Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunek - MBL

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, myślałem o M 10 nawet jest/był na Audiomarkt.De za przyzwoite pieniądze i nawet jest TU

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiem, ze Jarecki ma, bo słuchałem.

Nie kwestionuje jego walorów brzmieniowych z B&W 800D, bo w m.in. takiej konfiguracji go słuchałem.

Jak sprawdziłby się ze 101 nie wiem, natomiast wiem, ze jeszcze nie widziałem, nie słyszałem, aby ktoś, ktokolwiek, napędzał nimi 101.

Oczywiście, to może, ale nie musi oznaczać, że M10 nie jest wybitnym czy choćby dobrym partnerem dla 101.Nie ujmuje to M 10, a jedynie podpowiada, ze skoro nikt ich nie ma w systemie ze 101, to albo nikt ich nie napędzał, albo nie specjalnie się lubią.Jeśli w ogóle, to bardziej podejrzewam to ostatnie.To tylko czysta teoria, którą też można sobie podetrzeć.., dopóki się nie sprawdzi nausznie.

Sly,

Parka M10 z powyższego linka, to koszt 14.600 euro.

Mam możliwość kupna 9011 demo za 110 tyś zł

różnica znaczna.

Teoretycznie, nie przekreślam M10, natomiast z drugiej, nie chcę wydawać kasy na chybił trafił.Wiesz, nie wykluczam takiej możliwości, że gdybym pożyczył od Jarka M10 i posłuchał parę dni, to mógłby się spodobać(?!), tylko wtedy ( mniej więcej w jednym czasie) musialbym mieć 9011 dla porównania na gorąco, ato już problem.

Z 9011 zagra z pewnością, a z innymi, to już pewności nie ma.

Czasem myślę, że może RAZ, A DOBRZE.:))

Zaczalbym od tego

Zaraz zerknę czy był w Sterophilu na Measurements,

Ukryta Zawartość

Piano, Jak już powiedziałeś M....to czas na B i L. Kombinacje nic tu nie poprawią, a oszczędności z czasem okażą się mniej ważne w świetle braku pełnego zadowolenia i pewności, że masz najlepsze, synergiczne połączenie. Lepiej poczekaj trochę dłużej jeśli kasy brakuje ale kup to co jest dla ciebie najlepsze, to czego masz pewność, że da tobie full satysfakcję.

Oczywiście, to może, ale nie musi oznaczać, że M10 nie jest wybitnym czy choćby dobrym partnerem dla 101.Nie ujmuje to M 10, a jedynie podpowiada, ze skoro nikt ich nie ma w systemie ze 101, to albo nikt ich nie napędzał, albo nie specjalnie się lubią.Jeśli w ogóle, to bardziej podejrzewam to ostatnie.To tylko czysta teoria, którą też można sobie podetrzeć.., dopóki się nie sprawdzi nausznie.

I jest tak dokladnie, generalnie jesli chodzi o dobor wzmakow to masz pewien komfort bo 90% wzmakow z tymi glosnikami nie ma prawa zagrac wiec wybor nie bedzie skomplikowany. Ale tak mysle z pewnoscia uda sie znalezc dobra alternatywe na inny rownie dobry wzmak tranzystorowy i za mniejsze pieniadze. Twoje kolumny potrzebuja bardzo sztywnego pradowego szybkiego sterowania i co tu duzo owijac w bawelne wzmaki MBL-a sa pod tym wzgledem bardzo dobre...Ale czasami i dobra integra z nawet moca 100W/8ohm ktora ma zapas mocy i nie mieknie na 2Ohmach moze byc bardzo bardzo OK do tych kolumn.

Czytam wiele parametrow wzmakow jak i wiem jak to wspolpracuje o ta wiedze jestes ubogi wiec sie ucz jesli chcesz wiedziec wiecej :)

Jesteśmy jak Gąbka pisz a my będziemy chłonąć tę wiedzę ale najpierw coś pokaż co zrobiłeś.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jesteśmy jak Gąbka pisz a my będziemy chłonąć tę wiedzę ale najpierw coś pokaż co zrobiłeś.

A co ma wiedza do czynu? Jesli wzmak mieknie na 2 Ohmach ( a wiekszosc mieknie! ;)) wiadomo ze na MBL-ach nie zagra, tutaj wielkiej wiedzy nie trzeba!

