Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli reżyser nakręci piękne gówno ładniejsze od naturalnego to takie ma być.

Zgadza się, ale ponieważ piękno jakiegoś nakręconego obrazu jest indywidualnie odbierane przez każdego z nas inaczej to mamy prawo nie męczyć się tylko z wizją reżysera. Możemy ją nieco modyfikować w ramach naszego gustu. To oczywiście tylko moje zdanie.

Na dzień dzisiejszy żaden TV nawet plazma nie jest w stanie oddać obrazu naturalnego widzianego gołym okiem.

Zgadzam się, ale są TV które nas są w stanie zbliżyć maksymalnie do tej natury. Tak jak w audio to oczywiście zależy od jakości zarejestrowanego materiału, który podamy do TV.

Z tym , ze jak dla mnie puki co plazmy są najblizej temu

Te najlepsze plazmy dobrze skalibrowane zgoda, ale najlepsze LCD też zbliżają się do tej naturalności w podobny do najlepszych plazm sposób. Moim zdaniem zdolność prawidłowego odtworzenia stabilnej bieli to najważniejszy atrybut zbliżenia się obrazu TV do obrazu rzeczywistego.

To, że nie nie potrafią świecić jak reflektor to naj mniej istotna wada.

Inne systemy też nie muszą świecić jak "reflektor". Od tego są regulacje, które pozwalają na ustawienie zbliżonego do wzorcowego obrazu, z tym że np LCD po takim prawidłowym ustawieniu będzie miał jeszcze na bieli od ~100 do 200% a nawet w niektórych jeszcze więcej rezerwy a plazma znacznie mniej i wystąpi ten efekt przygasania bieli przy dużych wypełnieniach (np. transmisje z zimowych zawodów sportowych).

Podchodząc statystycznie całe powieszchnie białe czy czarne to jakiś 1% materiałów filmowych.

W materiałach filmowych zgoda, ale też są wyjątki. W materiałach live to na pewno jest dużo więcej niż 1%.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

podchodząc statystycznie i praktycznie materiały typu biały ekran nie występują w ogóle

wystarczy odpalić dekoder i cały wieczór skakać po kanałach

1% (maks) to może będzie dla 50% białego ekranu.

stąd właśnie to całe "przygasanie" plazmy to wyłącznie istnieje w głowach teoretyków po korepetycjach u kolegi

...... i w przeciwieństwie do jasnych scen, tych ciemnych i b. ciemnych scen jest bardzo dużo i tutaj niestety tylko plazmy i b.drogie lcdeki dają radę...i oczywiście oled też , ale nie przyjrzałem się dokładnie oledowi i nie wiem jak jest ze szczegółowością w ciemnych i czarnych scenach....ale na dzień dzisiejszy oled mnie w ogóle nie interesuje :) :) :)

Na dzień dzisiejszy żaden TV nawet plazma nie jest w stanie oddać obrazu naturalnego widzianego gołym okiem.

Już wiele razy o tym pisałem, był kiedyś wywiad z ekspertem z Hollywood, jeszcze na analogowym przekazie TV Kraków (czyli w SD ale bez kompresji ) i ten reżyser pokazywał te same obrazy podczas kręcenia sceny (mężczyzna z kobietą biegną na molo) przed obróbką i po obróbce, przed obróbką obraz wyglądał mniej więcej podobnie jak w naturze, a po obróbce obraz stał się jakby miększy i ''malowany'' (zupełnie inny klimat, niby to samo ale wygląda zdecydowanie inaczej) tutaj reżyser dał komentarz że gdyby normalnie nagrać film, to nie miał by on żadnego klimatu, dlatego stosuje się specjalne filtry (zarówno w kamerze jak i obróbce komp) zmiękczające obraz, manipuluje się też potem ostrością/jasnością itp różnych planów, odcieniami kolorów itp. Tak że w filmach oddanie hiper rozdzielczości i rzeczywistego koloru, cieni itp na wszystkich planach jest wrogiem stworzenia wciągającego filmowego klimatu, innymi słowy film ma być odskocznią od rzeczywistości. Dodał też że nawet krople sztucznego deszczu robi się tak aby były kilkakrotnie większe niż w rzeczywistości. Albo klimatyczna ciemnogranatowa czerń podczas mgły w horrorach itp.

Teraz nawet filmy przyrodnicze są mocno rasowane przy obróbce aby wyglądały jak najbardziej efektownie. Wystarczy wziąć do ręki ( i ewentualnie szkło powiększające) liść z biedronką i porównać z tym z jakiejś płyty HD/UHD gdzie kropla wody na liściu błyszczy się jak oszlifowany diament a biedronka ma kolorki normalnie jak wypolerowane Ferrari ;) Widziałem też płyty demo gdzie wszyscy ludzie na plaży mają stroje w kolorach podobnych do butelki do płynu zmiękczającego po praniu, a ocean też w kolorze jakiejś gumy syntetycznej.

