Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy system 12k do 46 m2.

Zakap

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem w trakcie całkowitej zmiany swojego systemu (widoczny w profilu) z racji przeprowadzki. Teraz pokój odsłuchowy to 46 m2. Jako, że pracuję w domu muzykę najczęściej gram z kompa.

Zastanawiam się w którą pójść stronę.

Miałem okazję posłuchać Mdaca zamiast mojego xonara i grało to lepiej. Może nie zdecydowanie ale dźwięk był pełniejszy i bardziej dynamiczny. Zastanawiam się czy nowego sprzętu nie oprzeć właśnie o Mdaca (w torze jako dac i preamp) + końcówka mocy ( np. atoll am100, audiolab 8200 mb) + kolumny.

Czy lepiej integrę + kolumny. Jako źródło zostanie zamiennie xonar essence stx i SONY CDP-XB720.

Mógłbym wtedy więcej wydać na kolumny. Budżet to max 12 tys.

Jeśli chodzi o kolumny to słuchałem na razie MA RX 8 i były znakomite.

Ponadto myślałem (opierając się jedynie na opiniach, recenzjach) o : Jbl studio 580, B&W cm8, Usher V 602. Ciekaw jestem również kolumn Vandersteen 1C, wszędzie wychwalanych i polecanych. Jednak nie koniecznie do cięższych brzmień rockowych, których jednak sporo słucham. Oprócz tego ostatnio sporo fusion i funku.

Jeśli chodzi brzmienie to lubię dużą dynamikę, muzykalność i precyzyjny bas jeśli można tak to opisać.

proszę o podpowiedzi. Nie podałem typów na wzmak bo nie mam kompletnie żadnych. Podoba mi się brzmienie Nada c326 którego mam, ale wiem, że to nie ta półka na tak duże pomieszczenie.

https://www.audiostereo.pl/topic/105815-nowy-system-12k-do-46-m2/

Witaj,

jeśli słuchasz muzyki przede wszystkim z komputera, system zbudowałbym właśnie na przetworniku z przedwzmacniaczem i końcówce mocy.

Brałbym pod uwagę przetwornik Audiolab M-DAC (http://q21.pl/audiolab-m-dac.html) oraz końcówkę mocy Audiolab 8200 P (http://q21.pl/audiolab-8200-p.html).

Powyższy zestaw skonfigurowałbym z kolumnami Monitor Audio Rx8 (http://q21.pl/monitor-audio-rx8-kredyt-0.html), ewentualnie Dali Ikon 7 MK2 (http://q21.pl/dali-ikon-7-mk2.html) lub Paradigm Monitor 11 v.7 (http://q21.pl/paradigm-monitor-11-v-7.html).

Zapraszam jeśli masz taką możliwość na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań jestem do dyspozycji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

z glosnikow polecam monitory bylem kiedys w posiadaniu calego zestawu rx silver zlozylem na nich kino domowe ktore nigdy nie zagralo bo chodze nadal do kina i stwierdzilem ze mi to nie potrzebne co do 8 porownalem je z b&w i dali niestety tylko na musical fidelity.........

A ja polecam posłuchać czegoś innego niż MA z serii RX, jeśli musi to być sprzęt nowy to jedź do salonu i pomęcz trochę sprzedawców, posłuchaj sam i coś się wyklaruje.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Na pewno warto byłoby posłuchać też czegoś od Dynaudio, które w takim repertuarze zawyczaj wypadają co najmniej dobrze. Jeden warunek - wzmacniacz nie moze byc słabowity. Tutaj szczególnie polecałbym połączenie z amplifikacją Densen - np. w kwocie ok. 4-5 k mozna upolować z drugiej ręki dzielonkę B200 + B300.

To jeszcze mało słyszałeś. A ich znakomitość pozostawię bez komentarza.

oczywiście, że mało słyszałem. Dlatego pytam. Jeśli to ma być twoja odpowiedź to faktycznie, pozostań bez komentarza.

Zapraszam jeśli masz taką możliwość na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań jestem do dyspozycji.

