Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  151 członków

Tellurium Q Klub
IGNORED

Klub Tellurium Q. Kable i elektronika zaprojektowane by zwalczać zniekształcenia fazowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie powiedzialbym, że do bani. Może to kwestia wpasowania się w konkretny system. 

Mam IC TQ Graphite i uważam go za bardzo dobrego. 

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

42 minuty temu, sebgla napisał:

Nie powiedzialbym, że do bani. Może to kwestia wpasowania się w konkretny system. 

Mam IC TQ Graphite i uważam go za bardzo dobrego. 

Źle się wyraziłem. Fakt. 

Dlatego dopisałem że moim zdaniem? tak w ramach marnego usprawiedliwienia. Wybacz kolego! 

Edytowane przez szczypior88

Wybaczam ?

Edytowane przez sebgla

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

Chyba mam dziś dzień na słuchanie i jestem w głębokim szoku. Chyba będzie ciężko oddać ten przewód, hehe, żarty ale jest dobry zestaw .

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

KD 5.1.2: 4400H, DBT-3313, Stereo: M6Si, DBT-3313UD, Pioneer N-70AE, GŁośniki: 1.4LE, Klipsch, 440C, 240s, 112SW, 500SA, miniDSP-DDRC24

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich 

Czy ktoś z Szanownego grona miał okazję porównać ultra black xlr / rca wersję pierwszą z drugą?

Mam od jakiegoś czasu głośnikowy Tellurium Silver II. Poza tym w skład systemu wchodzą: wzmacniacz i cd Denona z serii 1510AE, kolumny Pylon Diamond 25, interconect M&B Clear Pure Silver, sieciówki Furutecha. Wszystko wydaje się być "cacy", tylko jak podgłośnię dźwięk (a czasami tak słucham) to głośniki sprawiają wrażenie jakby chciały "wyskoczyć" z kolumn. Kolumny po prostu dudnią z nadmiaru basu. Nie dzieje to się na każdej płycie i nie na każdym nagraniu. Nie wiem w czym rzecz. Poprzednio miałem kable głośnikowe Chord Clearway i tego problemu nie było. Trochę szkoda mi się rozstawać z Tellurium Silver, bo są niesamowicie szczegółowe. Może wymiana IC by coś dała? Miałem też przez kilka dni użyczone od kolegi Tellurium Black II i pod tym względem było lepiej. Proszę o jakieś wskazówki.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

14 minut temu, Waldek1968 napisał:

Mam od jakiegoś czasu głośnikowy Tellurium Silver II. Poza tym w skład systemu wchodzą: wzmacniacz i cd Denona z serii 1510AE, kolumny Pylon Diamond 25, interconect M&B Clear Pure Silver, sieciówki Furutecha. Wszystko wydaje się być "cacy", tylko jak podgłośnię dźwięk (a czasami tak słucham) to głośniki sprawiają wrażenie jakby chciały "wyskoczyć" z kolumn. Kolumny po prostu dudnią z nadmiaru basu. Nie dzieje to się na każdej płycie i nie na każdym nagraniu. Nie wiem w czym rzecz. Poprzednio miałem kable głośnikowe Chord Clearway i tego problemu nie było. Trochę szkoda mi się rozstawać z Tellurium Silver, bo są niesamowicie szczegółowe. Może wymiana IC by coś dała? Miałem też przez kilka dni użyczone od kolegi Tellurium Black II i pod tym względem było lepiej. Proszę o jakieś wskazówki.

Po prostu Chord blokował bas. Silver II jest kapitalny na basie, szybki i nisko schodzacy. Problemem nie są tutaj kable tylko kolumny które dudnią i sobie nie radzą w niskich rejestrach. 

Silver II na basie jest kapitalny. Black II nie schodzi tak nisko i jest troszkę podpompowany w wyższym zakresie. 

