Skocz do zawartości
IGNORED

PC AUDIO VOODOO STRIKE BACK

rambo54

Rekomendowane odpowiedzi

Przecież u nas tez pokazujemy środek np w recenzji

Ja nie znalazłem ani jednego wyraźnego zdjęcia MB i konwertera czyli serca urządzenia.

I przy okazji czy zdjęcie xmos jest z waszego odtważacza?

Ja nie znalazłem ani jednego wyraźnego zdjęcia MB i konwertera czyli serca urządzenia.

I przy okazji czy zdjęcie xmos jest z waszego odtważacza?

Tak naszego xmosa

A może frytki do tego ?

Bez odbioru

Nie wiem jak innych ale mnie nie przekonała Twoje wpisy potwierdzające oryginalny projekt płyt głównej, konwertera zresztą też.

Trudno będę musiał z tym żyć. ;)

Nie wiem jak innych ale mnie nie przekonała Twoje wpisy potwierdzające oryginalny projekt płyt głównej, konwertera zresztą też.

Trudno będę musiał z tym żyć. ;)

Polecam zakupić , rozkręcić i sprawdzić jak coś niezgodne z opisem wygrasz duże odszkodowanie . I może aplikacja i soft tez nie jest nasz ?

Taki piękny cytat przytoczę

"Kłótnia z tobą jest jak gra w szachy z gołębiem.

Nieważne, jak dobrze grasz, gołąb i tak przewróci wszystkie figury,

nasra na szachownicę i będzie dumny, że wygrał "

Pozdrawiam Marcin.

Na marginesie...

Zastanawiam się czasem, czy ktoś kiedyś posypie sobie głowę popiołem i przyzna otwarcie, że sama transmisja B.P. to nie wszystko.... przynajmniej w audio. :)

Nastęnym krokiem może jednak kiedyś będzie otwarte, racjonalne i naukowe wytłumaczenie mogących temu towarzyszyć zjawisk.

Ktos "słuchał" np. protokołu AES67?

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Ostanie pytanie do kolegi Marcina czy konwerter w Amare to Waveio?

Na marginesie...

Zastanawiam się czasem, czy ktoś kiedyś posypie sobie głowę popiołem i przyzna otwarcie, że sama transmisja B.P. to nie wszystko.... przynajmniej w audio. :)

Oczywiście że nie BP to nie wszystko.

Dane musi coś odebrać co poprawnie zmieni je na cyfrowy strumień audio i dac, który zmieni je na sygnał analogowy. I tam trzeba szukać przyczyn niedomagania całego systemu opartego o komputer a nie w samym komputerze.

Ostanie pytanie do kolegi Marcina czy konwerter w Amare to Waveio?

Oczywiście że nie BP to nie wszystko.

Dane musi coś odebrać co poprawnie zmieni je na cyfrowy strumień audio i dac, który zmieni je na sygnał analogowy. I tam trzeba szukać przyczyn niedomagania całego systemu opartego o komputer a nie w samym komputerze.

Czyli np. już rózne konwertery USB ( zakładamy również, że wszystkie wypluwające strumień B. P.) mogą już wpływać na poszczególne daci, powodować różnice w ich pracy przy zmianie na sygnał analogowy? W uproszczeniu- "brzmieć " inaczej mimo B.P.?

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Dane musi coś odebrać co poprawnie zmieni je na cyfrowy strumień audio

Przy okazji tego zagadnienia to mam pytanko, która z opcji będzie lepsza.

1. laptop zasilany z baterii +

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gdzie do części izolowanej galwanicznie napięcie +3.3V podawane z dyskretnego stabilizatora napięcia i XMOS zasilany z USB ( ewentualnie napięcie +5V na XMOS też ze stabilizatora dyskretnego )

2. laptop zasilany z baterii +

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gdzie cały układ bez wewnętrznych regulatorów będzie zasilany ze stabilizatora dyskretnego +3.3V

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czyli np. już rózne konwertery USB ( zakładamy również, że wszystkie wypluwające strumień B. P.) mogą już wpływać na poszczególne daci, powodować różnice w ich pracy przy zmianie na sygnał analogowy? W uproszczeniu- "brzmieć " inaczej mimo B.P.?

Tak mogą brzmieć trochę inaczej. Zależy to głównie od trybu ich pracy, sposobu i jakości ich zasilania oraz metody i jakości zegarowania sygnału wyjściowego.

Ty tak jak koledzy wspomnieli wyżej dużo zależy od jakości zasilania konwertera, jego zegarów, trybu pracy, nadajnika spdif/i2s no i samego daca, do którego to podłączamy.

1. laptop zasilany z baterii +

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gdzie do części izolowanej galwanicznie napięcie +3.3V podawane z dyskretnego stabilizatora napięcia i XMOS zasilany z USB ( ewentualnie napięcie +5V na XMOS też ze stabilizatora dyskretnego )

2. laptop zasilany z baterii +

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gdzie cały układ bez wewnętrznych regulatorów będzie zasilany ze stabilizatora dyskretnego +3.3V

Jeśli masz dobre-czyste zasilanie 3.3 V to tańsze rozwiązanie wystarczy.