A co ma wiedza do czynu? Jesli wzmak mieknie na 2 Ohmach ( a wiekszosc mieknie! ;)) wiadomo ze na MBL-ach nie zagra, tutaj wielkiej wiedzy nie trzeba!

Jako znawca elektronik powinieneś wiedzieć co zrobić żeby te 2 Ohmy jakoś zneutralizować zamiast zmieniać operatorów sieci energetycznych.

Jako znawca elektronik powinieneś wiedzieć co zrobić żeby te 2 Ohmy jakoś zneutralizować zamiast zmieniać operatorów sieci energetycznych.

Jak zneutralizowac...? mowisz jak Swiadek jechowy z ktorymi ostatnio gadalem, bylo to na temat istnienia Boga mowili ze wiatru tez nie widac a wieje i tak samo jest z Bogiem :D

Sprawa jest niby prosta trzeba duzych traf mocnych mostkow prostowniczych sporo tarnzystorow i mocnych mas, tylko ze jak to mamy wszystko to okazuja sie byc problematyczne... z ich szybkoscia... mamy duzo tranow, one wszystkie maja duze pojemnosci millerowskie na bazach to powoduje zapotrzebowanie na duzy prad przeladowania szybkiego tych tranzystorow, wzmak staje sie wolny a petla sprzezenia zwrotnego musi miec zapas predkosci aby moc wiernie obrobic bledy. Wiec mamy tutaj dwa przeciwstawne sprawy moc a tym samym zwolnienie wzmaka wiec to nie jest za dobre, bo to bardzo slychac. Wiec najlepsza opcja to jest miec takie 100W na 8Ohmach 200W na 4 Ohmach i 400W na 2 ohmach wtedy jest kompromis. Mocniejsze wzmaki maja problemy bo tam sa problemy natury technologicznej i tego nie da sie ominac latwo.

Jak zneutralizowac...? mowisz jak Swiadek jechowy z ktorymi ostatnio gadalem, bylo to na temat istnienia Boga mowili ze wiatru tez nie widac a wieje i tak samo jest z Bogiem :D

Sprawa jest niby prosta trzeba duzych traf mocnych mostkow prostowniczych sporo tarnzystorow i mocnych mas, tylko ze jak to mamy wszystko to okazuja sie byc problematyczne... z ich szybkoscia... mamy duzo tranow, one wszystkie maja duze pojemnosci millerowskie na bazach to powoduje zapotrzebowanie na duzy prad przeladowania szybkiego tych tranzystorow, wzmak staje sie wolny a petla sprzezenia zwrotnego musi miec zapas predkosci aby moc wiernie obrobic bledy. Wiec mamy tutaj dwa przeciwstawne sprawy moc a tym samym zwolnienie wzmaka wiec to nie jest za dobre, bo to bardzo slychac. Wiec najlepsza opcja to jest miec takie 100W na 8Ohmach 200W na 4 Ohmach i 400W na 2 ohmach wtedy jest kompromis. Mocniejsze wzmaki maja problemy bo tam sa problemy natury technologicznej i tego nie da sie ominac latwo.

No ale tak na prosty rozum bez wiedzy elektronika łącząc dwie kolumny szeregowo w jednym kanale robi się 4 Ohmy większość wzmacniaczy ma banalną pracę i robi się coś takiego.

Może pomysł jest za prosty, nie wiem?

muzyka jest tu sednem, a nie system.

Wielu by tak chciało, jednak nie słuchamy muzyki, nie słuchamy nawet muzyki przez system, słuchamy po prostu systemu, on gra, każdy inaczej, odzwierciedla nawet najmniejszy detal swojej zawartości, każdy element, każde zestawienie, połączenie, nawet otoczenie.

System jest najważniejszy, jeśli jest w nim luka, pozostaje dysfunkcyjny,

Słuchanie referencyjnego systemu, wzbudza zachwyt, podziw.

Oczywiście niektórzy będą uważać, że słuchają muzyki dzięki systemowi, są jednak w błędzie, wystarczy że wymienią jakiś jego komponent, a z łatwością przekonają się, jak bardzo się pomylili.

Da się wysterować system sygnałem określonym jako "muzyczny", jednak nie wiemy co i jak chciał w rzeczywistości przekazać faktyczny twórca utworu, gdyż o kształcie jego odbioru decyduje już ktoś inny../producenci komponentów i urządzeń/.

Stasio pociska farmazony.

