Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre kolumny w "ludzkiej" cenie.

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Tobie się wydaje, że jak pomacasz klocek to będziesz o nim dużo wiedział :) Spróbuj złożyć Oriony na podstawie pdf :) Oriony są 100 razy bardziej skomplikowaną konstrukcją niż najdroższe hi-endy, które są tylko marketingową wydmuszką, ale żeby to ocenić trzeba czytać coś więcej niż "recenzje" w gazetkach :) pisane przez humanistów po wuefie :)

Słyszałeś w ogóle kto to jest Linkwitz ?

Tak, Linkwitz to Twój guru, konstruktor głośników sprzedawanych wysyłkowo, znanych głównie z jego strony www.

Uważam, że to propozycja dla "specyficznego" klienta, takiego bardziej wirtualnego, o czym już pisałem.

Człowieku, ja klocków nie macam, ja je wpinam i słucham. Nie wiem na jakiej podstawie sobie ubzdurałeś, że "czytam recenzje", "nie znam się na głośnikach" i kwestionuję brzmienie konstrukcji Linkwitza.

Wyraźnie Tobie napisałem dwa posty wcześniej, że w przeciwieństwie do Ciebie nie wypowiadam się na temat brzmienia Orionów i innych jego konstrukcji, bo ich nie słyszałem.

Dla mnie dizajn tych rzeczy jest nieakceptowalny. Do tego stwierdzenia skłoniła mnie analiza optyczna zdjęć. Tobie to wystarczy do oceny brzmienia.

Ależ ja nie konkuruję z Linkwitzem. Nie jestem konstruktorem kolumn. Ale za to słuchałem wielu dobrych konstrukcji w przeciwieństwie do ciebie!

Skąd wiesz, że są dobre ?

Nie konkurujesz ?

"przecież XYZ nie słuchał żadnych dobrych kolumn". Uważasz, że Oriony nie są dobre ? Mistrzu ? Miałeś się pochwalić doświadczeniem i cisza...

Tak, Linkwitz to Twój guru, konstruktor głośników sprzedawanych wysyłkowo, znanych głównie z jego strony www.

Dla mnie dizajn tych rzeczy jest nieakceptowalny. Do tego stwierdzenia skłoniła mnie analiza optyczna zdjęć.Tobie to wystarczy do oceny brzmienia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(każdemu z osobną muszę linkować ;)

No tak, to jest jakiś argument, że Ci się dizajn nie podoba. Od razu tak trzeba było mówić :)) A ja tutaj o jakiejś inżynierii gadam :P Sorry...

Ukryta Zawartość

Chłopaki, co piszą u Orionach Wasi guru (dla mnie ich opinię nic nie znaczą), ale wy klękacie przy nich, więc czytać i przepraszać :)

"They were in too large a room in Chicago, but still managed to sound clean and natural, with a full range of frequencies"

Ukryta Zawartość

"Definitely one of my two best sounds at Axpona, along with the BAT-Scaena room, was the Orion 4 dipole speaker"

Ukryta Zawartość

"Sound in this room was explosive – the Orion/Pass Labs combo is a killer."

Ukryta Zawartość

Łyso ?!? :)

Temat Linkwitza uważam za zakończony. To jedna z propozycji. Czekamy na inne ale nie DIY. Od DIY jest inny dział.

Dopiero zaczęliśmy :) Czekam na jakieś merytoryczne argumenty z Twojej strony :) Opis Twojego dorobku i rekomendacje kolumn. Wysil się Sly. Zawsze taki wygadany jesteś, a teraz zamiatasz ogonem i uciekasz ?!?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Łyso ?!? :)

nie-piszesz i podajesz linki do oceny kolumn zbudowanych przez profesjonalną firmę,na podstawie jakiegoś projektu,zmieniono również wielkość głośników basowych---cena:14 750usd.w tle 4-ro kanałowa końcówka Brystona i pre Pass.Czekamy na twoje wzmocnienie.

nie-piszesz i podajesz linki do oceny kolumn zbudowanych przez profesjonalną firmę,na podstawie jakiegoś projektu,zmieniono również wielkość głośników basowych---cena:14 750usd.w tle 4-ro kanałowa końcówka Brystona i pre Pass.Czekamy na twoje wzmocnienie.

