Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo ciekawe rzeczy działy się jednak na IFA.

"Wewnątrz ciemnym pokoju Panasonic miał zestaw na demo aby porównać CZ950 OLED do plazmy ZT60 i z małym Sony profesjonalnym OLED. Sony monitor było dla odniesienia bo to co hollywoodzkich używać do klasy 4K HDR treści. Zamiarem było pokazanie, jak panelu OLED mogą przewyższyć najlepszy telewizor plazmowy Panasonic."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polemika:

Czemu ten "syf" tak naturalnie wygląda ?

Bo tak fani plazm pojmowali pastelową kolorystykę matryc PDP.

Fajnie ze panasonic idzie w OLED i nie wątpię że jest on bardzo dobry..z drugiej strony jakby nawet był gorszy od pdp(przykład) to i tak producent napisze ze jest lepszy chodzby nie wiem co...

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Bardzo ciekawe rzeczy działy się jednak na IFA.

"Wewnątrz ciemnym pokoju Panasonic miał zestaw na demo aby porównać CZ950 OLED do plazmy ZT60 i z małym Sony profesjonalnym OLED. Sony monitor było dla odniesienia bo to co hollywoodzkich używać do klasy 4K HDR treści. Zamiarem było pokazanie, jak panelu OLED mogą przewyższyć najlepszy telewizor plazmowy Panasonic."

http://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1441704549

Polemika:

Czemu ten "syf" tak naturalnie wygląda ?

Bo tak fani plazm pojmowali pastelową kolorystykę matryc PDP.

A Ty Janunio w ogóle patrzysz na to co nam tu prezentujesz.

Przecież te zdjęcia Panas powinien schować przed światem. To porażka prezentacyjna. Osoba odpowiedzialne za tą prezentację powinna zostać wywalona z roboty zaraz w tym dniu.

Pięknie się prezentuje ten wypalony poziomy pas na dole ekranu. Pięknie świeci HDR-ym fioletem:-)

Dla mnie priorytetem obrazu jest jak najmniejsza, jak ja to mówię mgla,mleko w jasnych scenach i czerń ...dlatego czasem zjezdzam gamą oczko niżej kosztem utraty minimalnych(bardzo znikomy) szczegółow w nocnych scenach.Obraz jest wtedy czysty i bardzo gleboki...wiadomo że to zależy również od kamery i obróbki, jaką ktoś zrobił w filmie ,gdyż czasem najlepszy tv świata nie pomoze..oczywiście ostrością też nie pogardze.. I myślę że taki oled będzie kiedyś referentem,a może już jest..czego bardzo wszystkim kinomaniakom, jak i sobie życzę.. Pzdr

W dniu 9.09.2015 o 09:59, gość napisał:
Pięknie się prezentuje ten wypalony poziomy pas na dole ekranu. Pięknie świeci HDR-ym fioletem:-)

Na innym forum koledzy słusznie zauważyli, że to stolik odbija się na ekranie ...

News okazał się fake-em ;-)

Sam dałem się nabrać ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 9.09.2015 o 09:59, gość napisał:

A Ty Janunio w ogóle patrzysz na to co nam tu prezentujesz.

Przecież te zdjęcia Panas powinien schować przed światem. To porażka prezentacyjna. Osoba odpowiedzialne za tą prezentację powinna zostać wywalona z roboty zaraz w tym dniu.

Jest tak zagoniony, że nie ma czasu taczki załadować. Kto by to oglądał? :-)

Choć i ja trzymam kciuki za OLED.

Niech kombinują, za 2-3 lata mają być dopracowane i tanie !!

Aha, wczoraj pooglądałem te super LED-y w 4K (SUHD).

78 cali, zakrzywiony obraz i podany sygnał z polskiej telewizji HD z imigrantami.

Obraz niewyraźny, pływający, kolory zalewają się, zero kontrastu, przekolorowany.

Jednym słowem TRAGEDIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jest to dowód na to, że bez materiału w 4K telewizory te totalnie nie radzą sobie z obrazem.

