Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Gość A&T

(Konto usunięte)

Możesz to doprecyzować?

Sugerujesz że w naturze nie występuje taka czerń?

Nie przeczysz czasem sam sobie.....przecież tego OLED-a nie wymyślono, też w naturze występuje. ;)

Nie, Nie przeczę, Rozejrzyj się dookoła. Widzisz gdzieś taką czerń? Nie istnieje. Nie istnieje również na żadnym naturalnym materiale filmowym. Jeżeli TV odtwarza coś nie naturalnie to jest do dupy.

Albo inaczej. Ta czerń to wyłączony oled. Jeżeli coś jest wyłączone to przenosi jakieś treści obrazowe?

Japończycy są okradani przez Koreańczyków i Chińczyków. Technologia 8K ma ich zostawić w tyle.

To akurat nie ma nic wspólnego z technologią wyświetlania. Akurat dominuje LCD to 4K jest właśnie takie. Nie wiem czy już są OLED UHD, jeśli nie - z pewnością się pokażą. Był nawet jeden prototypowy egzemplarz plazmy i to nawet nie 4K, lecz 8K.

Technologicznie ciężko było produkować plazmy FHD - matryce PDP trudno było dostosować do takich rozdzielczości w powszechnych rozmiarach TV. A co dopiero 4K czy 8K. Mówmy o produktach konsumenckich, nie prototypach.

by odzyskać nieco pola państwo wspiera 8k.

Na tym polega świadoma polityka gospodarcza państwa. Tam była ona zawsze, nigdy nie obowiązywały neoliberalne bzdety (patrz: Balcerowicz) że "najlepszą polityką gospodarczą jest brak polityki gospodarczej". Efekty widać w niebywałych, bezprecedensowych sukcesach gospodarczych ostatnich kilku dziesięcioleci w Japonii, Chinach, Południowej Korei, na Tajwanie i w innych tygrysach Dalekiego Wschodu.

Czy rzecz zostanie przyjęta przez rynek, to już zupełnie inna para kaloszy.

8K jest skazane na sukces. Przecież każdy jest świadom, że 4K to przejściówka, inaczej UHD Ready.

8K jest skazane na sukces. Przecież każdy jest świadom, że 4K to przejściówka, inaczej UHD Ready.

Jednak przyznasz, iż znacznie innego kalibru niż HD Ready? 720p to właśnie typowa przejściówka z pewnego powodu - na półkach sklepowych widzimy DVD, a później? BD. Natomiast dla 4K jest dystrybucja filmów na nośnikach i nie ma sytuacji, iż kupimy film w 8K, ale by się nim w pełni cieszyć, musimy czekać aż wprowadzą odpowiedni wyświetlacz. Nie sposób więc zgodzić się z porównaniem 4K jako przejściówki dla 8K, z HD ready jako przejściówki dla full HD, właśnie z tego względu. Bo obecnie można kupić tv HD ready, ale można na nim wyświetlić.. DVD albo BD, czyli nie są to optymalne warunki. W przypadku full HD oraz 4K takie niedopasowanie nie występuje - w jednym standardzie możemy kupić tv, odtwarzacz, film na nośniku, i cieszyć się za jakość za jaką zapłaciliśmy w każdym z tych trzech elementów.

Przy okazji, jaki sposób dystrybucji filmów przewidujesz dla 8K? Już gdy nadchodziły telewizory 4K, można było usłyszeć głosy, że nie będzie nośnika dla tej rozdzielczości i pozostanie się skazanym na dystrybucje za pośrednictwem internetu. Na szczęście te obawy się nie potwierdziły. Ciekawi mnie tylko, czy przewidujesz, że nośnikiem dla filmów w 8K pozostanie forma krążka, czy może inna?

Skazanych na sukces się nie ocenia.... :))))))

ARTON nic nie doprecyzowałeś nadal nie jestem w stanie tej "argumentacji" pojąć.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Nie wiem czy to ironia czy poważne twierdzenie, ale mnie tak naprawdę na 55" wystarczy FHD, UHD pewnie będę miał czy chcę tego czy nie.

