Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Widziałem wszystkie modele plazm Panasa, od VT25 którą sam miałem to VT60 i tej z Z na początku. Owszem te ostatnie były znacznie lepsze niż VT20 ale i tak wolę obecne LCD-ki.

To żaden argument. Gdyby było tak jak piszesz to już dawno miałbym u siebie taką plazmę.

To że,, Ty,, wolisz nie znaczy że możesz wprowadzać ludzi w błąd pisząc tak a nie inaczej. Oczywiście dochodzą jeszcze warunki w jakich oglądamy, jeśli dzień i dość jasny pokój to plazma nie ma czego szukać.. Dosłownie przedwczoraj wziąłem do siebie k8500 (odtwarzacz 4k samsunga)  i odpaliłem płyty 4k u siebie oczywiście rozdzielczość zmieniła się na fullhd i powiem szczerze że bardzo dobrze to wyglądalo.Wiadomo że hdru w plazmie nie uswiadczysz z tą jasnością hehh ale dużo rzeczy jest na plus względem normalnej wersji płyty fullhd która również mamy w środku .Obecnie bracki ma w 4k Chappiego, Madmax,  Smerfy 2 i deadpool... Oczywiście musiałem kontrast wziąść na max i tryb normalny(pełna jasność)bo płyty z hdr na oko wyglądają jakby miały obniżoną gammę i w niektórych sytuacjach jakby gielnely szczegóły. Ogólnie miło że płyty 4k chodzą na tv fullhd i odtwarzacz na to pozwala.. Napiszę jeszcze jedna rzecz którą jest myślę bardzo istotna że barwy które tak szumnie wszelakie portale wychwalaja to filmach jakby fantastyka.W większości scen w filmach  to nie ma nic wspólnego z naturalnościa.Owszem wygląda to fajnie bo to film.Najlepiej bracki mówił  wcześniej jak już pierwszy film dotrze to wkoncu nie będę mu mówił że blado. Filmy doszły i wiecie jak jest hehh blado bo podświetlenie na maks (a takie powinno być z hdr)potęguje to zjawisko a efekt halo jest dosłownie wtedy,, NIEAKCEPTOWALNY,,!!!!

To że,, Ty,, wolisz nie znaczy że możesz wprowadzać ludzi w błąd pisząc tak a nie inaczej.

i vice versa - jednemu będzie pasić plasma (choć z racji tego że wchodzi 4K i HDR takich bedzie coraz mniej) drugiemu LCD w nowych technologiach. Kropka

i vice versa - jednemu będzie pasić plasma (choć z racji tego że wchodzi 4K i HDR takich bedzie coraz mniej) drugiemu LCD w nowych technologiach. Kropka

dokładnie ale jak ktoś piszę ,to niech piszę ze ,,mi się podoba,, a nie że to jest gorsze na podstawie sklepowych dem itd..pod wpływem marketnigu.. portali ..Ja odnoszę się tylko i wyłacznie na podstawie własnych doswiadczeń,testów.Na pewno gdy panasonic dx900 pojawi sie u nas to obadamy go z bratem,jest bluray z hdr wiec latwiej miec pogląd .W przyszlym roku może wejdę w projektor(cale sa tez dośc istotne) lecz najpierw chcialbym zobaczyc x500 w dobrych warunkach i wtedy zdecydowac.Projekcja w obrazie ma pewnego rodzaju ,,coś,, co również mi się podoba..ale zobaczymy to na spokojnie i wtedy zdecyduje

Wiadomo że hdru w plazmie nie uswiadczysz z tą jasnością hehh ale dużo rzeczy jest na plus względem normalnej wersji płyty fullhd która również mamy w środku .Obecnie bracki ma w 4k Chappiego, Madmax, Smerfy 2 i deadpool... Oczywiście musiałem kontrast wziąść na max i tryb normalny(pełna jasność)bo płyty z hdr na oko wyglądają jakby miały obniżoną gammę i w niektórych sytuacjach jakby gielnely szczegóły. Ogólnie miło że płyty 4k chodzą na tv fullhd i odtwarzacz na to pozwala.

No na pewno hdr'u to Ty nie uświadczyłeś - bo musiał byś mieć tv który ten tryb obsługuje z hdmi 2.0.