Bardzo chętnie bym tego u was posłuchał tylko zawalony robotą jestem i ciężko byłoby się wyrwać z Gdańska . Może się jakoś znajdzie czas. Macie spory wybór, także kilka kolumn można by porównać

Skoro lubisz precyzyjny i głęboki bas, zaś stylistyka Vandersteen Tobie pasuje to koniecznie rozważ Definitive Technology BP8040ST z aktywnym basem.

Nie koniecznie Vandersteeny mi odpowiadają wyglądem ale ich recki dają do myślenia:)

poczytam na pewno choć nie brałem tego typu rozwiązania pod uwagę

A co myślicie o JBL studio 580, bardzo ciekawi mnie opinia na ich temat?.Firma kojarzy mi się z muzyką "umc umc". jednak ta seria zbiera dobre opinie

oczywiście, że mało słyszałem. Dlatego pytam. Jeśli to ma być twoja odpowiedź to faktycznie, pozostań bez komentarza.

A co mam się wysilać. Ja Ci podpowiem jaki system, a Ty i tak kupisz coś innego jak 99% tych co szukają systemów na forum.

zbiera dobre opinie

MA RX8 też zbierały dobre opinie aż sie ludziska obudzili i posłuchali czegoś co naprawdę dobrze gra.

Kolego Zakap - nie recenzje i gwiazdki tylko słuchać, słuchać i jeszcze raz słuchać. Samym czytaniem opinii (nierzadko sponsorowanych) nie poskładasz zestawu, jaki cię usatysfakcjonuje, bo każdy z recenzentów ma inny gust, który niekoniecznie musi pokrywać się z twoim. A gra cały system, nie pojedyncze urządzenia, dlatego najważniejsze jest wzajemne dopasowanie elementów, a nie ilość gwiazdek jakie otrzymały w branżowych periodykach.

W tym temacie podsuwamy zestawienia, które mają szanse ci się spodobać, ale to tylko propozycje - bez ruszenia 4 liter z domu nie dowiesz się, które z nich faktycznie ci odpowiadają.

Witamy serdecznie, jeśli brał Pan pod uwagę Bowers&Wilkins CM8, to te kolumny wyśmienicie działają ze wmacniaczem Peachtree Audio Decco 65.W Pana przypadku jest to o tyle cenne zestawienie , że jest to wzmacniacz wraz z bardzo wartościowym dackiem(oczywiście wbudowanym).Wystarczy tylko podłączyć kablem usb do komputera i system gotowy(plus wzmacniacz z głosnikami oczywiście).Polecam zbadanie takiego zestawienia u nas w salonie. Zapraszamy z własnym laptopem z muzyką, aby przekonał się Pan jak działa takie połączenie.

Na samych recenzjach nie można się opierać.Pomijam już fakt, że część zapewne jest sponsorowana a więc mało wiarygodna, ale nawet te szczere i tak opierają się o czyjeś wrażenia, upodobania i grały w określonej nieznanej tobie akustyce.

Tak czy inaczej w końcu trzeba posłuchać. Recenzjami można jedynie zawęzić krąg poszukiwań do np 3 par i z nich wybrać dla siebie te najlepsze.

Tak czy inaczej w końcu trzeba posłuchać. Recenzjami można jedynie zawęzić krąg poszukiwań do np 3 par i z nich wybrać dla siebie te najlepsze.

Oczywiście, planuje zrobić dokładnie tak. Dlatego wskazałem co wstępnie mogło by pasować i dodatkowo posłuchać waszych propozycji sprzętu oraz czy pomysł na tor jest wporzo.

Za cene Vandersteenów 1C można kupić używane 2 CE.

ale czy vandersteeny to dobry kierunek dla mnie?

Nie koniecznie muszę mieć nowy sprzęt. Ostatnio na allegro, półroczne V 1C były za 5k.

Bardzo chętnie bym tego u was posłuchał tylko zawalony robotą jestem i ciężko byłoby się wyrwać z Gdańska .