Ja czekam szczerze mówiąc na pełnokolorowy e-papier, którego jeszcze niestety nie wymyślono. ;)

Jednak przyznasz, iż znacznie innego kalibru niż HD Ready? 720p to właśnie typowa przejściówka z pewnego powodu - na półkach sklepowych widzimy DVD, a później? BD. Natomiast dla 4K jest dystrybucja filmów na nośnikach i nie ma sytuacji, iż kupimy film w 8K, ale by się nim w pełni cieszyć, musimy czekać aż wprowadzą odpowiedni wyświetlacz. Nie sposób więc zgodzić się z porównaniem 4K jako przejściówki dla 8K, z HD ready jako przejściówki dla full HD, właśnie z tego względu. Bo obecnie można kupić tv HD ready, ale można na nim wyświetlić.. DVD albo BD, czyli nie są to optymalne warunki. W przypadku full HD oraz 4K takie niedopasowanie nie występuje - w jednym standardzie możemy kupić tv, odtwarzacz, film na nośniku, i cieszyć się za jakość za jaką zapłaciliśmy w każdym z tych trzech elementów.

Przy okazji, jaki sposób dystrybucji filmów przewidujesz dla 8K? Już gdy nadchodziły telewizory 4K, można było usłyszeć głosy, że nie będzie nośnika dla tej rozdzielczości i pozostanie się skazanym na dystrybucje za pośrednictwem internetu. Na szczęście te obawy się nie potwierdziły. Ciekawi mnie tylko, czy przewidujesz, że nośnikiem dla filmów w 8K pozostanie forma krążka, czy może inna?

Pokrętne rozumowanie. I całkowicie nieprzekonujące. 720p to było HD Ready bo na horyzoncie było już Full HD. Obecnie mamy sytuację analogiczną. Na horyzoncie jest już 8K, ale trzeba jeszcze nad tym trochę popracować i potestować, więc puszcza się na rynek coś trochę lepszego od FHD, ale jeszcze nie 8K, takie ni pies ni wydra (coś na kształt świdra), czyli 4K. Typowa, klasyczna przejściówka.

Nośniki? Muszę poszukać. Czytałem, że Japończycy pracują nad dyskiem 8K opartym o związki organiczne. Na razie będzie DVB-T2 i (zwłaszcza) SAT.

UHD pewnie będę miał czy chcę tego czy nie.

Nie będzie żadnego obowiązku kupowania, zapewniam.

Pokrętne rozumowanie. I całkowicie nieprzekonujące. 720p to było HD Ready bo na horyzoncie było już Full HD. Obecnie mamy sytuację analogiczną. Na horyzoncie jest już 8K, ale trzeba jeszcze nad tym trochę popracować i potestować, więc puszcza się na rynek coś trochę lepszego od FHD, ale jeszcze nie 8K, takie ni pies ni wydra (coś na kształt świdra), czyli 4K. Typowa, klasyczna przejściówka.

Czyli niczym nie różni się przejściówka w postaci 720p, na którą nie było nośników z filmami, od obecnej "przejściówki", pod postacią 4K, z dedykowanymi nośnikami? Dla mnie taka sytuacja stawia 4K w świetle przystanku na kilka lat (myślisz, że mniej niż powiedzmy 5?) przed wprowadzeniem dystrybucji filmowych w postaci 8K, a nie typowej przejściówki. HD Ready nie było takim przystankiem - to była rzeczywista przejściówka, tu się w pełni zgadzam. :) Ni psem ni wydrą nazywasz 4K, na które można kupić film na płycie, odtwarzacz i ekran 4K. Poza tym, o ile mnie pamięć nie myli, taśmy starszych filmów skanowano właśnie do 4K, co stanowi dla nich format docelowy, a nie przejściówkę, prawda? Masz jakieś informacje, jakoby format 8K miał wnieść dla nich jakieś korzyści?

" Plazmy do ostatnich swoich dni były rozwijane.....to że ich już nie produkują wskazuje że nic więcej zrobić się już nie dało. "

Powód był taki, że nikt PDP nie kupował. Śladowa sprzedaż nie zapewniała rentowności.