Mamy już pierwsze dostawy w EU.

LG 55EG960v na filmie YT:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wątek właścicielski ruszył:

Fotki w poście nr. 51:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W wczorajszej Gazecie Wyborczej na 14 stronie były podane dane statystyczne dla wytrzymałości elektroniki. Laptoty wytrzymują średnio 5 lat a płaskie TV 7 lat. Jak się doda do tego watpliwą jakość obrazu to pokazuje dość doładnie co te śmiecie są warte.

W wczorajszej Gazecie Wyborczej na 14 stronie były podane dane statystyczne dla wytrzymałości elektroniki. Laptoty wytrzymują średnio 5 lat a płaskie TV 7 lat.

Jako źródło podali pewnie forum AS, bo odnośnie TV takie dane się tu pojawiały ;-). Nawet ja tak szacowałem. Oczywiście oficjalnie jakie są szacowane żywotności to nie wiem. Obserwuje to tylko po intensywnie używanych komputerach w firmie. Pierwsze objawy zużycia pojawiają się po około 7 latach. Myślę że na TV to też można przełożyć. Oczywiście wiele egzemplarzy będzie działać sprawnie dużo dłużej.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

TV LG są w grupie najkrócej działających a więc po niżej średniej.

Zgadza się, ale jakichś znaczących różnic nie ma. To zdanie opieram na podstawie wypowiedzi mojego kolegi właściciela serwisu RTV z autoryzacją między innymi LG.

>janunio

Chcesz się ścigać na ilość klipów? Nie masz szans. najwięcej jest o UFO. Wiem co piszę. Proszę wykaż, że nadeszła pora na OLED bo inaczej trzeba będzie zamknąć ten watek.

Proszę wykaż, że nadeszła pora na OLED bo inaczej trzeba będzie zamknąć ten watek.

Jak nie nadeszła jeszcze pora na OLED to na pewno nadeszła pora na LCD ;-). To może powodować wahania stanu emocjonalnego u niektórych użytkowników TV. Lepiej jednak żeby ta era OLED-a nastąpiła. Chyba ;-).

reżyser dał komentarz że gdyby normalnie nagrać film, to nie miał by on żadnego klimatu, dlatego stosuje się specjalne filtry (zarówno w kamerze jak i obróbce komp) zmiękczające obraz, manipuluje się też potem ostrością/jasnością itp różnych planów, odcieniami kolorów itp. Tak że w filmach oddanie hiper rozdzielczości i rzeczywistego koloru, cieni itp na wszystkich planach jest wrogiem stworzenia wciągającego filmowego klimatu, innymi słowy film ma być odskocznią od rzeczywistości.

i to jest oczywistość a tymczasem niektóre specjalisty :) twierdzą że miarą najlepszego tv jest to że wyświetla obraz identycznie jak naturalny czyli tak jak bysmy widzieli własnymi oczami :)

To się pomódl albo odpraw czary.

Po co ? Aż tak mi na tym nie zależy.

i to jest oczywistość a tymczasem niektóre specjalisty :) twierdzą że miarą najlepszego tv jest to że wyświetla obraz identycznie jak naturalny czyli tak jak bysmy widzieli własnymi oczami :)

Mówi Kolega o imitowaniu obrazu kinowego czy o transmisjach live ? Inne są założenia dla imitowania przez TV obrazu wyświetlanego w kinie a inne do transmisji na żywo. Transmisja live powinna dawać obraz z grubsza porównywalny z tym za oknem. Oczywiście przy rejestracji w porównywalnych do tych za oknem warunkach. Również rejestracje np. koncertów live też powinny dawać złudzenia uczestnictwa w zdarzeniu chociaż w tym przypadku pewna doza narzuconego przez reżysera artyzmu jest dopuszczalna i często praktykowana.

Nie bardzo rozumiem argumentów, że obraz na telewizorze ma coś imitować. Jedni mówią, że to co widzimy za oknem, inni - że obraz kinowy. Moim zdaniem ma być po prostu ładny. Sam z siebie. Ma się podobać oglądającemu. Każdy przecież wie, że nie wygląda przez okno, ani nie siedzi w sali kinowej.

Moim zdaniem ma być po prostu ładny. Sam z siebie. Ma się podobać oglądającemu.

Jaka jest definicja lub wzorzec "ładnego obrazu", albo może inaczej jakie cechy techniczne lub może artystyczne powinien mieć "ładny obraz" ? Czy z tego zdania można wysnuć wniosek, że w zasadzie każdy TV jest dobry który podoba się użytkownikowi (pod względem obrazu oczywiście) ?

Jaka jest definicja lub wzorzec "ładnego obrazu", albo może inaczej jakie cechy techniczne lub może artystyczne powinien mieć "ładny obraz" ? Czy z tego zdania można wysnuć wniosek, że w zasadzie każdy TV jest dobry który podoba się użytkownikowi (pod względem obrazu oczywiście) ?