Weź pod uwagę fakt że konwertery na XMOS pobierają dużo prądu i zasilanie ich z zasilacza DAC nie zawsze jest możliwe.

Dużo mniej prądożerny jest konwerter Amanero.

Do jakiego DACa chcesz zamontować konwerter ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli masz dobre-czyste zasilanie 3.3 V to tańsze rozwiązanie wystarczy.

Weź pod uwagę fakt że konwertery na XMOS pobierają dużo prądu i zasilanie ich z zasilacza DAC nie zawsze jest możliwe.

Dużo mniej prądożerny jest konwerter Amanero.

Do jakiego DACa chcesz zamontować konwerter ?

To jest dac MN35505 24-bit + interface K2 wbudowany w amplituner. Wybrałem ten interface usb ponieważ ma dobre zegary i w porównania z Amanero piszą, że daje większe nasycenie i płynność dźwięku, a procesor K2 zapewni odpowiednią eteryczność. Właśnie wszystko się rozchodzi o ten pobór prądu. Chciałbym wykorzystać zasilanie z sekcji DC-DC z wykorzystaniem stabilizatorów dyskretnych (zakupione od naszego forumowego kolegi) ale jest trochę problem z ich obciążeniem dlatego myślę żeby wykorzystać standardowe regulatory LT78.. jako preregulację. Część analogowa DAC + K2 ma pobór 100mA i chcę ją zasilić z wyjścia A+5V_DSP i tu chyba będzie ok (15.5V - LT7808 - SD - 5.0V ). Większy problem mam jak zasilić interface USB. W tym celu chcę wykorzystać wyjście A+5V_Vi o poborze 90mA (nieużywana sekcja video). Wolałbym tańsze rozwiązanie bez izolacji ale właśnie ze względu na duży pobór prądu (w notce techn. jest >150mA) jest problem bo 17.9V - LT7806 - SD - 3.3V i LT7806 może nie dać rady, a jak dam wyższy LT to znowu będzie za duża różnica napięcia od zalecanych 2-3V pomiędzy LT, a stabilizatorem dyskretnym dlatego biorę też pod uwagę interface z izolacją gdzie z wewn. zasilana jest tylko sekcja za izolacją >50mA. Chyba, że udało by się jakoś obniżyć napięcie wejściowe z 17.9V na 15.5V. Jeśli możesz jakoś pomóc będę b. wdzięczny :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marek, Przemek,

Uffff!- Dzięki! Odetchnąłem, bo już myślałem, że nawet po zdanym ślepaku ( porównanie dwóch konwerterów) mam omamy. :)

Niestety, częsć "techników" nadal jednak twierdzi, że wystarczy B.P. , a "reszta" nie ma i nie może mieć znaczenia....

Gdzie ew. można znależć więcej solidnych informacji na ten temat ?

Ukryta Zawartość

Jest pierwsze namaszczenie.

Ale pamiętajcie kabelek usb to podstawa ;)

A tu o problemach z interfejsem usb i jak można sobie z nimi poradzić.

Ukryta Zawartość

A tu bardzo rzeczowy opis sprzedawanego przez siebie "regeneratora" usb bez ściemy.

Ukryta Zawartość

Jestem naprawdę pod wrażeniem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bez kabla ani rusz. No i jasne, że kabel od drukarki nie zagra. Będzie zduszona góra i wąska scena.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

• 4 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

jak zainwestować 10$..

Ukryta Zawartość

Formą drogowskazu jest nazwa.

Ars Technica.

Kariera hi-endowych kabli doprowadziła sprzedawców marketowych do wniosku ze HDMI trzeba ozłocic i ubrać w plecioną koszulkę. Zagra za piec razy drożej od wersji bez plecionki i pozłotka.

Audiofilcki ethernetowy sznurek nosi nazwę VODKA? za 10$ powinno byc przynajmniej 0,75 kolorowej.

Lepsza jest izolacja galwaniczna na usb, czy za przetwornikiem na kablu analogowym?

Dopoki "muzyka", ktorej sluchamy ma postac cyfrowa to kazdy kabel zagra tak samo. Nawet, jezeli bity przeslane kablem za 40000 pln sa lepszej jakosci niz przeslane kablem USB od drukarki. A, ze sa nie przecze. Ale DAC w jakosc bita nie wnika. Bit jest albo go nie ma. A do tego wystarczy podlaczony kablem USB od drukarki 15-sto letni PC wyciagniety z piwnicy.

Zaloze sie, ze dochodzaca do DAC "muzyka" bedzie bit w bit taka sama na kablu za 40000 pln jak i na kablu USB od drukarki. Zaloze sie tez, ze "muzyka" zripowana na plycie betonowej bedzie bit w bit taka sama jak zripowana na kolanach. Tak samo jak zripowana z plyty rozmagnesowanej jak i wytartej o koszulke. Sprawdzi ktos?