To był oczywiście niektóre z powodów dla których plazmy wyszły z produkcji.....podobno były też droższe w produkcji.

W sprzedaży w kategorii jakość-cena wyraźnie przodowały a słaba sprzedaż to głównie wynik złych opinii na temat zużycia prądu i wypaleń i nachalnej propagandy o wyższości LCD (LED). ;)

Nikogo tym nie przekonasz.....gdy powstawało HD nie było problemu z materiałami do oglądania w tej rozdzielczości i HD Ready było swego rodzaju pomostem, przejściówką.

Teraz brakuje pełnowartościowych materiałów 4K a ty chcesz nazwać ten system przejściowym......masz prawo, ale sensu w tym na obecną chwilę za grosz.....może za lat 20 będzie na tyle materiałów w tej rozdzielczości, może wymyślą w tym czasie jakieś "cudowne" skanowanie do wyższych rozdzielczości by stare materiały nabrały nowej jakości i większej rozdzielczości i było co oglądać. Przypomnę tu że ilość materiałów w formacie 8K jest na obecną chwilę śladowa i nie zanosi się na jakiś postęp w tej sprawie. 4K w tym względzie zaczyna raczkować...

Poza tym, o ile mnie pamięć nie myli, taśmy starszych filmów skanowano właśnie do 4K, co stanowi dla nich format docelowy, a nie przejściówkę, prawda?

Też coś o tym czytałem.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Bobcat - przynudzasz z tym 8K - każdy by chciał żeby to 8K było już za rok ale zaklinanie rzeczywistości nic nie da :). Zejdź na ziemie i zacznij myśleć realnie bo szkoda życia by czekać zapewne kilkanaście lat na ogólnie dostępne 8K. Bo z tym że 8K kiedyś wejdzie to na 100% masz racje ale to będzie kiedyś! Teraz jest 4K, są plazmy :) i tego się trzymajmy a co czas pokaże to zobaczymy.....

ps.

sorry za te plazmy ale nie mogłem się powstrzymać :):):)

HOT NEWS !!!

IFA - konfa SAMSUNG:

Mamy "sensacyjną" deklarację producenta, że LCD Samsung nie wypalą się przez 10 lat.

Jak widać to jest w temacie zagrożenia przez OLED LG.

Dowodzi jak bardzo martwią się o OLED.

Tanie OLEDY to koniec dla LCD. A to kwestia czasu.

No i czas na mniejsze przekątne 32 - 50".

Powód był taki, że nikt PDP nie kupował. Śladowa sprzedaż nie zapewniała rentowności.

Sprzedaż Lancera EvoX też była zdecydowanie mniejsza od Skody, i kosztowały zdecydowanie więcej. Można powiedzieć, że Mitsubishi też nikt nie kupował. Niedawno zaprzestano produkcji Evo. Wniosek jest jeden. Skody były po prostu lepszymi autami od Evo.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Przy podobnych cenach PDP i LCD z rynku wypadły te pierwsze.

Wniosek może być jeden:

Fani PDP przeceniają parametry obrazu, które są trzeciorzędne dla rynku (czytaj "kowalskiego").

Mam na myśli czerń, kąty, kolorystykę.

Równocześnie nie doceniają takich cech jak jasność, biała biel, energooszczędność i zagrożenie trwałymi wypaleniami.

Osobiście uważam, że dla fanów PDP powinien pozostać na rynku choć jeden model PDP 2016.

Nie wiem za co Was tak pokarano ....

JUż o tym pisaliśmy, "Kowalski" może i kupiłby TV ze świetnym i parametrami, ale trzeba do tego trochę wysiłku i wiedzy, dlatego dla niego liczyło się co innego: dostępność od ręki w osiedlowym sklepie, możliwość włożenia do wózka z zakupami obok marchwi i kraty piwa, i promocja połączona z najniższą ceną. I to wykorzystali spece od marketingu. Po co im produkować coś co jest droższe i na czym mniej zarobią?

Tymczasem mamy już PHILIPS OLED na IFA 2016:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jedyny taki dla fanów ambilight.

