Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Też to wcześniej pisałem. Ale skoro to problem LG, a OLEDy póki co są od LG to nadal problem pozostaje.

Sly - nie ma problemu - aktualizacja softu skakanie obrazu rozwiązała praktycznie całkowicie w w moim oled 930 i tak samo będzie z 960 jak i jest z większością telewizorów LG! ( u teściów na tanim ips-e LG było to samo - aktualizacja i problem zniknął)

Po prostu jest to trochę śmieszne zachowanie LG - wyglądające na to iż pierwsze wersje softu wgrywane do TV to jakieś wersje bety - które są traktowane jak testowe? - nie wiem nie rozumiem LG - ale skoro późniejsze aktualizacje problem rozwiązywały to na razie jest dobrze. A aktualizacje robią się automatycznie - to dla leniwych cenna wiadomość. Także problem ze skakaniem obrazu uważam za rozwiązywalny bez większego problemu.

Ogólnie to ta 960 zlała strasznie samsunga z tego co widać na tym filmie - seanse w nocy na samsungu to masakra jakaś musi być z takim efektem hallo.

Ale wracając do kwestii ruchu w TV - tutaj prym wiedzie bez dwóch zdań Sony - rewelacja - (miałem testowałem) Samsung OK (też miałem na testach w domu) - z tym że ubiegłoroczne modele jak i w mniejszym stopniu seria J9 cierpią nie dziwne nie rozwiązywalne frezy i rwania obrazu w trakcie szybkiej zmiany scen - o czym wielu recenzentów pisze - co nie zmienia faktu że nawet po aktualizacji Oled 960 linii nie osiągnie tak jak sony... tu LG ma jeszcze troszkę do zrobienia

@Adamo D ....powiedz nam jeszcze jak wygląda sprawa powidoków... czy zauważyłeś takowe chociaż chwilowe? Czy raczej unikasz programów typu "wsi24" ;) ...

Bo wypaleń jak mniemam nie masz bo napisał byś o takowych...

Skakanie obrazu to nie tylko problem LG. Widziałem w MM skakanie obrazu na plazmach Panasonic-a.

A zadałeś sobie pytanie dlaczego ? :)

Poziom czerni (który ma wpływ na każdy kolor), plus efekt HALO związany z podświetlaniem (zob. logo Pioneer)

dyskwalifikują propozycję Samsunga. Porównanie na żywo mrocznych, ciemnych filmów , bez sekundy zastanowienia

pozwala wyłonić zwycięzcę. Judder nie powinien być zauważalny - bez sprawdzenia ustawień temat do zweryfikowania.

...amen...

seanse w nocy na samsungu to masakra jakaś musi być z takim efektem hallo.

Efekt hallo na matrycy PVA nie rzuca się w oczy zwłaszcza jak local dimming ma ograniczone działanie (nie wygasza głęboko). Na IPS trochę bardziej widać, ale tylko patrząc pod dwoma kątami (w bok i w górę np. po przekątnej). W osi poziomej też nie rzuca się oczy mimo że stopień ingerencji systemu jest znacznie większy niż przy matrycach PVA.

Piszę od dawna że w dużym procencie może to być wina sygnału. Na dobrym tego nie ma. Ja nawet z NC+ na meczach nie mam praktycznie żadnych przycięć. Na filmach z DVD i BD (dobrego) też nic się nie dzieje.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Efekt hallo na matrycy PVA nie rzuca się w oczy zwłaszcza jak local dimming ma ograniczone działanie (nie wygasza głęboko). Na IPS trochę bardziej widać, ale tylko patrząc pod dwoma kątami (w bok i w górę np. po przekątnej). W osi poziomej też nie rzuca się oczy mimo że stopień ingerencji systemu jest znacznie większy niż przy matrycach PVA.

Piszę od dawna że w dużym procencie może to być wina sygnału. Na dobrym tego nie ma. Ja nawet z NC+ na meczach nie mam praktycznie żadnych przycięć. Na filmach z DVD i BD (dobrego) też nic się nie dzieje.

Po prostu specjaliści ze sklepu nie skorzystali z funkcji IFC panasa i stąd te przycięcia między innymi...chociaż muszę zauważyć że mój projektor radzi sobie z tym wzorowo i jest zupełnie pozbawiony przycięć...ale z tego co wiem sony ma jedne z najlepszych "poprawiaczy" obrazu w ruchu,jest super płynnie i bez "efektu teatru"...

Bez local dimming to na tego samsunga patrzeć by się nie dało - wreszcie wraca to co kilka lat temu już było - pełne podświetlanie matrycy oraz lokalne wygaszanie - szkoda tylko że w modelach za 30 tys....

Samsungowi w modelach J9 trzeba oddać że wyciągnął sporo z matryc LED - więc jak widać - przez ostatnie lata dobrze nas po "kaplach walili"... wciskając nam ten shit

@Adamo D ....powiedz nam jeszcze jak wygląda sprawa powidoków... czy zauważyłeś takowe chociaż chwilowe? Czy raczej unikasz programów typu "wsi24" ;) ...

