Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokoskuteczne kolumny HI-END!

Rekomendowane odpowiedzi

Justas32 gdybyś myślał technicznie to nie walił byś głupot jak sly30 odnośnie budowy tub. Rozumując jak Wy, to niema różnicy między SS a tonsilem ;-)) oprócz ceny.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

dwie uwagi:

- mnóstwo głośników tonsila było stosowanych w markowych kolumnach (Pioneer, Totem, jakieś inne kanadyjskie, kilka innych europejskich marek też)

- nie sprowadzajcie poziomu tej zakładki do "stereo" (za 20 zł) koszt wytworzenia zwykle jest niski - płaci się za jakość dźwięku, marketing, markę i wizualia... to jest sprzężenie zwrotne: bez dobrej jakości nie będzie marki, bez marki nie będzie ceny itd.. to się wzajemnie napędza - dlatego jest spirala cen w górę - bo każdy chciałby być "lepszy" .....

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Justas32 gdybyś myślał technicznie to nie walił byś głupot jak sly30 odnośnie budowy tub. Rozumując jak Wy, to niema różnicy między SS a tonsilem ;-)) oprócz ceny.

A gdzież ja napisałem że głośniki w różnych kolumnach niczym się nie różnią ? Gdzież to napisałem że konstrukcja i wykonanie kolumn niczym się nie różni ?

Napisałem że koszt wytworzenia tuby może być niski - i tyle. I że samo zastosowanie tuby nie upoważnia producenta do windowania ceny pod niebiosa - a już na pewno nie dlatego że tuba jest droga w wykonaniu albo trudna w aplikacji...

Wykonanie tuby i drajwerów do niej jest bardzo skomplikowane, wadą są ogromne rozmiary jeśli mamy mieć całe pasmo, ale to już ekstrema technologi odtwarzania dźwięku. Koszt tuby długości np; 12m średnica 10m2 jest nieporównywalny do klasycznej skrzynki ;-) Dlatego lubimy skrzynki bo to jest wygodne i tanie.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Słuchałem ich. W sumie niezłe ale rewelacja to jakaś nie była. Powiększały wszystko mocno.Usta wokalisty 1m, sam wokalista 8m wzrostu, kontrabas też miał 8m.

Edytowane przez sly30

I właśnie, ja się fascynuje takim dźwiękiem, jak co dla kogo, lubię potężny z kopem dźwięk, kruszący ściany,...plumkania nie lubię, mało ekspresyjny, wstawiając kolumny do pokoju 40-60m2 wszystko się wyrównuje, wspaniale wypełnia się pomieszczenie.

1234881_629304483777177_1928719514_n.jpg

Słuchałem ich. W sumie niezłe ale rewelacja to jakaś nie była. Powiększały wszystko mocno.Usta wokalisty 1m, sam wokalista 8m wzrostu, kontrabas też miał 8m.

bo tuba to szkło powiększające.

ja nie potrzebuję nakładek na falę dźwiękową.

ma wychodzić możliwie bez zniekształceń z głośnika.

posługiwanie się protezą (szkłem, tubką) - świadczy o tym, że u źródła jest jakiś problem...

u słuchacza pewnie też - skoro musi słuchać z "lupą".. :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Tak, z wieku człowieka wynika iż traci się słuch, nie wnikających z czynników zewnętrznych, po prostu z wiekiem, w tabeli wieku jest ubytek, a tego niektórzy nie biorą pod uwagę, proszę spojrzeć kto słucha kolumn tubowych wszyscy po czterdziestce i okulary też mam.

Proszę poczytać, jaki jest procent utraty słuchu z wiekiem i jakie częstotliwości są niesłyszalne, lub zanika ich słyszalność.

Edytowane przez Azus

,... może jest jakiś laryngolog na forum, on będzie najbardziej kompetentny i zna się na rzeczy, albo ktoś pomoże w zaczerpnięciu wiedzy na ten temat, bo to jest bardzo ważne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tabela%201.JPG

Ukryta Zawartość

Co wyczytałem, ja mam 15% ubytku na słuchu z wiekiem, a co do częstotliwości nawiązując np średnicy tonowej to nawet do 40% to przecież choroba.

Posiadam prawo jazdy zawodowe(nie jeżdżę zawodowo) i co pięć lat przechodzę badania lekarskie, w tym słuchu i wiem że każdy z wiekiem traci słuch, nie którzy w w większym lub mniejszym stopniu, ale traci, wiem, że słuch można leczyć i spowolnić jego proces, przy projektowaniu kolumn jest dla mnie to bardzo ważne, więc dbam, i biorę poprawkę na sugestie forumowych słuchaczy co do odsłuchów, każdy z nas słyszy inaczej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Azus

,... może jest jakiś laryngolog na forum, on będzie najbardziej kompetentny i zna się na rzeczy, albo ktoś pomoże w zaczerpnięciu wiedzy na ten temat, bo to jest bardzo ważne.