Sly boi się tutaj o tym gadać, więc pogadajmy w odpowiednim wątku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mama w domu yzpawel?Zdrowa?

Widać urwałeś się mamie znowu i będziesz pisał te swoje mondrości.

Dyskusje z tobą to tak jakby rozmawiać z osłem,nie obrażając...osła.

...jak w temacie,

USHER 718 BE ,to są dobre monitory w "ludzkiej" cenie -wiem bo miałem

vintage :

JBL 5000Ti -bardzo dobre ,tak że miałem

REVOX SYMBOL B MKII ,bardzo dobre ,wiem ,bo mam...

Co w nich takiego dobrego ? Lakier ?

Jak to co? Wystarczy, że tobie się nie podobają - to najlepsza rekomendacja. Przecież i tak ich nie słuchałeś. A poza tym, kolego, z lakierem w Vandersteenach musisz uważać, bo ci się rajstopy posklejają.

Jak to co? Wystarczy, że tobie się nie podobają - to najlepsza rekomendacja. Przecież i tak ich nie słuchałeś. A poza tym, kolego, z lakierem w Vandersteenach musisz uważać, bo ci się rajstopy posklejają.

SzuB. Po prostu pytam co w nich takiego dobrego ? Moim zdaniem tylko lakier, ale może się mylę ?

Prosiłem o wpisy w temacie i to kilka razy. XYZ jak wiadomo jest zainteresowany tylko biciem piany i trollowaniem, więc bez żalu żegnamy w tym wątku.

Jeśli ktoś bardzo za nim tęskni to ma on swój wątek ale odradzam chyba, że ktoś szuka awantury i sprzeczek. Nic dobrego z tego potem nie wynika.

Ponieważ Pawka nie orientuje się w temacie i nigdy nie słuchał Vandersteenów, ani ich nie widział, zainteresowanym polecam stronę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To bardzo uznana firma, lubiana w USA, nie tania ale też nie jest wyceniona aż tak kosmicznie jak niektóre inne firmy. Na pewno warte posłuchania. A ponieważ nie są u nas popularne to czasem można używki wyrwać w dobrej cenie.

Dołożyłbym z pewnością pierwsze trzy modele Dynaudio: C1, C2, C4 i pierwszą wersję Special 25 Signature. Rewelacyjny dżwięk i duńska stolarka za całkiem przyzwoitą kasę. Monitory C1 były do kupienia u dealera Dynaudio za 5G, włącznie z podstawkami Stand2; Special 25 Signature jeszcze taniej. Wcześniejsze Countur 3.0 też nie zabijały ceną, a oferowały znakomity dżwięk. To samo mogę powiedzieć o B&W N802 - zaskoczyli rynek nie tylko ponadczasowym design i studyjnym, detalicznym dżwiękiem, ale również i ceną - 8G. Gdyby obecnie coś takiego się ukazało, podejrzewam, że startowaliby od kilkudziesięciu tesięcy $... według panujących trendów.

Parker's Mood

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Po raz kolejny, tym razem ostatni, proszę Was abyście rozmawiali o przedmiocie wątku, a nie dyskutowali o dyskutujących. Kolejne personalne uwagi, kto, gdzie i co sądzi o kimś innym, zostaną nagrodzone urlopem od pisania postów. Przestańcie na siebie najeżdżać z powodu wzajemnych zaszłości, pod pozorem dyskusji. Sprytne prowokacje do takich zachowań również będą nagradzane w równym stopniu. Starczy tego dobrego. Żeby nie było, że nie ostrzegałem.

Z mojej strony polecam ESA Illuminator 1. Strona wizualna - super. Dźwięk taki, że ciężko się oderwać (amplifikacja lampowa).

Słuchałem ostatnio kilku konstrukcji, m.innymi Harbeth 30.1, SHL5, Sonus Faber Liuto, AP Tempo 6.

Esy, to zupełnie inna klasa, tak więc warto się zainteresować.

• 4 tygodnie później...