Bo wypaleń jak mniemam nie masz bo napisał byś o takowych...

Nie mam WSI24 to ci nie powiem czy mi się coś wypala na tym kanale, i nic takiego nie zauważyłem - gram na konsoli od czasu do czasu, oglądam filmy z zewnętrznego źródła - a z telewizji żona czasami durne seriale ogląda i na razie jest OK nic się nie dzieje

Bez local dimming to na tego samsunga patrzeć by się nie dało - wreszcie wraca to co kilka lat temu już było - pełne podświetlanie matrycy oraz lokalne wygaszanie - szkoda tylko że w modelach za 30 tys....

Samsungowi w modelach J9 trzeba oddać że wyciągnął sporo z matryc LED - więc jak widać - przez ostatnie lata dobrze nas po "kaplach walili"... wciskając nam ten shit

Bez local dimming to na tego samsunga patrzeć by się nie dało

Nie jest tak źle. Oglądałem JS9000. Po ustawieniu było całkiem nieźle choć oczywiście nie tak dobrze jak na 9500. Znajomi kupili wersję 9000 55' a później wymienili w ramach akcji Samsunga "zadowolony klient" na 65'. Odnoszę wrażenie że ten 65' ma gorszą czerń. Oczywiście porównania bezpośredniego nie było więc to może być tylko wrażenie. Generalnie ten JS9000 nie wzbudził jakichś wyjątkowych emocji w domenie jakości obrazu.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

.... to oczywiste, bo to "tylko" technologia LCD ...

9500 już takie wyjątkowe emocje wzbudził a to też tylko LCD :-). Moje TV też wzbudzają wyjątkowe emocje. Szczególnie jeden. A to też LCD. Oczywiście śledzę z nadzieją OLED-a bo to może być krok do przodu, choć widać że technologia LCD ma potencjał do obrony (JS9500).

W dniu 26.07.2015 o 11:07, gość napisał:

Do obrony tak, do ataku już raczej nie bardzo.

To niech OLED atakuje :-).

Póki co cena OLEDów jest nieakceptowalna.

Topowy TV 65 cali powinien u nas kosztować ok 16k zł (JS9500 uwzględniając promocje prawie się łapie). Taki OLED to 30k zł.

Jak cena spadnie do rynkowego poziomu to era OLED nadejdzie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jak cena spadnie do rynkowego poziomu to era OLED nadejdzie.

To chyba już niedługo obserwując współzawodnictwo w dziedzinie OLED LG z konkurencją czyli też LG ;-). W końcu to co prezentuje Samsung w JS9500 musi wywołać refleksję w LG.

Cena Oledów - jest w miarę Ok - mam na myśli 930V - za 8 tys spokojnie można kupić - zważywszy że w miarę jako taki Sony 55 LED kosztuje 4500 - to 8 tys biorąc pod uwagę jakość obrazu to okazja!

Trochę gorzej jest z UHD - ale to śpiewka dalekiej i nie jasnej przyszłości - bo znając życie - brak jakiekolwiek specyfikacji UHD, brak standardów UHD oraz cząstkowa ilość materiałów - to znając producentów i ich zamiłowanie do robienia nas w ch... z chwilą kiedy ten standard wejdzie w życie to żaden obecny TV nie będzie spełniał wymogów UHD...

No tak, widać sporo. Patrząc na wprost to oba obrazy są podobnej klasy. Patrząc z boku to wyraźnie LG jest lepszy tylko...kto ogląda obraz z boku? Bez sensu. Natomiast jest zasadnicza wada OLED czyli Jadder, tzn skakanie obrazu. Samsung nie skacze, jest płynny, a OLED skacze i to wyraźnie. To go w zasadzie dyskredytuje. Kolejna informacja mówiąca o tym, że OLED na dziś jest technologią niedopracowaną.

Ja tu żadnego skakania nie widzę. Testowałem też oleda 930v i na fullhd też nie ma absolutnie widocznego tego efektu. Rozumiem, że chodzi Ci o efekt Sample&Hold, ale tu Cię muszę zmartwić: ta technologia jest wykorzystywana również w telewizorach LCD :) Jeśli więc twierdzisz, że na LCD tego nie widzisz, a na OLED tak, to... szczerze gratuluję sokolego wzroku! S&H nie było w plazmach, więc rozumiałbym jeszcze jakbyś porównywał oleda to telewizora psp. W OLED efekt S&H jest bardzo skutecznie maskowany przez gigantyczną dynamikę diod OLED. Dlatego uważam, że jakiekolwiek szarpanie obrazu jest tu efektem jakości (klatkowania) obrazu wejściowego) i ustawień telewizora. Lg ma bardzo sprawnie działającą funkcję trumotion, w którym można sobie zmieniać klatkowanie obrazu wejściowego...

W 2 Sharpach LCD takie szarpanie było, w jednym Samsungu z 2009r było mało, a w 2 nowszych prawie wcale. Na rok 2015 oczekuję by tego nie było wcale. Samsung JS9500 nie ma tej wady.

