Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Miło być monopolistą z ciekawym produktem ;-)

Ale ten ciekawy produkt musi się tez dobrze sprzedać inaczej jego produkcja nie będzie miała dla producenta sensu. Bez obniżenia cen sprzedaży nie zwiększą, a z tego co LG publikowało wiadomo, że koszty produkcji stopniowo spadają ze względu na coraz mniej odrzutów produkcyjnych.

Co do zakrzywienia obrazu to też byłem przeciwny ale, gdy miałem czas i z bliska dłużej patrzyłem na duźy model z serii JS 9500 to zmieniłem zdanie. Efekt jest super. Tylko to jest bajer na duży rozmiar. Min.te 65 cali, a najlepiej większy.

Dokładnie. Krzywizna przy 65 calach jest świetna. W ogóle jej nie widać ;-)

A kąty widzenia w przypadku Samsunga są rzeczywiście słabe. Ale TV ogląda się przecież siedząc mniej więcej na wprost. U mnie wszystkie miejsca na kanapie mają dobry kąt widzenia ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ale jakie znaczenie mają kąty widzenia? Kto normalny ogłada TV siedząc daleko z boku?

Zawsze sam siedzisz przed telewizorem?

Ja na przykład lubię oglądać filmy ze znajomymi i z tego względu kąty są dla mnie ważnym czynnikiem przy wyborze TV.

ZT60 od VT60 wyświetlał identyczny obraz poza delikatnymi różnicami w poziomie czerni podczas oglądania w oświetlonym pomieszczeniu.

W przypadku Samsunga zejście do modeli niższych, nawet JS9000, czy JS8500 oznacza wręcz olbrzymią degradacje w zakresie kontrastu ze względu na podświetlenie krawędziowe w niższych modelach.

Miałem kiedyś Samsunga 65 C8000 i w tym samym czasie plazmę Panasa 65 VT25. Samsung nie był idealny ale i tak lepszy od tej plazmy i Panas szybko opuścił me domostwo. Później przymierzałem się do VT30 ale okazał się równie kiepski. Dopiero VT60 był OK, ale w tym czasie Samsung miał juź serię F8500 i wg.mnie była to lepsza seria niż VT60. Chodzi u mnie już 3 rok i nie zamieniłbym na żadną plazme, tym bardziej, że jest to 75 cali. Obecne JS 8500 czy 9000 są znacznie lepsze. Nie są tak dobre jak JS9500 ale i tak lepsze od każdej plazmy. Oczywiście to moje zdanie.

Przecież to nonsens!! To żaden argument. To jest zupełnie bez znaczenia.

To świadczy tylko o tym, że jesteś egoistą, jeśli zawsze siedzisz przed TV sam to twoja sprawa, ale nie wyrażaj swojej opinii jako bezwzględne kryteria oceny...

Zawsze sam siedzisz przed telewizorem?

Ja na przykład lubię oglądać filmy ze znajomymi i z tego względu kąty są dla mnie ważnym czynnikiem przy wyborze TV.

Ale to 10 was ogląda? Bo jeśli 3-4 osoby to kąty są bez znaczenia. Cała szerokość owych 4 osób to 2-2.5m i w tym zakresie nie ma różnic w jakości obrazu ze względu na kąty. Natomiast jeśli lubicie oglądać w 10 osób to się zgodzę, tylko że wtedy musisz mieć minimum 80 calowy ekran. Na mniejszym to raczej żart.

To świadczy tylko o tym, że jesteś egoistą, jeśli zawsze siedzisz przed TV sam to twoja sprawa, ale nie wyrażaj swojej opinii jako bezwzględne kryteria oceny...

Podaruj sobie te negatywne oceny. U mnie ogłada TV 2-3 osoby. Przy 4 też kąty nie mają znaczenia. Równie dobrze mogę napisać, że jeśli w 10 osób oglądasz ekran mniejszy niż 80 cali to jesteś naiwniakiem bo to jest masakra. I lepsze kąty nic tu nie zmienią. Nie można mieć pretensji do Porsche 911, że nie jest autobusem i mogą nim śmigać tylko 2 osoby zamiast 40. Zakrzywiony TV to towar luksusowy do oglądania dla 4 osób jednocześnie, nie dla 10. Sama krzywizna wyklucza tak dużą ikość widzów, więc kąty są i tak bez znaczenia.

Różnica pomiędzy plazmą Panasonica TX-P50G20E a Samsungiem UE65JS8500 jest ogromna. Oglądanie TV czy filmów to teraz zupełnie inna bajka. Satysfakcja wzrosła kilkukrotnie ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Bo jeśli 3-4 osoby to kąty są bez znaczenia. Cała szerokość owych 4 osób to 2-2.5m i w tym zakresie nie ma różnic w jakości obrazu ze względu na kąty.