Jedyne co mozna zdzialac to zadbac aby PC nie halasowal i nie wysylal razem z bitami do DAC jakichs zaklocen elektrycznych. No i zeby oprogramowanie w bitach nie mieszalo. A moze wyprowadzi mnie ktos z bledu?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Dopoki "muzyka", ktorej sluchamy ma postac cyfrowa to kazdy kabel zagra tak samo.

Na początek postaraj się zrozumieć, że w każdym kablu "muzyka" jednak ma postać analogową.

Jak już to ogarniesz, to dalej może być z górki - znajdziesz dobry salon i poprosisz o porównanie.

W zrozumieniu tego przeszkadza mi DAC, ktory przeslanego przez kabel USB sygnalu nie analizuje z wieksza dokladnoscia niz bit. A pod tym wzgledem stary kabel USB od drukarki jest elementem tak samo skonczenie wzorcowym jak audiofilski kabel USB za 40000 pln. Czegos nie wiem?

W zrozumieniu tego przeszkadza mi DAC, ktory przeslanego przez kabel USB sygnalu nie analizuje z wieksza dokladnoscia niz bit. A pod tym wzgledem stary kabel USB od drukarki jest elementem tak samo skonczenie wzorcowym jak audiofilski kabel USB za 40000 pln. Czegos nie wiem?

nie wiesz!

nie jestes chyba zbyt dlugo na forum, albo nieuwaznie czytasz, albo nie te zakladki co trzeba.

od prawdziwych audiofili dowiesz sie, ze fizyka w audio nie obowiazuje i oni slysza to, choc najczulsze aparaty pomiarowe nie rejestruja zadnych roznic. i niczego nie musza udowadniac, a juz w ogole w jakis smiesznych slepych testach.

zawsze tez mozesz uslyszec, ze masz ujowy system, jakiegos bumboxa, na ktorym i tak roznic nie uslyszysz, albo ze po prostu jestes gluchy.

a tak na powaznie, to kazdy moze robic ze swoja kasa co mu sie zywnie podoba, nawet kupowac kable za 40k i wiecej, ale niech nie opowiada bzdur, ze oprocz efektow wizualnych sa tez soniczne. takie jest moje zdanie i dziekuje bogu, ze oszczedzil mi "slyszenia" tych roznic.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

...ale niech nie opowiada bzdur, ze oprocz efektow wizualnych sa tez soniczne.

Byc moze i efekty soniczne sa. Byc moze z laptopa wyciagnietego z piwnicy po starym kablu USB od drukarki gdzies obok bitow przesylane sa jakies zaklocenia elektryczne niekozystnie wplywajace na prace DAC. Nie przecze. Wszak sygnal cyfrowy po kablu USB przesylany jest analogowo i zaklocenia sa mozliwe.

Ale niech mi nikt nie wciska, ze z tego samego komputera zagraja inaczej dane zripowane do pliku WAV z rozmagnesowanej plyty na laptopie stojacym na marmurowej podstawce na hipernapedzie podlaczonym kablem za 40000pln niz, dane zripowane do pliku FLAC z plyty wytartej o koszulke na laptopie polozonym na kolanach z napedu wewnetrznego choc w obu przypadkach DAC otrzyma bit w bit to samo.

Jest mozliwe istnienie zjawisk, ktorych teorii nie znamy. Ale nie jest mozliwe istnienie zjawisk sprzecznych znanej teorii. Ktos tu kogos w butelke nabija i tyle.

BTW. Mi osobiscie slon nadepnal na ucho i moge bez skrepowania cieszyc sie muzyka sluchana na boomboxie podlaczonym do laptopa wyciagnietego z piwnicy starym kablem USB od drukarki... no prawie. Zainwestowalem 50pln w kabel USB laczacy laptopa z DAC. Stary bialy od drukarki mnie rozpraszal, przy czarnym jest wszystko ok.

Celem separowania galwanicznego jest przerywanie pętli masy, która będzie powodowała szumy przez wspólna mase urzadzeń.

Mozna separowac galwanicznie kabel USB między PC a DAC albo kabel RCA między PC a wzmacniaczem.

Która jest lepsza, skuteczniejsza, mniej anomalii wnosi?

Najlepiej jest odciać uziemienie. Wtedy petla masy sie nie tworzy. To jest czesto we wzmacniaczach które maja uziemienie na wtyczce z osobnym bolcem ochronnym.

Kiedy sprzetów jest wiecej, trudno zidentyfikować zródło powstawania petli. Wtedy stosuje sie separator. Czyli transformator 1:1 na kablu. Najcześciej na kablu sygnału analogowego. Sa też na kable USB, raczej.

Metoda skuteczna, znana, bardziej wymyslna od eliminacji petli przez odciecie uziemienia masy. Jedynie że owiana jest mitologią audiofilską.

• 4 tygodnie później...

Kolejny voodoo gadżet..

Ukryta Zawartość

dla jednych wrażenia porównywalne z doznaniami wierzących w bóstwa,

dla innych żart :)

obdarowami przez przyrodę nadwiedzą, nadsprzętem i nadsłuchem już szykują marketingową papkę :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.