•OLED Panel with wide color gamut

•Perfect Pixel Ultra HD Engine

•HDR Perfect performance

•Three sided Ambilight uniquely enhances OLED

•Quad Core powered by Android™

•Integrated 6.1 Sound system

•High-end European Design with real materials

Philips’ Perfect Color system that includes a 17-bit color booster and intelligent color processing. The result is the accurate reproduction of more than 2 250 trillion brilliantly vibrant colors, including the display of ultra-realistic skin tones and crisper, cleaner whites.

Ukryta Zawartość

Wygrał marketing, masowa i tania produkcja a nie jakość, nie pierwszy i nie ostatni raz tak się stało.

Fani PDP przeceniają parametry obrazu, które są trzeciorzędne dla rynku (czytaj "kowalskiego").

Równocześnie nie doceniają takich cech jak jasność, biała biel, energooszczędność i zagrożenie trwałymi wypaleniami.

Zdajmy sobie pytanie czy przeciętny Kowalski ma świadomość że nie wykorzystuje potencjału swoich odbiorników....ilu ogląda w fatalnych ustawieniach? Ilu nie zdaje sobie sprawy jakie kolory i inne parametry obrazu są naturalne.

Tu winne są fatalne ustawienia fabryczne i przyzwyczajanie do jaskrawych ustawień w salonach, teraz troszeczkę z tym lepiej, ale kilka lat wcześniej jak zwracałem uwagę na plazmy (G30) to byłem zdziwiony czym się ich zwolennicy zachwycali. Oślepiony "świecącymi" LCD nie widziałem potencjału w matowych plazmach.... ;)

Inna sprawa że tak naprawdę niewiele osób potrafi zauważyć różnice między telewizorami a te w salonach tak są ustawione że tego nam stwierdzić nie pomagają.....może to celowe, wszystko w takiej sytuacji da się sprzedać :))

The result is the accurate reproduction of more than 2 250 trillion brilliantly vibrant colors, including the display of ultra-realistic skin tones and crisper, cleaner whites.

A czy poza tymi pierdylionami kolorów przypadkiem sugerowaną cenę za to cacko podali? :-)

Materiały i odtwarzacze 4K są również przejściówkami. Pojawią się na chwilę w ofercie niczym meteor na letnim niebie i tyle ich będzie. Znikną wyparte przez materiały i odtwarzacze 8K.

To jest fakt co do odtwarzaczy 4K samsung swoje pokazał i wypuścił ale wygladaja podobnie jak BR czyli pudełka po pizzach.Panas niby coś tam zapowiedział i ma wyjść po nowym roku ale jak to będzie nie wiadomo inni milczą.Widać że producenci nie pchaja się tak jak w odtwarzacze BR widać że 4k to wielka nie wiadoma i nie przyszłościowe tylko na przeczekanie

Materiały i odtwarzacze 4K są również przejściówkami. Pojawią się na chwilę w ofercie niczym meteor na letnim niebie i tyle ich będzie.

Będą sprzedawane po promocji w Biedrze :-)

Za 30 lat.... ;)

Pogadamy o tym co jest przejściowe za 10 lat....na razie na "przejściowym" 4K za bardzo nie ma czego oglądać..... ;(

Gość A&T

(Konto usunięte)

Wniosek może być jeden:

Osobiście uważam, że dla fanów PDP powinien pozostać na rynku choć jeden model PDP 2016.

Nie wiem za co Was tak pokarano ....

Otóż w sklepie ja rogu nie było plazm. Te przeg,rały konkurencję również w wielkich sklepach w śród jarzeniowego oświetlenia. To był powód słabej sprzedaży. Tak jak ktoś tu wspomniał plazmy były droższe w produkcji. Gorsze jest wrogiem leprzego. Wtgrywa plastik.