Nie testowałeś JS9500, bo inaczej byś tego nie napisał, ogladając ten TV (65 cali) z dwójką znajomych na kanapie z odległości około 1,5m (demko samsunga w Saturn), osoby siedzące na boku widziały juz lekkie zniekształcenie kształtu obrazu (trapez) oraz widoczne przekłamania kolorów na skrajach krawędzi.

Podaruj sobie te negatywne oceny. U mnie ogłada TV 2-3 osoby.

Ja wyrażam opinię o JS9500, masz ten telewizor, czy próbujesz na siłę podciągnąć to pod twój TV, ja nie wątpię, że u Ciebie kąty moga byc dobre, moja opinia nie dotyczy wszystkich LCD...

Widziałem 65 cali ale głównie oglądałem 88 cali i było super. Prawda o zakrzywionym ekranie i 4K jest smutna i brutalna. To są bajery do ekranów o przekątnych ponad 70 cali. Dla mniejszych wielkości nie mają sensu. Oczywiście producenci będą wciskać ludziom kit, że musisz to mieć nawet w TV 55 cali ale to nonsens.

Widziałem 65 cali ale głównie oglądałem 88 cali i było super.

JS9500 jest jednym z najlepszych TV jakie istnieją, nie mam co do tego wątpliwości, ale względem konkurencyjnych flagowych LCD, nawet starych flagowców Samsunga kąty są słabe, na tyle słabe, że przy oglądaniu filmu w więcej niż 2 osoby następuje degradacja obrazu dla osób oglądających na skrajnych pozycjach. Taka jest moja opinia wynikająca z oglądania przez godzinę tego TV w Saturn Wrocław. Wątpie aby była to dolegliwość dotycząca tego jednego egzemplarza, przecież nie stosują innych matryc...

Przesadzasz aqjaroslaw.

Trochę na siłę szukasz wad ;-)

Serię JS można spokojnie oglądać siedząc na całej szerokości standardowej kanapy.

Sam fakt zakrzywienia ekranu powoduje, że oglądanie z boku traci sens. To jest idea dla wąskiego pola odbioru. Ekran musi być duży, 77 cali lub więcej i 2-3 osób, a tak ogląda większość. W zasadzie nie znam sytuacji, gdy TV oglądało 5 osób na raz. Tak było za komuny gdy pojawiły się pierwsze kasety VHS. Dziś każdy ma swoje zajęcia,nikt nie ma czasu na wspólne oglądanie,a film z DVD, BR czy VoD można ponownie odtwarzać i najlepiej oglada się w 1-2 osób. I dla takiego układu są duże, zakrzywione ekrany.

Serię JS można spokojnie oglądać siedząc na całej szerokości standardowej kanapy.

Ja odniosłem inne wrażenie, przynajmniej oglądając JS9500 w 65 calach z odległości około 1,5m (w przypadku sygnału 4K dalej nie ma sensu bo zatracą się różnice między 4K, a Full HD), podejrzewam, że ze standardowego 2,5m kąty już nie będą tak doskwierać.

(w przypadku sygnału 4K dalej nie ma sensu bo zatracą się różnice między 4K, a Full HD)

A to jest bzdura. Oglądam sobie filmiki z Youtube w 4K i z odległości 2,2-3m od razu widać, że to 4k. Nie da się tego pomylić z 2K.

Różnica pomiędzy plazmą Panasonica TX-P50G20E a Samsungiem UE65JS8500 jest ogromna. Oglądanie TV czy filmów to teraz zupełnie inna bajka. Satysfakcja wzrosła kilkukrotnie ...

Nawet w warunkach optymalnych dla PDP, czyli przy lekkim zaciemnieniu ? Czy raczej w mocno oświetlonym sklepie? Niestety nawet najlepszy ( a raczej najdroższy) LCD nie będzie miał w sobie tej szybkości matrycy, głębi i plastyczności obrazu. Po prostu technologia na to nie pozwoli.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Nawet w warunkach optymalnych dla PDP, czyli przy lekkim zaciemnieniu ? Czy raczej w mocno oświetlonym sklepie? Niestety nawet najlepszy ( a raczej najdroższy) LCD nie będzie miał w sobie tej szybkości matrycy, głębi i plastyczności obrazu. Po prostu technologia na to nie pozwoli.

Właśnie LCD Samsunga serii JS ma to wszystko o czym piszesz ;-) Naprawdę obraz jest nieporównywalny. Stwierdziła to cała rodzina. Teraz oglądanie choćby głupiej TV sprawia znacznie większą satysfakcję.

