Skocz do zawartości
IGNORED

małe monitory do 10m

konik123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam w planach zlecic komuś budowe małych monitorów czegos na podobe polskiego rls-a callist, ma to grać w pomieszczeniu 10m stąd mają byc małe. Kolumny mają byc mozliwie na najlepszych przetwornikach coś jak na górę revelator zamiast tego co siedzi w callistach no i na duł tez cos odpowiednio lepszego, na dobrej jakości komponentach zwrotnicy itd. Jestem ogólnie zielony w tym wiec chce to komuś zlecić (jak ktos ma jakies namiary na dobrego fachowca) Pytanie czy jest duze prawdopodobienstwo ze usłysze dzwiek wyzszej próby niz w callistach czy tez wieksze ze ktoś spartoli bo nie bedzie chciało sie poswiecic odpowiedniej ilośc czasu na zestrojenie tego? łatwy zarobek, brak umiejetnosci itd...jakies sugestie rady? wysłucham wszelkich opini (dlaeczego nie kupie sobie callist? miałem 3 i 4 i dynaudio i kilka innych, obecnie minimy amator i chce spróbować czegos innego,Jestem otwarty na wszelkie sugestie i za rady z góry dziekuje

https://www.audiostereo.pl/topic/105272-ma%C5%82e-monitory-do-10m/

budzet jest do dogadania, ogólnie cel jest taki aby na niczym nie oszczedzać, ma to być mały monitor bez udziwnien, wymiarowo cos na wzór callist,(wiadomo tutaj twórca był ograniczony budzetowo) Sam nie umiem sprecyzować dokładnie do jakiej muzyki, zalezy mi na dobrej stereofoni i bdb górze... Wole to co mi dawał ten tweeter w callistach niz miekkie kopułki dynaudio

Pytanie czy jest duze prawdopodobienstwo ze usłysze dzwiek wyzszej próby niz w callistach czy tez wieksze ze ktoś spartoli bo nie bedzie chciało sie poswiecic odpowiedniej ilośc czasu na zestrojenie tego?

Szansa, że ktoś Ci spartoli i będzie to kosztowało wiele $ jest ogromna i nie czarujmy się, że jest inaczej. Kolumna to małego pomieszczenia to cięzki temat.

Celowałbym w 15wu z illuminatorem z cyckiem skoro podobała Ci się vifka XT to w tym tweeterze będziesz długo zakochany:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

opcją numer 2, na pewno nie gorszą będzie seas w16nx:

Ukryta Zawartość

też ze scanem z cyckiem. Pochylony przód na 15stopni, filtry pierwszego rzędu na 2k.

Dla 15wu i dla w16nx dałbym 9-10litrową budę strojoną membraną bierną seas sp18r na 40Hz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tych Callisto zastosowano budżetowe przetworniki. Skoro masz duży budżet to nie ma się co wzorować na tych biurkowych maleństwach. Trzeba dać jakąś przyzwoitą 15 (np SS Revelator lub Illuminator z innej tańszej bajki Vifa NE149) i odpowiedniego kompana na górę (dla SS może także któregoś Revelatora lub Illuminatora) dla Vify może Morel ET338.

Jeśli chcesz być zadowolony w 100% z efektu końcowego to musisz uczestniczyć w wyborze, projekcie zwrotnicy. Czyli poszukać wykonawcy w swojej okolicy i zrobić sobie przynajmniej jedną wycieczkę na odsłuchanie 2,3 zwrotnic testowych. Oczywiście w stereo.

Celowałbym w 15wu z illuminatorem z cyckiem skoro podobała Ci się vifka XT to w tym tweeterze będziesz długo zakochany:

Ukryta Zawartość

Za długo pisałem posta. Bardzo dobra propozycja!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czemu ciężki temat?

