Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Nie podejmę się doradzić. Poczytaj w necie. Są rożne recenzje. Pamiętaj o ważnej kwestii. TV dziś nie ma takiej wartości jak 20 lat temu. 3 letni model na wtórnym rynku jest nie do sprzedania. Ceny ciagle lecą w dół i są coraz lepsze modele. Dlatego kupując TV bierzesz z nim ślub. Już go nigdy nie sprzedasz. Dlatego ważne co kupisz bo zostaniesz z nim na 10 lat, a może i dłużej. Tym bardziej warto kupić dobry, wysoki model. Wiadomo, że w miarę możliwosci finansowych. Sam miałem różne TV. Kilka plazm, LCD, LED-LCD. Z plazm byłem niezadowolony, z LCD średnio, z LED jestem zadowolony. Miałem 65 i 80 cali Sharpy i były ok ale ok to za mało. Jak do tej pory najlepiej spisują się u mnie wysokie modele Samsunga z serii 8000. Miałem/mam 65C8000, 55D8000, 75F8000. Bardzo dobry obraz, zero awarii. Teraz przymierzam się do serii JS9500 ale na razie ceny są za wysokie. Przegięli trochę.

oko odbiera taki obraz jako lepszy

Sprawa mocno dyskusyjna. Miałem okazję oglądać materiały Full HD skalowane do 4K. Odniosłem wrażenie sztuczności, podobnie jak oglądając DVD skalowane do Full HD.

Teraz przymierzam się do serii JS9500 ale na razie ceny są za wysokie. Przegięli trochę.

A co powiesz na 65 OLEDa od LG za 37.000 ? To nie jest przegięcie ?

W salonie Samsunga 65JS9500 był za 19.000 zł. Jak spadnie do 16.000 to będzie można pomyśleć o kupnie. Chyba, że zrobią promocję: do TV Samsung S6 gratis ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

To u mnie skalowanie DVD do 1080p dawało zawsze świetne rezultaty.

Zależy co rozumiemy pod pojęciem "świetne". Daje rezultaty bardzo wyraźne, mogą się podobać, ale (moim zdaniem) ich sztuczność jest ewidentnie widoczna.

Zależy co rozumiemy pod pojęciem "świetne". Daje rezultaty bardzo wyraźne, mogą się podobać, ale (moim zdaniem) ich sztuczność jest ewidentnie widoczna.

Wiesz z tą sztucznością to zawsze jest to względne. Bo co znaczy naturalnie? Jak popatrzysz na piękne kobiety to większość jednak ma delikatny make up. Bez tego okazuje się, że jednak naturalnie to jest mniej fajnie. Podobnie z kuchnią. Bez przypraw czyli naturalnie najlepsze składniki nie pomogą i jedzenie jest niestrawne. Przykłady można mnożyć. Najczęściej naturalnie to ludzie wcale nie lubią.

A co powiesz na 65 OLEDa od LG za 37.000 ? To nie jest przegięcie ?

W salonie Samsunga 65JS9500 był za 19.000 zł. Jak spadnie do 16.000 to będzie można pomyśleć o kupnie. Chyba, że zrobią promocję: do TV Samsung S6 gratis ;-)

Wczoraj oglądałem tego 65JS9500 i robi wrażenie, przynajmniej na mnie robi duże.

Oczy jednak uciekały mi na prawo, gdzie stał....ech, ale cena chora.

Cena startowa OLEDów wynosiła 39 999 pln. - aktualnie kupisz za 8 999 pln. gdzie i tak wszyscy po

drodze dobrze zarabiają ! :) Doszukując się analogii, ten 88" Sam powinien kosztować w detalu 19 999 pln.

... czego Ci życzę ! :)

Tak, ale nie są naturalne dla mięsa czy zupy. Normalnie nie ma ich w żadnym mięsie i żadnej zupie. Tak patrząc to heroina też jest naturalna bo to opiat z maku. Ale dla człowieka naturalna nie jest i zabija go powoli. Czosnek, cebula czy czekolada też są naturalne ale np kota zabiją! Dla niego nie są naturalne. Są śmiertelne.

Fajne dajesz życzenia. No powinien, a jest jak jest.

Masz kontakty, więc znajdziesz kumpla, który Ci zamówi bez swojej marży i już masz 40% taniej.

Jak kupisz na firmę, też 23% zniknie w rozliczeniach ... :) Kombinuj dalej, kombinuj ... :)

Nie jest takie proste. Jak na razie bez marży pośrednika to ledwie 15% taniej. Póki co Samsung nie daje dobrych ofert. A przy tym modelu mają dużo powietrza, więc powinni. W grudniu poprzednik miał cenę ok 36000zł, a teraz 89000zł? Chore.