W 2 Sharpach LCD takie szarpanie było, w jednym Samsungu z 2009r było mało, a w 2 nowszych prawie wcale. Na rok 2015 oczekuję by tego nie było wcale. Samsung JS9500 nie ma tej wady.

Chciałem powiedzieć, że ja tego szarpania nie widzę ani w JS9500 ani w EG9600...

Oczywiście śledzę z nadzieją OLED-a bo to może być krok do przodu, choć widać że technologia LCD ma potencjał do obrony (JS9500).

Moim zdaniem mało jest tego potencjału. Cena to za mało :) Jeśli ceny OLED spadną (a spadną na 100%, bo takie są prawa rynku), to moim zdaniem LCD nie będzie mieć zbyt wielu argumentów. Quantum Dot i możliwość wyświetlania standardu hdr to jest tyle co nic. Pamiętajmy, że oled będzie się poprawiać z każdym modelem i to lcd będą musiały gonić postęp technologiczny.

Jeśli ceny OLED spadną (a spadną na 100%, bo takie są prawa rynku), to moim zdaniem LCD nie będzie mieć zbyt wielu argumentów.

W hi-endzie być może tak, choć Samsung pokazuje że walka jeszcze w tym dziale nie jest zakończona. W niższych grupach LCD chyba jeszcze długo przetrwa, ale oczywiście mogę się mylić.

Pamiętajmy, że oled będzie się poprawiać z każdym modelem i to lcd będą musiały gonić postęp technologiczny.

Też na to liczę. Możliwe że następny mój TV to będzie OLED. Obserwuję uważnie rozwój sytuacji.

Na tym demo w filmiku na LG widać wyraźnie.

Przyczyną może być np. niskiej jakości odtwarzacz. Moi znajomi którzy ostatnio kupili tego JS9000 dokupili odtwarzacz za 300 zł i też czasem coś przycina. Lokalizacja przyczyn uchybów w jakości musi być podparta systematyką. Inaczej wnioski mogą być błędne.

Przyczyną może być np. niskiej jakości odtwarzacz. Moi znajomi którzy ostatnio kupili tego JS9000 dokupili odtwarzacz za 300 zł i też czasem coś przycina. Lokalizacja przyczyn uchybów w jakości musi być podparta systematyką. Inaczej wnioski mogą być błędne.

Na pewno bardzo trudno jest wyciągnąć jakieś wnioski dotyczące całej technologii OLED na podstawie tego kawałku filmu, obejrzanego zresztą w bardzo pośredni sposób. Winną przycinania może być równie dobrze, odtwarzacz, ale też kamera którą zostało to nagrane, kompresja wideo z testem i na końcu nasze monitory, które daleko odbiegają parametrami i od JS9500 i EG9600... Twierdzenie, że OLED tnie filmy na podstawie obejrzanego w ten sposób fragmentu to moim zdaniem brak Twojej życzliwości do tej technologii.

Topowy TV 65 cali powinien u nas kosztować ok 16k zł (JS9500 uwzględniając promocje prawie się łapie).

Warto może wyjaśnić słowo " PRAWIE", bo to wartość 4 000 pln.

65JS9500 kosztuje 19 999 pln. - nie widzę ofert za 16 000 pln.

Twierdzenie, że OLED tnie filmy na podstawie obejrzanego w ten sposób fragmentu to moim zdaniem brak Twojej życzliwości do tej technologii.

Nie pomylił Kolega adresatów ? Możliwe że nie czytał moich postów wyżej dokładnie. Ja raczej zaliczam się do osób bardzo życzliwych tej technologii (OLED)

65JS9500 kosztuje 19 999 pln. - nie widzę ofert za 16 000 pln.

W sklepie Samsunga jest za 18.999.

W Saturnie była promocja i można było dostać 2850 zł za zakup Samsunga JS9500. 19.999 - 2850 = 17 149.

Dlatego napisałem "prawie" ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie pomylił Kolega adresatów ? Możliwe że nie czytał moich postów wyżej dokładnie. Ja raczej zaliczam się do osób bardzo życzliwych tej technologii (OLED)

Ja bym powiedział, że prawdziwy fanatyk (O)LED), prawdziwa legenda LCD :-)

Czytam te wasze pobożne życzenia co do powszechnego wprowadzenia OLED i zapewnienia posiadaczy co do nadzwyczajnej jakości LED i dzięki temu mam dobry humor. Niezła lektura.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Bo ty jesteś fanem plazmy. Ale gdyś dostał do domu na miesiąc takiego Samsunga JS9500, a później musiałbyś wrócić do plazmy to już tak do śmiechu by tobie nie było.

Ja bym powiedział, że prawdziwy fanatyk (O)LED), prawdziwa legenda LCD :-)

Fanatyk ? Bez przesady. Fanatycy to od innej technologii ;-).

Czytam te wasze pobożne życzenia co do powszechnego wprowadzenia OLED i zapewnienia posiadaczy co do nadzwyczajnej jakości LED i dzięki temu mam dobry humor. Niezła lektura.

Cieszę się że udało się Ciebie rozweselić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.