Dwudrożny monitor, obudowa zamknięta, wysokiej klasy głośniki, solidna obudowa, dobrze zaprojektowana zwrotka na dobrych komponentach, nisko-średniotonowiec max 16 cm i ktoś kto tego nie spartaczy;-)

Nie rozumiem w czym rzecz skoro budżet nie ograniczony kup porządne powtarzam porządne Dynaudio albo porządnego Sonus Fabera no bo chyba nie miałeś na myśli porządnych modeli tych firm skoro przytaczałeś RLS.

To w zasadzie o jakich pieniądzach piszemy 3kzł czy 30kzl.

A może to zaczepka jakaś jest?

Czyżby jeden z nieznanych bohaterów cyklu " Przychodzi facet do salonu (audio)"? :)

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

dzieki panowie za propozycje, szkoda tylko własciwie ze tak polecacie coś wiekszego na duł, napewno wiekszy głosnik wiecej potrafi, jest lepszy ale jakoś nie mogłem trafić w taką kolumne która rozwineła by skrzydła w 10m... stad chciałem coś małego no ale moze niewiele kolums jeszcze słuchałem? w sumie ciekawe jest to

Ukryta Zawartość

A co powiecie na cos takiego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to chyba 12cm jak dobrze widze a do tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub cos podobnego? licze na wasza pomoc...

Nie rozumiem w czym rzecz skoro budżet nie ograniczony kup porządne powtarzam porządne Dynaudio albo porządnego Sonus Fabera no bo chyba nie miałeś na myśli porządnych modeli tych firm skoro przytaczałeś RLS.

To w zasadzie o jakich pieniądzach piszemy 3kzł czy 30kzl.

A może to zaczepka jakaś jest?

Czyżby jeden z nieznanych bohaterów cyklu " Przychodzi facet do salonu (audio)"? :)

Pozdrawiam,

Paweł

Wszystko pieknie ale chyba nie wiesz co znaczy ,,małe pomieszczenie,, Najwyzszy sonus faber którego miałbym szanse upchnąć w tak małym pokoju to minima vintage lub signum, niestety ta kolumna jest nie do ustawienia w takim metrazu, sprawdzane a co tu duzo mówić o electach czy auditorM... Pozatym proponujesz dynaudio pisałem przeciez ze nie chce kolumny na górze dynaudio. Koniec tematu

A teraz panowie tak...

Miałem w domu tez kolumny z firmy minima audio Bydgoszcz dokładnie te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) W klubie rls-a są zdjecia, góra mi pasowała ale kolumna sie nie mogła rozpedzić, i teraz pewnie moje smieszne pytanie czy WAVECOR WF120 (callisto4) zchodzi podobnie nisko z basem czy nizej jak ten?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub ten revelator mały 12cm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak po taniości i dobrze to...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Powiem ci tylko tyle, że twoje 9m^2 nie jest największym problem. Po adaptacji akustycznej da się tam przyjemnie słuchać muzyki. Kupowanie, budowanie czegokolwiek na 12cm woferze jest głupotą chyba że mają to być monitorki bliskiego odsłuchu zamiast komputerowych pierdziawek.

Wiem jak gra 18cm Wavecor i 15cm Revelator nawet w sensie basu gra lepiej! Nie wspomnę o jakości średnicy. Tego 12cm Wavecora kiedyś przetestuję w jakiś tanich 3 way, może tu się sprawdzi. Takie kolumny jak pretigext były fajne 10 lat temu. Teraz są znacznie ciekawsze przetworniki i możliwości. Masz trzy fajne przetworniki 15cm, na górę to już wg upodobań:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do kompletu porządnych 15-stek brakuje jeszcze seas w16:

Ukryta Zawartość

;)

Ukryta Zawartość

troche mi namieszaliście, juz sam nic nie wiem, KonradRak jestes przekonany ze te nowe 15 są w stanie zagrać równie otwartym dzwiekiem bez trzesienia ziemi i meczenia słuchacza w tak małym metrazu co głosnik 12cm? z podkresleniem ,, otwartym dzwiekiem,,???zalezy mi na lokalizacji planów itd

