Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  151 członków

Tellurium Q Klub
IGNORED

Klub Tellurium Q. Kable i elektronika zaprojektowane by zwalczać zniekształcenia fazowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam jeszcze pytanie odnośnie głośnikowego Ultra Blue. Czy faktycznie ogranicza on wysokie tony? Mam go właśnie w systemie i odczuwam pewnego rodzaju ograniczenie w tym zakresie. Zastanawiam się ile może wnieść zmiana np. głośnikowy Black. A może polecicie coś innego niekoniecznie Tellurium.

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Tak, wyraźnie osłabia wysokie tony. Robi to mocniej niż Silver rozjaśnia wysokie.

Mam Blue w sypialni pod TV i amplituner. Do słuchania muzyki nie bardzo się nadaje bo gubisz (po prostu nie słyszysz) wiele niuansów z górnych rejestrów.

Black jest zdecydowanie najbardziej równo grającym kablem.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

No nieźle jeszcze ktoś potwierdzi że Ultra Blue gra ciemniej i czeka mnie wymiana glośnikowego , trochę szkoda bo generalnie bardzo fajnie on gra ...Tylko tę wysokie tony zgaszone..

Ciekawe skąd takie pochwalne recenzje i opinie również na tym forum o Ultra Blue..

Edytowane przez Tomek1777

No bo jak sam napisałeś - "generalnie bardzo fajnie on gra". Ma wszystko to co inne TQ, czyli gładkość, wielką scene i dobre barwy.

Każdy dobiera pod własny system. Producent celowo taki kabel stworzył i wyraźnie to zaznacza w opisie. Czyżby zakup nie do końca świadomy? ;)

No zgadłeś . Zakup na szybko bo jakiś głośnikowy był potrzebny i sprzedawca polecił. .. A jaka gra Silver porównując do Blacka i może też Ultra Blue? Który będzie lepszy kiedy potrzeba jaśniejszego grania . ? Zależy mi też na zwartym ,nie ciagnacym się basie.

To zależy jaki masz system. Silver mają najlepszą kontrolę basu ale nie nadają sie do jasnych systemów. U mnie się dobrze wpasowuje ale byłem u kolegi z Dynaudio + Accuphase + bardzo rozjaśniająca listwa Wireworld i dźwięk był nieznośny z masą sybilantów.

Black jest bezpiecznym wyborem.

Ja w zasadzie to mam Ultra Blue a nie Blue.

U mnie gra Atoll IN100SE, dac Audio GD NFE 10.32 oraz Pylon Audio Diamond 28. To Pylonki grają najciemniej. Dźwięk nie jest nieprzjerzysty, przestrzeń jest ok. Tylko brakuje czasami blasku, nawet bym powiedział metaliczności. Wysokie tony wybrzmiewają wg mnie za krótko.

Dokładnie jest tak jak mówisz. Twoim celem powinny być Black. Nie zawiedziesz się.

Cześć, potwierdzam powyższe spostrzeżenia - ja także przesiadłem się z TQ Black na Silver. Kto ciekaw, odsyłam do postu #155 z tegoż wątku.

Kurczę jak może się kawałek kabla wygrzewać dwa tygodnie i tak się zmieniać.. jak powiem o tym rodzinie i znajomym to mnie do czubków wyślą :)

Cześć, potwierdzam powyższe spostrzeżenia - ja także przesiadłem się z TQ Black na Silver. Kto ciekaw, odsyłam do postu #155 z tegoż wątku.

Ja teraz zastanawiam sie czy z Silver nie przesiąść się na Black II. Kiedyś mi ta góra pasowała a teraz zaczynam lubić coraz ciemniejsze systemy.

Oczywiście ideałem byłby Ultra Black, świetnie gra miałem go u siebie kilka razy ale nie na ręke mi taki wydatek w kabel w tym momencie.

Edytowane przez rafa

Ciekawe jakie zmiany zaszły w wersji II Blacka? Zdaje się jeszcze nikt tutaj nie porównał. Zawsze to jakaś niewiadoma, w jakim kierunku poszli. Obecnie zastanawiam się czy nie wziąć Black I glośnikowego do porównania z moim Ultra Blue..

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie. Mam głośnikowego Blacka od dwóch dni grzeje się intensywnie. Już słyszę duże różnice porównując do Ultra Blue. Zmiany są w całym paśmie. Sporo więcej góry, więc wybrzmień. Bas bardziej zwarty, pojawią się też więcej barwy tego zakresu. Ogólnie w znanych kawałkach pojawiaja sie nowe lub dotychczas pomijane smaczki. Nie ma jednak tylko pozytywów. Średnica na razie jak dla mnie na minus, bardziej matową, wokalne tracą urok. Czy kabel potrzeby więcej czasu i jakich dalszych zmian mam się spodziewać ?

U mnie i kolegi największe zmiany były w pierwszych 6-7 godzinach a potem co najmniej tydzień jak wszystko sie odpowiednio wygładzało i klarowało.

Ty masz zapewne nowe Black II więc trudno stwierdzić czy zachowują się identycznie. Ale nie słyszałem w jakichkolwiek Tellurium żeby wokal był matowy. Wręcz jest zawsze naturalny.

Daj im i sobie czas. Niech grają cały czas nawet jak nie słuchasz.

