Skocz do zawartości
IGNORED

Ustrój demokratyczny w Polsce - prawda czy mit ?

Krzysiek71

Demokracja w Polsce  

34 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy Polska jest krajem demokratycznym ?

2. 2. Czy instrumenty demokratyczne w Polsce służą społeczeństwu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Wysokie IQ mial takze Hitler.

I wygrał demokratyczne wybory.

Był pierwszym politykiem w Europie który w kampanii wyborczej posługiwał się samolotem, dzięki temu mógł zaliczyć więcej wieców w jeden dzień.

Był też pierwszym stosującym w kampanii nowoczesne metody wpływania na masy, oparte na psychologii.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ciężko z tą opinią polemizować, zważywszy gdzie jest wrak tupolewa i czarne skrzynki...

Z takim podejściem nawet nie podejmuję dalszej dyskusji. Argumenty i samodzielne myślenie kontra religia smoleńska to bardzo nierówny pojedynek...

Sam tak napisałeś, więc się nie czepiaj - to nie moje słowa. Zresztą masz 100% racji, pisząc to.

Czytaj ze zrozumieniem i nie wyrywaj z kontekstu - pisałem to o demokracji przedstawicielskiej, bo bezpośredniej to obecnie nigdzie nie ma. Chyba, że na poziomie wioski, choć i tam każdy chłop ma ważniejsze sprwy na głowie niż te lokalne, wioskowe.

Ależ wcale nie zdechły - i we współczesnym świecie mają się doskonale. Czasem są zakryte demokratycznym kondonem, ale trzeba być ślepym by nie widzieć kto NAPRAWDĘ rządzi np. w Rosji czy w Polsce.

Jeszcze raz mówię - nie widzę niczego złego w niedemokratycznych rządach, pod warunkiem, że sprawuje je państwowiec. W Polsce i w Rosji nie ma to miejsca, zatem obu tym krajom wróżę źle już w niedalekiej perspektywie. Po prostu - czeka je upadek. Ponieważ ich rządy nie są propaństwowe - a nie dlatego, że są antydemokratyczne.

sorry, ale no comment. Jesteś hipokrytą - już Ci to pisałem. Piszesz, że pożądasz rządów niedemokratycznych korzystając ku temu ze wszystkich zdobyczy demokracji. Zastanów się.

Komunistyczne majaczenia lewaków mnie nie interesują. Bardziej mnie interesuje co ma o Piłsudskim do powiedzenia uczciwy historyk a nie sługus Moskwy jeden z drugim.

Piłsudski miał misję od Boga - coś jak Blues Brothers ;) - a to już nie są żarty. W tym przypadku cel uświęca środki. Zresztą historia przyznała mu rację i wykazała jego polityczną przenikliwość i dalekowzroczność.

Ponownie nie pozostawiasz miejsca na dyskusję. Cel uświęca środki.

Przypomnę Ci, że tak działał Dieduszka Stalin, Mao i cała rzesza innych oszołomów.

Powrót po dłuższej przerwie...

Przypomnę Ci, że tak działał Dieduszka Stalin, Mao i cała rzesza innych oszołomów.

Ale odróżniasz chyba działanie w dobrej wierze od szaleństw zbrodniarza i psychopaty?

Jesteś hipokrytą - już Ci to pisałem.

Ależ oczywiście! Patentowanym! :) Każdy polityk to hipokryta, to co - ja nie mogę? :)

Z takim podejściem nawet nie podejmuję dalszej dyskusji. Argumenty i samodzielne myślenie kontra religia smoleńska to bardzo nierówny pojedynek...

Jaka znów "religia"? Zaprzeczasz oczywistym faktom! Jeszcze raz: gdzie jest wrak i czarne skrzynki??? I dlaczego jeszcze tam?

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Czy znany jest prostszy i piękniejszy program polityczny niż ten?