Sama sygnatura Denona też taka jest ze podbija bas w jego wyższym zakresie. Takie firmowe granie Denona to było. Mialem kiedyś kilka Denonow i każdy w mniejszym lub większym stopniu grał taka sygnatura grania. Ja bym Silver II za bas nie obwiniał. Moim zdaniem to jego najlepsze pasmo akurat. 

I bądź tu mądry. Każda odpowiedź przynosi inne podpowiedzi. Ja jednak chciałbym jak najmniejszym kosztem "poprawić" mój zestaw stereo. Pokój odsłuchowy ma około 22mkw. i pakowanie do niego kolumn z dużymi głośnikami basowymi raczej mija się z celem. W Denonach gustuję już od dawna i szukanie czegoś innego cieszącego zarówno uszy jak i oczy mogłoby zaprowadzić mnie w ślepy zaułek.

Też uważam że Denon słabo kontroluje bas i przy kablach który wyciągły potencjał problem wcześniej zakryty wyszedł na wierzch.

Do tego najwyraźniej problem jest też w akustyce która może wzmacniać jakąś konkretną częstotliwość która teraz daje o sobie znać.

No ale jak chcesz "tanim kosztem" to musisz znów szukać kabli kiepskich na basie które go po prostu ograniczą.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

4 godziny temu, szczypior88 napisał:

Problemem nie są tutaj kable tylko kolumny które dudnią i sobie nie radzą w niskich rejestrach. 

Czy takie kolumny dały by radę w niskich rejestrach? Myślę, że tak, ale nie wiem jak spisywałyby się w moim pokoju odsłuchowym (ok. 22mkw).

https://www.olx.pl/oferta/zephyr-od-yb-audio-na-sb-acoustics-CID99-IDzs1lh.html

https://allegro.pl/oferta/kolumny-diy-jak-focal-b-w-plus-chord-odyssey2-7591540164

To "diy jak focal" bezcenne ? Na pewno basu nie zabraknie. Ale raczej poszukaj czegoś w rodzaju Audiovectora lub Amphiona. W tych konstrukcjach znajdziesz dobry bas

35 minut temu, piotrek7 napisał:

To "diy jak focal" bezcenne ? Na pewno basu nie zabraknie. Ale raczej poszukaj czegoś w rodzaju Audiovectora lub Amphiona. W tych konstrukcjach znajdziesz dobry bas

AudioVector ma dynamit. Fajne granie. Popieram kolegę. 

Jak dla mnie wszystkie które podałeś w linkach to są za duże do Twojego pokoju. W takim metrażu to duży monitor, ewentualnie nie za duża podłogowa kolumna. 

Ten Sonus jeszcze w miarę gabarytowo. Trzeba słuchać i szukać ?

Edytowane przez szczypior88

Jak się uda, to spróbuję odsłuchać te Sonusy. Mam stosunkowo blisko do sprzedawcy. Chociaż pewnie byłoby najlepiej wypróbować je u siebie. Jak nic z tego nie wyjdzie, tzn. nie spodoba mi się lub nie dogadam się w sprawie odsłuchu, to wymienię silvery na black II (miałem je kilka dni wypożyczone od kolegi i z nadmiarem basu nie było problemu).

2 godziny temu, piotrek7 napisał:

Jakieś konkretne modele Audiovectora lub Amphiona jesteś w stanie wskazać do pokoju ok. 22mkw? Oczywiście  cenie max 8tyś.

Witam Wszystkich

Proszę o przyjęcie do klubu. Własnie niedawno zakupiłem kable

1. Tellurium Q Black Turntable (RCA)

2. Tellurium Q Black (RCA)

Pozdrawiam 

Mój system to 

Wzmacniacz Vincent SV237 z lampami :

1.     2*Brimbar 6BQ7A

2.      W okienku gra Raytheon

Przedwzmacniacz gramofonowy Vincent PHO-701z lampą

1.      Telefunken

Vincent CD S7 z lampami

1.  1 x GE 12ax7 lata 50

2.  1 x Sylvania lata 50

3.   1x 6z4 w najwyższej selekcji  - lampa radziecka

Kolumny B&W CM10S1

Kablami Tellurium ma podłączony gramofon Torens TD 295 MK4 z wkładka Nagaoka MP110

