bylo najmniejszego probemu, ani z plikami 64 z bluecoast records, ani 128 z 2L , ani z

ripami plyt sacd wykonanymi dla mnie na ps 3 .

Aurnder to pieknie zapisuje, jedynie bluecoastreords nie ma firmowego download managera i trzeba wszystkie sciezki wczytywac oddzielnie, no i nie wczytuja sie automatycznie metadata.

Konto w trakcie usuwania

• 4 tygodnie później...

Jakiś czas temu w recenzji w Hificritic pióra Martina Collomsa pojawiła sie sugestia, ze zasilacz Aurendera moze rozsiewać elektroniczne zakłócenia na resztę toru.

Wypialem wiec dziś zasilający go u mnie Acrolink 7500 z listwy Acoustic Revive RTP 4 Ultimate i wpialem bezpośrednio do ściany do gniazdka mieszczącego sie ponad pół metra od tego , do którego wpieta jest listwa . Gniazdo dla listwy to topowy Furutech SWS-R, to drugie to,standardowy Legrand.

Przy włączeniu Aurendera , kiedy system przeprowadza swoją procedurę startowa w obu przypadkach słychać na linii przy włączonym sprzęcie bardzo delikatne pykniecia generowane prawdopodobnie przez Aurendera. Na mniej skutecznych kolumnach moze są niezauważalne ,Avantgardy działają tu jak lupa.

Niestety nie mam możliwości podpiąć go pod osobna linie.

Natomiast dźwięk bez listwy i gniazda Furutecha był zauważalnie mniej gładki i nieco ostrzejszy, delikatnie mniej barwny.

To były drobne różnice, ale zauważalne na dobrze znanych nagraniach.

Po raz kolejny okazało sie , ze W20 jest wrażliwy na jakość zasilania, chyba dlatego ,ze płytka główna nie jest zasilana z baterii, a tylko moduł usb audio.

Ewentualni nabywcy winni to wziąć pod uwagę, na kablu zasilajacym sie nie zaoszczędzi, no chyba , ze ktoś nie wierzy w zmiany przez nie wnoszone.

Ostatnio sporo czytam na WBF, ze streaming z Nas daje lepszy dźwięk od dysku połączonego kablem z dac,a , ale piszą o tym głownie osoby używające komputera, ktore nie słuchały w systemie W20.

Ciekawe byłyby opinie osoby , która ma doświadczenie i takie porównanie zrobiła.

W każdym razie Chris Connaker z CA, który zna sie na tych sprawach jak mało kto,uważa W 20 za najlepszy obecnie serwer muzyczny.

Konto w trakcie usuwania

Ja bym podłączył W20 pod osobny kondycjoner.

Przynajmniej na próbę.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Po raz kolejny okazało sie , ze W20 jest wrażliwy na jakość zasilania, chyba dlatego ,ze płytka główna nie jest zasilana z baterii, a tylko moduł usb audio.

To jest właśnie KOMPROMIS - w sprzęcie za taką kasę ktoś zaoszczędził kilkadziesiąt papiera na aku LiFePo4

(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) brnąc niepotrzebnie w klasykę.

Podobny błąd robi AMARE - chcąc zaistnieć nie można iść na kompromisy na tej półce cenowej ! Po co wbijać

się w stereotypy, skoro jest do zaaplikowania rozwiązanie "nowatorskie", a przy tym wcale nie tak kosztowne.

JAKOŚĆ ZASILANIA to podstawa wszelkich podstaw .... (w tej dziedzinie, ofkors) :)

A przy tym jaki argument marketingowy !

JUŻ NIE MUSISZ WYDAWAĆ 5K$ NA LISTWY I KABLE, nasz sprzęt nie jest na to wrażliwy ... :)

Ukryta Zawartość

Z tym , ze te baterie tam juz sa, wiec to nie oszczednosc byla powodem tego rozwiazania . Dlaczego nie zasilaja plyty glownej , a tylko modul usb oraz dzialaja jak UPS- oto jest pytanie.

Moze sa jakies powody techniczne, dla ktorych zasilanie bateryjne plyty rodziloby wiecej problemow, niz dawalo korzysci.

Wg opinii z CA, to wlasnie plyta glowna jest najbardziej siejacym zaklocenia elementem w serwerze i ograniczenie jej funkcji tylko do obslugi audio jest najwiekszym plusem Aurendera. Kazdy komputer pod tym wzgledem bedzie gorszy. Amare tez ma firmowy MB i to powinno dac dobre rezultaty.