Im większy tym gorsza padaka.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jest to dowód na to, że bez materiału w 4K telewizory te totalnie nie radzą sobie z obrazem.

Bzdury gadasz. Ale to wiadomo nie od dziś ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie gadam bzdur, po prostu odwiedziłem wielki market a tam obraz BEZNADZIEJNY.

Nowoczesny SUHD a obraz TRAGEDIA.

Co mam napisać?

Mam okłamywac, że było super?

Na innych były reklamówki w 4K więc obraz był niezły, nawet Thomson dawał radę.

A kosztował 3500 zł za 55 cali.

Tak samo beznadziejny byłby na Twojej ukochanej plaźmie. To nie TV jest do kitu a jakość obrazu w markecie.

Z dobrym sygnałem jest świetnie.

Manipulujesz faktami aby zdyskredytować LCD. Ot co robisz.

Ja czym ja niby manipuluję? jaki mam interes? Bo szukam chętnych na zakup mojej plazmy której nie sprzedaję?

Daj spokój z ta manipulacją, to bez sensu.

To ty jesteś Branża, i jeśli już to ty możesz mieć w tym interes; no chyba że handlujesz sedesami -to odszczekam.

To odszczekaj bo nie handluję RTV ;-)

Masz swoje zdanie i za wszelką ceną go bronisz. Stąd opierasz się na tak niewiarygodnych testach jak oglądanie TV w markecie ... ;-) Żebyś choć puścił jakiś plik 1080p ...

"Shadow detail accuracy on the OLED was way better" - to jest moim zdaniem coś, co mocno wyróżnia tą technologię od LCD. Tam, gdzie telewizor LED LCD będzie już wyświetlać czerń, tam OLED będzie jeszcze w stanie rozbić sygnał na różne gradienty szarości na zupełnie czarnym tle. Polecam seans np. Interstellar albo Grawitacji na oledzie :)

To każdy kto prowadzi jakikolwiek interes nie związany z RTV powinien zarejestrować się jako BRANŻA?

Nawet jak handluje trumnami?

Mam swoje zdanie bo cenię świetny obraz.

Nie lubię gdy jestem oszukiwany.

A prezentowanie statycznych demówek nagranych w 4K, gdy w naszej telewizji jak na razie nie ma szans na taki obraz, jest formą oszustwa. To jest nie fair, i z tym walczę. Wygląda to efektownie, ale nie jest to prawda. Bo gdy gość zakupi taki sprzęt i podłączy go w domu doznaje szoku że nie jest tak jak w sklepie.

Całkiem możliwe, ale wtedy w dyskusji to chyba było inaczej przedstawione.

A tak przy okazji jaki jest kontrast ANSI na powierzchni ekranu projekcyjnego oświetlonego kratą z rzutnika ?...

1:200...800, zależnie od technologii (wyświetlona biała szachownica).

Co ciekawe, niższe wartości miały modele JVC o gigantycznym jak na projektory kontraście natywnym ON:OFF, uzyskiwanym bez wspomagania aktywną przysłoną i chwalone za czerń i kontrast - co pokazuje, iż nie ma prostego przełożenia parametrów na postrzeganą jakość obrazu.

TV, które w warunkach laboratoryjnych mają rząd wielkości większy kontrast ANSI, o ów rząd wielkości tracą go jeśli pomieszczenie jest normalnie oświetlone.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Mam swoje zdanie bo cenię świetny obraz. Nie lubię gdy jestem oszukiwany.

Topowe LCD rocznik 2015 mają naprawdę świetny obraz. Jak zobaczyłem swój TV w akcji podłączony do NC+ to szczęka mi opadła. Jest dokładnie odwrotnie jak piszesz. Dopiero w domu można docenić potencjał zakupionego TV ...

1:200...800, zależnie od technologii (wyświetlona biała szachownica).