Kable Tellurium wypożyczyłem nowe niewygrzane i Tellurium Q Black (RCA) testowałem najpierw na CD przez dwa dni. Tu jakoś efektów nie słyszałem , może dlatego ,że tylko dwa dni grały. Potem oba kable podłączyłem do toru gramofon,  przedwzmacniacz i wzmacniacz, i tu praktycznie od samego początku było słychać poprawę dźwięku. Jest lepsza stereofonia, dynamika wszystko jakby złapało oddechu

5 godzin temu, piotrek7 napisał:

Nowe Audiovector QR3. Używane Audiovector SR3 Super, Amphion Argon 3LS. 

Znalazłem coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/audiovector-sr3-super-polroczne-na-gwarancji-8805983992

https://allegro.pl/oferta/kolumny-audiovector-qr3-walnut-odsluchy-bydgoszcz-8377969651

Amphiony kosztują ponad 7.000 za sztukę, więc odpadają.

A czy przypadkiem SR3 nie mają 15-calowych głośników średnio-niskotonowych - tak jak w moich teraźniejszych Pylonach Diamond 25? Co oprócz dokładki pieniędzy przyniesie taka zmiana? Nie mam gdzie odsłuchać Audiovectorów i musiałbym kupować w ciemno. Myślałem, że aby kolumny poradziły sobie z większą paletą basu muszą być większe głośniki basowe (tak w logice laika).

Edytowane przez Waldek1968
dodanie zdania

O wszystkim decyduje jakość  konstrukcji. Pylon to fajne głośniki ale do Audiovectora sporo mu brakuje

3 godziny temu, Waldek1968 napisał:

A czy przypadkiem SR3 nie mają 15-calowych głośników średnio-niskotonowych - tak jak w moich teraźniejszych Pylonach Diamond 25? Co oprócz dokładki pieniędzy przyniesie taka zmiana? Nie mam gdzie odsłuchać Audiovectorów i musiałbym kupować w ciemno. Myślałem, że aby kolumny poradziły sobie z większą paletą basu muszą być większe głośniki basowe (tak w logice laika).

Czesc Waldek

Jeśli pasowało Ci brzmienie u mnie to w BMN można zamówić kolumny i w przypadku gdy Ci się nie sprawdzą możesz bez problemu oddać. 

Edytowane przez sebgla

Wymiana kolumn w obydwu przypadkach (Audiovector czy BMN) to dokładka x 2 (ze sprzedaży Pylonów uzyskałbym max 3.500 - 4000 zł). Nie planowałem wymiany kolumn, tylko coś mnie podkusiło aby wypróbować inne kable głośnikowe (padło na Tellurium). Zauroczyły mnie swoją szczegółowością i teraz trudno by mi było wracać do punktu wyjścia (Chord Clearway). Poza tym dochodzi jeszcze kwestia wyglądu kolumn - wiadomo o gustach się nie dyskutuje. O ile Audiovectory mi się w miarę podobają, to BMN już mniej. Jak ostatecznie wziąłbym te pierwsze, to z racji że są używane o zwrocie nie ma mowy. Wypożyczenie nowych nie wchodzi w rachubę.

Jeszcze jedno - w kierunku wymiany IC raczej nie iść? (patrz post 907).

4 godziny temu, Waldek1968 napisał:

A czy przypadkiem SR3 nie mają 15-calowych głośników średnio-niskotonowych - tak jak w moich teraźniejszych Pylonach Diamond 25?

Nie mają na pewno bo 15cali to prawie 40centymetrów

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 godzinę temu, Waldek1968 napisał:

Jeszcze jedno - w kierunku wymiany IC raczej nie iść? (patrz post 907)

Chyba spróbuję, póki co pójść  tym kierunku. Wypożyczę ten IC Furutecha.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.