Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

4K - 21.5 cala czy 5K - 27 cali iMac jest wysmienity, jesli ktos potrzebuje takiej przestrzeni. Mi wystarcza nawet zwykla wersja Full HD 21.5 cala. Do profesjonalnej obrobki czesc osob i tak wybiera monitory EIZO. Choc panele od iMaca takze sa swietnie skalibrowane. :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Imac ma tez IPS. To chodzi bardziej o odwzorowanie kolorow. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

55 calowy monitor komputerowy? Maju, są takie już u was w kurii?

Wolisz wycieczki personalne udające tanie żarty od rozmowy merytorycznej?

Nie rozumiesz że TV 55 cali 8k nie ma sensu?

No chyba że by skorzystać z pełnej rozdzielczości będziesz go oglądał z odległości niespełna pół metra, tak jak monitor komputera.

55 cali oglądane z rozsądnej odległości nadaje się do HD.....do 4k już jest sporo za małe, bo zacierać się będzie różnica. ;)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Myślę że jedynie jako monitor do komputera.

Absolutnie się z tym nie zgadzam. Jako domowy telewizor również. A może nawet przede wszystkim.

Nie rozumiesz że TV 55 cali 8k nie ma sensu?

No chyba że by skorzystać z pełnej rozdzielczości będziesz go oglądał z odległości niespełna pół metra, tak jak monitor komputera.

55 cali oglądane z rozsądnej odległości nadaje się do HD.....do 4k już jest sporo za małe, bo zacierać się będzie różnica. ;)

Powtarzam: uprawiasz akademickie teoretyzowanie. Obejrzyj najpierw 8K na żywo, a potem chętnie z Tobą na ten temat podyskutuję.

Wolisz wycieczki personalne udające tanie żarty od rozmowy merytorycznej?

Rozmowa merytoryczna miałaby miejsce gdybyś miał możliwość przekonania się na własne oczy co do jakości obrazu nadawanego w 8K. Bobcat widział już, a ty? tak więc twoje wypowiedzi to tylko zwykłe teoretyzowanie, nie mające nic wspólnego z merytoryką.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Obejrzyj najpierw 8K na żywo, a potem chętnie z Tobą na ten temat podyskutuję.

Nie akceptujesz 40-calowego tv 4K jako 25% powierzchni 80-calowego 8K? Takie widzimy w sklepach. Czym się różni ta jakość prócz wielkości? Bo pisałeś, iż to nie o wielkość chodzi, więc ciągle pragnę zrozumieć, o jaki element obrazu?

Absolutnie się z tym nie zgadzam. Jako domowy telewizor również. A może nawet przede wszystkim.

Zadam jedno pytanie, liczę na poważną odpowiedź.

Po co ci rozdzielczość 8k w TV 55 cali skoro oglądać będziesz z odległości ponad 2m?

Powtarzam: uprawiasz akademickie teoretyzowanie. Obejrzyj najpierw 8K na żywo, a potem chętnie z Tobą na ten temat podyskutuję.

Widziałem niezłe 4k na żywo i wiem że obserwowana rozdzielczość jest zależna od odległości z jakiej się ogląda.

Stojąc zbyt daleko nie odróżnisz SD od HD, podobnie jest z 4k.

Sugerujesz że 8k to nie dotyczy?

To są prawa fizyki a nie teoretyzowanie.....zrozumiesz to w końcu?

Rozmowa merytoryczna miałaby miejsce gdybyś miał możliwość przekonania się na własne oczy co do jakości obrazu nadawanego w 8K. Bobcat widział już, a ty? tak więc twoje wypowiedzi to tylko zwykłe teoretyzowanie, nie mające nic wspólnego z merytoryką.