Dzisiaj sobie wpiąłem w tzw biwiring do qblack w parze chord odyssey 4 na dolne pasmo czyli dolne zaciski w kolumnach proac R1sc , no i się zrobiła bułeczka na basie w sensie jest go wiecej ale nie do zniesienia na dłuższą metę ,zdecydowanie lepiej to lata w singlu Qblack

Edytowane przez freju

Dzisiaj sobie wpiąłem w tzw biwiring do qblack w parze chord odyssey 4 na dolne pasmo czyli dolne zaciski w kolumnach proac R1sc , no i się zrobiła bułeczka na basie w sensie jest go wiecej ale nie do zniesienia na dłuższą metę ,zdecydowanie lepiej to lata w singlu Qblack

Kurcze zgoda. Kabelek świetnie prowadzi dźwięk i bas tylko dlaczego kiedy wepne Ultra Blue muzyka klei się do ucha , eh szkoda że nie można ich przetopić w jeden.

He, pewnie kwestia przyzwyczajenia ale Black zostaje. Nadal uważam że jak ktoś potrzebuje do system więcej ciepła i duużego basu to Ultra Blue jest świetny . Black zostaje ponieważ podaje muzykę bez upiekszania, kiedy jest ostro jest ostro, kiedy spokojnie i lirycznie przekaże emocje. Nie ma tego swoistego ciepełka jak Ultra B ale ma za to rytm, bassss i górę bez wgaszania. Jak ktoś lubi odsluchiwać muzę całym ciałem a nie tylko uszami polecam ! Dla łowców klimatów i nastrojów pozycji niebowiazkowa

który z kabli Tellurium ma najlepszą barwę i najniżej ułożony balans tonalny i nie zasypuje słuchacza szczegółami? Czytają wątek mam wrażenie, że Green?

Green został wycofany jakiś czas temu. Teraz to jest Blue Diamond.

Cała seria Blue jest ciemna tonalnie.

Najlepsza barwę ma moim zdaniem (i do mojego systemu) silver ale nie do każdego systemu się nada bo może zbyt rozjaśnić te jasne.

Tak arbitralnie nie można powiedzieć który jest najlepszy bo musi po prostu pasować do konkretnego systemu.

No to ja dodam że po kilku dniach grania Balack bardzo mi pasuje. Granie detaliczne, gładko, szybko jak wszystkie Tellurium. W porównaniu do Ultra Blue dał mi szybszy , barwniejszy bas i faktycznie lepszy detal i powietrze na górny rejestrach. To jest dobry kabel do lampy i cieplejszych zestawów gdzie potrzeba utemperować dół i podkreślić górę ale delikatnie

• 4 tygodnie później...

Witam Panowie

Powiedzcie mi jak to w końcu jest z tym Blackiem RCA. Utwardza czy nie utwardza? W zasadzie sprzedałem swojego Blue bo: był mało detaliczny, słabo przekazywał artykulację basu. Stopa waliła całkiem całkiem, nie tak jak w Audioquestach ale dobrze lecz okolice niższej średnicy były jakieś zamazane. Lubię bardzo precyzyjne dolne rejestry.

Black to będzie dobra zmiana dla Ciebie.

Utwardza czy nie utwardza?

Nie utwardza :) nie wiem, skąd twierdzenie, że te przewody coś utwardzają... rzekłbym, że kierują uwagę na inny aspekt w brzmieniu. Coś jak reflektor, który może oświetlić całość przestrzeni, a jednak jakaś część jest doświetlona lepiej, dokładniej, wyraźniej. Cała równowaga jest zachowana, po prostu z mroku wydobyte są inne zalety.

Trochę poetycko mi to wyszło, jednak spokojnie, nic nie utwardza. Będzie gładko, szybko i rozdzielczo, ani miękko, ani twardo - tak, jak należy. Oczywiście, system też powinien być dobrze zestawiony, bo jak nie będzie - to raczej kabelkami nie uratujesz.

Witam, szykuję się do wymiany kabli głośnikowych i stąd moje pytanie bo potrzebuje kabla, który zdecydowanie podkreśli dół ale będzie miał także przestrzeń i nie stracę niuansów w górnych partiach. Czytam Wasze posty i nasuwa mi się myśl, że chyba najlepszy będzie Black. Czy dobrze zagra z lampą Jolida JD502BRC? Niestety nie mam możliwości pożyczenia i przetestowania więc poruszam się troszkę po omacku. Pozdrawiam.

Black są o tyle bezpiecznym zakupem że grają równo i niczego nie robią po swojemu, są neutralne. Jeśli wzmacniacz i kolumny są dobrą parą i są w stanie produkować dobry bas to kabel nie będzie dla niego przeszkodą.

Jak chcesz więcej basu (czyli coś poza równowagą) to kable Van Hul wtedy raczej.

No właśnie o to chodzi, że potrafią tylko czasem tego w ogóle nie słychać a czasem jest elegancko (jakość nagrań pewnie swoje robi) ale wydaję mi się, że da się to trochę poprawić. O Vn den Hulach czytałem, że są OK ale ten bas trochę nie kontrolowany i chaotyczny.

Zastanawiam się nad SIlver albo Black II, gram na Audio Physicach Classic 20 i nie wiem czy nie za jasno będzie z Silverem.

Rosek, zapraszam Cię do siebie do Lublina. Mam w torze analogowym VdH the River 3T jako przewód sygnałowy + TQ Silver jako przewód głośnikowy, wzmacniacz taki sam jak Twój. Posłuchasz i sam ocenisz, czy Ci odpowiada takie zestawienie ;)

Musisz uzbroić się w cierpliwość, to może potrwać :)

Ja do swoich TQ Silver ostatnio myślałem, aby od strony głośników zaimplementować złącze speakon... nie wiem jednakże, czy to w ogóle możliwe w przypadku taśm?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.