Skocz do zawartości
IGNORED

Przetwornik C/A Andrzeja Stelmacha

cynamon

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Panowie, zawsze tu można liczyć na pomoc. Co do regulacji, to nie będę próbował. Lasery Pionka to wymagające ustrojstwa, trza mieć płytę testową i znać wartości, jakie muszą być ustawione- nie na moje możliwości. Dam do fachowca jak sprzątanie nie pomoże. Pozdrawiam!

"PRkami"hmm?zeby toja jeszcze wiedział coto,nie czysciłem niestety,gdzie dostane taki izo..oraz czym nasmarować sanki oraz dalsza czesc pyania-ile taki cdek jest teraz wart i czy po tunningu bądz u pana stelmach badz np u Piotrka sprzęt bedzie naprawde grał dobrze..?Bojak juz bym tunningowal to za kase i na lata miałby byc!

>> iacor >>

z drugiej strony na allegro już ktoś (chyba od nas) sprzedaje

>modyfikowany cdek:

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>

>"DAC Stelmacha to wersja druga,poprawiona"

Wersja druga,ale starego przetwornika.Ten o którym teraz rozmawiacie,to by go można nazwać trzecią wersją (jeśli nie czwartą).

Ukryta Zawartość

Najszlachetniej wygląda tablicza na froncie obudowy....

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Przetwornik A. Stelmacha jest OK. Niestety jednak są pewne minusy-wyższy sygnał wyjściowy co nie zawsze jest akceptowane przez wzmak. Przy współpracy z amplifonem wg. mnie dochodziło do przesterowania.

Można poprosić konstruktora o zmniejszenie tego poziomu lub zrobić to samemu - np. dzielnikiem rezystorowym 1.2+1.2k na wyjściu na gniazdach Cinch z dobrych rezystorów. Rezystancja szeregowo połączonych rezytorów nie powinna być mnniejsza niż 2k i większa niż około 5k. Równa wartość obu daje tłumienie 6dB (2x), a np. 1k i 2.4k to 3dB (1.4x).

marek-1969, 28 Maj 2007, 06:52

>Najszlachetniej wygląda tablicza na froncie obudowy....

Noo ta tabliczka to połowa wartości sprzętu :))

U mnie ten odtwarzacz pracował z lampowym wzmacniaczem słuchawkowym / przedwzmacniaczem.

Dopiero dalej sygnał szedł na końcówkę mocy.

Sprawował się wzorowo.

>Molibden, 28 Maj 2007, 17:28

>Można poprosić konstruktora o zmniejszenie tego poziomu lub zrobić to samemu - np. dzielnikiem

>rezystorowym 1.2+1.2k na wyjściu na gniazdach Cinch z dobrych rezystorów.

A póżniej kable kolegom grają.

Jestem Europejczykiem.

• 1 rok później...

Zdaje się, że jest już dostępny (wreszcie!) DAC zewnętrzny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

prawie 2 tys za takiego coś "pieknego"?Chyba Pan Stelmach sie rozpedził za bardzo bo pierwszy dac kosztowl 600 z groszami i to było sensowne,drugi juz 1 tys a ten dac za dwa klocki w obudowie,która po prostu trzabyloby gdzieś ukryć(nie wyobrazam sobie cos takiego połozyc koło mojego Ushera) Dac,trafko za 10-20 zł i marna obudowa i od razu tysiac wiecej???Nie wróze kolejek bo nawet na wspaniałe recenzje kumpli niewiele zmienią(słuchałem tego pierwszego daca i delikatnie mówiąc nie powalił mnie na kolana niestety.No ale moze ten to rewelacja i jak niektorzy pisza gra jak cedek za 4 tys.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

mam pierwsza wersje daca poprawiona ale jej nie słucham ,cd służy mi tylko jako transport do dc-1.pierwsza wersja jest analityczna do bólu,nadaje się chyba tylko do zamulonych systemów w innym wypadku słuchanie po godzinie staje się męczarnia...

wygląd faktycznie słabiutki . widziałbym czarne albo naturalne aluminum , właczniki z naszej epoki ( te wyglądają jak z lat 80 tych ) i ładniejszy przełacznik zródła . cena faktycznie nie powala.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• 1 rok później...

Czasami z tymi zew /wew DAC to trochę VooDoo audio a może dokładniej dobór elementów ...

Jakość Przetwornika można podzielić na trzy obszary....

