Skocz do zawartości
IGNORED

blues - dla początkującego w gatunku

p0is0n

Rekomendowane odpowiedzi

Absolutna podstawa, blues chicagowski: Muddy Waters, Howlin Wolf, Willie Dixon, Junior Wells, Lightning Hopkins, Buddy Guy - sami czarni.

Bez nich nie było by rocka i białego bluesa. Dla najlepszych białych przedstawicieli wymienionych gatunków, to są Bogowie i niedościgły wzór . Najpierw chcieli grać tak jak oni, ale nie potrafili więc zaczęli grać po swojemu i stworzyli białego bluesa i resztę. Zacznij od czarnych i zobaczysz co ci się bardziej podoba.

Panowie, może warto trochę zrekapitulować utarte ścieżki myślowe. Mija mniej więcej pięćdziesiąt lat, odkąd biali masowo zaczęli grać i nagrywać bluesa, a wy wciąż stosujecie sztuczne podziały na białego i czarnego bluesa. Wybaczcie, ale to pachnie rasizmem. Akurat jeśli dziś o wprowadzenie do bluesa prosi człowiek, dla którego jest to jeszcze enigma, narzucanie mu anachronicznych podziałów to najlepsza droga do powstania niepotrzebnych ograniczeń estetycznych, a może nawet opowiadania się po stronach nieistniejącej barykady.

Buddy Guy to czarny czy biały blues? Keb' Mo to czarny czy biały blues? Ronnie Earl? Ronnie Baker Brooks? Marcia Ball? I tak dalej, i tak dalej...

Dwa: wcale nie uważam, by sięganie do źródeł dla początkującego było najlepszym rozwiązaniem, bo może się zniechęcić. Kto z was zaczynał od Roberta Johnsona albo Muddy'ego Watersa?

Poison (sorry za nieoryginalną pisownię), wspominałeś o filmach, może rzucisz jakiś przykład, można by ci łatwiej polecić coś.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Panowie, może warto trochę zrekapitulować utarte ścieżki myślowe. Mija mniej więcej pięćdziesiąt lat, odkąd biali masowo zaczęli grać i nagrywać bluesa, a wy wciąż stosujecie sztuczne podziały na białego i czarnego bluesa. Wybaczcie, ale to pachnie rasizmem. Akurat jeśli dziś o wprowadzenie do bluesa prosi człowiek, dla którego jest to jeszcze enigma, narzucanie mu anachronicznych podziałów to najlepsza droga do powstania niepotrzebnych ograniczeń estetycznych, a może nawet opowiadania się po stronach nieistniejącej barykady.

Buddy Guy to czarny czy biały blues? Keb' Mo to czarny czy biały blues? Ronnie Earl? Ronnie Baker Brooks? Marcia Ball? I tak dalej, i tak dalej...

Dwa: wcale nie uważam, by sięganie do źródeł dla początkującego było najlepszym rozwiązaniem, bo może się zniechęcić. Kto z was zaczynał od Roberta Johnsona albo Muddy'ego Watersa?

Poison (sorry za nieoryginalną pisownię), wspominałeś o filmach, może rzucisz jakiś przykład, można by ci łatwiej polecić coś.

Podział na czarnego i białego bluesa ma jak najbardziej sens. To są różne estetyki i poziomy ekspresji. P0is0n wspominał coś o " zawodzącym na polu bawełny murzynie ", to chyba nie warto na początek polecać mu np. Sławka Zwierzcholskiego :), to oczywiście żart bo było sporo dobrego, białego bluesa. Ja poleciłbym bym raczej " Folk Singer " Muddy Watersa. Pierwsze nagrania w jego wykonaniu zostały dokonane na polu bawełny które dzierżawił, bodajże w 1947 roku. Te nagrania przechowywane są teraz w Bibliotece Kongresu jako spuścizna narodowa. Muddy wyjechał potem za chlebem do Chicago.

We współczesnym bluesie nie ma sensu. Są różnice stylistyczne, można mówić o bluesie, blues-rocku, soul-bluesie itd, ale podział czarny/biały ma sens tylko historyczny i niepotrzebny osobom chcącym złapać bakcyla bluesa.

Po co takie założenie, pytam się:

Po pierwsze musisz ustalić czy wolisz czarnego bluesa czy białego bluesa.

Po co to ustalać, co się woli?? Co szkodzi słuchać i lubić zarazem B. B. Kinga i SRV-a pytam się.

Muddy był po raz pierwszy nagrywany w 1942 roku, ale Folk Singer to nietypowy dla niego album, mało reprezentatywny, wydany znacznie później na fali tzn. revival bluesa - mody na bluesa akustycznego. Jak już Muddy, to lepiej zacząć od dobrej kompilacji z jego hitami w wersji elektrycznej.