Sprawa bardzo indywidualna i subiektywna. Norm i definicji jest tyle ilu telewidzów. Każdy ma swoje. Obraz, którym zachwyca się X może być nieakceptowalny dla Y.

kolejny klip z serii unboxing OLED 2015

Czekasz na coś konkretnego ? Zgaduję, ze 65 4K, ale to na starcie 29 999.

W tej cenie masz aktualnie 4 szt. 55" - warto czekać i się pałować w niebiosa ? :)

Proste: docieram z newsem, że kolejna generacji OLED już weszła na rynek europejski.

Bo to jest informacja a nie ględzenie d. Maryni.

Czas na testy.

W poniedziałek konfa LG w Warszawie.

Ciekawe czy OLED 2015 są montowane w Polsce.

Sprawa bardzo indywidualna i subiektywna.

Zgadzam się że indywidualna. Dla mnie np. ważne jest żeby transmisja "na żywo" wyglądała podobnie do obrazu "za oknem". Oczywiście przy porównywalnych warunkach. Taki obraz na TV uważam za dobry a nawet bardzo dobry. Filmy przy takich ustawieniach też moim zdaniem prezentują się bardzo dobrze. Zdecydowanie lepiej niż w kinie. Jaka była wizja reżysera filmu fabularnego nie interesuje mnie bo kino-maniakiem nie jestem.

Mnie nie interesuje co jest za oknem.Może być czarna noc jak akcja w TV dzieje się w dzień. Ma być zgodne z tym jak materiał emitowany w TV został zarejestrowany. To jest jedyny wyznacznik jakości obrazu.

Może być czarna noc jak akcja w TV dzieje się w dzień.

Akcja "w dzień" oglądana w nocy zawsze będzie wymagać korekty bo będzie nie do oglądania w nocy (oczojebna ;-)). Chodziło mi o możliwości odtworzenia natury za oknem przez dany TV (kolor ludzkiej skóry i innych naturalnych barw) a nie o ciągłe oglądanie tej natury.

Ma być zgodne z tym jak materiał emitowany w TV został zarejestrowany

A nie jest tak że każdy powinien oglądać tak jak lubi ? Zgodność rejestracji jest pojęciem względnym. Widzę to na obrazach zarejestrowanych kamerami TV, które różnią się w sposób zasadniczy pomiędzy sobą. Pewnie zależy to od kalibracji kamery rejestrującej.

Gdybyś był wstanie mieć za oknem to co w TV to byś nie kupował telewizora.

Dobre, dobre :-).

Mylisz się. To pojęcie precyzyjne.

Możliwe, ale wykonywane w telewizji z różną precyzją. Raz lepiej raz gorzej. Zależnie od użytej kamery.

Wolno trybisz. Już podawałem przykład kreskówek czyli filmów animowanych. Ich nie znajdziesz za oknem. Chyba , że w TV sąsiada.

Kamery profesjonalne posiadają wiele precyzyjnych nastaw. Każdy operator w uzyska z niej inny obraz. Potem jest on obrabiany na montażu gdzie również uzyskuje lub nie inne parametry. Dalej zalerzy od tory emisyjnego, uplinku satelitarnego i sieci rozsiewczej aż po dekoder w TV. Wszytko do tego momentu według standardów telewizyjnych jest ściśle określone. Dopiero dalej czyli nastawy użytkownika, jakość panelu matrycy np. OLED i warunki oświetleniowe nadają indywidualnych cech obrazowych.

Żeby było śmieszniej najlepsze kamery to kamery właśnie filmowe na celuloid.

Już podawałem przykład kreskówek czyli filmów animowanych. Ich nie znajdziesz za oknem.

Kreskówki można uznać, że bardzo dobrze wypadają nawet na bardzo kiepskich TV. Nie szukam w nich odniesienia do obrazu "za oknem".

Wolno trybisz. Już podawałem przykład kreskówek czyli filmów animowanych. Ich nie znajdziesz za oknem. Chyba , że w TV sąsiada.

Żeby było śmieszniej najlepsze kamery to kamery właśnie filmowe na celuloid.

Z celuloidu, nawet 3D lepiej wygląda ;))

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

<br />Z celuloidu, nawet 3D lepiej wygląda <br />

Zwłaszcza na plazmach.

Oglądałem dziś plazmę panasa 60" ZT.

To topowa plazma wszechczasów.

PDP PANASONIC, egzemplarz bez wypaleń i powidoków.

OLED LG był wyłączony. Ale bardzo tani. Brać !!!

Oddadzą w/w Panasa za 5 kafli byle ją tylko wynieść za sklepu.

W EURO AGD Warszawa MARKI.

TO JEST ALARM !!!

ps.:

Znane demo PANAS PDP ZT dotyczy malarstwa.

Ja miałem na myśli projekcję 3D z taśmy filmowej. Jak nie pamiętasz ??? to kiedyś używano taśmy celuloidowej, takiej samej jak do fotografii.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.