W każdym innym przypadku odtwarzacz konwertuje przestrzeń kolorów na dostosowaną do standardu podłączonego tv i jak widać samsung albo robi to źle, albo nie skorygowałeś jej w odtwarzaczu (o ile samsung na to pozwala) skoro musiałeś regulować jasność i kontrast.

Napisz proszę, jakie zalety są na plus w stosunku do zwykłego blu-ray w rozdzielczości full hd? Bo moim zdaniem, do odbiornika full hd lepszym wyborem jest Oppo z darbee niż Blu-Ray UHD.

PS. W europie jeszcze nie było premiery deadpool'a? - w amazonie jest data 13.06...

No na pewno hdr'u to Ty nie uświadczyłeś - bo musiał byś mieć tv który ten tryb obsługuje z hdmi 2.0.

W każdym innym przypadku odtwarzacz konwertuje przestrzeń kolorów na dostosowaną do standardu podłączonego tv i jak widać samsung albo robi to źle, albo nie skorygowałeś jej w odwtwarzaczu (o ile samsung na to pozwala) skoro musiałeś regulować jasność i kontrast.

Napisz proszę, jakie zalety są na plus w stosunku do zwykłego blu-ray w rozdzielczości full hd?

w js9500 po włożeniu płyty UHD Hdr w tv włacza się automatycznie ale większość opcji jest dostępna i podświetleniem można zjechać,kontrast, kolory,jasność .. Ale gdy włożymy ponownie płytę, znowu jest podświetlenie na max i kontrast na max więc gdy chcemy coś zmienić musimy to robić za każdym razem i nie można tego zapisać... Odnośnie ostrości na zwyklym tv z płyty UHD nie ma super roznicy między fullhd ale jest.. Lecz bardziej widoczne są zmiany w lepszym dopracowaniu filmu..spójrz na wątek hdr tu na forum bo np Madmax to jakościowo dwa inne filmy i ta druga wersja UHD jest 200%lepsza dla mnie.. Muszę pędzic narka

Pacman , czy dobrze pozbierałem informację , że masz nowego JVC DLA oraz UHD Panasonic ? UHD vc Darbee ? Czy jest , to przeskok na korzyść nowych technologi ?

Warto już pchać się w odtwarzacz UHD skoro mam tylko JVC X 500 i w przeciągu 4-5 lat nie zamierzam zmieniać ?

Widzę , że coraz mniej tytułów na BR jest z Atmos . Format będzie standardem na UHD ?

Przepraszam z taki babol w tym wątku :)

DX900 oferuje wiecej niz plazmy. Dla mnie to najlepszy LCD LED jaki jest na rynku i jedyny ktory swieci lepiej niz OLED'y (dla mnie) + nie ma ich wad, zobaczymy co pokaze Sony. Choc juz TV za 3000-4000zl w 50 calach swieca bardzo ladnie dla typowego kowalskiego. Plazmy to juz jednak historia, choc dobrze ze jeszcze sa i ladnie swieca. :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

w js9500 po włożeniu płyty UHD Hdr w tv włacza się automatycznie

To na jakim tv testowałeś? Bo piszesz, że rozdzielczość zmieniła się na fullhd - czyli na pewno nie na js9500...

To na jakim tv testowałeś? Bo piszesz, że rozdzielczość zmieniła się na fullhd - czyli na pewno nie na js9500...

Albo ja źle pisze,albo

.. Js9500 ma mój brat a ja ma 65vt60..

Właśnie czy warto iść w te dabree?? Tzn te oddzielne urządzenie??ktoś tam pytał wyżej, również jestem ciekawy

Pacman , czy dobrze pozbierałem informację , że masz nowego JVC DLA oraz UHD Panasonic ? UHD vc Darbee ? Czy jest , to przeskok na korzyść nowych technologi ?

Warto już pchać się w odtwarzacz UHD skoro mam tylko JVC X 500 i w przeciągu 4-5 lat nie zamierzam zmieniać ?

Widzę , że coraz mniej tytułów na BR jest z Atmos . Format będzie standardem na UHD ?