Dzięki, to jest zgodne z moją wiedzą w temacie. Była ona mało sprawdzona i dlatego zapytałem. Dzięki.

Topowe LCD rocznik 2015 mają naprawdę świetny obraz. Jak zobaczyłem swój TV w akcji podłączony do NC+ to szczęka mi opadła.

Już wcześniej to pisałem a mam telewizory LCD sprzed kilku lat, ale jeden bardzo dobry a drugi referencyjny. Ja też nam taki efekt ("opad szczęki") na wielu emisjach NC+. Niestety tam też jest mocne zróżnicowanie jakości zależne od materiału wyjściowego. Na materiale z BD (oczywiście bardzo dobrym) jest "uczta" dla oczu na najwyższym poziomie. To chyba normalne że bardzo dobry sprzęt mocno różnicuje materiał w zależności od jego jakości rejestracji. W audio jest dokładnie tak samo.

Dopiero w domu można docenić potencjał zakupionego TV ...

Jeden TV przed zakupem próbowałem oceniać w sklepie (słabo się to sprawdza), ale główna ocena była po zakupie w domu. Drugi (ten lepszy) oceniałem (oceniam) tylko w domu (w sklepie go nie widziałem). Oba zakupy w 100% trafne.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

...(wyświetlona biała szachownica)...

Oczywiście, miałem na myśli czarno-białą szachownicę.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Problem z kolegą sittkiem polega na tym, iż nie widział on skalibrowanego(niekoniecznie profesjonalnie) topowego LCD wyświetlającego obraz video z dobrego źródła ...

Proponuję od tego zacząć a potem dyskutować o wyższości plazm nad LCD.

Oczywiście, miałem na myśli czarno-białą szachownicę.

Bez obawy masz do czynienie z człowiekiem myślącym. Chyba ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Topowe LCD rocznik 2015 mają naprawdę świetny obraz.

Powtarzasz to z uporem godnym lepszej sprawy. Chyba jednak nastąpiło pewne nieporozumienie. Albowiem topowe modele z reguły mają świetny obraz. Właśnie dlatego, że są topowe. Tak zawsze było, jest i będzie. Trudno się temu dziwić: przy TAKIEJ cenie...

Chodzi jednak o to aby bardzo dobry obraz dawały nie tylko modele z absolutnych szczytów cenowych, ale także średnia półka. Może nie aż tak perfekcyjny, ale (powtarzam) bardzo dobry.

A na ten temat dyplomatycznie milczysz.

Niech kombinują, za 2-3 lata mają być dopracowane i tanie

Mają być dopracowane. Tanie nie muszą być , ale rozumiem że jest takie społeczne zapotrzebowanie (na tanie). Niestety firma zawsze wie jakiej jakości produkt popełniła i cenę dopasowuje do tej jakości z korektą na popyt.

No cóż ... im niżej schodzimy z ceną tym jest gorzej. To fakt. Ale co to zmienia ? LCD mogą się już pochwalić znakomitym obrazem. A to jest w moim mniemaniu sukces ;-)

Nie gadam bzdur, po prostu odwiedziłem wielki market a tam obraz BEZNADZIEJNY.

Dlatego Twoja widza o LCD jest tylko i wyłącznie "marketowa" czyli BEZNADZIEJNA ;-).

Bo szukam chętnych na zakup mojej plazmy której nie sprzedaję?

Bardzo trafna sugestia ;-), przecież kiedyś pisałeś, o ile się nie mylę, że używasz TV najwyżej 4 lata.

Mam swoje zdanie bo cenię świetny obraz.

Jesteś pewny że cenisz sobie dobry obraz ? Ach ten marketing ;-).

TOPOWE LCD mogą się pochwalić znakomitym obrazem. I tylko one. Jaki procent rynku one stanowią? Sam potwierdzasz, że im niżej z ceną tym gorzej. Moim zdaniem o jakości danej technologii decydują nie (z definicji perfekcyjne) ekstrema cenowe, lecz jakość, którą prezentuje masowy rynek, środkowa półka.