Dołączona grafika

Piłsudski działał w innych czasach i okolicznościach niż te obecne. Nie potępiam go w czambuł, ale na pewno nie jest postacią krystaliczną i wielu swoich działaniach wykazywał się arogancją i zamykał na głosy ludzi o nie mniejszych, a większych talentach niż on sam. Bitwa Warszawska jest przykłądem, że nie miał żadnej misji - wygrali ją dla niego geneałowie, podczas gdy sam Wódz naczelny spanikował i złożył rezygnację z funkcji, którą zdaje się marszałek Sejmu ówczesny schował na kilka dni do szuflady. Potem Wódz sobie przypisał całe zwycięstwo. Nie twierdzę, że nie przyświecała mu troska o kraj, ale jego bezkrytyczna ocena świadczy tylko i wyłącznie o braku zdolności własnej analizy i obiektywnej oceny faktów. Ale to znana postawa, że ludziom rozpieszczonym wolnością i chyba znudzonym bezpieczeństwem dnia codziennego przychodza do głowy mrzonki o radykaliźmie, o czymś co poprzez swoją odmienność ich fascynuje.

Dzisiejsza demokracja jest przestarzala, XIX wieczna.

Wielu wieści adwent demokracji bezpośredniej dzięki internetowi i środkom elektronicznym. Tylko, czy to, że 99% społ. może głosować za pomocą smartfona jest w stanie uczynić rządzenie bardziej demokratycznym, lepszym?

Pojawil sie tu zarzut, ze to PiSowski temat, pod wybory.

Pragne wyjasnic, ze od dawna musze znosic wszedzie obecne napisy POpaprancy.

Krzysiek to ja postawiłem ten zarzut. Chyba bezpodstawnie faktycznie, ale na swoje usprawiedliwienie dodam, że jednak nader często tak się dzieje.

Jeśli dyskusja ma być o rozwoju demokracji, nowych jej formach, to jak nabardziej ideę wątku popieram.

Sorry jeśli uraziłem.

Do tego żeby był rozwój potrzebna jest MĄDRA władza. A w tym przypadku kryteria wyboru są bardzo oczywiste i weryfikowalne. I ta władza jak każda władza ma ZASADNICZY wpływ na rozwój gospodarczy. problem tylko w tym że realizując politykę wspierająca ten rozwój musiałaby podciąć gałąź finansowa na której obecnie siedzi w Polsce. a w zasadzie ściąć całe drzewo społecznych podziałów zachowań i interesów grup nacisków, które korzeniami tkwi jeszcze w epoce ostatnich Jagiellonów. To by już wymagało zupełnego przewartościowania myślenia społecznego przekazywanego z pokolenia na pokolenie.

Nie sposób się nie zgodzić.

Dokładnie takie sankcje są w krajach daleko bardziej cywilizowanych i obywatelskich. A uznawanych za ostoje demokracji.

Kary pieniężne [niewielkie] za absencje wyborczą są w Australii i Kanadzie. Kary takie były także w starożytnej Grecji gdzie demokracje wymyślono.

I w Szwajcarii oraz Belgii, by pozostać na naszym kntynencie.

w dodatku o ile to lepsze dla demokracji niż korwinowsko-idiotyczne pierdolenia o płaceniu za głosowanie, bo tylko bogaci są wartościowi.

Pierdolenie - i tyle wystarczy poświęcić uwagi takim poglądom.

IQ mierzy mozliwosc uczenia sie, przyswajania, kombinowania.

Madrosc, to doswiadczenie i intuicja.

Wysokie IQ mial takze Hitler.

Macierewicz też jest inteligentny - tylko co z tego?

Ale odróżniasz chyba działanie w dobrej wierze od szaleństw zbrodniarza i psychopaty?

Kpisz, czy o drogę pytasz?

Przecięż oni działali w dobrej wierze! Dla narodu!

Ty udajesz, czy nie widzisz zagrożeń totalitaryzmu, autokracji i niedomekratycznych rządów?

Skoro tak Cię to fascynuje polecam klasyczne publikacje chociażby Hanny Arendt.

Ależ oczywiście! Patentowanym! :) Każdy polityk to hipokryta, to co - ja nie mogę? :)

Jeśli czynisz sobie z tego zaletę i powód do dumy to już nie mój problem. Sorry KOlego.

