Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chodzi o tą,, rzeczywistość,, to producenci filmów np z USA wielokrotnie odchodzą od naturalności obrazu..

O naturalności obrazów można rozmawiać tylko w przypadku dokumentu np. przyrodniczego. Filmy fabularne to zupełnie inna dziedzina choć oczywiście i tam może wystąpić obraz tzw. naturalny.

Dlatego uważam że im więcej naturalności to plazma dominuje im więcej przekoloryzowane i oszukane to nie zawsze tak jest.., zależy od materiału

U mnie na LCD obrazy które w domniemaniu są zarejestrowane w sposób maksymalnie naturalny wyglądają, wyświetlone, też naturalnie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

też uważam że nadal PDP góruje co do naturalność obrazu

wynika to z tego że bardzo często plazma ma deko głębsze kolory(ale nie w każdej sytuacji) od lcd i żadne 4k, full LEDy itd nie mogą tego przeskoczyć.

Wystarczy dobrze wyrownac balans bieli, oczywiscie zachowujac ciepla kolorystyke (w moim przypadku jest to "warm2"). Tym sposobem zblizymy sie do tego ile mozna maksymalnie wyciagnac z poszczegolnego panelu wzgledem wzorca. Referencyjny LCD-LED DX900 ma je na niemal idealnym poziomie studyjnym (mowimy tu o PRO monitorach ktore kosztuja po nascie tysiecy) prosto z pudelka.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

heh

Ja sie wzorowalem na tych z AV forums, jedynie suwaki musialem troche inaczej poprzestawiac - wiadomo ze kazdy panel jest inny, ale teraz mam optymalnie do tego co moge wyciagnac z panelu. Oko ludzkie raczej nie powinno nas zawodzic. :D

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Gość A&T

(Konto usunięte)

Wystarczy wiedzieć jak wygląda biel wzorcowa. Reszta to pestka. Biel zresztą też. Została ona przejęta z natury. W zimie w godzinach około południowych śnieg ma właśnie taki kolor.

Co byśmy nie pisali o rewelacyjnych technologicznych osiągnięciach LCD to w bezpośrednim porównaniu z pdp widać braki w naturalności. Niestety obraz na LCD jest nadal bardzo sztuczny, nienaturalny. Nawet w tych referencyjnych modelach za 15.000 zł.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ta naturalność PDP to skutek niskiej jasności przy b. dobrej czerni i przy dużym nasyceniu koloru. Ja nazywam taki nastaw jako "pastelowy" (pastel - obraz malowany kredkami).

Nieliczne modele PDP świeciły jasno. Np. seria F Samsunga i ostatnia od Panasa.

Napiszcie jaką jasność miały serie np. VT Panasa czy KURO 5090H.

Zgaduję, że na poziomie 120 NIT max.

Pisze to były posiadacz PDP PIONEER KURO 5090H.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ta naturalność PDP to skutek niskiej jasności przy b. dobrej czerni i przy dużym nasyceniu koloru. Ja nazywam taki nastaw jako "pastelowy" (pastel - obraz malowany kredkami).

Nieliczne modele PDP świeciły jasno. Np. seria F Samsunga i ostatnia od Panasa.

Napiszcie jaką jasność miały serie np. VT Panasa czy KURO 5090H.

Zgaduję, że na poziomie 120 NIT max.

Pisze to były posiadacz PDP PIONEER KURO 5090H.

Ukryta Zawartość

Janunio w pierwszym zdaniu praktycznie zamknął te wszystkie dywagacje i sprzeczki na temat lcd vs plazma i trafił w dziesiatke!!! W pełni się z tym zgadzam i chyba lepiej nie można było tego napisać!!!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

..w tym linku jedyną wymienioną wadą plazmowych tv jest mniejsza jasność.. ale wadą tylko dla tych co mają nasłoneczniony mocno pokój..

..wszystkie inne parametry dobrego obrazu są na plus plazmy..

..więc lcd to taki ubogi krewny..

..i należy traktować OLEDy jako jedynego godnego następcę PDP ale muszą być dostępne za rozsądną kasę..:)

Ukryta Zawartość

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

W sprawie "pastelowości":

Obserwuję ostatnio w materiałach demo (SONY a nawet SAMSUNG) elementy pastelowe np. na krajobrazach. Dobre i to zamiast fasolki zielonej czy pomidora, które świecą jak psu jaja.

Ale "Kowalski" kocha agresywne kolory w sklepie i to kupuje.

Wystarczy poprosić o postawienia TV w tryb domowy (zamiast sklepowy).

Podstawa to jakość reprodukcji DVB-T 1080i/25 fps.

