Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Dla klientów było wiele wad. Jedne mniej istotnie, inne bardziej, a poza tym dla każdego owe wady miały różne znaczenie. Jednym coś bardziej przeszkadzało, innym mniej. Jedno jest pewne. Plazmy mogły mieć wypalenia, były grubsze i cięższe niż LCD-ki, miały ogólną niższą trwałość oraz pobierały więcej prądu. Do tego były jeszcze pewne wady samego obrazu jak brak bieli, migotanie obrazu oraz pływanie gazu w obrazie. Oczywiście w różnych modelach skala owych wad była różna co nie zmienia faktu, że takie wady były. Kolejnym ważnym czynnikiem był brak perspektyw rozwoju technologicznego PDP np brak możliwości zwiększenia rozdzielczości ponad Full HD.

oraz nadmierne rozmiary przy dużych panelach ponad 65 cali. W przypadku PDP było to po prostu za grube i za ciężkie.

Piłeś coś ,? a może jarałeś? nieeee ten Twój post to efekt spiczastych grzybków..... :) ;)

...pływanie gazu...? migotanie? ( widziało to promil osób)... za ciężkie? za grube? to sa wady pdp chyba z przed kilku lat... bo ostatnie modele były cieniutkie i lekkie... sly masz traume po swoim vt20... ale ona nie ma nic wspólnego, znaczy Twoja traumatyczna plazma z np.st60 czy vt60....

Przecież pisał, że tak.

Ja również.

Zacząłem robić fotki, ale bardzo szybko mnie przegonili, że nie wolno i takie tam.

Została tylko ta, zanim puszczono film:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jasne, masz rację. Jeszcze te teksty o piciu i grzybkach. Żenujące. Co z tego, że ostatnie plazmy były cieńsze i lżejsze skoro LCD-ki w tym czasie i tak były 2x cieńsze i jeszcze lżejsze. Mniej też żarły prądu. Bieli plazma nie miała nigdy. Tak czy inaczej wszyscy producenci wycofali się z tej technologii, a mogli robić to nadal skoro takie dobre.

W dniu 28.08.2015 o 12:40, gość napisał:

Możliwość wypaleń je zmiotła z rynku.

Ukryta Zawartość

W dniu 28.08.2015 o 17:49, sly30 napisał:

skoro LCD-ki w tym czasie ...... Mniej też żarły prądu.

Nieprawda. W końcówce zużycie było prawie identyczne, chyba ,że w LED włączyło sie wszystkie eco (tylko wtedy obraz był praktycznie niewidoczny). Natomiast sporo wyższa cena LED powodowała, że generalnie opłacalność zakupu była dużo gorsza. Ot, cała tajemnica.

Ukryta Zawartość

I mają nadal, nie ma w nich nic ze sztuczności, przejaskrawionych kolorów i oczojebności. Czy kiedykolwiek ktoś widział głębię obrazu w LCD? :-)

O ja głupi. Mogłem kupić kilka plazm na zapas i miałbym najlepszy TV do końca życia. A tak przegapiłem ten moment i jestem skazany na te złe LCD-ki czy OLEDy... :-))) Ale nic to. Jakoś muszę z tym żyć... :-) Ważne, że tu na forum są ci mądrzejsi, którzy wiedzieli co i jak i nie popełnili moich błędów. Dziwi mnie tylko, że nie kupili sobie tych laser TV. Jak one były na rynku to jakoś nikt o nich nie wspominał. Teraz gdy już ich kupić nie można to podaje się je jako super TV. Pewnie dlatego, że kupić już nie można... :-)

O ja głupi. Mogłem kupić kilka plazm na zapas i miałbym najlepszy TV do końca życia. A tak przegapiłem ten moment i jestem skazany na te złe LCD-ki czy OLEDy.

A kto powiedział, że wszyscy muszą być mądrzy? :-))))))))))))

Dziwi mnie tylko, że nie kupili sobie tych laser TV.

Czy kiedykolwiek ktoś widział głębię obrazu w LCD? :-)

Musiałbyś zobaczyć obraz na Samsungu serii JS. Takiej głębi w życiu nie widziałem ... może na kineskopowym TV Loewe z 10 lat temu ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jasne, masz rację. Jeszcze te teksty o piciu i grzybkach. Żenujące. Co z tego, że ostatnie plazmy były cieńsze i lżejsze skoro LCD-ki w tym czasie i tak były 2x cieńsze i jeszcze lżejsze. Mniej też żarły prądu. Bieli plazma nie miała nigdy. Tak czy inaczej wszyscy producenci wycofali się z tej technologii, a mogli robić to nadal skoro takie dobre.

...żenujący to jest Twój tekst z "pływaniem gazu".... a tak nawiasem mówiąc ( pisząc) to nie zauważyłeś że na końcu , zaraz po grzybkach były emotikony...

Musiałbyś zobaczyć obraz na Samsungu serii JS.

Niestety poza całkiem ostrym obrazem na materiale 4K żadnej większej głębi, niż na plazmie nadającej zwykły materiał HD, jakoś nie zauważyłem (Samsung UE55JS9000). Po raz kolejny z tego samsunga usiłuje stworzyć się lidera wykorzystując materiał o wyższej rozdzielczości. tak jak pisałem, czar pryska gdy puści się na tym TV materiał SD. Głębia? A co to takiego? Samo zakrzywienie matrycy tego nie stworzy.