Jeden z moich pokojów odsłuchowych ma właśnie 9m^2. Odpalam w nim nawet spore podłogówki 3 way (wofer w OZ). Oczywiście ruszyć się nie ma jak :) ale słucha się dobrze. Wiadomo, że to nie jest idealne pomieszczenie do muzyki ale 15cm to jest idealna średnica dla wofera. Teraz proszę o definicję:

"otwarty dźwięk"

"lokalizacja planów"

Sam osobiście poszedłbym do takiego metrażu w Scana 15W. Maluch potrafi zadziwić. Przejrzyj też konstrukcje gotowe troelsa, nie mniej weź poprawkę, bo zwrotki nie wszystkim pasują ze względu na charakterystyczny opad charakterystyki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 15W+XT25 z callisto

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Ja tak skromnie może się wypowiem. Zacznę od tego, że nie mam żadnego doświadczenia w projektowaniu kolumn, ale miałem u siebie w dość mocno zagraconych 15m Callisto III i teraz Xaviany 250 Evo, w których, jak wiadomo siedzi 8531K00. I szczerze mówiąc bałbym się ładować monitory na tym Scanie do 10m2. Callisto jeśli chodzi o równowagę tonalną były bliskie ideału, brakowało najniższego dołu, który jeśli już w jakiś ilościach się pojawiał, dawał znać o tym, że był on wyciągnięty za uszy, "wymęczony" i dość jednostajny. Tyle, że Callisto miałem odsunięte jakieś 40cm od ściany. Z Xavianami już nie jest tak prosto, żeby rozwinęły skrzydła musiałem ustawić je 75cm od ściany. Jeszcze gorzej było z Jamo D 830, bas był zupełnie oderwany od reszty pasma, typu "chmura", było go dużo, chociaż ten absolutnie najniższy był mocno osłabiony. Mówię to w kontekście tego, że W17E002, który siedzi w Jamo mimo swojej średnicy 16,5cm nigdy nie był uważany za mistrza w dziedzinie odtwarzania najniższych częstotliwości. Myślałem, że można go traktować jako mniejszy głośnik, a tu jednak niespodzianka.

Co prawda mam troszkę zbędnych mebli, których zamierzam się pozbyć ale i tak ciężko mi jest wyobrazić sobie takiego Scana 8531 w 10m2. Być może koledzy DIYowcy mogą w pewnym stopniu osłabić woofer względem kopułki i wszystko będzie ok, ale ja się na tych sprawach nie znam. Mówię tylko jak było u mnie.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Tyle, że Xaviany 250V Evo mają port bass reflex z tyłu i niestety muszą być odstawione od ściany. W innym wypadku będziesz miał spore podbicie i stąd też basu może być zwyczajnie za dużo. To wychodzi już z akustyki pomieszczenia.. Wavecor WF12 z callisto nie będzie demonem basu, bo jego parametry zwyczajnie na to nie pozwalają, jego fs jest w okolicach 60Hz.. Tyle, że znowu tylni br podbija bas i wydaje się, że jest go dużo.

W17 jest już większym wooferem i w takim pomieszczeniu to i bas będzie z niego. To, że nie ma z niego basu w porównaniu do rywali wynika z tego, że 18cm woofery grają zazwyczaj w pomieszczeniach 15-25m i konkurencja radzi sobie po prostu lepiej i czesto to słuchaczom wystarcza a w przypadku Seasa niestety nie. Tym samym dalej zostałbym przy 15W, ale z bass reflexem z przodu.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Witaj konik123

Miałem kiedyś podobny dylemat. Widziałem wtedy kolumny RLS i spodobały mi się wizualnie, a po

odwiedzeniu Pana Jurka i odsłuchu jego NEREIDY spodobały mi się jeszcze bardziej.

