Skocz do zawartości
IGNORED

Czy istnieją dobre kolumny, ale wybaczające gorsze nagrania?

smog

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi mi o kolumny z przedziału 10-18 kzł jako nowe lub 5-7 jako używane.

Teoretycznie jedno się kłóci z drugim, bo na tym poziomie powinno być już wyraźnie słychać jak płyta została nagrana. Wiadomo jednak, że są kolumny, które nie wybaczają niczego a są takie, które nie podkreślą aż tak różnic między nagraniami.

Zdaję sobie sprawę, że musi się to odbyć na przejrzystości i rodzielczości, ale poszukuję jakiegoś złotego środka.

Wiem, że np. Spendory SP100 nie są bezwględne. Czym jeszcze warto się zaintersować?

Ja bym kupił coś co jest analityczne a w razie draki zarzucił jakąś ścierkę na kolumnę przy gorszej płycie :)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Nie wiem, jak nowsze modele, ale kiedyś jak dla mnie na Castle'ach wszystko grało i na górze i na dole
tak samo niewyraźnie ;-) Można by je wypróbować...R

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

[quote name='smog' timestamp='1386849644' post='3018304']
na tym poziomie powinno być już wyraźnie słychać jak płyta została nagrana
[/quote]

To już słychać na dużo niższym pułapie cenowym...

Każdy ma swoje patenty...
Ja na gorsze nagrania włączam bufor lampowy - prosiak własnej roboty MF. Ów prosiak czasem też włączam kiedy słucham radia. Nie wiem dlaczego, ale do radia idealnie pasuje.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

to jest myśl przewodnia jeżeli opisuje Dynaudioa Excite X38 - słabe nagrania nie ranią uszu i duszy

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

W zależności od wielkości pokoju - Manger 103 albo 109.

Chcoć mam niektóre płyty nagrane tak słabo że nic im nie pomoże - tyle że uszy nie będą bolały ...

Castle z nowej serii-podlogowe Knight graja 'mile'.ProAc-szeroka oferta,tu mozna wybrac w niejednym segmencie cenowym a i oczywiscie Sonus Faber.
Powodzenia!

Elektronika pod względem jest bardzo przyjazna. Musical Fidelity z lampowym pre.

Kolumny zaś wyczynowe. Przy audiofilskich płytach i dobrze nagranych mam koncert w salonie i wszystkim znajomym audiofilom szczęka opada. Przy słabych już tej magii nie ma. Nadal jest dobrze, ale jak się zasmakowało tego co może być, to już trudniej. No właśnie a u mnie kolumny w salonie, brak czasu, wieczorem dziecko śpi. W 90% coś sobie gra z deezera. Jak się okazuje można przesadzić. Kupiłem sobie ferrari na tor i jeżdżę nim po bułki :)

Dlatego myślę o czymś co będzie bardziej wyrozumiałe, ja nie będę czuł dyskomfortu. Trochę tak jak miałem przy Minasach, przyjemnie sobie grały, kulturalnie i tyle. Takiego kroku do tyłu nie chcę robić w porównaniu z obecnych jednak.

A jak pod tym względem wypadają starsze Tannoye (Stirling, Turnberry) czy Harbethy?

Wysokie model Dynaudio sobie notuje do poszukania do odłsuchu. Proaci słyszałem dawno i w przypadkowej konfiguracji, też wypadałoby sprawdzić.

Castle z nowej serii-podlogowe Knight graja 'mile'.ProAc-szeroka oferta,tu mozna wybrac w niejednym segmencie cenowym a i oczywiscie Sonus Faber.
Powodzenia!

Na Harbethach wyraźnie usłyszysz, która płyta jest źle nagrana.
A płytę z mp3 odróżnisz bez problemów.

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

[quote name='smog' timestamp='1386849644' post='3018304']
Napisano dziś, 13:00
Chodzi mi o kolumny z przedziału 10-18 kzł jako nowe lub 5-7 jako używane.
[/quote]
Takie granie to polipropylen i dobrany tweeter.
A to razem mają kolumny Vienna .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.