Ukryta Zawartość

Tabela%201.JPG

Ukryta Zawartość

Co wyczytałem, ja mam 15% ubytku na słuchu z wiekiem, a co do częstotliwości nawiązując np średnicy tonowej to nawet do 40% to przecież choroba.

Posiadam prawo jazdy zawodowe(nie jeżdżę zawodowo) i co pięć lat przechodzę badania lekarskie, w tym słuchu i wiem że każdy z wiekiem traci słuch, nie którzy w w większym lub mniejszym stopniu, ale traci, wiem, że słuch można leczyć i spowolnić jego proces, przy projektowaniu kolumn jest dla mnie to bardzo ważne, więc dbam, i biorę poprawkę na sugestie forumowych słuchaczy co do odsłuchów, każdy z nas słyszy inaczej.

czyli w moim wieku (55lat)!!!! to juz nie powinienem juz drogiego hi-end kupowac, bo i tak za duzy ubytek sluchu,szkoda pieniedzy!!!ha ha

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj tabela ubytku częstotliwości z wiekiem.

Ukryta Zawartość

czyli w moim wieku (55lat)!!!! to juz nie powinienem juz drogiego hi-end kupowac, bo i tak za duzy ubytek sluchu,szkoda pieniedzy!!!ha ha

nie, właśnie na odwrót, kiedyś kable nie sprawiały mi różnicy, a teraz szukam detaliczności czystości, i z wiekiem traci się słuch i pieniądze, bo trzeba kupować coraz to lepsze klocki.

Ukryta Zawartość

Czyli jednak miałem rację.Po tym co napisałeś wszystkie jest jasne ale nie piszcie, że tuby grają dźwiękiem naturalnym!!!!

Skoro podoba się wam, że wokalista ma 8m wzrostu i gra na 4m gitarze to nie jest to naturalne granie!!!

Podobać się może ale z naturalnym graniem nie ma nic wspólnego. Co do faktu, iż tuby grają wielkim, spektakularnym dźwiękiem

to też tak uważam i na chwilę robi to wielkie wrażenie ale po czasie zaczyna męczyć, brakuje w tym finezji, eteryczności a jest wielki

łomot i krzykliwość.

Widzę, że masz inne odczucia co do kolumn tubowych, więc napisałeś, że się Tobie nie podobają i wszyscy wiemy od pierwszego Twojego wisu i wałkujesz ciągle to samo, i zaraz znowuż napiszesz, że się Tobie nie podobają,.... już napisałeś że się Tobie nie podobają, więc już nic nie pisz, że się Tobie nie podobają, bo już napisałeś że się Tobie nie podobają.

Tak, tak ale do tej pory z twoich wpisów wynikało że tylko mnie się nie podobają bo przecież one tak fajnie i naturalnie grają.A teraz wyszło szydło z worka bo sam przyznałeś że tobie podoba się powiększenie instrumentów i muzyków w kolumnach tubowych co naturalne nie jest.

Czy sam przyznałeś że tuby jednak nie grają naturalnie.

A gdzie ja napisałem, że nie grają naturalnie, może moje nie naturalnie może być Twoim naturalnym, ja nie słuchałem Twoich kolumn więc nie wiem, tylko nie słuchałeś moich, a wiesz jak grają,... .

Ja nic nie mogę napisać, bo nie wiem, jakie jest to Twoje powiększenie,....i nie wiem skąd wiesz jakie jest moje powiększenie.

Jak bym napisał o Twoich kolumnach, że bardzo źle grają, ale nie napisze bo nie wiem.

Azus nie załamuje mnie!!! Poczytaj wcześniejsze posty! Napisałem na temat kolumn Acapella że powiększają wszystko, że usta wokalisty mają 1m a wzrost 8m i kontrabas też 8m. Ty na to odpisałeś,że właśnie za to lubisz tuby, że musi być dźwięk potężny który kruszy ściany.

A to nie jest naturalne granie.Może się to podobać ale naturalnym takie granie trudno nazwać.

dobre tubowe to dźwięk jak 2-3 rzędzie w sali koncertowej

a standardowe kolumny jak np. Focal to też jak na koncercie tylko że jeszcze jesteś w szatni i nie zdjąłeś czapki uszatki więc obie kolumny grają live hahaha

kiedyś robiłem porównanie ,to jeszcze nazywało się JM Lab Utopia z monoblokami accuphase kontra stary Altec 604 grany z sunaudio 2a3 to była miazga dla tego francuskiego przedstawiciela High-End jedyne co miał więcej to tego pierdzącego basu

nie wiem co teraz ma focal do zaoferowania ale 604 to nie jest szczyt tubowych po prostu bardzo fajne kolumny a do europy sprowadzili je The Beatles