A co ty mozesz wiedziec skoro to oczym pisze jest dla ciebie totalnie niezrozumiale, mozesz wogole dyskutowac...Duze wzmaki tzn na wielkie moce maja problemy natury technologicznej sa wolne. A ty nie jestes w stanie orzec ktory wzmak jest szybki czy wolny nawet widzac parametr V/us czy tez pasmo wzmacniacza. Kazdy wzmacniacz jest spowalniany aby mogl pracowac stabilnie dodatkowo czesto jest tak spowalniany aby przypodobac sie gustom odbiorcow. Ale liczy sie szybkosc wzmacniacza w otwartej petli sprzezenia zwrotnego a by to orzec trzeba znac dokladnie konstrukcje - schemat zdjecia, najlepiej pomierzyc.... A ta szybkosc w kazdym wzmacniaczu o wielkiej mocy bedzie bardzo bardzo niska. Powodem sa ograniczenia technologiczne tranzystorow - a ktore ominac nie sposob. Totez uwazam i mam ku temu mocne teoretyczne podstawy ze wzmaki o bardzo duzych mocach sa wolne. A szybkosc tak jak pisalem potrzebna jest do szybkiej korekcji petli sprzezenia zwrotnego, bo to daje jakby kontrole gladkosc, powietrze patrzac od strony sonicznej. Inaczej sprawa sie ma z najwyzszym wzmakiem MBL-a ten jest wzmakiem pradowym gdzie szybkosci na duzych mocach mozna wycisnac znaczne, ale i to rozwiazanie ma swoje wady, wzmaki pradowe sa bardzo czule na zasilania i zaklocenia, co jest bardzo niekorzystne sonicznie. Totez kompromisem moim zdaniem jest dobry tradycyjny wzmak napieciowy z moca 400W na 2ohmach 200W na 4ohmach i 100W na 8. I z takimi probowalbym glosniki MBL-a

Pozdr

To próbuj.... :-) jesteś mocny w gębie, tylko nasuwa się pytanie. Skoro jesteś taki genialny i tak "dobry" to dlaczego jesteś tak cienki? Gdzie ten super DAC? Gdzie ten twój rewelacyjny wzmacniacz ?... :-)) wiem, wiem....w planach... :-)) jak u wielu 6-cio latków... :-)

Gość jamówię

(Konto usunięte)

A co ty mozesz wiedziec skoro to oczym pisze jest dla ciebie totalnie niezrozumiale, mozesz wogole dyskutowac...Duze wzmaki tzn na wielkie moce maja problemy natury technologicznej sa wolne. A ty nie jestes w stanie orzec ktory wzmak jest szybki czy wolny nawet widzac parametr V/us czy tez pasmo wzmacniacza. Kazdy wzmacniacz jest spowalniany aby mogl pracowac stabilnie dodatkowo czesto jest tak spowalniany aby przypodobac sie gustom odbiorcow. Ale liczy sie szybkosc wzmacniacza w otwartej petli sprzezenia zwrotnego a by to orzec trzeba znac dokladnie konstrukcje - schemat zdjecia, najlepiej pomierzyc.... A ta szybkosc w kazdym wzmacniaczu o wielkiej mocy bedzie bardzo bardzo niska. Powodem sa ograniczenia technologiczne tranzystorow - a ktore ominac nie sposob. Totez uwazam i mam ku temu mocne teoretyczne podstawy ze wzmaki o bardzo duzych mocach sa wolne. A szybkosc tak jak pisalem potrzebna jest do szybkiej korekcji petli sprzezenia zwrotnego, bo to daje jakby kontrole gladkosc, powietrze patrzac od strony sonicznej. Inaczej sprawa sie ma z najwyzszym wzmakiem MBL-a ten jest wzmakiem pradowym gdzie szybkosci na duzych mocach mozna wycisnac znaczne, ale i to rozwiazanie ma swoje wady, wzmaki pradowe sa bardzo czule na zasilania i zaklocenia, co jest bardzo niekorzystne sonicznie. Totez kompromisem moim zdaniem jest dobry tradycyjny wzmak napieciowy z moca 400W na 2ohmach 200W na 4ohmach i 100W na 8. I z takimi probowalbym glosniki MBL-a

Pozdr

Staszek a jak się do tej teorii ma Spectral?pytam bez złośliwości, bo odsłuch Spectrala zrywa majtki z dupska taki jest szybki a moc ma przecież wysoką. bTW dla mnie dzwięk Spectrala jest nieakceptowalny,nie moja bajka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sporo, to trzeba mieć kasy, bo miejsca wystarczy:))

Z ost. zakupów;

Jazzu, jakie ładne!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te monobloki MBL to mega wielkie potwory!Trzeba mieć na nie sporo miejsca.