Jak jesteś z Gdańska, to masz pod nosem takich producentów kolumn jak AkustyK, Qba, Sonus Oliva czy Akkus

oferujących nieporównywalną jakość brzmienia i wykonania za te same pieniądze, co zagraniczne w sklepie.

To po pierwsze, a po drugie nawet nie bierz pod uwagę wypisywanych tutaj i gdzie indziej głupot pod tytułem

"słuchałem w sklepie monitorów (marka i model obojętne) za cztery tysiące złotych para i grało to wybitnie".

Mało który monitor zagra wybitnie w hangarze 46mkw jakim dysponujesz, a jeśli już taki znajdziesz,

to na pewno nie będzie kosztował 4.000zł tylko przynajmniej "1" albo i "2" trzeba będzie z przodu dostawić.

Mam na myśli sklepowe ceny kolumn nowych i tzw. "markowych" bo nie mówię o krajowych producentach.

Po trzecie ja tam jestem akurat zwolennikiem kupowania kolumn za połowę ceny z drugiej ręki,

przynajmniej na początku zabawy, kiedy jeszcze sam do końca nie wiesz czego konkretnie szukasz,

a na forum czy w sklepie tego akurat się niestety nie dowiesz, bo tylko osobisty odsłuch kilku par kolumn

w docelowym pomieszczeniu z docelową elektroniką i na docelowym repertuarze jakiego zwykle słuchasz

może dać jakiekolwiek miarodajne podstawy do oceny i ewentualnego wyboru lub dalszych poszukiwań.

Dlatego proponuję celowanie w używki, które w każdej chwili będziesz mógł odprzedać bez straty

w razie gdyby Ci nie przypasowały i kupić coś innego na próbę. A z nowymi to jest tak, że kupisz raz

i jesteś ugotowany, bo jak za miesiąc będziesz chciał je sprzedać, to od razu jesteś w plecy 40-50% ceny.

To samo dotyczy wzmacniacza. Zanim wydasz grube tysiące na zakup tego, śmego czy owego,

spróbuj gdzieś wypożyczyć albo kupić używany na próbę, postaw obok tego NAD którego teraz masz

i sam oceń czy jest w ogóle sens ładować się w zakup czegoś, co być może do niczego nie jest Ci potrzebne.

Jeśli masz do wydania 12.000zł i tak duże pomieszczenie, to ja na Twoim miejscu skupiłbym uwagę na kolumnach,

a całą resztę zostawiłbym sobie na "kiedyś tam" jak uzbierasz drugie 12.000zł ale to tylko takie moje zdanie.

No, to tyle :)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

ja pindole,kolego ty nie słuchaj kolegów tylko do salonu,dogadaj się z sprzedawcą-on ci coś wybierze do tego pomieszczenia za kaucją -posłuchasz w domu-oddasz zapodasz następne i tak do skutku.Masz 12 koła a tu już ci jadą że kup za 12 kolumny,postaw na nich kwiaty i dozbieraj następne 12 (może za rok-może za 2 ) na system-i najlepiej jeszcze ze 4 na kable ha ha .Za te 12 na pewno coś się kupi.Tak jak ci będą doradzać to ty ze 30 koła musiał byś mieć ,a ja ci mówię że za 12 też ogarniesz..Chyba że klub w domu robisz to w estradowy sprzęt trzeba celować.:)

Nie ma co sugerować się opiniami lub zrażać od razu, duży salon, dynamiczna muzyka, rzuć uchem na te JBL-e co wybrałeś (raczej w wersji większej studio 590, może akurat Tobie podpasują. Masz jeszcze kilka wariantów - serię LS 80 bardzo fajne estetyczne wykonanie/wygląd i dźwięk (to cenowo była nieco wyższa półka od obecnej serii studio). Jeśli nie tuby, to jeszcze jest starsza seria Studio L (L890) - również gra super z mocnym wzmacniaczem - duża dynamika, szybki bas, też udana seria. Grunt to indywidualny odsłuch. Tu na zachętę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.