A tu wazny fragment testu W20 z CA na ten temat :

Most commercial motherboards are designed to a very low standard compared to a high end audio component. Commercial board design is often controlled by accountants seeking to lower the price rather than improve quality and features according to Wavelength Audio Founder and "Godfather" of high end USB audio Gordon Rankin. Gordon designed many motherboards for very large computer manufactures before pursuing high end audio. One type of noise caused by computer components when mixed with audio components can be heard easily. For example, I recently received a ~$10,000 audio product for review with built-in WiFi. When the WiFi is enabled but unconfigured a very audible ticking noise can be heard through the right channel. Once the WiFi is configured this noise is reduced greatly but can still be heard with an ear close to the right tweeter. Disabling WiFi on this component eliminates the noise. No such noise can be heard through the Aurender. The moral of the story is, computer components are electrically noisy. The ability of the Aurender team to craft its own motherboard featuring only the capabilities required for audio reproduction and to layout the board for the best electrical performance separates the men from the boys. Powering this motherboard is a high quality switch mode power supply. This supply only powers the motherboard, hard drives, and front panel OLED display.

I dla przypomnienia zdjecie W20 od srodka :

Konto w trakcie usuwania

Zobaczymy co teraz w Monachium pokażą inne firmy. Burmester ma pokazać streamer i server podobny do Aurendera ale to pewnie też będzie drogie. Wadia ma pokazać streamer i Auralic ma pokazać transport w 2 wersjach, w tym z oddzielnym zasilaniem. To może być świetny sprzęt, nie gorszy brzmieniowo od Aurendera. Może nie będzie miał tak bajeranckiej obudowy, ale też cena ok 8000zł to dużo mniej niż 74000zł. Być może nie zagra lepiej ale wystarczy jeśli zagra równie dobrzy przy swojej cenie. Wiadomo od dawna i sam o tym pisałem ale piszą o tym na wszystkich forach świata, że lepsze efekty daje gdy magazyn dysków HDD jest z dala od płyty głównej czyli jako NAS ze swoim oddzielnym zasilaniem, co najmniej 2m od sprzętu, a może być też w innym pokoju. Przesyła tylko czyste pliki bezpośrednio do transportu, a ten ma płytę główną pod audio i swoje własne zasilanie. Gdy zasilanie jest jeszcze zewnętrzne to ma 2 przewagi nad Aurenderem. Być może z czasem i Aurender wypuści czysty transport a gdyby był jeszcze z oddzielnym zasilaniem to byłaby rewelacja. No i ceny muszą być realniejsze. Nie może być tak, że za roku jak przypuszczam pokaże się jeszcze lepszy Aurender W30 ale już za 100 tys.zł, podczas gdy konkurencja będzie po 10-20 tys.

Tak , Auralic ma potencjal , aby zrobic cos dobrego i tanszego od Aurendera.

O tym czy granie z Nasa daje lepsze jakosc dzwieku od W20 z wbudowanym dyskiem nie moge nic powiedziec, bo nie testowalem jednoczesnie obu rozwiazan, nie czytalem tez miarodajnych testow typu shoot out. Natomiast jakosc z W20 jest dla mnie calkowicie satysfakcjonujaca, zamierzam z niej skorzystac i sprobowac DSD DAC od Lampi, bo juz Vega gra swietnie, przestrzen i barwy zachwycaja przy odtwarzaniu dsd. Powiedzialbym , ze roznica jest duzo wieksza miedzy ripem i plyta sacd , niz ripem i plyta cd, oczywiscie na korzysc ripow. No a natywne dsd to juz naprawde analogowy swiat. Posunelem sie do tego, ze moje ulubione 3 plyty z muzyka Griega w wykonaniu Bergen Philharmonic Orchestra, ktore mialem dotad w formie plikow kupionych z HDtrakcs 16/44,1 kupilem dodatkowo na plytach sacd , aby potem je zripowac. Roznica w jakosci jest ogromna.

Poki co mamy na rynku od ponad 2 lat Aurendera i niestety dopiero teraz rozpoczal sie ruch na tym rynku. Serwer Amare mial byc w marcu, Arualic , Weiss i Burmester dopiero cos pokazuja, a Aurender juz gra w wielu systemach na calym swiecie. No i oferuje juz 4 rozne modele, wiec jest nadal liderem.

Granie z Nasa ma dla mnie cos z DIY , nie za bardzo lubie takie rozwiazania , choc wierze, ze oddzielenie zasilania od transportu i skladownia moze byc najlepszym rozwiazaniem. Blisko byl Lumin, ale wstawil DAC do srodka podobnie jak Linn i w tym momencie oba rozwiazania nie maja potencjalu, jaki moglyby miec, gdyby zrobic czysty tranport z oddzielnym zasilaniem.

Konto w trakcie usuwania

Zgadzam się. W20 to obecnie chyba najlepszy transport tylko bardzo drogi. To powinno się niebawem zmienić. Co do NAS vs serwer z dyskami czyli Aurender S10 to u mnie takie porównania były przez 2 tygodnie. Aurender sam lepiej grał gdy ciągnął pliki z mojego NAS, a to dziwne bo przecież on je i tak ładuje zawsze do swojej tymczasowej pamięci. Może więc pracujące dyski HDD wprowadzały zakłócenia, a gdy były w spoczynku to nie siały i S10 mógł pracować w lepszych warunkach. Wszystko na to wskazuje. Idę o zakład, że Aurender już ma nowy model, wyższy i wyraźnie lepszy niź W20. Muszą próbować odskoczyć konkurencji, a to czy im się uda to już inna kwestia. Zagaduję, że będzie pokazany w Las Vegas w styczniu, albo w Mnachium za rok. Oznaczenie może W30? S10 powinien być wycofany z ofert, a W20 zejść do obecnej ceny S10.

Sly - zazdroszczę ci Twojej szklanej kuli :)

Sly - zazdroszczę ci Twojej szklanej kuli :)

Nie odpowie ci bo jest zbanowany podobnie jak ja w Twoich watkach tak ze cisza w eterze i czas wyłączyć kompa i np. pobiegać.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Aurender Baby X100L już jest na rynku wtórnym - 3 250 Euro ( a za 3K odda:) ) Chyba nie podpasował ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za tyle to u nas pewnie kupisz nowy.

Rozmawiałem przed chwilą ze znajomym. Właśnie kupił Aurendera X100L. Jest zachwycony jakością dźwięku i łatwością obsługi. Przesiadł się z Maca Mini.

Nie wiem gdzie widziałeś te cenę, ale rzeczywiście sadze , ze powinien kosztować ok 10 k euro, wyjściowy detal w PL tylko denerwuje potencjalnych nabywców.

Konto w trakcie usuwania

• 4 tygodnie później...

Ciekawe porównanie S10, X100 i W20, znalezione na zagranicznym forum:

Back on topic, I owned an S10, now own an X100L and have a W20 in my system at the moment for a couple of weeks (unfortunately not mine). The USB out on the X100 is based on the W20's USB, so yes is a step ahead of the USB from the S-10. There are also two other benefits, firstly it has all the D2D circuitry from the S-10 removed so potentially less noise. Secondly a smaller chassis should = less resonance.

The difference between the X100 and the W20 is immediately obvious and easily justifies the premium of the W20 if it remains within budget. The W20 offers a more robust bottom end, exhibiting greater extension, more body, and also more control of the bass which is welcome. The soundstage widens without compromising on imaging. The presentation is smoother and more refined - vocals gaining a more organic nature. The top end sounds again more extended and yet smoother. You certainly wouldn't be disappointed with the X100, but I wouldn't demo a W20 unless your budget allows.

These are not "expensive computers", they are purpose built digital transports. No they don't have a dac, some people say this like it's a bad thing. For the same reason there is no CD drive to rip music, it's a completely SOTA component. Why would you want to be limited to an internal dac? The Lumin has one, and it's good but not great, so for me a feature that is wasted (and yes have had extensive time with a Lumin in my system too). There are not many digital transports with dual AES/EBU digital outputs to make optimal use of dual mono dacs, nor do many have word clock sync capabilities. When you experience the benefits of a clock sync, you'll understand. The W20 is not designed to be a value-for-money proposition like some players are, it's designed to be the best digital transport available at whatever cost. As a transport it bests my Esoteric K-01, that's proof enough for me.

Jeśli X100 ma port Ethernet wyłącznie do transmisji danych na wewnętrzne HDD i nie obsługuje streamowania z NASa to moim zdaniem jest to bardzo poważne ograniczenie (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Aż mi się nie chce w to wierzyć.

Gdzie mozna wypożyczyć to urządzenie na odsłuch i test?

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

pmcomp,

Dystrybutorem jest audiofast z Lodzi, dzwon do nich.

Ciekawe porównanie S10, X100 i W20, znalezione na zagranicznym forum:

Back on topic, I owned an S10, now own an X100L and have a W20 in my system at the moment for a couple of weeks (unfortunately not mine). The USB out on the X100 is based on the W20's USB, so yes is a step ahead of the USB from the S-10. There are also two other benefits, firstly it has all the D2D circuitry from the S-10 removed so potentially less noise. Secondly a smaller chassis should = less resonance.

The difference between the X100 and the W20 is immediately obvious and easily justifies the premium of the W20 if it remains within budget. The W20 offers a more robust bottom end, exhibiting greater extension, more body, and also more control of the bass which is welcome. The soundstage widens without compromising on imaging. The presentation is smoother and more refined - vocals gaining a more organic nature. The top end sounds again more extended and yet smoother. You certainly wouldn't be disappointed with the X100, but I wouldn't demo a W20 unless your budget allows.