"Samsung: czy QLED wyeliminuje OLED?

Jak donoszą koreańskie media, firma Samsung zastanawia się nad tym czy technologia QLED (Quantum Dots LED) nie rozwinie się na tyle by zastąpić OLED. Według Koreańczyków komercjalizacja QLED miałaby nastąpić do 2020 roku. Ekrany QLED zapewniają jasność o 30-40% wyższą niż OLED, potencjalnie mogą być dwukrotnie oszczędniejsze, zapewniają niskie koszty produkcji, możliwe jest drukowanie dużych elastycznych powierzchni, mogą być przeźroczyste.

Jeszcze OLED nie okrzepł, a już ma szansę odejść do lamusa."

Nie jest takie proste. Jak na razie bez marży pośrednika to ledwie 15% taniej. Póki co Samsung nie daje dobrych ofert. A przy tym modelu mają dużo powietrza, więc powinni. W grudniu poprzednik miał cenę ok 36000zł, a teraz 89000zł? Chore.

"Samsung: czy QLED wyeliminuje OLED?

Jak donoszą koreańskie media, firma Samsung zastanawia się nad tym czy technologia QLED (Quantum Dots LED) nie rozwinie się na tyle by zastąpić OLED. Według Koreańczyków komercjalizacja QLED miałaby nastąpić do 2020 roku. Ekrany QLED zapewniają jasność o 30-40% wyższą niż OLED, potencjalnie mogą być dwukrotnie oszczędniejsze, zapewniają niskie koszty produkcji, możliwe jest drukowanie dużych elastycznych powierzchni, mogą być przeźroczyste.

Jeszcze OLED nie okrzepł, a już ma szansę odejść do lamusa."

Jak tylko wejdzie konkurencyjny produkt w oled może być nawet na matrycy lg to te qledy będą w cenie dzisiejszych ledow. Także jak ktoś chce qleda to albo dac 30-90tys albo chwile poczekać może się trafic w 15-20% tej ceny.

Ale wszystko zależy od oleda.

Samo pojawienie sie quantum doc mamy za sprawą oleda. Także kibicujcie oledowi i miejcie nadzieję że wejdzie w to więcej firm a dostaniecie najlepszy możliwy obraz osiagalny do tej pory zarówno z lcd jak i oled a najniższej cenie. Do czasu az samsung nie wejdzie w oled.

chwilowy brak działalności w audio.

Wracam do wątku o prądożerności.

Power Consumption dla wersji 55EG960V:

Za hdtvtest.

Default [Eco] mode 157 watts

Calibrated [iSF Expert1] mode 123 watts

Standby <1 watt

Nie bardzo wiem co oznacza wartość podana na tabliczce znamionowej.

Samsung pokazał OLEDy 55" w wersji transparent and a mirror !

Czyli ich R&D nadal walczy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A inny odsprzedasz? Też nie, OLED, czy LED, bez znaczenia. Kupujesz TV za 10 tys, po 3 latach nowsze i lepsze od niego są po 6tys, czyli ty za swój 3 letni i gorszy to ile możesz dostać? 1000zł max!!

Czujesz klimat:

"Plazma = ekran na całe życie; jak kupisz to już nikomu nie odsprzedaż."

Prawda.

Na forum Kikiego jeden gość od roku próbuje sprzedać 50 calowe KURO i nikt tego nie chce.

Czujesz klimat:

"Plazma = ekran na całe życie; jak kupisz to już nikomu nie odsprzedaż."

Janunio ..... cóż Ty opowiadasz..... ja swoje st60 65" sprzedałem w lutym...miała półtora roku (przebieg 2000h), była po kalibracji... od ukazania się ogłoszenia w tydzień ją sprzedałem za tyle samo co zapłaciłem za nową...

Nie chciałem jej sprzedawać a projektor od dawna mi chodził po głowie... ale żona postawiła mi ultimatum....albo plazma albo projektor.... wybrałem większy rozmiar.... ;) :)

Za grosze może tak. Na HiFi Giełdzie gość buja się już rok z takim 65 calowym Panasem.

Czytasz ze zrozumieniem? Sprzedałem za tyle samo co kupiłem nową.... i powiem Ci coś lepszego...tydzień lub dwa temu jeszcze ktoś do mnie zadzwonił czy mam nadal ten tv bo chce kupić, znalazł stary wpis o sprzedaży na innym forum.....

Daj mi linka na tamtego panasa z hifi giełdy.....Jeśli to jest ostatni model czyli st60 lub vt60 w 65 calach....bo mam numer do Gościa który dzwonił do mnie i pytał czy mam ten tv......przekaże ....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.