Po prostu zamówiłem u niego, ale na głośnikach z których on nie robił czyli REVELATOR 15" I

REVELATOR metalowa kopułka. Z piętnastek nie robił gdyż cena wtedy była taka sama jak za osiemnastki i po prostu nikt by ich nie kupił.Przyznaję,że na osiemnastkach gra lepiej, ale ograniczenie metrażowe

jak u Ciebie wymusiły mniejsze skrzynki o wys.35 i gł. 28 cm z otworem bass refleks z tyłu.

Kolumny stoją blisko ściany tylnej (inaczej się nie da) i na nadmiar basu nie narzekam i nie musiałem

nigdy zatykać otworu. Mam więc obudowy jakie mi się podobały, mogłem oczywiście wybrać inny fornir

ale akurat ten mi się podobał i jeszcze konstruktor po wypytaniu mnie o muzykę jakiej słucham i

jaki dźwięk preferuję dostroił do moich potrzeb więc 100% zadowolenia. Dodatkowo Pan Jurek ogólnie

to fajny i otwarty facet więc przyjemnie się z nim gawędzi i poświęca dużo czasu klientowi przy omawianiu szczegółów.

A OTO KOLUMNY - pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-21102-0-43258800-1377715009_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj konik123

Miałem kiedyś podobny dylemat. Widziałem wtedy kolumny RLS i spodobały mi się wizualnie, a po

odwiedzeniu Pana Jurka i odsłuchu jego NEREIDY spodobały mi się jeszcze bardziej.

Po prostu zamówiłem u niego, ale na głośnikach z których on nie robił czyli REVELATOR 15" I

REVELATOR metalowa kopułka. Z piętnastek nie robił gdyż cena wtedy była taka sama jak za osiemnastki i po prostu nikt by ich nie kupił.Przyznaję,że na osiemnastkach gra lepiej, ale ograniczenie metrażowe

jak u Ciebie wymusiły mniejsze skrzynki o wys.35 i gł. 28 cm z otworem bass refleks z tyłu.

Kolumny stoją blisko ściany tylnej (inaczej się nie da) i na nadmiar basu nie narzekam i nie musiałem

nigdy zatykać otworu. Mam więc obudowy jakie mi się podobały, mogłem oczywiście wybrać inny fornir

ale akurat ten mi się podobał i jeszcze konstruktor po wypytaniu mnie o muzykę jakiej słucham i

jaki dźwięk preferuję dostroił do moich potrzeb więc 100% zadowolenia. Dodatkowo Pan Jurek ogólnie

to fajny i otwarty facet więc przyjemnie się z nim gawędzi i poświęca dużo czasu klientowi przy omawianiu szczegółów.

A OTO KOLUMNY - pozdrawiam

dzieki nie wiedziałem ze tez sie podejmuje projektów na zlecenie, widze ze problem małego metrazu tez nie jest Ci obcy:)

konik123,

a jaka jest reszta twojego toru źródło, przetwornika, wzmak?

densen b400plus densen dm10, i nie zamierzam tego ruszać, rok temu miałem kilka wzmacniaczy w domu z przedziału 7-8k i zdecydowanie wole moje denseny, sieć do ansae supreme i muluc supreme,kondycjoner pod cd, głosnikowe i rca albedo monolith

Co niektórych pewnie zmartwie ale wybór padł na 12cm, doszedłem do wniosku ze to bedzie bezpieczniejsze dlamnie, ograniczyłem sie narazie do scanów, bo nie znalazłem modwoofera małego który by mnie zainteresował chyba ze ktoś poda jakas jeszcze ciekawa propozycje. Moze ktos mi wyjasnic jak to jest z tymi seriami illuminator/ revelator? która jest wyzsza? bo po cenach sie nie moge zorientować, przynajmniej tweeterów niby flagowcem jest illuminator, moze któs mi nakreslić jak grają? wyczytałem miedzyinnymi ze revelator wysokotonowiec jest ciemniejszy, ale ma wiecej przestrzeni za to illuminator jest szybszy i jasniejszy ale jest gładki, co do sredniotonowców niby illuminator jest tez mniej nasycony ale dokładniejszy ma dół od revelatora, który natomiast gra pełniej. w przyszłym tygodniu chce kupił którąs z tych serii wiec bede wdzieczny za wszelkie rady...

od czegos trzeba zacząć, pózniej bede sie martwił o reszte...

