Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiana mosfetów na bipolar

woldo4

Rekomendowane odpowiedzi

Padły mi tranzystory w tej końcówce,czy można je w miare prosto zamienić je na bipolarne bez dużej ingerencji w płytke?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/106612-zamiana-mosfet%C3%B3w-na-bipolar/

Myślę, że jest to możliwe pod warunkiem zastosowania na wyjściu Darlingtonów np. BDV65B/64B lub TIP142/147. Moim zdaniem trzeba też zamienić tranzystor 2SK537 w układzie regulacji BIAS na bipolarny (dokładnie na npn np. MJE720 lub odpowiednik) no i odpowiednio dobrać rezystory R29,R28 i P1.Oczywiście należy usunąć rezystory R30 oraz R31 i zewrzeć rezystory R32 i R33. Przykładem może służyć schemat wzm. Giesberta publikowany w Elektorze nr 1/95. No i najważniejsze, zachować ostrożność przy regulacji BIAS.

Padły mi tranzystory w tej końcówce,czy można je w miare prosto zamienić je na bipolarne bez dużej ingerencji w płytke?

Zamiast kombinować wypróbuj tranzystory niedrogie i łatwo dostępne jak para IRFP240 / 9240.

Republika ziemniaczano buraczana pod przywództwem  podwykonawcy idei Haushoffera

Zamiast kombinować wypróbuj tranzystory niedrogie i łatwo dostępne jak para IRFP240 / 9240.

Dokładnie. Bez jakiejś wiedzy i doświadczenia podmiana nie będzie zadaniem banalnym, o czym pisze Kolega moltos, bo pozostaje jeszcze kwestia doboru wartości elementów.

Jestem Europejczykiem.

Ale zawsze możesz je wymienić na lepsze mosfety - na przykład 2sk1058/2sj162 przystosowane do audio tylko zwróć uwagę ,że mają inne ustawienie nóżek i trzeba je pewnie podłączyć przy pomocy krótkich kabelków .

...there is no spoon...

Jak juz zdecydujesz sie na IRFP, to wez pare irfp240/9140 bo maja bardziej zblizona zaleznosc ugs vs Id, dodatkowo maja bardziej zblizone rdson i pojemnosci wej/wyj.

Uklad od polaryzacji pewnie bedziesz musial troche zmodyfikowac poniewaz toshiby (zalezy z ktorej grupy) maja nizsze napiecie ugs (kilka rezystorow, no moze nawet tylko jeden).

Dodatkowo kup 2 diody zenera na 15V i 2 zwykle diody i wlutuj miedzy wyjscie a bramki mosfetow tak zebys juz nie mial problemow z spalonymi fetami.

Swoja droga jak bys te mje w stopniu napieciowym mial z bardzo duzym wzmocnieniem to pradu powinno styknac na BJT. Toshiby 2sc5200/1943 niech maja okolo hfe kolo 80, mje pewnie ze 100 takze powinno styknac na jedna parke (ale tez bez modyfikacji ukladu sie nie obejdzie).

MJE340 i tym podobnych do serva od biasu nie lutuj, wzmocnienie przy wyzszych temperaturach leci na leb, ja tak ostanio zrobilem i dobrze ze zdazylem wylaczyc wzmacniacz, ktory rozgrzal radiator do 165 stopni, bias z 100mA zrobil sie nagle 2,5A wiec mojego bledu nie musisz powielac.

Pozdr

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.