Zgadza się ;) Właśnie wczoraj porównywałem sobie UHD vs Darbee na pierwszej płycie która do mnie doszła ("Piąta fala"). Jeśli nie zamierzasz zmieniać projektora, to nie warto. Darbee sprawdza się na tyle dobrze, dodatkowo skalowanie do 4K w Oppo też działa całkiem nieźle.

eShift w JVC X500 obsłuży 4K ale z powodu braku wejścia HDMI 2.0 nie będzie 4K...

Co innego jak byś zmienił na np. X5000 - tu różnicę full fd/4K będzie już widać - jest zdecydowanie więcej szczegółów, obraz robi się "ostrzejszy".

Co do Atmosa, czy bedzie standardem to nie wiem...

Albo ja źle pisze,albo

.. Js9500 ma mój brat a ja ma 65vt60..

Pisałeś, że musiałeś regulować obraz z powodu wyświetlania hdr...

Takim Darbee w JVC jest chyba e-shift 3-4 (?)

Nie. Dzięki e-shift projektor pomimo matryc full hd może wyświetlać obraz z dużo większą ilością szczegółów. Darbee "podkreśla" szczegóły w obrazie, efekt będzie widoczny także na projektorze bez e-shift...

Tu jakieś info o trwałości nowych matryc OLED

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W EURO oferta 55 FLAT za 16k.

Jak na start cena w miarę.

Ukryta Zawartość

Tańszy od LCD Panasa 58" DX900 o 3K!

Ukryta Zawartość

To zdecydowanie wolałbym dopłacić 3 tys.i mieć 58 cali zamiast 55 i dużo trwalszy TV niż ten OLED. Jeśli są tylko takie różnice to oledowi macham papa na pożegnanie.

To zdecydowanie wolałbym dopłacić 3 tys.i mieć 58 cali zamiast 55 i dużo trwalszy TV niż ten OLED. Jeśli są tylko takie różnice to oledowi macham papa na pożegnanie.

Sorry że poza tematem ale sly kiedyś myślałeś nad mono poa6600 i czy doszło to do skutku,,??? Pytam bo jutro dojdzie do mnie poa 4400A do zasilenia gxc350 i nie wiem czego się spodziewać i czy to trafny wybór
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Tu jakieś info o trwałości nowych matryc OLED

http://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1465304750

Niestety to żadne info, bo to wypowiedź producenta.

Gdyby dawali gwarancję na ilość godzin o której on mówi, to O.K. a tak to tylko zwykłe przechwałki. Jakoś zagwarantować bezawaryjności w tym czasie klientom nie chcą.

Ciekawe dlaczego? W instrukcjach w dalszym ciągu chyba są wpisy z tą jedną godziną obrazu ze statycznymi elementami która może zniszczyć ten TV.

A właśnie, czy ktoś już czytał instrukcję z modeli na ten rok? Zapis pozostał niezmienny?

Niestety to żadne info, bo to wypowiedź producenta.

Odnośnie trwałości matryc to na rynku są tylko informacje producentów. Chyba nikt nie robi badań niezależnych.

Gdyby dawali gwarancję na ilość godzin o której on mówi, to O.K. a tak to tylko zwykłe przechwałki. Jakoś zagwarantować bezawaryjności w tym czasie klientom nie chcą.

Gwarancja jest na 2 lata. Niektórzy w promocji dają na 5 lat ;-). Nikt nie daje gwarancji na szacowany przebieg.

W instrukcjach w dalszym ciągu chyba są wpisy z tą jedną godziną obrazu ze statycznymi elementami która może zniszczyć ten TV.

Niestety sub-piksele świecące własnym światłem, moim zdaniem, zawsze będą miały tą niedogodność. Przynajmniej w najbliższym czasie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Sorry że poza tematem ale sly kiedyś myślałeś nad mono poa6600 i czy doszło to do skutku,,??? Pytam bo jutro dojdzie do mnie poa 4400A do zasilenia gxc350 i nie wiem czego się spodziewać i czy to trafny wybór

? Nie bardzo wiem o co chodzi? Masz na myśli wzmacniacze? Jakie to są? POA to chyba Denon miał takie oznaczenia tak?

Wątpie. Videofili nie stać na ryzykowny zakup, a wszyscy już chyba wiedzą, że z OLED jest problem z trwałością i wypaleniami. Kupią to może mniej zorientowani z kasą ale oni znów nie kupią już 55 cali, chyba że do sypialni.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.