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam nieodparte wrażenie, że ktoś nie rozpoznaje skrajności. Ustalmy fakty: po jednej stronie stoją kolumny z głośnikiem (tzw) pełnopasmowym, po drugiej - przewymiarowane nagłaśniacze tubowe. A w środku - klasyczne w miarę, dobre (jeśli dobrze zrobione) - kolumny. Co kto woli - ja skrajności nie dość że nie lubię - nie toleruję. Każdą inną postawę uważam, za wynikającą z jakichś problemów, może laryngologicznych, może wrażliwości, może poczucia estetyki, może wynikającą z potrzeby określonych wrażeń. Powiem tylko jedno - nawet na youtubie słychać wyraźnie "inność" tubowych. I tyle. Nawet na youtubie!!!! :) . Sadzę, że rzeczywiście problem z uszanką występuje.... :) ale raczej u tych, którzy się w niej urodzili i muszą się "dogłośnić"

Ciekawe, jak by się ustosunkował i pisał w tym wątku Kevin Scott, jak widać, co nie którzy w tym wątku mają go za głuchego i nie potrafi robić,.... albo robi złe kolumny.

Kolego noaudiofil. W pełni mogę się zgodzić z kolegi opinią. Akurat monobloki Accuphase nie są dobrym partnerem dla żadnych Focali ale zgadzam się że mogło być tak, iż jakieś tuby zrobiły miazgę z kolumn domowych!! Bo każde tuby robią z wszystkiego miazgę.Tam jest takie natężenie ściany dźwięku że wszystko inne jest przejechane jak przez dźwiękowego buldożera łącznie ze....słuchaczem!! Co więcej nie trzeba wcale wydawać dużo kasy na takie granie.Wcale nie trzeba wysublimowanych skrzyń czy drewnianych tub np Cessaro. Podobne granie daje większość kolumn z grupy sprzętów estradowych i klubowych. Firm takich jest kilka np Electro Voice, Mackie, uwielbiany przez was JBL itd. Duże kolumny,często właśnie tuby, duży hałas, potężna skuteczność, wrażenia koncertowe i śmiesznie niskie ceny.Taką parę można mieć już za 2000-3000zł.

Jeśli ktoś lubi takie granie w domu to dlaczego nie.Zresztą potwierdza to link który kolega podał bo to jest link do forum o...sprzęcie estradowym!!

Ale w takich kolumnach nie ma co szukać finezji, barwy, eteryczności, subtelności, wybrzmiewań itd.

Nie wątpię że są lepsze i gorsze tego typu kolumny. Ponoć Everesty to faktycznie dobre kolumny tyle że za 350 000zł.

przykro mi ale nie znam twojego systemu youtube ale proponuje kup najdroższy kabel sieciowy to podobno pomaga

nie pomaga - tylko warunkuje. Ale trzeba mieć do czego go podłączyć :)

w przypadku tubek - kable nie mają znaczenia, hałas i tak zabije różnice :)

Azus,

Prowadzisz watek na bardzo wysokim poziomie ,wielu konstrukcji,ktorepokazales nie znalem.

Bardzo ciekawe jest rowniez zwrocenie uwagi na pogarszanie parametrow sluchu z wiekiem.

Sly,

To nieprawda,ze tuby graja nachalnie i estradowo,ze nie oddaja eterycznosci dzwieku i halasuja.

Trzeba miec duzo zlej woli,zeby w taki jednostronny sposob opisywac dzwiek z tub. Prawda jest calkiem inna- tuby w polaczeniu z lampa daja najbardziej emocjonalny eteryczny przekaz muzyczny, wokale brzmia zjawiskowo.

Ja czesto slucham z bardzo malym wzmocnieniem i slysze wszystkie , najdrobniejsze detale .

Jesli Ci sie tuby nie podobaja, nie psuj nam dobrego samopoczucia , nie pisz ciagle, ze ich nie lubisz.

Kazdy potrafi to zrozumiec, przeciez mamy rozne wrazliwosci i sluchamy roznej muzy.

Konto w trakcie usuwania

Ależ po to jest forum żeby wymieniać poglądy, często sprzeczne. Ostatnio ktoś z was napisał jak to głuchym i niedoświadczonym trzeba być żeby słuchać kolumn innych niż tuby bo tuby są dla dojrzałych i doświadczonych.Ktoś inny napisał że tuby zmiażdżyły inne kolumny więc dyskutujemy sobie bo moje ale jak widzę nie tylko moje wrażenia są zupełnie inne.Kolega audiograde ma podobnie. Ale wiem z rozmów na priv że wielu forumowiczów ma również podobne odczucia choć tu na forum nie wypowiadają się w temacie tub. Być może zestaw marslo jest łagodniejszy co nie zmienia ogólnego charakteru grania tub.

Wiadomo, beda zwolennicy i przeciwnicy tub, to naturalne.

Niedobrze, gdy z tego powodu " napinamy " sie zanadto, w koncu mamy to samo hobby i powinnismy miec dla siebie wiele wzajemnej sympatii, o szacunku nie wspominajac.

A Ty widocznie jestes za mlody, zeby docenic tuby:)

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi