Skocz do zawartości
IGNORED

A moze by tak smartfona?

dulon184

Rekomendowane odpowiedzi

I po Nokii

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie do końca. Koniec smartfonów Nokii, przynajmniej przez jakiś czas. Microsoft kupił telefony Lumia i Asha, wraz z patentami i działem produkcji. to około 1/3 całej Nokii (pod względem dochodów więcej). Zainteresowani wiedzą że doszła do skutku transakcja przygotowywana od długiego czasu przez Ballmera i Elopa, polegająca na obniżeniu cen akcji Nokii kupna tych udziałów po możliwie niskiej cenie. Może to i dobrze, bo oczywistym jest że mimo kilku niezłych projektów nie Nokia potrafiła się odnaleźć na rynku smartfonów.

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

oczywistym jest że mimo kilku niezłych projektów nie Nokia potrafiła się odnaleźć na rynku smartfonów

to chyba nawet bardziej wynika z ogłupienia społeczeństwa. do momentu w którym telefon służył do rozmów telefony Nokii wiodły prym w każdym segmencie. kiedy ludzie stwierdzili chórem że potrzebują światełek i 347 innych funkcji z których nigdy nie skorzystają pojawił się android i zepchnął pragmatyzm w cień. do dziś pozostały serie E Nokii a te akurat - do zastosowań biurowych - nadają się o wiele lepiej niż wszystkie androidy razem wzięte, szczególnie w przypadku środowisk biurowych które nie korzystają z technologii google (chmury itp, większe biznesy tego unikają).

przykład Nokii to kulminacja zdebilenia rynku, na którym zamiast praktycznej i realnej funkcjonalności, podaż napędzana jest idiotyczną potrzebą zaspokojenia najbardziej wydumanych fantazji, vide aplikacje do liczenia kroków.

Owszem, Nokia przespała ten moment z wielką stratą dla siebie - może finowie nie przewidzieli że zabawka zastąpi profesjonalne narzędzie... ale który profesjonalista by to przewidział ?

Szkoda Nokii. Ale ja osobiście jeszcze długo się nie przesiądę z mojej E6 na samsunga (chociaż galaxy 1 używałem i mam do dziś, kurzy się w szafie).

liczę na to że MS wypuści następce serii E, z klawiaturą fizyczną, w miarę zamkniętym systemem dzięki któremu nie będziemy się musieli babrać w tonie szajsu żeby dobrać cokolwiek sensownego, płatnego, co i tak nie jest kompatybilne z innymi aplikacjami (co w sumie jest kwintesencją androida).

tak SE tlumacze

telefon jak sama nazwa wskazuje jest do telefonowania

do zabawy mam tableta - no bo sorry - do czego innego nadaje sie ekranik 4calowy? chyba do gry w tetrisa

liczę na to że MS wypuści następce serii E, z klawiaturą fizyczną

Co wy z tą fizyczną klawiaturą numeryczną. Ostatni raz użyłem jej (wyświetlanej, ale to bez znaczenia) chyba ze dwa miesiące temu jak wpisywałem numer nowo poznanego kolegi do telefonu. Normalnie korzystam i chyba większość też z książki telefonicznej, a do przewijania jej dla mnie jest lepsza lista przewijalna w takiej formie jak wymyślił ja apple, a nie ćwiczenia palca na klawiszach. Co innego mechaniczna kalawiatura alfanumeryczna taka jak w Blackberry do pisania maili i SMS, ta ma sens, ale BB też zdycha, szkoda.

Klawiatura numeryczna 0-9 gwiazdka krzyżyk, może mieć sens dla kogoś kto prowadzi biznesik gdzie przewija mu się codziennie duża liczba klientów i kontrahentów i potrzebuje je codzienie wpiswać do telefonu. Tak więc pozostanie niszowa jak telefony z tarczą do antycznych wnętrz, ale nikt nie będzie robił powszechnej reanimacji trupa.

Nie do końca. Koniec smartfonów Nokii, przynajmniej przez jakiś czas.

Smartfonów i telefonów w ogóle, do gumiaków jednak Nokia nie wraca :-), wręcz przeciwnie. Miesiąc temu przecież wykupiła samą siebie z rąk Siemansa za $1.7mld i teraz NSN to już nie Nokia Siemens Networks, ale Nokia Solutions and Networks. To oraz ostatnia sprzedaż do miękkiego, oznacza ,że idą całą naprzód w kierunku grubego telekomu, na dzień dzisiejszy telefoniki idą do piachu, w dalszej przyszłości to trudno wyrokować.

Można sobie przeczytać u źródła

Ukryta Zawartość

Aha, mają jeszcze te mapy HERE czy jak mu tam.

Ukryta Zawartość

a ja tam czekam az ktos zacznie na powrot produkowac 6310i. uzywam tego 10 lat... to mowi samo za siebie

smerfony sa dla dzieci

Ukryta Zawartość

;-)

Ukryta Zawartość

Małomiękki kupił Nokię żeby przywalić w Google więc po jakimś czasie spodziewam sie super-duper telefonów z dopieszczonym Windows Phone i transakcją wiązaną w postaci łatwego i taniego dostepu do Office365 (lub następcy) w chmurze oraz integracji z systemami i softem na notebookach/tabletach z W8.

Jestem Europejczykiem.

tak SE tlumacze

telefon jak sama nazwa wskazuje jest do telefonowania

do zabawy mam tableta - no bo sorry - do czego innego nadaje sie ekranik 4calowy? chyba do gry w tetrisa

Mało korzystasz , a raczej w ogóle ze smartfona wielkości 4 cali , co przy np. retinie jest wystarczające.Między ekranem z 6310i a np. i5 to przepaść.Co robię?Przeglądam pocztę , używam komunikatorów ,przeglądam net , robię przelewy bankowe , paypal ,kupuję , korzystam z nawigacji ,robię przyzwoite fotki , oglądam tv on line ,oprócz tego jak ktoś lubi są gierki jakości PC .Jedyna wada bateria.Zasadniczo telefon to tylko dodatek.

Mało korzystasz , a raczej w ogóle ze smartfona wielkości 4 cali , co przy np. retinie jest wystarczające.Między ekranem z 6310i a np. i5 to przepaść.Co robię?Przeglądam pocztę , używam komunikatorów ,przeglądam net , robię przelewy bankowe , paypal ,kupuję , korzystam z nawigacji ,robię przyzwoite fotki , oglądam tv on line ,oprócz tego jak ktoś lubi są gierki jakości PC .Jedyna wada bateria.Zasadniczo telefon to tylko dodatek.

nowoczesny smartphone dla wielu ludzi jest obecnie wrecz niezbedny w pracy. I to wcale nie do zabawy.

Aha, mają jeszcze te mapy HERE czy jak mu tam.

Mają, ale też sprzedali Microsoftowi prawa do pełnego wykorzystania tych map w Windows Phone. Ciekawe co z tego wyniknie. Microsoft przecież ma swojego Binga, a mimo to zdecydował się na te mapy, zresztą lepsze.

nowoczesny smartphone dla wielu ludzi jest obecnie wrecz niezbedny w pracy. I to wcale nie do zabawy.

Zdecydowanie tak: poczta, skype, nawigacja, wiadomości, zdalna administracja i parę innych.

Z części "rozrywkowej" czyli gier i muzyki korzystam sporadycznie, 90% to są sprawy zawodowe.

Małomiękki kupił Nokię żeby przywalić w Google

Od dłuższego czasu się do tego przymierzali - to nie sprawa przywalenia Google ale przetrwania na rynku. Nawet próbowali robić własne telefony czy tablety, ale to była klęska.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Zdecydowanie tak: poczta, skype, nawigacja, wiadomości, zdalna administracja i parę innych.

U mnie np. mozliwosc przesylania I otwierania planow (czy to w PDF, czy innych), fotografowanie notatek np. geodezyjnych (jak nie ma skanera) obecnie noszenie w terenie ap. cyfrowego jest zbedne, opcje z GPS I nanoszenie punktow na Google Earth. Zdarza sie wysylanie planow konsultantowi w teren ktory potrafi pobieznie plan sprawdzic I zatwierzdic, itd, itd. Pozwala to na zwiekszenie wydajnosci I ciecie kosztow.

Kolejny argument, aby trzymać się z daleka od Apple.

Ta firma faktycznie ma swoich klientów za iDiotów - Apple chce decydować , gdzie iDioci mogą nagrywać dźwięk i obraz a gdzie nie mogą.

Technologię opatentowano - no faktycznie epokowy wynalazek!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ta firma faktycznie ma swoich klientów za iDiotów - Apple chce decydować , gdzie iDioci mogą nagrywać dźwięk i obraz a gdzie nie mogą.

Ukryta Zawartość

generalnie nosić na glowie w pozycji rakiety na alaaacha

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe, czy inni producenci też to wsadzają do swoich zabawek...

Choć mam nadzieję, że tutaj opatentowanie tego 'wynalazku' skutecznie ochroni konkurencję przed jego stosowaniem, a konsumentom da wybór. Tyle, że jestem przekonany, że większość iFanów machnie ręką i nie poczuje się dotknięta/zainteresowana. Swoją drogą, jest to realizowane za pomocą softu, więc tylko czekać na efektywne aplikacje czy mode hakujące software (choć w przypadku iphoneów te jailbreaki są problemem i mogą prowadzić do unieruchomienia urządzenia).