These are not "expensive computers", they are purpose built digital transports. No they don't have a dac, some people say this like it's a bad thing. For the same reason there is no CD drive to rip music, it's a completely SOTA component. Why would you want to be limited to an internal dac? The Lumin has one, and it's good but not great, so for me a feature that is wasted (and yes have had extensive time with a Lumin in my system too). There are not many digital transports with dual AES/EBU digital outputs to make optimal use of dual mono dacs, nor do many have word clock sync capabilities. When you experience the benefits of a clock sync, you'll understand. The W20 is not designed to be a value-for-money proposition like some players are, it's designed to be the best digital transport available at whatever cost. As a transport it bests my Esoteric K-01, that's proof enough for me.

Dzieki Elb za ten post i zalaczona opinie. Osob , ktore mogly porownac W20 , S10 X100 i Lumina nie ma za wiele.

Ja tez przeczuwalem, ze zakup W20 to jest wlasciwa droga , jesli sie chce powaznie i hiendowo grac z plikow.

Na Computer Audiophile zastanawiaja sie, jak W20 ma sie na tle topowych rozwiazan komputerowych jak np Caps Zuma 3 z poprawioym zasilaniem lub takimi kompami, jaki Ty rozwijasz.

Dotad nikt takiego porownania nie zrobil. Elb, to cos dla Ciebie :)

Co prawda Chris Connaker wydal jednoznaczan opinie o wyzszosci W20 nad kompami , ale nie rozwijal tego jakos specjalnie w swoim tescie Aurendera.

Autor powyzszej opinii sugeruje, ze polacznie dual AES EBU i wstawienie zegara zrobi z W20 i wlasciwego daka zestaw na najwyzszym dostepnym dzis poziomie. Jarek Orszanski z audiofastu tez sugerowal jak powaznie rozwazalem Vivaldeigo , ze dual AES/EBU daje nawet lepszy dzwiek od usb audio.

Czekam na daka o sygnaturze dzwiekowej Audio Aero , ktory mialby dual AES EBU z wyjsciem na zegar.

Konto w trakcie usuwania

Autor powyzszej opinii sugeruje, ze polacznie dual AES EBU i wstawienie zegara zrobi z W20 i wlasciwego daka zestaw na najwyzszym dostepnym dzis poziomie. Jarek Orszanski z audiofastu tez sugerowal jak powaznie rozwazalem Vivaldeigo , ze dual AES/EBU daje nawet lepszy dzwiek od usb audio.

Czekam na daka o sygnaturze dzwiekowej Audio Aero , ktory mialby dual AES EBU z wyjsciem na zegar.

Poczekaj na dobre USB, jesli mialbym radzic.

Dzięki.

Dopiero teraz doczytałem, że X100 nie ma nic oprócz USB. Ponieważ zakupiłem ostatnio DACa który ma SPDIF i FireWire ale nie ma USB, ten model jest dla mnie bezużyteczny.

Pozostaje albo S10 albo W20. A to worek kasy.

A co sądzicie o Ayon NW-T?

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

marslo, bo troszkę się pogubiłem, to protokół AES EBU ma jednak potencjał??

Tak wynika z opinii osob postronnych , ja tego sam nie sprawdzilem.

Przyjmuje na wiare, ze AES/EBU z zegarem moze zagrac nawet lepiej od dobrego usb audio w W20. Stasio tweirdzi , ze usb ma wiekszy potencjal.

Kto ma racje ?

Nie wiem, trzeba by samemu sprawdzic.

Jesli idzie o moje doswiadczenia, to dokonalem zakupu S10 na podstawie odsluchu AES/EBU , ktore bylo wyraznie lepsze od dzwieku z kompa . Jednak usb w S10 nie bylo wybitne, bylo przygotowane w zasadzie tylko do wczytywania plikow z zewnetrznej pamieci i update'u.

Lepszy dzwiek od AES/EBU w S10 uzyskalem z konwerterem usb/spdif , jednak nie probowalem innych kabli AES/EBU niz moj dyzurny srebrny Fadel Ref Two.

Podejrzewam , ze z miedzianym super kablem cyfrowym AES EBU S10 moglby zagrac nie gorzej , a moze nawet lepiej , niz z konwerterem spdif.

Ja szedlem jednka w strone jak najleszego dzwieku z usb , no i dobre kable usb sa generalnie tansze od wybitnych AES/EBU.

Co do zasady asychroniczne usb ma teoretyczne przewage nizszego jittera. Aby to zniwelowac potrzebny jest zewnetrzny zegar, a to kolejne wydatki.

Wydaje sie weic, ze asynchroniczne usb jest calosciowo lepszym rozwiazenim za dane pieniadze.

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.