Pragnę w tym miejscu nieśmiało zauważyć, że znakomity obraz ma również tania plazma ST60. A to nawet nie jest półka środkowa, lecz środkowo-niższa. O jakości obrazu na serii G (środkowo-wyższa), V (wysoka) i Z (topowa) przez grzeczność nie wspomnę.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Na innym forum koledzy słusznie zauważyli, że to stolik odbija się na ekranie ...

News okazał się fake-em ;-)

Sam dałem się nabrać ...

Nie wydaje mi się.

Widziałeś ten stolik? Nie widzę na nim elementu który by odpowiadał temu paskowi na ekranie.

Ale niektórzy dyskutanci wmawiają wszystkim, że tylko plazma daje najlepszy obraz. A wszystkie LCD to nieporozumienie ...

Plazmy dają świetny obraz w porównaniu z niższą półką LCD. Natomiast ustępują powoli pola topowym LCD.

A co powiesz o OLED ? Tutaj nie ma środkowej półki a udział w ryku jest znikomy ... a i tak wszyscy mówią, że to najlepsza technologia ;-)

W dniu 9.09.2015 o 15:00, gość napisał:

Nie wydaje mi się.

Widziałeś ten stolik? Nie widzę na nim elementu który by odpowiadał temu paskowi na ekranie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sam potwierdzasz, że im niżej z ceną tym gorzej

Przecież zawsze twierdziłem że stosunek cena/jakość w plazmach był bardzo przyzwoity. Przynajmniej w tych wysokich modelach.

Moim zdaniem o jakości danej technologii decydują nie (z definicji perfekcyjne) ekstrema cenowe, lecz jakość, którą prezentuje masowy rynek, środkowa półka

O jakości technologi rynek raczej nie decyduje. Rynek zawsze chce taniego. Oczywiście zgadzam się że może być tanio i bardzo dobrze. Ja reprezentuję taki sposób myślenia o technice.

Plazmy (nawet te tanie) dają taki obraz, że jedynie najbardziej ekstremalnie topowa (czytaj: naj-najdroższa) półka najnowszych modeli LCD może próbować konkurować, a i to wynik nie jest oczywisty.

Przecież zawsze twierdziłem że stosunek cena/jakość w plazmach był bardzo przyzwoity. Przynajmniej w tych wysokich modelach.

W niskich też. Może nawet jeszcze bardziej.

O jakości technologi rynek raczej nie decyduje. Rynek zawsze chce taniego. Oczywiście zgadzam się że może być tanio i bardzo dobrze. Ja reprezentuję taki sposób myślenia o technice.

Zgoda. Nie rynek decyduje. Ale mówi o niej jakość, którą można zaoferować na masowym rynku za relatywnie niewysoką cenę. Nie sztuka piać (uzasadnione) hymny pochwalne na temat jakości jeśli produkt kosztuje furmankę pieniędzy.

W niskich też. Może nawet jeszcze bardziej.

Nie mam wiedzy na ten temat. Mogę się tylko opierać na opiniach z tego forum a te nie zawsze należą do obiektywnych.

Ale mówi o niej jakość

Jakość to jedno a stosunek cena/jakość to drugie. Często jedno nie ma nic wspólnego z drugim. Jakość bezwzględna jest tylko jedna (niezależna od ceny). Oczywiście może być w różnych produktach.

Plazmy (nawet te tanie) dają taki obraz, że jedynie najbardziej ekstremalnie topowa (czytaj: naj-najdroższa) półka najnowszych modeli LCD może próbować konkurować, a i to wynik nie jest oczywisty.

Zdecydowanie nadużywasz liczby mnogiej. Prawidłowo jest "niektóre plazmy".

A to już jest nieprawda ;-) Tanie plazmy dają obraz lepszy od tanich LCD ale zdecydowanie gorszy od topowych LCD.

Topowe plazmy długo się broniły jakością obrazu i dopiero ostatnio poległy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.