Uważam, że w marketach powinna być opcja retransmisji na wszystkie ekrany równocześnie. Tylko wtedy można wybrać TV z najlepszą obsługą NTC / DVB-T.

Jak dla mnie pastelowy obraz mają plazmy wyłącznie z silnie nasłonecznionych pomieszczeniach. Gdy światło zewnętrzne nie stanowi problemu obraz pdp w żadnym razie nie może być nazwany pastelowym. No chyba, że odmiennie rozumiemy pojęcie pastelowy.

Co lepiej, pastelowe są raczej LCD, gdzie kolory i barwy były rozmyte i niewyraźne, z charakterystycznym brakiem dynamiki obrazu.

Teraz jest lepiej, dzięki zastosowanym polepszaczom korygującym tę wadę, ale w optymalnych warunkach ich jakość obrazu nawet nie zbliża się do plazmy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Mam ultrapanorame 21:9 IPS tu sa kolory pastelowe faktycznie przyjemny obraz ale w porównaniu do mojego PDP Panasa to są dwa różne obrazy jak dla mnie PDP nie jest pastelowy jedno i drugie mam po kalibracji 2D

Dlatego napisałem że zgadzam się tylko z pierwszym zdaniem Janunio. Pastelowy to inaczej dodatek bieli.. Czyli rozjaśnony kolor i on właśnie występuje częściej w lcd z tylnym podświetleniem. Ludziom pastelowy kojarzy się z lekko żółtym obrazem a to błędne.. Żonę mam po plastycznej, więc dokładnie wytłumaczyła mi jak wygląda kolor pastelowy. Pastylki pudrowe, które mam obecnie w domu tak wyglądają..

Mam ultrapanorame 21:9 IPS tu sa kolory pastelowe faktycznie przyjemny obraz ale w porównaniu do mojego PDP Panasa to są dwa różne obrazy jak dla mnie PDP nie jest pastelowy jedno i drugie mam po kalibracji 2D

wadą ips jest bardzo kiepska czerń.. Niedługo samsung wypuszcza nowe monitory na matrycy va i kontrastem 3000-1. To może być ciekawa opcja.. Pokrycie barw na poziomie 125% :)) według samsunga..a i kropki kwantowe mają być również :)quantum dot

Wiem że jest wada czerń ipasa dla tego uzywam go do gier mam funkcje bogłębienia czerni w grach i tryby do tego i Freesync i w tym sprawdza się świetnie,Filmy oglądam rzadko chyba się napije tylko wtedy :)

Wiem że jest wada czerń ipasa dla tego uzywam go do gier mam funkcje bogłębienia czerni w grach i tryby do tego i Freesync i w tym sprawdza się świetnie,Filmy oglądam rzadko chyba się napije tylko wtedy :)

Jak ten freesync się sprawdza poniżej 60klatek?

ja gram w 75hz i mi to wystarcza w BF4 w cs nie gram poztym gram w rts i prg i tam wieksze odświezanie nie jest potrzebne na pewno lepiej jak v-sync nie obciąża tak karty nie rwie obrazu i jest wieskszy fps

Gość A&T

(Konto usunięte)

W sprawie "pastelowości":

Obserwuję ostatnio w materiałach demo (SONY a nawet SAMSUNG) elementy pastelowe np. na krajobrazach. Dobre i to zamiast fasolki zielonej czy pomidora, które świecą jak psu jaja.

Ale "Kowalski" kocha agresywne kolory w sklepie i to kupuje.

Wystarczy poprosić o postawienia TV w tryb domowy (zamiast sklepowy).

Podstawa to jakość reprodukcji DVB-T 1080i/25 fps.

Uważam, że w marketach powinna być opcja retransmisji na wszystkie ekrany równocześnie. Tylko wtedy można wybrać TV z najlepszą obsługą NTC / DVB-T.

W marketach najlepiej się sprzedają telewizory które sobie radzą z intensywnym oświetleniem jarzeniowym a nie telewizory z dobrą jakością obrazu. Czepianie się plazm co do ich jasności jest tą sama głupotą i świadczy o braku wiedzy.

Czepianie się plazm co do ich jasności jest tą sama głupotą i świadczy o braku wiedzy.

Tak jak czepianie się słówek.....ARTON to że większość plazm słabo świeciła to fakt.

Dla mnie to nie jest wada, bo nie lubię takich ustawień jak mi za bardzo daje po oczach i mało oglądam w dzień.

Niestety nie zdążyłem kupić plazmy z ostatnich serii gdzie jasność paneli była już wystarczająca i nie tylko mnie zadowalała, kupiłem LCD na przeczekanie do czasu aż oled okrzepnie i 4K stanie się faktem, a to wszystko razem stanieje do akceptowalnego poziomu. Mam nadzieję że tego dożyję..... ;)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.