Jaka znów "religia"? Zaprzeczasz oczywistym faktom! Jeszcze raz: gdzie jest wrak i czarne skrzynki??? I dlaczego jeszcze tam?

jak powiedziałem - z fanatykami religii smoleńskiej nie dyskutuję. Szkoda mojego czasu. Temat jak i teorie spiskowe mnie po prostu nie interesują.

jak powiedziałem - z fanatykami religii smoleńskiej nie dyskutuję. Szkoda mojego czasu. Temat jak i teorie spiskowe mnie po prostu nie interesują.

Pewno - lepiej bezkrytycznie łykać sowiecko-pełowską papkę kłamstw i dezinformacji.

Tyle warte te Twoje mrzonki o demokracji a sam jesz Putinowi z ręki.

Pewno - lepiej bezkrytycznie łykać sowiecko-pełowską papkę kłamstw i dezinformacji.

Tyle warte te Twoje mrzonki o demokracji a sam jesz Putinowi z ręki.

To jest właśnie fanatyzm smoleński. Jak doszedłeś do tego, że łykam jakąś papkę i jem Putinowi z ręki wiadome jest pewnie tylko Tobie.

Ja napisałem tylko, że temat mnie nie interesuje, bo nie da się o nim sensownie pogadać i tyle.

Niestety jesteś zaślepiony. Dlatego w dyskusję wchodzić nie chciałem, bo wiedziałem do czego to prowadzi. Ale nawet deklaracja, że o Smoleńsku nie gadamy jest dla Ciebie już wystarczającym przyczynkiem i świadectem by określić mnie bezkrytycznym lemingiem i zdrajcą Polski. No cóż....

by określić mnie bezkrytycznym lemingiem i zdrajcą Polski.

Określenie "sekta smoleńska" jest określeniem ukutym właśnie przez lemingi a właściwie przez ich duchowych przewodników w rodzaju Szechtera, Stokrotki czy Lisa... używając ego określenia sam się lokujesz w szeregu tych żałosnych i godnych pogardy stworzeń.

Polak by tak nie powiedział.

Określenie "sekta smoleńska" jest określeniem ukutym właśnie przez lemingi a właściwie przez ich duchowych przewodników w rodzaju Szechtera, Stokrotki czy Lisa... używając ego określenia sam się lokujesz w szeregu tych żałosnych i godnych pogardy stworzeń.

Między innymi od tego spieprzyłem z Polski. Więc nie snuj tutaj swoich wydumek o lemingach, etc. bo kto jak kto, ale z nas dwóch to Ty udowadniasz, że jesteś zmanipulowanym lemingiem pisowskim i wyznawcą Macierewicza.

Ja kończę dyskusję na temat tych banialuk - wątek jest o demokracji a nie o PiS, Smoleńsku, polowaniu na czarownice i "prawdziwych" Polakach.

Polak by tak nie powiedział.

Oczywiście...

Oczywiście...

Oczywiście...

a propos demokracji

Rewizja osobista, skonfiskowane dokumenty i telefon komórkowy oraz ponad dwie godziny spędzone na komisariacie. Tam przesłuchanie, szydzenie, poniżanie, w końcu nakaz, że trzeba się rozebrać. Powód? Jazda bez skasowanego biletu i stare zdjęcie w dowodzie osobistym. A zamiast przeprosin: - Usłyszałem, żebym się nie dziwił, że mnie tak traktują, bo społeczeństwo nie jest przygotowane na takie rzeczy.

To mogło stać się w każdym mieście. Wydarzyło się w Krakowie. Mogło przytrafić się właściwie każdemu, nie tylko osobie transseksualnej. Pech chciał, że spotkało Marcina. Fakt, chłopak jechał bez biletu, nie miał pieniędzy, nie skasował kawałka papieru. Złapali go kontrolerzy, to też się czasami zdarza. Jednak wszystko, co miało miejsce później, trudno nazwać nieszczęśliwym zbiegiem okoliczności.