I jeszcze: co rozumiesz jako "poziomy ekspresji"?

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

No nie wiem. Ja mogę słuchać prawie wyłącznie (z naprawdę kilkoma tylko WYJĄTKAMI) białego bluesa. Ale pisalem że zamiłowanie do czarnego rozumiem i popieram. Ale mnie ta estetyka odstrasza od słuchania. Oni nadają na zupełnie innych falach wrażliwości. Nie moich. Ja nie mogę tego słuchać. Mimo że czuję się bluesiarzem. Białym.

Ale założyciel wątku już napisał że woli czarnego bluesa. Więc rozważania czysto teoretyczne.

W tytule jest dla początkującego

To może Dżem

A to uwielbiam

Stary ZZ Top - m.in. Tres Hombres

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Justas, ok. A na przykład bardziej pasuje ci granie Bonnie Raitt czy Eddiego Turnera? Wydaje mi się, że po prostu najbardziej pasuje ci blues-rock i tyle.

Jednak obecnie większość aktywnych bluesmanów to biali, tyle że np. wpychanie chłopaków typu Charlie Baty w takie podziały mija się z celem.

Ja np. poleciłbym chętnie coś od Moreland & Arbuckle, np. może to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To czarny czy biały blues?

Ukryta Zawartość

Łooooooooooo dobre!!!

Zerknijcie na to, troszkę odbiegam od tematu no ale czego nie robi się dla dobrej muzyki

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Justas, ok. A na przykład bardziej pasuje ci granie Bonnie Raitt czy Eddiego Turnera? Wydaje mi się, że po prostu najbardziej pasuje ci blues-rock i tyle.

Jednak obecnie większość aktywnych bluesmanów to biali, tyle że np. wpychanie chłopaków typu Charlie Baty w takie podziały mija się z celem.

Ja np. poleciłbym chętnie coś od Moreland & Arbuckle, np. może to:

Ukryta Zawartość

To czarny czy biały blues?

Odbiję piłeczkę, a to biały blues czy czarny ?

Ukryta Zawartość

Chyba słychać różnicę ?

Płytę " Folk Singer " poleciłem dlatego że pokazuje korzenie bluesa w najlepszym wydaniu.Jest kapitalnie zagrana i zaśpiewana. Audiofil także znajdzie tu coś dla siebie bo jest świetnie nagrana, w 1964r. !

Nie chodzi o podejście encyklopedyczne ale o dobre płyty. Myślę że to dobry początek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK. Nie odbiłeś piłeczki, upuściłeś i wypuszczasz swoją. To co wrzuciłeś to blues chicagowski. Nie używam określenia czarny blues, bo jest puste. Słychać różnicę, ale ta różnica niczego nie dowodzi.

Tu masz też 100% bluesa, słychać różnicę?

Ukryta Zawartość

Na pewno M&A są dalej od H.W. niż Brown?

Ukryta Zawartość

OK. Nie odbiłeś piłeczki, upuściłeś i wypuszczasz swoją. To co wrzuciłeś to blues chicagowski. Nie używam określenia czarny blues, bo jest puste. Słychać różnicę, ale ta różnica niczego nie dowodzi.

Tu masz też 100% bluesa, słychać różnicę?

Ukryta Zawartość

Na pewno M&A są dalej od H.W. niż Brown?

Wiadomo że chicagowski ale nie oto chodzi. Swoją drogą Charles Brown fajowy.

Ukryta Zawartość

Pewnie, że fajowy. :)

Mi tylko chodzi o to, że nie ma po co używać określenia "czarny blues", bo te różnice się zacierają i są dziś nieistotne. Ok. Z mojej strony koniec.

To ja od siebie,też zapodam perełkę,oczywiście "czarno-białą" :-)

Ukryta Zawartość

Przyszli,usiedli i stworzyli coś niezwykłego:-))))

Ukryta Zawartość

To może coś takiego, też trochę "czarno-białe"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taka wycieczka po bluesowych stylach nagrana przez białasa.

Chris Rea - Blue Guitars jest to 11 CD Boxset

Album 1 (Beginnings)

Album 2 (Country Blues)

Album 3 (Louisiana & New Orleans)

Album 4 (Electric Memphis Blues)

Album 5 (Texas Blues)

Album 6 (Chicago Blues)

Album 7 (Blues Ballads)

Album 8 (Gospel Soul Blues & Motown)

Album 9 (Celtic & Irish Blues)

Album 11 (60's & 70's)

Album 10 (Latin Blues)

A z czarnego bluesa to napewno Johny lee Hooker. Myślę że "The healer" Ci się spodoba.

Ukryta Zawartość

Oczywiście tego dobrego (bluesa) jest dużo wiecej,to tylko namiastka.