Mam garaż i podnośnik 1000kg możesz wstawiać ;)

Totez te parametry ktora podaja firmy ni jak ma sie

Toteż lepiej zapodać "pomiary" ze Stereophila o ile je robił.:)

Panowie,

Niekłóćta się już:))

Dla mnie audio to przyjemność i zabawa. Słupki, wykresy i pomiary zupełnie mnie nie interesują. Szkoda mi życia na takie pierdoły.

Sylwek,

Nie gniewaj się:), ale nie zupełnie tak jest.

Warto spojrzeć na wykresy, bo już na wstępie masz na tacy charakterystykę wzmacniacza przy 8,4 i 2 Ohm.

Przy np. moich trudnych kolumnach, to ma spore znaczenie, szczególnie jak zachowuje się przy 2 Ohm i w ogóle przy spadkach w okolicach 1 Ohm.

Warto tez spojrzeć na strzałki w widmie.

To jest ważne o tyle, ze już na wstępie( gdy się szuka odpowiedniego pieca), można skreślić z odsłuchów dany wzmacniacz, a tym samym oszczędzić sobie i innym zawracania głowy jego wypożyczaniem i odsłuchami.

Piano, masz rację, warto rzucić okiem na wykres. Ale rzucić okiem to nie to samo co wieloletnie zgłębianie wiedzy o jakim pisze Staszek. Poza tym zauważ jedną, istotną rzecz. Co z tego, że sprawdzałeś różne wykresy? Nic z tego nie wyniknęło bo i tak skończysz na dedykowanych wzmacniaczach MBL, czyli tak samo jak klient, który na wykresy nie poświęcił ani sekundy, a tym bardziej całego życia o jakim pisze nasz ekspert... :-) to po co była ta strata czasu na wykresy?... :-)

To jest ważne o tyle, ze już na wstępie( gdy się szuka odpowiedniego pieca), można skreślić z odsłuchów dany wzmacniacz, a tym samym oszczędzić sobie i innym zawracania głowy jego wypożyczaniem i odsłuchami.

O to wlasnie chodzi. W Piano przypadku selekcja moze odbywac sie w duzym % z parametrow. ;)

Brawo Piano - moje uznanie :)

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Dla mnie audio to przyjemność i zabawa. Słupki, wykresy i pomiary zupełnie mnie nie interesują. Szkoda mi życia na takie pierdoły.

Zdecedowanie jest mi bliżej do takiej postawy, tak jak i całej masie lekarzy,stomatologów czy przedsiębiorców,którzy włąsnie ten hi end kupują.

Warto spojrzeć na wykresy, bo już na wstępie masz na tacy charakterystykę wzmacniacza przy 8,4 i 2 Ohm.

Niby tak,ale bardzo często bywa,że jednak nie, bo w audio jest cała masa przykładów,że coś z czymś nie ma prawa zagrać a gra tak,że człowiek patrzy na wykres i głupieje,parafrazując Billa C odsłuch głupcze!

piano to głupcze, to oczywiście nie do Ciebie:)

Niby tak,ale bardzo często bywa,że jednak nie, bo w audio jest cała masa przykładów,że coś z czymś nie ma prawa zagrać a gra tak,że

Prosze o konkretne przykłady. Z pewnością pomoże to niedowiarkom:))

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Prosze o konkretne przykłady. Z pewnością pomoże to niedowiarkom:))

Proszę bardzo:

RCM Bonasus T+A Criterion z ribbonem zasilanym osobny kablem,spadek do dwóch OHM grało,że ciary szły po plecach(2x15 watt)

rCM Bonasus Isophon Europa i cała masa innych Isophonów

Leben 300 F Harbeth p3 esr skuteczność gdzieś na poziomie 82 Leben 2x16 watt

RCM Bonasus Matrix 805

Przykładów jest więcej

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Wątek wysprzątany z namnożonego ostatnio personalnego offtopuj. Użytkownicy sly30 i Stasiop proszeni są o nie zaśmiecanie innym dyskusji temtycznej, wzajemnymi personalnymi przepychankami. Jeśli macie do siebie jakieś "ale" załatwiajcie je na priva, a nie produkujcie na publiku zbędny offtop, tylko dlatego że macie ze sobą na pieńku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.