Bobcat jak i ty nie chcecie zrozumieć że nie twierdzę że 8k może powalić obrazem, zwłaszcza z odpowiednio dobranego sprzętu i materiału źródłowego. Ja zwracam uwagę na to że by móc cieszyć się tą technologią (rozdzielczością) w pełni należy dysponować odpowiednio dużym TV lub siedzieć z nosem w nim.....innej opcji nie ma. ;)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Stojąc zbyt daleko nie odróżnisz SD od HD, podobnie jest z 4k.

Sugerujesz że 8k to nie dotyczy?

To są prawa fizyki a nie teoretyzowanie.....zrozumiesz to w końcu?

Przepisywanie internetu nie służy reputacji. Naprawdę. Jeśli nie potrafisz odróżnić z 3 metrów natywnego sygnału SD, HD czy 4K to czas pomyśleć o okuliście. Piszę poważnie, ponieważ różnice są ewidentne.

Ja nie widziałem na żywo ani obrazu 4K ani 8 czytałem tylko artykuł w gazecie AV o 4K "Czy przeciętny Kowalski potrzebuje 4K" i tam też wspominano dużo od odległości miedzy tv a oglądającym w felietonie że to jest zależne

To proste, bo jest taka zależność (gdy mówimy o TV tej samej wielkości); większa rozdzielczość siedzimy bliżej by z niej korzystać.

Można siedzieć w tym samym miejscu ale wtedy by cieszyć się pełną rozdzielczością potrzebny większy telewizor.

Przepisywanie internetu nie służy reputacji. Naprawdę. Jeślii nie potrafisz odróżnić z 3 metrów natywnego sygnału SD, HD czy 4K to czas pomyśleć o okuliście. Piszę poważnie, ponieważ różnice są ewidentne.

Tyle pisania na darmo.....sittek jeżeli dysponujesz zbyt małym telewizorem (mniej niż 42-40 cali) to odległość ponad trzy metry może spowodować kłopoty z odróżnieniem (rozdzielczość) SD od HD.....4k chciałbyś odróżnić? ;)

Oprócz tabeli jasno pokazującej o czym mówię (poprzednia strona) ani słowa nie przepisałem z internetu, daruj sobie te insynuacje.

Maju pisząc to co piszesz o SD, HD i 4K na myśli masz jakość sygnału czy rodzaj matrycy?

Jeśli już pojmiesz o co chodzi to zapraszam do dalszej dyskusji.

Pytasz mnie o te oczywistości poważnie czy żartujesz?

Poczytaj od początku co pisałem (ciągle o rozdzielczości - a tej bez odpowiedniego sygnału i matrycy nie będzie) i nie zadawaj niemądrych pytań.

Jeśli już pojmiesz o co chodzi to zapraszam do dalszej dyskusji.

jeżeli dysponujesz zbyt małym telewizorem (mniej niż 42-40 cali) to odległość ponad trzy metry może spowodować kłopoty z odróżnieniem (rozdzielczość) SD od HD.

Absolutna nieprawda. Była już kiedyś na ten temat rozmowa w innym wątku. Wchodząc do wielkiego marketu i mając na przeciwległym końcu ścianę telewizorów - można już przy wejściu rozpoznać na którym jest obraz HD, a na którym SD.

I znowu pie..e o szopenie.

Co ma do rzeczy jakość materiału? Mowa o porównaniu dwóch matryc w różnych rozdzielczościach.

Chyba oczywiste, że jeśli chce się porównać matryce, same matryce, to sygnał musi być ten sam?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

No ale gdy kupujemy LCD 4K nie mamy na razie co liczyć ,że będzie to wyłącznie sygnał nadawany w 4K. Niestety sporo materiału jest nadal w SD oraz marnym HD. Dlatego aby ocenić dany sprzęt należy brać pod uwagę różną jakość sygnału.

Wchodząc do wielkiego marketu i mając na przeciwległym końcu ścianę telewizorów - można już przy wejściu rozpoznać na którym jest obraz HD, a na którym SD.