Marcin od ponad pół roku przyjmuje hormony. Jest osobą transseksualną (mężczyzną uwięzionym w ciele kobiety) w trakcie terapii umożliwiającej mu życie zgodnie z płcią, którą czuje. Niestety, mimo widocznych zmian biologicznych: zarostu, ostrzejszych rysów twarzy, niskiego głosu, zgodnie z dowodem osobistym nadal ma na imię Joanna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>> Romekjagoda, il Dottore

Dużym pesymizmem napawa mnie polaryzacja Polaków na dwa obozy.

Jedni uważają że skoro jesteśmy niewiele warci, rozwój jest możliwy wyłącznie przez pokorne łaszenie się do Niemiec i liczenie na ochłapy od nich. W sumie postawa Róży Luksemburg (jakby przymknąć oko na jej komunizm). Pamiętać należy jednak, że jeżeli Niemcy zajmą u nas niszę ekologiczną właścicieli, szefów i ogólnie elity, nieprędko dochowamy się swojej - a nieliczne zaczątki oni przejmą i zasymilują. Tak więc najbliższych kilka - kilkanaście pokoleń będzie nędznie opłacanymi parobkami, z niewielką szansą na coś lepszego. Przy takich perspektywach nie dziwi dzietność 1.3 na kobietę.

Drudzy są właściwie zdolni tylko do miotania się w furii, zastępowania rozumu wymysłami różnych szarlatanów, i myślenia populistycznymi hasełkami.

Niewiele zmieniliśmy się od czasów Baru i Targowicy, a potem irracjonalnie wiernopoddańczej służby Bonapartemu, trzymającemu zresztą Polaków na bardzo krótkiej smyczy.

a tu już żywiec

,,Posłów PSL obowiązywać będzie dyscyplina głosowania przeciwko obywatelskiemu wnioskowi o przeprowadzenie referendum ws obowiązku szkolnego 6-latków - taka decyzja zapadła na czwartkowym posiedzeniu klubu. Poinformował o niej PAP szef klubu PSL Jan Bury.''

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedni uważają że skoro jesteśmy niewiele warci, rozwój jest możliwy wyłącznie przez pokorne łaszenie się do Niemiec i liczenie na ochłapy od nich. W sumie postawa Róży Luksemburg (jakby przymknąć oko na jej komunizm). Pamiętać należy jednak, że jeżeli Niemcy zajmą u nas niszę ekologiczną właścicieli, szefów i ogólnie elity, nieprędko dochowamy się swojej - a nieliczne zaczątki oni przejmą i zasymilują. Tak więc najbliższych kilka - kilkanaście pokoleń będzie nędznie opłacanymi parobkami, z niewielką szansą na coś lepszego. Przy takich perspektywach nie dziwi dzietność 1.3 na kobietę.

Drudzy są właściwie zdolni tylko do miotania się w furii, zastępowania rozumu wymysłami różnych szarlatanów, i myślenia populistycznymi hasełkami.

Niewiele zmieniliśmy się od czasów Baru i Targowicy, a potem irracjonalnie wiernopoddańczej służby Bonapartemu, trzymającemu zresztą Polaków na bardzo krótkiej smyczy.

Misimor, mnie również bardzo to martwi. Szczerze, bo obserwujemy rozpad na dwie Polski i ta polaryzacja jest coraz silniejsza. Właściwie już teraz trudno o dialog bo nie ma punktu zaczepienia. Każdy obóz ma swoje wartości, przekonania, etc. ale ja nie utożsamiam sie z żadnym z nim. I to jest problem wielu ludzi obecnie, ze w tej dychotomii nie ma sensownej alternatywy. Dlatego napisałem, że m.in. ulgą na emigracji bylo i jest to, że można się z tego wyłaćzyć, nie uczestniczyć w tym medialnym tańcu choholim.

Problem z próbą wyjścia poza ów rozłam i zajęcia pozycji z boku, poza ringiem, okazuje sie jednak nie rozwiązywać problemu, bo obóz PiSowski wyznaje zasadę 'kto nie jest z nami, ten przeciwko nam'. I realizując tą zasadę uzurpuje sobie prawo do decydowania o kryteriach i o tym, kto jest prawdziwym Polakiem, a kto zdrajcą. Wyroki w tej kwestii zapadają bardzo szybko (kilka postów Il Dottore dobitnie to pokazuje) i bez względu na fakty. Wystarczy opozycja wobec fanatyzmu smoleńskiego i krytyczna ocena działań w zakresie ważnych dla PiSu kwestii. I już chłopie masz odsyłać paszport polski, już oni wiedzą, że prawodpodobnie pod czapką chowasz pejsy, że jesteś genderowcem czy jakimś innym tam homo. Dlatego też jak tylko wyczułem pismo nosem w postach Dottore napisałem, że nie chcę na ten temat dyskutować, bo wiem dokąd to prowadzi. Niestety, za późno.

Do autora wątku apeluję jednak o trzymanie dyskusji w ryzach i niepozwolenie na jej rozpieprzenie przez tematykę smoleńską. Temat jest o demokracji, nie o PiSie i tym kto jest Polakiem, a kto na to miano rzekomo nie zasługuje.

a tu już żywiec

,,Posłów PSL obowiązywać będzie dyscyplina głosowania przeciwko obywatelskiemu wnioskowi o przeprowadzenie referendum ws obowiązku szkolnego 6-latków - taka decyzja zapadła na czwartkowym posiedzeniu klubu. Poinformował o niej PAP szef klubu PSL Jan Bury.''

Ukryta Zawartość

Arogancja władzy wobec inicjatywy obywatelskiej jest po prostu porażająca. Jeśli zebrano milion podpisów nie powinno być w ogóle żadnego głosowania nad przeprowadzeniem referendum - powinno się to dziać z automatu, bo ludzie wykonali ogromną pracę, by się wokół jakiejś inicjatywy zmobilizować, a potem 230 posłów orzeknie, czy to zasługuje na referendum czy nie. Paranoja.

Ukryta Zawartość

A tu ponawiam krótkie podsumowanie muzyczne :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Arogancja władzy wobec inicjatywy obywatelskiej jest po prostu porażająca. Jeśli zebrano milion podpisów nie powinno być w ogóle żadnego głosowania nad przeprowadzeniem referendum - powinno się to dziać z automatu, bo ludzie wykonali ogromną pracę, by się wokół jakiejś inicjatywy zmobilizować, a potem 230 posłów orzeknie, czy to zasługuje na referendum czy nie. Paranoja.

dokładnie

a tu przyczynek do upadku demokracji , dowód w sprawie

A tak z ciekawości - co ma ten film do upadku demokracji ? Przecież to normalne przepychanki rządowe. W każdym kraju tak to wygląda ...

Tyle że tu pogoniono oszołomstwo. A tego oszołomstwo nie wybaczy nigdy !!!

Prezes PiS o dzisiejszym skandalu w Sejmie:

Kaczyński stwierdził również, że dziś w Sejmie złamano prawa obywatelskie. - Doszło do bulwersującego zachowania. Użyto siły wobec kobiet, mieliśmy do czynienia ze złamaniem praw obywatelskich – mówił Kaczyński. Miał na myśli interwencję straży sejmowej, która powstrzymywała skandujących m.in. hasła "Wstydźcie się" i niosących transparenty "Dzieci nie mają prawa głosu" przedstawicieli Stowarzyszenia Rzecznik Praw Rodziców.

Prezes PiS podkreślił, iż dzisiejsze głosowanie jest kolejnym dowodem na to, że "demokracja w Polsce jest zagrożona".

A tak z ciekawości - co ma ten film do upadku demokracji ?

Skoro nic nie ma , to nie ma tematu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten film to chyba dowód na to że demokracja w Polsce działa i ma się doskonale. Np. każdy oszołom może w internecie napisać każdą bzdurę na dowolnie wybrany przez siebie temat, w tym na rząd, politykę, byłego i obecnego prezydenta itd, itp.

O dziwo - oszołomom to przestało wystarczać. Teraz chcieliby jeszcze sięgnąć po władzę. Cała władza w ręce oszołomów !!!