Istnieją tez na świecie inne fora audio niż Audiostereo, gdzie ludzie są bardziej otwarci na nowe pomysły. Gdzie wymienia się dużo opinii i popierajacych je pomiarów, a nie subiektywnych wrażeń. Fora, gdzie opiniami rządzi świat DIY a nie sprzedawcy kabli zasilających i interkonektów. Zanim wpadnie jeden kolega z drugim w samozachwyt proponuje zbudować sobie kolumny na dostępnych przetwornikach, pobawić się zwrotnicami, budową skrzynek i nauczyć się mierzyć sprzęt i pomieszczenie odsłuchowe.

A na temat swoich zdolności odsłuchowych można poczytać tutaj. MOżna tez ściągnąć aplikacje i przekonać się o posiadanym bądź nie złotym uchu.

Ukryta Zawartość

Dyskusja z Tobą jest doprawdy zabawna. Nie masz argumentu, to zarzucasz mi ignorancję w temacie. Ok. Jesteś geniuszem i jasnowidzem. Za Twoją butą i arogancją

stoi śmieszny gość, który kupił w ciemno projekt, złożył go na podstawie pdf i pozjadał wszystkie rozumy. Rozumiem, że Twoje dogłębne analizy opierają się na czystej spekulacji, chciejstwie i widzimisię.....

Rozumiem, że na bazie dostępu do schematów zwrotnic, pomiarów, rzuciłeś okiem na zwrotki, wymiary i wydedukowałeś, że kolumny X, Y i Z nie mają podejścia do Orionów. "Inżynierskie podejście". Dobre sobie.

A słyszałeś, że kolumnę po pomiarach stroi się dobierając elementy, by uzyskać pożądany efekt? Dla Ciebie cewka czy kondensator to jeden kij, najtańszy jest najlepszy pewnie.

Człowieku, jesteś bardziej odjechany od ludzi, z których nabijasz się na swoim blogu. Ktoś usłyszał wpływ gniazdka, ale je przynajmniej miał i istnieją przesłanki, że jego opinia nie jest wirtualną spekulacją

a wynikiem fizycznego kontaktu z klockiem. Twoje podejście do tematu jest bardziej niż głupie, bo wychodzisz z założenia, że Ci którzy stroją system, zestawiają całość jako nośnik przekazu o określonym

charakterze są debilami tracącymi czas i pieniądze.

Normalni ludzie mają znajomych z ciekawymi klockami lub wypożyczają sprzęt za kaucją, są dystrybutorzy którzy wysyłają bez ceregieli lub przywożą sprzęt na chatę do odsłuchu, ale Ty jesteś w "innym obiegu".

Wirtualnym...

Ukryta Zawartość

Na sprzedaż: kable głośnikowe Dynaudio Ocos + konwertery 4/ 8 ohm,  projektor JVC X5000, oprogramowanie do kalibracji video Calman Home Enthusiast  plus kolorymetr, procesor video eecolor box do korekcji 3d lut

Fajnie. I jakie z tego wnioski? Takie że można sobie samemu złożyć kolumny? Wiadomo, można. I co w związku z tym?

Czasem z garbatych kolumn producenta można zrobić coś prostego i tu chwała DIY

Sam też żonglujesz kablami tak ze myślę że to ten sam dobry nawyk poprawiania natury ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Moje propozycje to:

Epos Encore 50 i o połowę tańsze,a w tej cenie jako nowe mogą startować jako "best buy" Heco Statement lub New Statement z doskonałym głośnikiem średniotonowym. Tylko wygląd trochę nie bardzo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niedawno zetknąłem się z monitorkami aktywnymi przeznaczonymi do zastosowań PRO

Ukryta Zawartość

cena (szczególnie że w komplecie mamy końcówkę mocy i od biedy również PRE) dość umiarkowana a efekt w stosunku do niej wręcz zaskakująco dobry, tak więc jak ktoś jest otwarty na posiadanie aktywnych kolumn to zachęcam do posłuchania, w Trójmieście jest sklepik który ma je w ofercie i można sobie iść i posłuchać

Ukryta Zawartość

APS już parę lat robi te swoje fajne AEON-y do 20m2 jak znalazł. Chętnie posłuchał bym APS Trinity

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) recenzja tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość cybant

(Konto usunięte)

Tylko nie jestem pewien czy granie monitorów studyjnych będzie dobre do domu.

To jest zupełnie inny świat.

A faktycznie Dynaudio Special 25 , absolutnie genialne głośniki do mniejszych pomieszczeń , słyszałem , super.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.