:D:D:D

Wchodząc do wielkiego marketu i mając na przeciwległym końcu ścianę telewizorów - można już przy wejściu rozpoznać na którym jest obraz HD, a na którym SD.

Ja z 10 metrów widzę tandetną jakość TVP1 HD, nadający materiał z SD.

Czytając powyższe zakładam że 8k rozpoznalibyście z jeszcze dalszej odległości....dobrze to odczytałem? :)))))

To że Bobcatowi wystarcza 42 cale do HD to nie dziwi, dziwiło bardzo że do 8k wystarczy mu 55 cali.....przestałem się dziwić jak przeczytałem to co napisali......są jednak ludzie z sokolim wzrokiem którzy nie poddają się tradycyjnym normom ostrości widzenia i HD od SD rozpoznają z dziesięciu metrów. ;)

Dajmy spokój tej dyskusji (nie na temat zresztą) bo widać że nie bardzo wiecie o czym pisałem.....sittek też rozpoznaję "tandetną jakość TVP1 HD, nadający materiał z SD", może nie z 10 metrów ale z dość daleka. Problem Twój w tym że potrafisz postawić dobrej diagnozy i zauważyć że nie tylko, nie sama rozdzielczość odpowiada za tą tandetę. ;(

A tak na marginesie, bardzo dużo zależy od materiału jaki emitują stacje i generalizowanie że TVP nadaje gorzej niż inni jest nadużyciem (wszyscy nadają przecież w najlepszym razie1080i). Kilka miesięcy temu oglądałem film przyrodniczy w TVP1(naziemna!) którego jakości jeszcze nic do co tej pory oglądałem w innych telewizjach nie pobiło.

Nie znaczy to że nie ma słabiutkich jakościowo; "Jeden z dziesięciu", "Jaka to melodia" realizowane są chyba na sprzęcie który dawno powinno się dać dzieciom do zabawy, bo wygląda że nie jest to nawet SD.....i nie tylko do rozdzielczości mam poważne zastrzeżenia. ;)

"...Nie znaczy to że nie ma słabiutkich jakościowo; "Jeden z dziesięciu", "Jaka to melodia" realizowane są chyba na sprzęcie który dawno powinno się dać dzieciom do zabawy, bo wygląda że nie jest to nawet SD.....i nie tylko do rozdzielczości mam poważne zastrzeżenia. ;) ..."

O, tu się zgadzamy, bo o to dokładnie mi chodziło :-)

Nawet w UK jest pogorszenie sygnalu, kiedys bylo srednio 16-18 Mb/s a teraz jest 8-9 Mb/s.

Oszczędności.....kompresje, zawężanie transferu.

@sittek

Cieszy mnie to, jest więc nadzieja że co do reszty się porozumiemy....tyle tylko że jak pewnie zauważyłeś tych programów nie zaliczyłbym do materiałów SD i nigdy nie użyłbym do testów porównawczych. Przy nich dobre realizacje nadawane na przykład na TVP seriale (SD) wyglądają o niebo lepiej niż to "HD". :)))

• Moderatorzy

Przepisywanie internetu nie służy reputacji. Naprawdę. Jeśli nie potrafisz odróżnić z 3 metrów natywnego sygnału SD, HD czy 4K to czas pomyśleć o okuliście. Piszę poważnie, ponieważ różnice są ewidentne.

Mam Avatara 720 i i BD, na tv różnica przestaje być zauważalna przy 2 metrach, przy 2,5 nie widać żadnej.

Niewątpliwie 8K ma potencjał i jest szczególnie pożądana w salach kinowych,

przy TV do 65 cali a takich przez najbliższe 10 lat będzie 99% standard matrycy i osprzętu przy 4K jest wystarczający i optymalny jakość/cena.