Idealny system nie istnieje, nie dogodzisz każdej jednostce.

skoro ludziom nie spodobał się królestwo jako porządek boży, który jakoś bez oporów służy całej przyrodzie, wyrzeźbili sobie własne metody rządzenia

widać człowiek tak ma, że zamiast płacić oficjalnie jedną dziesięcinę, za iluzję władzy woli być dymany na wszelkie sposoby

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Do autora wątku apeluję jednak o trzymanie dyskusji w ryzach i niepozwolenie na jej rozpieprzenie przez tematykę smoleńską. Temat jest o demokracji, nie o PiSie i tym kto jest Polakiem, a kto na to miano rzekomo nie zasługuje.

Na ten moment nic razacego sie nie dzieje.

Przejzyj poboczne tematy.

Raczej tematyka wpisow koncentruje sie adekwatnie do tytulow watkow.

Na pojedyncze wybryki nie musisz przesadnie reagowac.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Dzisiejsze glosowanie na temat referendum jest wystarczającym dowodem ze jesteśmy tylko bydlem do pracy dla "elit"

Odmowa prawa do tego by sie wypowiedziec na temat edukacji dzieci jest dla mnie karygodna. Bo przeciez nie wiadomo jak by większość społeczeństwa zagłosowała. Mozliwe ze status quo dzisiejszych reform podoba sie obywatelom. Ale nie pozwolono nawet na sprawdzenie tego.

Po prostu zamknac pyski i sie cieszyć ze nie palujemy jak ZOMO.

Demokracja ze hoho....milon obywateli chce po prostu ogolnopolskiego testu...nic wiecej a tu pupa

Jak jakis PO-fil do dzis mial jeszcze nadzieje na to ze rzad jednak jest pro-ludzki to chyba stracil to doszczetnie. No chyba ze jest PO-fanatykiem (vide PiS-fanatyzm).

I co najlepsze...PO robi te same bledy co PIS...tak durnego zarzadzania panstwem nawet oszolomy nie wybacza i dlatego PiS zwyżkuje.

Kłopotek mowil nie wprost, ze politycy sie spodziewaja ze referendum wystawi im laurke.

W mainstreamie argumenty prorzadowe.

Jak sie ma kase na reklame w mediach ...

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Klasyczny bełkot baranów dymanych ale przez fachowców od propagandy.

Powiedzcie mi dlaczego podpisy zbierano pod jednym hasłem a w referendum pojawiło sie pięć pytań z czego niektóre kompletnie nie na temat?

Może warto też pomówić o ordynarnych kłamstwach zawartych w tzw. "raporcie" Elbanowskich?

Jestem Europejczykiem.

Jedni uważają że skoro jesteśmy niewiele warci, rozwój jest możliwy wyłącznie przez pokorne łaszenie się do Niemiec i liczenie na ochłapy od nich. Pamiętać należy jednak, że jeżeli Niemcy zajmą u nas niszę ekologiczną właścicieli, szefów i ogólnie elity, nieprędko dochowamy się swojej .

Tak więc najbliższych kilka - kilkanaście pokoleń będzie nędznie opłacanymi parobkami, .

Jest gorzej nawet niż to przedstawiłeś. bowiem mamy jak najbardziej elitę tylko że szmatławą. i nie jest ona przywieziona z zewnątrz lecz nasza własna, krajowa, narodowa, chłopska, zaściankowa i nieudolna.

Wie o tym każdy kto miał okazje pracować w firmach zarządzanych przez zachodnich managerów i miał nieszczęście doświadczyć wymiany ich na naszych przaśnych krajowych prezesów.

Z grubsza ujmując zachodni managerowie operacyjni przykładają większą wagę do motywowania pracowników, mają większą empatię i kulturę zarządzania oraz inny sposób podejścia do realizacji zadań postawionymi im siłami pracowniczymi.

Polscy natomiast to tłuki i chamidła o mentalności pańszczyźnianych ekonomów. . Zagraniczne zarządy firm w Polsce zatrudniają zwykle tych wielkich "fachowców" kiedy chcą sprzedać swoją polską spółkę, zlikwidować lub zmniejszyć zatrudnienie. Sobie rąk tym nie pobrudzą, prawdopodobnie nawet nie potrafili by u siebie znaleźć dostatecznie bezczelnego ćwoka do pomiatania ludźmi. W Polsce natomiast to nie jest problem.