Ukryta Zawartość

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Te płyty z lat 90. Hookera i B. B. Kinga (np. Blues Summit) są bardzo dobre dla początkujących.

Ja wiem - to takie staromodne, ale wszystkch "początkującym" zachęcam do słuchania audycji radiowych dot. bluesa. Akurat w czwartki są co najmniej dwie, o 20.00 w bydgoskim Radiu Kultura audycja Piotra Gwizdały, a o 22.00 w Trójce Bielszy Odcień Bluesa Jana Chojnackiego.

Polecam

A jakie moglibyście podać nurty w ramach blues'a? Bo to tez rozległy termin, tak jak jak np. jazz.

Może warto byłoby podać typ nurtu i jakiś reprezentatywny zespół/wykonawcę?

Np. folk blues.

Powrót po dłuższej przerwie...

Może moglibyście polecić coś łatwo przyswajalnego w temacie ? Albumy, wykonawcy?

W iluś filmach słyszałem kapitalne kawałki typu "zawodzi murzyn w polu bawełny" ale nigdy nie udało mi się ustalić pochodzenia piosenek.

Czy dobrze zastanowiłeś się zadając takie pytanie ? Myślisz, że otrzymasz prostą jednoznaczną odpowiedź ?

Otóż NIE !

Blues jest to bardzo złożony i rozległy temat, by krótko i treściwie go zdefiniować - bardzo dużo wykonawców, dużo podgatunków, rozgałęzień, asocjacji.

Do tego dochodzą własne preferencje, które mogą ukierunkować i sprecyzować zainteresowanie danym gatunkiem, wykonawcą itp.

Jeżeli coś Ciebie interesuje, fascynuje to zacznij własne poszukiwania - internet, internetowe radia, które specjalizują się w konkretnych gatunkach muzyki są najprostszym i najlepszym

rozwiązaniem. Na YouTube też jest mnóstwo informacji.

Moje zainteresowanie blues'em zaczęło się w latach 60-tych ub.w., gdy miałem kilkanaście lat.

W tamtym okresie były u nas w kraju niewielkie możliwości, by poznać ten gatunek bliżej - radio (zwłaszcza 3 program PR), dosyć nieliczne płyty vinyl'owe przysyłane lub przywożone z zachodu.

Biali wykonawcy grający i wzorujący się na czarnych wykonawcach robili dobrą robotę, by dochodzić w poszukiwaniach do źródeł i poszerzać wiadomości na temat tego gatunku.

Teraz to jest ........ bułka z masłem ..........

Twoja chęć szybkiego, łatwego, uniwersalnego sposobu rozwiązania problemu, w tym przypadku nie ma szans na powodzenie.

Życzę wytrwałości i cierpliwości we własnych poszukiwaniach, bo mogą one przynieść wspaniałe odkrycia, przeżycia, fascynacje itp.

Pozdrawiam

Blues jest to bardzo złożony i rozległy temat, b

Z wiki:

Acid blues

African blues

Blues-rock

Blues shouter

Boogie-woogie

British blues

Canadian blues

Chicago blues

Classic female blues

Contemporary R&B

Country blues

Delta blues

Detroit blues

Electric blues

Gospel blues

Hill country blues

Hokum blues

Jazz blues

Jump blues

Kansas City blues

Louisiana blues

Memphis blues

Piano blues

Piedmont blues

Punk blues

Rhythm and blues

Soul blues

St. Louis blues

Swamp blues

Texas blues

West Coast blues

Dziś od rana słucham sobie gościa o nazwisku: Keb 'Mo - b. fajny, pogodny (to oksymoron jakiś!) blues.

Powrót po dłuższej przerwie...

• 2 miesiące później...

Taka wycieczka po bluesowych stylach nagrana przez białasa.

Chris Rea - Blue Guitars jest to 11 CD Boxset

To coś więcej...

Ileż tam piękna, radości grania a jednocześnie zadumy i melancholii... prawdziwe Opus Magnum tego muzyka.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Może pisałem, może nie - oprócz Johna Mayalla, króla czy ojca białego bluesa, ja bardzo cenię sobie nagrania holenderskiej grupy Cuby + Blizzards. Wczesnego gitarzystę tej formacji Eelco Geelinga sam John Mayall chciał namówić do włączenia się do jego Bluesbreakers, ale Eelco sie wtedy nie zgodził...

muzyka łagodzi obyczaje

Wracając do FOLK SINGER Muddego Watersa to zagrał tam na gitarze wszystkie solówki młody Buddy Guy i choćby z tego powodu warto się pochylić nad tą płytką i ją trzeba koniecznie posiadać.

Andrzej

Ukryta Zawartość

JAKBY KTOŚ BYŁ ZAINTERESOWANY TO MOŻNA SPRÓBOWAĆ Z "NAJGRUBSZEJ RURY"

ANDRZEJ

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.