Prosta analogia z motoryzacją: większość użytkowników zgodzi się że lepszą kulturę i osiągi zapewnia silnik V8 o pojemności powyżej 3 litrów, ale ze względu na koszty, prędkość, drogi i osiągi 99% samochodów ma silniki 4 cylindrowe o pojemności do 2 litrów.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Mowisz o modzie na "downsizing". ;)

Z odległości nawet 3 metrów rodzaj nadawanego materiału jest rozróżnialny, np. podrasowane SD z TVP nazywane HD zdecydowanie widać. Tak samo film z BD w FHD na TV 4K, jest zdecydowana różnica w ostrości i prezentacji szczegółów, niż np. BD na plazmie Pioneera. Jak wy tego nie możecie zauważyć?

Co do aut?

Mnie zdecydowanie więcej przyjemności sprawia jazda 2 litrowym silnikiem ( Mitsubishi Lancer EvoX GT360-360KM), niż nijaki Audi V8 z 4 itrami

Kwestia gustu.

Z odległości nawet 3 metrów rodzaj nadawanego materiału jest rozróżnialny, np. podrasowane SD z TVP nazywane HD zdecydowanie widać. Tak samo film z BD w FHD na TV 4K, jest zdecydowana różnica w ostrości i prezentacji szczegółów, niż np. BD na plazmie Pioneera. Jak wy tego nie możecie zauważyć?

Co do aut?

Mnie zdecydowanie więcej przyjemności sprawia jazda 2 litrowym silnikiem ( Mitsubishi Lancer EvoX GT360-360KM), niż nijaki Audi V8 z 4 itrami

Kwestia gustu.

Dobre TV 4K zaczynaja sie od 7 tys. zlotych. Za prawie polowe tej ceny mozna miec FHD o takich samych podstawowych parametrach jak przekatna/kontrast/gamma/odwzorowanie kolorow itd. Nie mam ochoty przeplacac. Szczegolnie ze nie kupuje obrazu, tylko tv, ktory bede okazjonalnie uzywac. Nie zobaczysz zadnych innych ekstra detali na materiale BD/HD ktore sklonia Cie na ten drozszy "4K".

Ps. Ja wole V8 w Mustangu, ale np. benzyniak 2.0 w jakims dobrym kompakcie czy sedanie. Poza tym to pierwsze kupuje sie dopiero potem jesli ma sie to drugie.

Mam Avatara 720 i i BD, na tv różnica przestaje być zauważalna przy 2 metrach, przy 2,5 nie widać żadnej.

Niewątpliwie 8K ma potencjał i jest szczególnie pożądana w salach kinowych,

przy TV do 65 cali a takich przez najbliższe 10 lat będzie 99% standard matrycy i osprzętu przy 4K jest wystarczający i optymalny jakość/cena...

Niektórzy z kolegów zapominają o jednej ważnej rzeczy - nowe standardy (nie ważne 4k czy 8k czy nawet 256k) wprowadzają poszerzony gamut kolorów i ilość bitów na składową kolorów.

Obecny standard FullHD nie zapewnia pełnego pokrycia spektrum barw widzianych ludzkim okiem.

I te różnice w większym stopniu niż rozdzielczość mogą być zauważalne przy porównaniu 1080p vs 4k lub 8k. Rozdzielczość to tylko jeden z aspektów jakości obrazu.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Tak, tylko do tego trzeba miec odpowiednie zrodlo obrazu. Poki co nie ma go dostepnego na szeroka skale. Dlatego kupno TV 4K z mysla o teraz jest irracjonalne. Pomijam tu osoby ktore maja tone gotowki i ich po prostu stac na takie nowinki. Jednak generalizujac, nie lepiej poczekac chocby rok, az ceny troche spadna w tym np. topowego obecnie LCD-LED - DX900 ktory bije jakoscia takze OLED'y.

Zreszta ja z FHD zostaje jeszcze co najmniej 2/3 lata. Pewnie skonczy sie na dluzej.

Kwestia gustu.

2 litry to dla mnie za dużo, zwłaszcza w wersji turbo, ale podziwiam Ciebie ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.