Chyba żyjesz prawdami sprzed lat ... ;-) Kiedyś tak było jak piszesz. Ale czasy się zmieniły. Technologia LCD została dopracowana. Ale mam na myśli topowe LCD ... ;-)

A to jest bzdura. Oglądam sobie filmiki z Youtube w 4K i z odległości 2,2-3m od razu widać, że to 4k. Nie da się tego pomylić z 2K.

Fatalny przykład i dowód braku wiedzy, różnica w jakości na youtube wynika z bardzo dużej kompresji materiału, a nie z rozdzielczości, na moim telewizorze Full HD przy puszczaniu filmów 4K na youtube tez widzę jego olbrzymią przewagę nad 1080p na youtube, wynika to z faktu ze 4K na youtube ma sporo niższy transfer niż dobry materiał Full Hd na płycie Blu-ray.

Materiał Full Hd na youtube ma transfer zbliżony do archaicznego formatu DVD...

No cóż ...

Ty teoretyzujesz a ja sprawdzam sobie wszystko naocznie ;-)

Wiedza teoretyczna nie zastąpi praktyki. Niestety to smutna przypadłość naszego forum - teoretyzowanie ...

Faktycznie na YT te pseudo FHD albo 4K jest fatalny tu popieram kolegę nie wiem jak mozna testować obraz na takim materiale.Chodź starsze filmy remasterowane na BD też niektóre nie powalają jakością.Ja mam nadal PDP TX-P42GT20E zero wypaleń tvn24 i zwykły leci po 8h u mnie od 2011 z dekodera polsatu.Dla pewności puściłem sobie plansze białe z pena czy coś widać nic zero wypalenia więc może to zależy od egzemplarza

Wpadnij do mnie to zobaczysz na żywo ten fatalny obraz 4K z YT ;-)

Wtedy będziesz mógł powiedzieć, że testowałeś 4K i wygląda naprawdę kiepsko. A potem wyśmiej całą technologię 4K ;-) Nic nie da takiego obrazu jak plazma, prawda ?

Zgadzam się..!!!!!!!

W tym filmie jest pokazane wygaszanie strefowe w JS9500 które myślałem że lepiej działa w tym samsungu..a to był dzień..nie chce pomyśleć jak to widać w nocy..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Oled4k vs suhd JS9500

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Myślę, że błędnie podchodzisz do tematu. Nikt w pokoju nie siedzi w ciemni. Pokój to nie kino. Zresztą co to za kino z ekranem 50 czy 60 cali. Raczej śmiech, a nie kino. Pokój w którym się żyje to pokój mniej lub bardziej jasny. Pokój zupełnie ciemny jest wręcz niezdrowy dla człowieka. A ciągłe zasłanianie okien po to, żeby oglądać TV to kolejny non sens. I prawda znów jest brutalna. Plazma to przestarzała i kiepska technologia. Dawne LCD-ki też miały sporo wad i tu można się było spierać czy wybieramy szereg wad plazmy czy szereg innych wad LCD. Ale dziś topowe modele LCD-LED są dużo lepsze niż nawet najlepsza plazma. Głębia jaką ma np JS9500 jest nieosiągalna dla żadnej plazmy. Podobnie dynamika obrazu, życie w palecie kolorów itd. Plazma dawała kiepski obraz, rozmyty, jakby falujący, blade kolory i brak dynamiki w obrazie. U mnie jest normalny pokój i przeciętnej jasności i na 65 calowej plazmie było widać jak kiepski to obraz.

Zapewne JS9500 też ideałem nie jest bo takich ciągle nie ma. OLED jak się okazuje też ideałem nie jest. Dłuższy czas oglądałem 88 JS 9500 i żadnych efektów halo ani innych wad nie widziałem. Chętnie bym taki przyjął ale cena jest zabójcza.

Plazma dawała kiepski obraz, rozmyty, jakby falujący, blade kolory i brak dynamiki w obrazie. U mnie jest normalny pokój i przeciętnej jasności i na 65 calowej plazmie było widać jak kiepski to obraz.

Zamiast gwoździa w gnieździe antenowym proponowałbym podłączyć sygnał z dobrej kablówki. Piszę poważnie, bo jeżeli sugerujesz blade kolory czy rozmyty i falujący obraz świadczy to wyłącznie o złej jakości sygnału. Inne sugestie są po prostu bzdurą.

Myślę, że błędnie podchodzisz do tematu. Nikt w pokoju nie siedzi w ciemni. Pokój to nie kino. Zresztą co to za kino z ekranem 50 czy 60 cali. Raczej śmiech, a nie kino.

Pisałem o lekkim zaciemnieniu. Po co więc pociskasz teksty o całkowicie ciemnym pomieszczeniu? Nie masz innych argumentów? No i wielkość przekątnej? Stać cię na 70 cali, może nawet 100? To gratuluję, niestety u nas większość to 42 cale na flacie 45 m2.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

A jednak sly30 ma rację.