12stki scan speak to średniotonowce, nie rozumiesz tego?:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no własnie ze nie:) a te co w callistach tam siedza wawecory sa niskosrediotonowe? a scan speaki sa sredniotonowe? tak mam to rozumieć?

Jeśli nie masz podstawowej wiedzy na temat konstruowania głośników to polecam zakup gotowego produktu. Jeżeli upierasz się przy jednostkowym produkcie a masz sprecyzowane wymagania co do dzwięku zgłoś sie do fachowca z doświadczeniem. Inaczej wleziesz na dzwiękowo/finansową minę.

tak tez zrobie, chciałem sie popostu dowiedzieć na jakich przetwornikach jest szansa zrobić tak małe paczki 12cm i kupić ewentualnie głosniki reszte zlecić, jak widać wszyscy proponują 15... Dziekuje za rady Pozdrawiam

To czy port BR jest z przodu, czy z tyłu nie ma znaczenia dla ilości basu. O to taki kolejny audiofilski mit.

Myślę że temat można rozwinąć w innym wątku.

Kolego konik123, na moje oko zabierasz się do tematu najgorzej jak można. Przy takim podejściu to słuchawki będą najlepsze.

Dla kontrastu ja gram na dużych podłogówkach w 13mkw. Suma powierzchni głośników niskotonowych to 300 cmkw na stronę. Więc coś tam się rusza, choć jeden o powierzchni 330 cmkw był by lepszy :). Finalnie chodzi mi po głowie 660 cmkw na stronę, przy jak największej średnicy głośnika. Mowa tutaj o dwóch 26kach na stronę. Metraż będzie minimalnie większy i adaptacja w zakresie 0-200 Hz obowiązkowa. Teraz też jest ale w mniejszym wymiarze i w tak zwanym trakcie, lecz jest już bardzo dobrze.

Osobiście uważam, że pakowanie w się w bardzo drogie przetworniki, przy takim kompromisie nie ma sensu. Nie oczekiwał bym tutaj cudów w dolnych rejestrach. Dodatkowo wyciśniecie basu z takich maleństw nie pomoże im na średnicy.

Więc najpierw powierzchnia membrany głośnika, potem marka. Głośnik z tzw średniej półki ( jakaś 18 ) będzie nieporównywalnie lepszy niż wycmokana 12, którą ciężko traktować jako głośnik nisko średnio tonowy.

Zazwyczaj negatywne cech przypisywane kolumną głośnikowym swoje uzasadnienie znajdują we wspomnianej tutaj akustyce pomieszczenia.

Pozdrawiam

Zgadzam się z Arczi87.

Poza tym z reguły małych kolumn źle się słucha przy cichym graniu,

Osobiście do małego pokoju wstawiłbym tego typu pralki( zamknięte/ z otwrorem stratnym/membraną bierną) . Są bardziej ustawne niż wąskie bassrefleksy i mogą stac bezposrednio przy ścianie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam pokój 3x3 m i takie oto kolumny.

Konik123 weź to wszystko pod uwagę.

Ukryta Zawartość

tylko ze widzisz mi nie zalezy na tupnieciu jak z podłogi, raczej na harmonicznych i lotnej szybkiej górze. Bas nie musi miec sporego zejścia ale jego definicja ma być dobra,,,

Dlamnie osobiście z tego co słysze na słuchawkach ta kolumna gra

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mogła by miec tylko troche głebszy bas ale to zamknieta kolumna....

ta ma za slodka góre jak dla mnie

Ukryta Zawartość

a ta juz tak nie mimo ze bas jest mocniej rozciagniety -

Tutaj za to nie wiem czy subem to wspomaga? katastrofa zero zrównoważenia

Witek niezłe:) Dziekuje za rady, dam znać jak ida postepy i na czym bedzie składane

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.