Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie są to TV z najlepszym stosunkiem cena/jakość.

Temu się zaprzeczyć nie da. LCDki Samsunga aspirują do takiej roli, jaką ma Skoda w motoryzacji :D Tylko nie kumam po co piszesz o tych cenach w wątku o OLED TV?

Trzymając się metafory samochodowej - OLED to Audi :P

Na razie jest spokój bo co poniektórzy szczęśliwie zdążyli kupić ostatnie serie świetnych plazm na przeczekanie :)

Za kilka lat może standardem będzie już OLED bez większych wad i w normalnej cenie. W razie czego zawsze jest szansa, że LCD jeszcze czymś zaskoczy. Choć z taką polityką jak obecnie nie zanosi się na to (przyzwoita/bardzo dobra jakość jedynie w drogich i najdroższych modelach). Było coś jeszcze o technoogii LED (prawdziwej), podobno tańszej i bardziej trwałej od OLED, ale coś ucichło o tym.

W sklepach internetowych jest jeszcze do kupienia cała masa pdp w całkiem dobrych cenach. Nic tylko brać :) Sama trwałość matryc (deklarowana!) OLED jest bardzo dobra, ale o tym trudno się tak naprawdę przekonać, bo nie ma nikogo, kto by używał tego tv na dłuższym dystansie. Dlatego takie obawy są trochę uzasadnione, ale też ślepe oczernianie OLEDów za rzekomo mało wytrzymałe matryce to już bzdura - bo przecież nikt nie ma na dzisiaj twardej wiedzy odnośnie takiej żywotności.

Producent jakąś wiedzę ma nt trwałości. Deklarowana to chyba 20 tys. godz. a plazm i LCD ok 100 tys. (wcześniej 60 tys). Te deklarowane wartości są raczej bardzo mocno naciągane, wątpliwe że 50% tego przeżyją te tv (zwłaszcza plazmy) ale 5x niższa trwałość OLED budzi obawy.

8h dziennie to 3 tys. h rocznie. W najlepszym wypadku 6-7 lat pochodzi taki OLED wg zapewnień producenta, czyli w praktyce może to być równie dobrze tylko 3-4 lata i tv na śmietnik. Nie twierdzę że tak musi być, ale ryzyko wg mnie i tak za duże jak za sprzęt o takiej wartości.

Po 2 latach okazuje się, że są już na rynku połowę tańsze i duże lepsze LCD i w tym czasie decyzja byłaby zupełnie inna.

Bardzo ciekawe gdzież to się tak okazało ;)

Widziałeś to co jest faktem. Obraz nowych LCD jest dużo lepszy niż plazm. Czas leci do przodu i wnosi zmiany. W domu robi się inny tryb ustawień do wieczornego oglądania. W takim TV masz kilka trybów i ustawiasz sobie różne preferencje np do filmów, do codziennego oglądania, do jasnego i wieczornego pokoju.

4k wnosi zmianę ostrości i detali, nic poza tym. Reszta pozostaje taka sama, małymi kroczkami ulepszają ten biedny kontrast i dalej nie mogą osiągnąć poziomu ostatnich plazm.

Tryby trybami ale natywnego kontrastu czy plam, kątów w swoim LCD ot tak sobie suwakiem nie zmienisz.

Wczoraj w Mediaexpert w drodze po nową pralkę i lodówkę napotkałem na SONY 55 cale model jakiś tam coś tam wp***u numerków że nie wiem co to w końcu...w każdym bądź razie model 4K,kosztował niecałe 6000 zł, puszczony był jakiś klip w 4K z azjatką w czerwonym stroju, nie wiem czy śpiewała czy co, ale obraz....rozwaliło mi to wyobraźnię:) Nie wiem jak czerń itp bo to w końcu sklep i tryb sklepowy, tak jak i materiał, ale jakość obrazu, ostrość, szczeguły coś pięknego, jak na żywo...zaświeciło mi się w głowie że mój 3 letni Panasonic 50ST50 to już era przedpotopowa...

Nie tylko ST50 to era przedpotopowa w porównaniu do LCD 4k. Tyle że oprócz szczegółów i ostrości - pozostałe parametry z kontrastem na czele oraz wadami/zaletami danych technologii pozostają niezmienne. Zmieniłbyś tv dla samej ostrości i detali, jak nie ma na razie czego oglądać w 4k ?

Wystarczy do normalnie oświetlonego pokoju dziennego wstawić najlepszą na świecie plazmę i najlepszy obecnie LCD. I od razu kończą się zbędne dyskusje, nt. kontrastu, kolorów, czerni i całej reszty. Bez jednego wypowiedzianego słowa plazma ląduje w kartonie i mówimy...temu Panu już dziękujemy.