Widać że producenci nie pchaja się tak jak w odtwarzacze BR widać że 4k to wielka nie wiadoma i nie przyszłościowe tylko na przeczekanie

Skoro wszyscy wielcy tego (elektronicznego) świata doskonale wiedzą, że już jest i puka do drzwi 8K - to jaki jest sens pchania się w 4K? Jacyś kamikaze pewnie się znajdą, ale większość weźmie na przeczekanie.

na razie na "przejściowym" 4K za bardzo nie ma czego oglądać..... ;(

Jak wspominałem: wzięli na przeczekanie.

Za 30 lat.... ;)

W Japonii w 2020. Wg najnowszej matematyki jest to za (niespełna, zważywszy że mamy już wrzesień) 4 lata.

@Bobcat jedno mi przychodzi na myśl w dobie FHD i nosników BR był materiał i tam masowo wychodziły nowe modele odtwarzaczy BR a 4K prawie go nie ma większość to remaster do 4K dla mnie to nie jest oryginalne 4K i podobnie to widzą producenci a oryginalnych wydań 4K jest jak na lekarstwo.Druga sprawa że za czasów wojny BR vs HD Sony zmiażdżyło Toshibe i wiemy jak to sie skończyło że od tej pory się nie podniosła tylko egzystowała.Sony posmarował wytwórnią dało sprzęt do FHD to i był magrywany materiała do 4K nie ma kto posmarować

...a 4K prawie go nie ma większość to remaster do 4K dla mnie to nie jest oryginalne 4K i podobnie to widzą producenci a oryginalnych wydań 4K jest jak na lekarstwo...

Remaster do 4K jest jak najbardziej oryginalnym i prawdziwym 4K.

Z tej prostej przyczyny, że materiał źródłowy do masteringu (czy to BD/FullHD czy 4K) ma większą rozdzielczość i szerszy gamut kolorów niż standard BD. Mastering do BD polega na degradowaniu sygnału źródłowego (zmniejszeniu rozdzielczości, ograniczeniu zakresu kolorów, zmniejszeniu ilości bitów na składową koloru).

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Producenci się zastanawiają co robić.. wygląda na to że materiałów UHD będzie proporcjonalnie mniej niż FHD.. o 8k nie wspominam bo w Polsce to daleka przyszłość.. (z 10 lat)

Główny powód takiego stanu to wszechobecny INTERNET..

..pomyślcie ile ludzi dzisiaj ogląda filmy z nośników BR.. a ile z netu jeszcze w 480 ewentualnie 720p..

..no właśnie..

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

@Bobcat jedno mi przychodzi na myśl w dobie FHD i nosników BR był materiał i tam masowo wychodziły nowe modele odtwarzaczy BR a 4K prawie go nie ma większość to remaster do 4K dla mnie to nie jest oryginalne 4K i podobnie to widzą producenci a oryginalnych wydań 4K jest jak na lekarstwo.

Pełna zgoda.

Remaster do 4K jest jak najbardziej oryginalnym i prawdziwym 4K.

Z tej prostej przyczyny, że materiał źródłowy do masteringu (czy to BD/FullHD czy 4K) ma większą rozdzielczość i szerszy gamut kolorów niż standard BD. Mastering do BD polega na degradowaniu sygnału źródłowego (zmniejszeniu rozdzielczości, ograniczeniu zakresu kolorów, zmniejszeniu ilości bitów na składową koloru).

I tak i nie. Materiał FHD poddaje się ordynarnemu upskalingowi (to samo potrafi każdy amplituner wyższej klasy) i wciska ludziom jako 4K. O natywnym 4K (od początku nagrywanym w takiej rozdzielczości) to-to nawet nie słyszało.

Umówmy się, że 4K jest już dostępne na każdą kieszeń. Jadąc samochodem słuchałem radia i reklamowano telewizor 50" UHD za 2800 zł. LCD oczywiście.

Tylko co na nim oglądać?

Oled Panasonic 2017

Ukryta Zawartość

a to one jeszcze nie dopracowane nadal:)??conventional to o LG chodzi:)?

post-48078-0-38028600-1472745782_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale pitolisz / ale to typowe dla niektórych niereformowalnych "plazmowców"

Wypraszam sobie, prosze nie obrazac plazmowcow. Mam je od klkunastu lat i nadal sprawuja się świetnie.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.