Pozostaje więc powrót do rozdzielenia urządzeń: telefonu i aparatu cyfrowego, który zawsze nosimy przy sobie? Albo noszenie obu na raz...

Szok, że konsumenci się na to dobrowolnie godzą, i płacą jeszcze ciężkie pieniądze za urządzenia, dzięki którym mogą być permanentnie inwigilowani:

"Oczywiście nie jest to jedyny kłopot z używaniem smartfonów. Takie urządzenie pozwala śledzić użytkownika poprzez GPS lub nawet podsłuchiwać go poprzez wbudowany w aparat mikrofon. Potencjalnie groźne mogą być również dane, jakie użytkownik zgromadził w pamięci swojego urządzenia, na przykład zdjęcia lub adresy, którymi może zainteresować się policja przy okazji zatrzymania. Do tego dochodzą jeszcze odwiedzane ze smartfona strony www zapamiętywane w pamięci zainstalowanej tam przeglądarki."

źródło: powyższy artykuł

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

Już nie tylko Apple - żaden system nie jest bezpieczny. Pozostaje stara Nokia...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

to chyba nawet bardziej wynika z ogłupienia społeczeństwa. do momentu w którym telefon służył do rozmów telefony Nokii wiodły prym w każdym segmencie. kiedy ludzie stwierdzili chórem że potrzebują światełek i 347 innych funkcji z których nigdy nie skorzystają pojawił się android i zepchnął pragmatyzm w cień. do dziś pozostały serie E Nokii a te akurat - do zastosowań biurowych - nadają się o wiele lepiej niż wszystkie androidy razem wzięte, szczególnie w przypadku środowisk biurowych które nie korzystają z technologii google (chmury itp, większe biznesy tego unikają).

przykład Nokii to kulminacja zdebilenia rynku, na którym zamiast praktycznej i realnej funkcjonalności, podaż napędzana jest idiotyczną potrzebą zaspokojenia najbardziej wydumanych fantazji, vide aplikacje do liczenia kroków.

Owszem, Nokia przespała ten moment z wielką stratą dla siebie - może finowie nie przewidzieli że zabawka zastąpi profesjonalne narzędzie... ale który profesjonalista by to przewidział ?

Szkoda Nokii. Ale ja osobiście jeszcze długo się nie przesiądę z mojej E6 na samsunga (chociaż galaxy 1 używałem i mam do dziś, kurzy się w szafie).

liczę na to że MS wypuści następce serii E, z klawiaturą fizyczną, w miarę zamkniętym systemem dzięki któremu nie będziemy się musieli babrać w tonie szajsu żeby dobrać cokolwiek sensownego, płatnego, co i tak nie jest kompatybilne z innymi aplikacjami (co w sumie jest kwintesencją androida).

Widzę, że jesteś uprzedzony do smartphoneów. Chyba niepotrzebnie. Narzędzie jak każde inne, jego wykorzystanie zależy od użytkownika. Ja do początku tego roku też nie miałem smartphona, teraz cenię sobie bardzo dostęp do internetu, maili, etc. a także kilku pomocnych aplikacji, które do życia niezbędne nie są, ale je ułatwiają.

Nokia przespała moment przejścia od telefonu do urzadzenia osobistego, w którym telefon jest tylko jedną z funkcji. Samodzielny telefon już raczej nie wróci. A systemy na androidzie są elastyczne i pozwalają dostoswoać telefon do siebie.

Co do dużych korporacji i chmury to się chyba mylisz. Ale to inna chmura niż darmowe dropboxy.

Powrót po dłuższej przerwie...

romkujagodo,

bardziej jestem uprzedzony do "mody" na smartphone'y. używałem pierwszego galaxy ponad rok. wróciłem z ulgą do nokii, co prawda też uznanej za "smart" bo z serii E, ale przynajmniej dedykowany soft pozwolił bez zbędnych ceregieli używać funkcji, tak tych podstawowych jak i bardziej zaawansowanych. "moda" na mądre telefony zjada swój własny ogon bo słowo "smart" w praktyce przestało oznaczać mądrość wykorzystywaną do celów innych niż gierki i filmiki. jeśli to jest clue sprawy i tego potrzebuje ogół społeczeństwa to pozostaje załamać ręce. szczytem jest wczorajszy spęd apple na którym ta firma po raz kolejny udowodniła jak można z ludzi robić iDiotów.

w mojej branży chmura się nie przyjęła, a to z prostego powodu - za dużo wrażliwych informacji musiałoby zostać umieszczone "gdzieś" w świecie bez jakiegokolwiek poziomu kontroli. owszem, to jeszcze nie tajemnice państwowe ale i tak nikt się nie zdecyduje powierzyć danych firmowych i inwestycyjnych serwerom w Congo, czy gdziekolwiek by się nie znajdowały.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.