Wystarczy do normalnie oświetlonego pokoju dziennego wstawić najlepszą na świecie plazmę i najlepszy obecnie LCD. I od razu kończą się zbędne dyskusje, nt. kontrastu, kolorów, czerni i całej reszty. Bez jednego wypowiedzianego słowa plazma ląduje w kartonie i mówimy...temu Panu już dziękujemy.

Nijak nie idzie mi się z tym zgodzić. Na razie nie widziałem LCDka na którego bym się zamienił. Owszem zgodzę się, w sklepach i domach lcdki po oczach walą wściekłymi kolorami wychodzącymi z ekranu.

Jak widać każdy inaczej widzi i ok. Nie ma sensu się kłócić. Miałem topową plazmę i później też mogłem mieć dowolny model. Wolałem LCD. A dziś to już w ogóle nie ma czego porównywać. Jeszcze te kilka lat temu można było się spierać ale dziś nie ma to sensu. Ale jeśli komuś bardziej pasuje plazma to przecież nie ma w tym nic złego. Poza tym fakt, że są dziś w ofercie lepsze TV to nie znaczy, że zaraz trzeba zmieniać telewizor. Ja też nie zmieniłem bo uznałem, że cena mi nie odpowiada. Poczekam na modele 2016 i zobaczymy jakie będą ceny.

Jedna jaskółka wiosny nie czyni. Ile tak naprawdę modeli LED ma pełne wygaszanie i ile kosztują. Większość to krawędziówki z nędznym kontrastem , widocznym podświetleniem matrycy i zerowymi kątami. Sly widzi tylko najwyższą półkę ;-) Dla mnie wydanie 20 tys na tv który po trzech latach będzie już zabytkiem to istne szaleństwo. Tym bardziej że Samsungi nie należą do zbyt niezawodnych sprzętów. To nie sprzęt audio którym można się cieszyć bardzo długo.

Na co dzień mogę porównać 65" Panasonic plazma vs. 65" Sony 4k.

Jak się czyta takie rewelacje o magicznym obrazie dawnych plazm , braku różnicy w obrazie pomiędzy 4k a full HD to człowiek się zastanawia czy to jest forum dla ludzi dorosłych czy może dla gimnazjalistów?

Jak się czyta takie rewelacje o magicznym obrazie dawnych plazm , braku różnicy w obrazie pomiędzy 4k a full HD to człowiek się zastanawia czy to jest forum dla ludzi dorosłych czy może dla gimnazjalistów?

A jaki materiał 4k na tym sony oglądasz? Demka.....?

....jakie ten sony ma podświetlenie?

I gdzie tak codziennie porównujesz te tv?

I w końcu jaki to model panasa?

A jaki materiał 4k na tym sony oglądasz? Demka.....?

....jakie ten sony ma podświetlenie?

I gdzie tak codziennie porównujesz te tv?

I w końcu jaki to model panasa?

Słyszałeś o czymś takim jak upscalling?

Nie wiem czy to są jakieś żarty bo raczej nikogo nie posądzałbym o taką głupotę żeby wypisywać takie brednie , że na ekranie o przekątnej 65" nie widać różnicy pomiędzy 4k a full HD.

A skąd masz te materiały Uhd z YouTube? :-P materiał full HD wcale nie wygląda lepiej na matrycy 4k. Chyba naczytałeś się za dużo folderów reklamowych.

A skąd masz te materiały Uhd z YouTube? :-P materiał full HD wcale nie wygląda lepiej na matrycy 4k. Chyba naczytałeś się za dużo folderów reklamowych.

Jasne nie ma żadnej różnicy.

Rozumiem ,że możesz to stwierdzić codziennie w domu na swoim 4k 65" czy widziałeś może w Media Markt?

Skoro dla Ciebie nie ma różnicy w matrycy o czterokrotnie większej ilości pikseli na ekranie o przekątnej 65" to chyba czas najwyższy udać się do okulisty.

Sygnał 1080p zostaje w cudowny sposób upscalowany do 2160p. ;-) przecież wszyscy wiedzą że LCD potrzebuje natywnego sygnału. Inaczej jest mydło.

Poza tym jakość obrazu to nie tylko ostrość.

Mam na co dzień styczność z Panasonic Ax630 jako wyświetlacz do komputera.

Sygnał 1080p zostaje w cudowny sposób upscalowany do 2160p. ;-) przecież wszyscy wiedzą że LCD potrzebuje natywnego sygnału. Inaczej jest mydło.

Poza tym jakość obrazu to nie tylko ostrość.

Mam na co dzień styczność z Panasonic Ax630 jako wyświetlacz do komputera.

Proponuję zakupić np. film Elysium udać się do MM i odtworzyć ten film na tv 65" full HD i 4k , potem wrócić na forum i napisać , że nadal nie widać różnicy w obrazie.