Dzieje się tak powszechnie ponieważ w Polsce ci wielcy fachowcy od zarządzania, to politruki po znajomościach rodzinno-partyjnych wyniesionych jeszcze z komuny i przeszczepionych na PO, PIS czy inną władzę akurat odnoszącą wyborczy sukces.

To nie chodzi o to że "Polacy nie nadają się do demokracji", ale o to, że mają nadal mentalność wiejską, w której najważniejsze jest ustawienie swojej rodziny na synekurach.

Ci, który nie są w stanie tego zrobić - mimo że pomstują na nepotyzm - tak naprawdę podziwiają tych nadzwyczaj "zaradnych" i obierają podobnych sobie przedstawicieli narodu realizujących tę swoją "politykę prorodzinną".

.

Każde osadzenie jednej partii zbyt długo przy władzy owocuje ściąganiem rożnych ment po koneksjach rodzinnych na stanowiska zarządcze w spółkach SP, na wyższych urzędach władzy wykonawczej i do pseudo-prywatnych spółek korporacyjnych z mieszanym kapitałem.

Kapitalizm w Polsce jest tak płytki że gospodarka nie będzie w stanie udźwignąć działalności tej w sumie nie tak szerokiej fali przygłupów politycznych.

O tym jak to działa można przeczytać na liście wstydu PO

Ukryta Zawartość

Na liście tej nie ma ludzi, którzy kwalifikacje zdobyli w sektorze niezależnym od polityki i koneksji partyjnych, a zostali zatrudnieni wg kryterium niezależnego od rządzącej partii lub powiązań rodzinnych.

To są ludzie którzy albo od polityki zaczynali albo się w koneksje wżenili i otrzymali synekury nie mając ku temu najmniejszych kwalifikacji. Następnie dzięki znajomościom politycznym dorobili sobie odpowiednią "legendę" w postaci pseudowykształcenia sfinansowanego za pieniądze podatników.

Oni nie przylecieli z kosmosu, ie zostali zdesantowani przez UE czy innych "ruskich". Są jak najbardziej "nasi". Ktoś tych ludzi promował - ciągnął za uszy, pozwalał dorabiać sobie kierunkowe wykształcenie w zamian za udzielanie znajomości oraz wspieranie w kampaniach politycznych.

widać człowiek tak ma, że zamiast płacić oficjalnie jedną dziesięcinę, za iluzję władzy woli być dymany na wszelkie sposoby

wykwit intelektualizmu korwinowskiego który nie ma pojęcia o czym pisze.

Ukryta Zawartość

Przyjdzie Jarosław i naprawi wszystkich Prezesów. Albo wymieni ich na swoich, związanych z Radiem Maryja. Uczciwych polityków, księży i zakonników. Bo tak dalej być nie może !!!

I Polska stanie się krajem mlekiem i miodem płynącym.

Jarosław - Polsce błogosław !!!

Klasyczny bełkot baranów dymanych ale przez fachowców od propagandy.

Powiedzcie mi dlaczego podpisy zbierano pod jednym hasłem a w referendum pojawiło sie pięć pytań z czego niektóre kompletnie nie na temat?

Może warto też pomówić o ordynarnych kłamstwach zawartych w tzw. "raporcie" Elbanowskich?

Klamiesz jak z nut

Podpisywalem sie pod referendum ktore mialo miec 5 lub 6 pytan i wszystkie byly wyszczegolnione.

Takie wnioski byly w przedszkolu do ktorego moje dziecko chodzi !

Moze Tobie wyprano mózg a może celowo kłamliwy PR robisz. Ale przestana bo sie ośmieszasz.

Nawet jak by pytan bylo 11 to odmowa do ich zadania jest niczym innym jak DYKTATURA !

wykwit intelektualizmu korwinowskiego który nie ma pojęcia o czym pisze.

a może coś bliżej miszczu jałowego krytykanctwa, bo z tego komentarza chVj wynika,

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.