- przetwornik

- wyjście

- zasilanie

Spieprzenie jakiegoś elementu wpływa na pozostałe elementy

wezmę za przykład takie małe niepozorne (stary) DVD Sony akurat nie podam jaki model ot moja mała tajemnica :)

Czasami SONY miało wyskoki i to DVD to taki wyskok, już rzut fachowym okiem na wnętrze DVD-ka mówi że coś z tego może być, wydzielony obwód audio, najlepsze elementy, dobre przetworniki dają wg mnie bardzo dobry rezultat.

A co do przetwornika Pana Stelmacha jedno znacznie ciężko powiedzieć owszem tragedii nie ma ale też jakiś porywających rozwiązań

>max-bit

Nie oceniaj urządzenia TYLKO po wyglądzie płytki i zastosowanych elementach i ich ułożeniu.

"Czasami z tymi zew /wew DAC to trochę VooDoo audio a może dokładniej dobór elementów"

Końcówka tego zdania ma zastosowanie do poniższego stwierdzenia:

"A co do przetwornika Pana Stelmacha jednoznacznie ciężko powiedzieć owszem tragedii nie ma ale też

jakiś porywających rozwiązań"

Ja też mam "wydzielony obwód audio" z osobnym zasilaniem choć to "wydzielenie" nie jest "optycznie wyeksponowane" tylko logiczne konstrukcyjnie. Rozwiązanie może nie "porywające" bo znane w drogim sprzęcie to układ różnicowy - ale niestety zrobiony też nie według "wyglądowej" oceny bo te 9 kości DIL wygląda raczej "nieprofesjonalnie" i trochę badziewiasto...

I właśnie dobór elementów dla osiągnięcia konkretnego efektu przeważa zwykle nad kryterium "najlepsze elementy, dobre przetworniki" itp. Nie dałem np. bardzo dobrych kondensatorów ELNA czy BlackGate. Dałem "przeciętne" Rubycon ZL i Nippon LXV bo w moim konkretnym układzie dają znacznie lepsze brzmienie choć nie należą do klasy "hi-end". Wynik osiągnąłem taki:

Ukryta Zawartość

więc może rzeczywiście "tragedii nie ma".

Pozdrowienia.

Ukryta Zawartość

Popieram - w sumie chyba 3 czy 4 Forumowiczów go słyszało więc większość opinii to albo o starej wersji (niedostępnej od 2 czy 3 lat) albo "teoryzowanie".

Jak będzie ktoś chętny na posłuchanie to proszę o wiadomość na maila (w "o mnie").

Violet, 20 Wrz 2008, 07:38

>

Ukryta Zawartość

Szkoda że nie ma pomiarów RMAA

Ukryta Zawartość

Mam trochę wyników pomiarów ale robiła je osoba zupełnie niezwiązana z projektem więc muszę zapytać (wieczorem jak będę w domu) czy zgodzi się na wklejenie. Pamiętam tylko, że harmoniczne wyszły bardzo małe.

-> Andrzej Stelmach

Fajnie byłoby poznać te wyniki. Trzeba by też podać jaki był sprzęt towarzyszący (karta referencyjna i źródło SPDIF/TOSLINK). Najlepiej by były to wyniki przy 24 bit, bo przy 16 niewiele widać ... lub wręcz pomiar 24 bit 96 Khz .

Parę osób wcześniej porównało w bezpośrednim odsłuchu DAC Pana Stelmacha ze świetnym odtwarzaczem Rotela RCD 971, gdzie ten pierwszy wypadł nawet lepiej od gotowego urządzenia. A ten kto zna tego Rotela wie, że brzmi świetnie.

Więc jak tu można pisać o braku tragedii czy porywających rozwiązaniach?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Pomiary za pomocą analizatora Minylyzer (Neutrik)

napięcie wyjściowe 1kHz - 630 mV RMS ( tak nagrana płyta testowa )

THD+N dla 100Hz - 0,022%

THD+N dla 1kHz - 0,027%

THD+N dla 8kHz - 0,020%

THD+N dla 16kHz - 0,018%

THD+N dla 20kHz - 0,017%

Wartość szumów (nie ważona) na wyjściu przy pauzie - 120uV RMS

Pomiary wykonał MRelektronik (www.mrelektronik.pl)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

>antymalkontent

Od około połowy 2008.

Trochę pozwiedzał:

Ukryta Zawartość

ale wśród Forumowiczów jest raczej nieznany (nie ma żadnych lamp :))

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.