Dam namiary na dobrego okulistę; )

Miałem topową plazmę i później też mogłem mieć dowolny model. Wolałem LCD. A dziś to już w ogóle nie ma czego porównywać. Jeszcze te kilka lat temu można było się spierać ale dziś nie ma to sensu. Ale jeśli komuś bardziej pasuje plazma to przecież nie ma w tym nic złego. Poza tym fakt, że są dziś w ofercie lepsze TV to nie znaczy, że zaraz trzeba zmieniać telewizor.

Miałeś pewnie topową plazmę z jakiejś starej serii i na tym etapie się zatrzymałeś w swoich osądach :) Oceniasz wg swoich kryteriów. To co dla kogoś jest wadą może być zaletą dla kogoś innego. Mówię tutaj o cechach charakterystycznych w obrazie LCD i plazmy (ma obraz łagodniejszy). Tak jak z dźwiękiem, jeden woli ostry, konturowy a drugi cieplejszy, łagodniejszy. Parametry mierzalne obrazu były natomiast bezlitosne dla LCD i tu nie było żadnych argumentów za LCD (poza może jasnością obrazu ale to nie świadczy o jakości). Plazmy miały inne wady ale bardziej natury użytecznej/technologicznej, ale nie w kwestii obrazu. Zresztą wszystko było na ten temat powiedziane.

A kto tu pisze o braku różnicy ? Oczywiste że różnica w rozdzielczości zrobi swoje i tu nie ma żadnej dyskusji. Tylko że rozdzielczość to nie wszystko. Cóż to, nagle 4k robi magiczne rzeczy z innymi aspektami obrazu ? Czyżby 4k oznaczało wyeliminowanie standardowych problemów (nie topowych) LCD w postaci cloudingu, kątów, słabszego kontrastu, płynności itp ?

To nie jest tak, że się zatrzymałem. Miałem Panasa 65 VT 25 którym wszyscy się zachwycali, a nie tylko moim zdaniem był kiepski. Poźniej widziałem kolejne aż do VT50 i były lepsze ale i tak wolałem LCD.

A kto tu pisze o braku różnicy ? Oczywiste że różnica w rozdzielczości zrobi swoje i tu nie ma żadnej dyskusji. Tylko że rozdzielczość to nie wszystko. Cóż to, nagle 4k robi magiczne rzeczy z innymi aspektami obrazu ? Czyżby 4k oznaczało wyeliminowanie standardowych problemów (nie topowych) LCD w postaci cloudingu, kątów, słabszego kontrastu, płynności itp ?

Nie wiem jak jest w tanich tv.

Telewizory 4k 65" do tanich nie należały jak kupowałem.

Nie zaobserwowałem na nim rewelacji , które opisujesz.

Poprzednio miałem 55" LCD Sony z tylnym podświetleniem i jedyne z czym mogę się zgodzić to fakt, że na ekranie podświetlanym z ramki na czystym białym ekranie widać lekkie ciemniejsze smugi czego nie miałem w poprzednim tv.

Jednak przy oglądaniu filmów absolutnie tego nie widać.

Słyszałeś o czymś takim jak upscalling?

Nie wiem czy to są jakieś żarty bo raczej nikogo nie posądzałbym o taką głupotę żeby wypisywać takie brednie , że na ekranie o przekątnej 65" nie widać różnicy pomiędzy 4k a full HD.

Oczywiście, że widać nawet na 40 calach ale wszystko jest ściśle powiązane z odległością z jakiej oglądamy. .. więc daruj sobie z tym posądzaniem o głupotę...

....upscaling? Kupiłeś sobie tv4k żeby jarać się upscalingiem?

Chyba przemilcze taki barani wpis...

ja tam bym spytał na Twoim miejscu co o tym sądzi pan Maciej :)

amen. dla mnie empiryczne doświadczenia praktyka czyli kogoś kto ma używa i widzi na co dzień mają większe znaczenie niż setki postów zaklinaczy rzeczywistości :)

Oczywiście, że widać nawet na 40 calach ale wszystko jest ściśle powiązane z odległością z jakiej oglądamy. .. więc daruj sobie z tym posądzaniem o głupotę...

....upscaling? Kupiłeś sobie tv4k żeby jarać się upscalingiem?

Tak kupiłem sobie telewizor 4K nie dla obrazu tylko dlatego bo mnie on "jara" więc zrobiłem sobie sweet focię na fejsa.

Zadowolony?

P.S.

Lekcje już odrobiłeś ?

Tak kupiłem sobie telewizor 4K nie dla obrazu tylko dlatego bo mnie on "jara" więc zrobiłem sobie sweet focię na fejsa.

Zadowolony?

P.S.

Lekcje już odrobiłeś ?

Nie gadasz ze szczeniakiem to po pierwsze..... po drugie nie wyciągnę cię za klawiatury żeby tobą potrząsnąć więc pyszczysz... po trzecie napisałem ci że kluczowym w widzeniu różnic w jakości obrazu na danym calarzu jest odległość widza od tv....

Skończyłem z tobą dialog....

Wracaj do upscalingu...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.