Poza tym ponoć funkcja PIP jest w tym TV zablokowana. Czy jest to tylko blokada na ustawieniach sklepowych czy całkowita?

Podświetlenie LED zawsze będzie ułomnie, bez względu na to ile tam lamp tam się zastosuje i w jakiej konfiguracji będą umieszczane.

Kolega Ambra kupił wczoraj OLEDa.

To zaawansowany video-fan.

Wielokrotnie go tu cytowałem.

" Zgodnie z zasadą "tylko najlepsze jest wystarczająco dobre" mam od wczoraj 55eg9609.

Pierwsze ocena. To taki zwykły telewizor.

Kolory są naturalne ,nie ma żadnego koloru dominującego czarny jest czarny ,a jaki miałby być? ,biały jest biały , purpurowy, zielony, żaden kolor nie dominuje,

Kiedy oglądałem jakiś film w kinie, za każdym razem zastanawiałem się nad tym jak technika tv rażąco różni się pięknego,matowego obrazu w kinie. z mnóstwem szczegółów i barw nieosiągalnych do tej pory na ekranie tv. Do wczoraj..

Od wczoraj mam obraz kinowy w domu, oczywiście w miniaturze.55" to nie kino.

Kolejna wielka magia ,to magia opery , wśród ciemnej widowni

,otwiera się kurtyna i na szczególnie oświetlonej scenie pojawiają się bajecznie kolorowe postacie, to nie osiągalne dla techniki tv , do wczoraj

Mam opowiadać dalej

Statyczny obraz jest taki plastyczny jak plastyczne są obrazy w muzeum ".

" Jeszcze do jutra ,cena oleda 4k,w cenie full-hd.

stoją obok siebie 55ec940vfull-hd i 55eg9609 4k oba w tej samej cenie 2499€. Kilkanaście Media Markt w de "

Cena super !!!!!!!

Moge to damo powiedziec o serii JS Samsunga:-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

O serii JS ?

Jest bardzo zróżnicowana jakościowo.

Pamiętaj, że cena uzyskana przez @ambro jest taka sama jak za 55JS9500.

Rasmussen wczoraj w komentarzach napisał o 55EG9609:

"HDR seems to work on our model. We only have limited material, but it detects HDR and takes over the "OLED light" setting completely."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Między JS 8500 a 9500 nie aż tak dużej różnicy.

Owszem 9500 ma lepszą czerń. Reszta jest taka sama.

Już obraz na JS8500 powala.

W realnym użytkowaniu zapiera dech w piersiach. To zupełnie inna jakość oglądania. To nieprawdopodobne jak mogą wyglądać filmy. Plastyka obrazu jest powalająca.

Upłynniacz ruchu działa też rewelacyjnie. Nie ma efektu opery mydlanej a ruch jest płynny.

Jestem ciekaw jak OLED wypada na kablówce/SAT a nie na filmach BR.

Tylko z BR czerń jest idealna. I to tylko na niektórych filmach. Tutaj przewaga OLED będzie bezsprzeczna.

Także jestem fanem Sama JS o czym wiele razy już pisałem.

Odskoczyli reszcie o kilka długości. No i ten HDR ...

Jednak im wyższa seria JS tym widzę lepszą jakość obrazu. Jednak.

Potrzebna wycieczka do MSH. Tam mają tego skolko ugodno w jednym miejscu.

Pisze się, że OLED ma lepszą czerń.

Zapominamy, że ma to zasadniczy wpływ na reprodukcję wszystkich kolorów.

Lepiej więc napisać o lepszej kolorystyce i doskonałej czerni.

Zapominamy także, że matryce OLED nie mają podświetlenia, bo każdy sub-pixel jest osobnym źródłem światła.

Trochę naciągane z tym kolorem. :-)

Ukryta Zawartość

Lista filmów 4k.

Jeszcze mało ale z biegiem czasu lista się zapełni. Od czegoś trzeba zacząć.

Czy na początku ery BR filmów było więcej ?

Ukryta Zawartość

[1]

Sorry ale link prowadzi do filmów 1080p.

Były tylko remasterowane z 4K do HD.

Ale to i tak dobrze bo łatwo je będzie wydać w 4K.

Pamiętam kiedyś nabyłem, naiwny LP Vinyl bo było napisane: digital remaster.

Dziś za to kupimy CD z napisem analog remaster, Ale jaja ...

CD są trzy typy DDD/ADD/AAD.

Co pokaże IFA ?

Zapewne liderzy pokażą UHD BD z HDR.

Dla mnie będzie to sprawdzian kto trzyma się w czubie innowatorów, a kto wydpada. No i jakie dyski 4K BD do prezentacji mają. O ile je mają !!!

Za tydzień rozwiązanie.

No i kto pokaże oprócz LG OLED TV ?

Wg. mnie nikt poza prototypami na matrycach LG. Ale to się nie liczy bo nawet MANTA może kupić taki TV i zrobić w garażu prototyp.

Ważny jest kontrakt na matryce WRGB z LG Dysplay.

Nie widzę tych ułomności na JS9500. Za to wad plazm widzę sporo. Chętnie kupiłbym JS9500 tylko ciagle cena za wysoka.

Dziwne, nie widzisz ewidentnej ułomności podświetlania LCD, ale już zauważasz pływający obraz w pdp?

Jestem ciekaw jak OLED wypada na kablówce/SAT a nie na filmach BR.

Zapewne tak samo jak na Samsungu z serii JS. Czar pryska.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.