Tylko trzeba polegać na doświadczeniu a nie teoretyzować.

A najlepiej porównać plazmę z topowym LCD u siebie.

Wtedy będzie wszystko jasne.

Myślę, że błędnie podchodzisz do tematu. Nikt w pokoju nie siedzi w ciemni. (...)

nikt ? ciekawe - ja siedzę - za każdym razem jak oglądam film - bo dla mnie ideą jest "zanurzyć" się w historii pokazywanej w filmie, a nie oglądać ścianę pokoju z ruchomym obrazkiem na środku.

Dlatego pisanie "nikt" jest z twojej strony nadużyciem ...

Czy w takich warunkach - pełnego zaciemnienia - wspomniane przez ciebie LCD jest lepsze od dobrej plazmy ? Pytam na poważnie, bo to co widziałem np. wczoraj w Saturnie (sporo tam było jakiś wygiętych 4k) nie przekonało mnie zupełnie ... Oczywiście zapewne był na nich wszystkich włączony jakiś tryb "sklepowy" i nasycenie kolorów chciało wypalić mi szkła ;-) ale być może w prawidłowym ustawieniu jest ok, nie jestem "na kupnie" więc nie wnikałem w szczegóły, nie testowałem ale jeśli jest tak jak sklepie to jeszcze sporo brakuje obecnym tv lcd do naturalności obrazu z dawnego (dobrego) CRT ...

Wiedza teoretyczna nie zastąpi praktyki. Niestety to smutna przypadłość naszego forum - teoretyzowanie ...

Tak, bo posiadanie u siebie w domu telewizora 4K upowaznia Cię do wyciągania takich wniosków, szkoda słów...

Tak się składa, że wielokrotnie miałem okazję testowac wiele telewizorów 4K oraz projki 4K Sony, bo mam z takim sprzetem styczność ze względu na wykonywaną pracę, ale ty wiesz lepiej !

Sygnał 4k z youtube jest tak wykastrowany, że ma niewiele wspólnego z 4k, dużo lepiej od sygnału 1080p z youtube wygląda on również na telewizorach z matrycą Full HD, a różnica w jakości nie wynika z jego rozdzielczości, a z przepustowości danych.

z odległości 2,2-3m od razu widać, że to 4k

Przy tej odległości i 65 calach oko ludzkie ledwo rozróżni 4k od Full HD, fizyki nie oszukasz, optymalna odległość dla 65 cali dla 4K to 136 cm:

Ukryta Zawartość

To co widziałeś, to po prostu dużo lepszy transfer przy materiale 4K - było mu bliżej prawdziwego Full HD niż pseudo Full HD z youtube, ale z prawdziwym 4K ma to niewiele wspólnego. Transfer na youtube to maks. około 15 Mbps przy sygnale 4k, dla porównania płyta Bluray 1080p to maks około 40 Mbps, a dla przyszłego sygnału Bluray 4K (z 2 razy wydajniejszym kodekiem !) jest to maks około 120 Mbps, czyli przy starszym kodeku stosowanym w BD 1080 odpowiednik 240 Mbps.

Ukryta Zawartość

Zamiast gwoździa w gnieździe antenowym proponowałbym podłączyć sygnał z dobrej kablówki. Piszę poważnie, bo jeżeli sugerujesz blade kolory czy rozmyty i falujący obraz świadczy to wyłącznie o złej jakości sygnału. Inne sugestie są po prostu bzdurą.

Pisałem o lekkim zaciemnieniu. Po co więc pociskasz teksty o całkowicie ciemnym pomieszczeniu? Nie masz innych argumentów? No i wielkość przekątnej? Stać cię na 70 cali, może nawet 100? To gratuluję, niestety u nas większość to 42 cale na flacie 45 m2.

Sygnał mam dobry, porządne gniazdko antenowe i nawet dobry kabel... :-) I jeszcze do tego procesor Crystalio II, a więc max.dobry sygnał. Poza tym ten sam sygnał szedł wówczas do LCD jak i do plazmy i to na plazmie wychodziło, że obraz jest kiepski a na LCD było znacznie lepiej, choć też miał wady. Wcale nie był doskonały.

Co do wielkości to wiem jak jest, choć to się też zmienia. Jeszcze niedawno ludzie mieli w domach 40-50 cali, a teraz coraz częściej widzę 65 cali, a nawet więcej. I jeszcze jedna rzecz. W pokoju o normalnej jasności na 65 calowej plazmie widać wady tej technologii dużo bardziej niż na 42 calowej w przyciemnionym pokoju.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.