Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunek - MBL

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Sly,

Wiem , tylko te moje lampy za 20cia. pare tak mają ....tu chodzi też skalę ;)

Chodzisz dla nas w innej wadze.....tylko to mało kto to tu rozumie...

Wszystko rozumiem, tylko twoja lampa Amplifona nie jest tu miarodajnym przykładem, bo nie ma na rynku audio za te pieniądze lampy która tak gra. Trzeba wydać ok 100 tys. Cena Amplifona jest jaka jest z pewnych względów polskich ograniczeń i struktury samej firmy. Ale tak nie możesz porównywać. Równie dobrze ktoś może powiedzieć, że ma najlepszy na świecie samochód w relacji do ceny, ponieważ dostał od ojca w prezencie z okazji Dyplomu Prawnika np Audi S8. Auto super, a nie zapłacił nic. Czyli nic mu nie podskoczy w porównaniach.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Wszystko rozumiem, tylko twoja lampa Amplifona nie jest tu miarodajnym przykładem, bo nie ma na rynku audio za te pieniądze lampy która tak gra. Trzeba wydać ok 100 tys. Cena Amplifona jest jaka jest z pewnych względów polskich ograniczeń i struktury samej firmy. Ale tak nie możesz porównywać. Równie dobrze ktoś może powiedzieć, że ma najlepszy na świecie samochód w relacji do ceny, ponieważ dostał od ojca w prezencie z okazji Dyplomu Prawnika np Audi S8. Auto super, a nie zapłacił nic. Czyli nic mu nie podskoczy w porównaniach.

Sly to nie jest prawda.

To jest rynek...wygrywa najlepszy...kto jak kto , ale Ty doskonale o tym wiesz...

E tam.... ja po wakacjach też przytyłem;-)

Tyle lat uczę się polskiego , dobra Sly chodzi w innej lidze...

Przepraszam , ale ja nie z pochodzenia nie jestem z tego kraju...;)

Nie zgodzę się. Jest oferta rynku audio, która składa się z różnych modeli sprzętów lampowych i tranzystorowych. Mają one różne ceny ale zakres tych cen jest określony. Sprzęty lampowe grające na poziomie Amplifona mają ceny od 100 tys.w górę, a tranzystory tak grające też mają ceny ponad 100 tys.np Vitus SS-101...ok 30tys.euro. To, że jakiś gościu, w małej Polsce, z różnych względów oferuje ten niewątpliwie świetny wzmacniacz w cenie 3x niższej nie znaczy, że jest to wyznacznik porównawczy. To jest pewna okazja i z niej skorzystałeś. To ja też mogę np upić Ole Vitusa albo przekonać go w inny sposób, żeby SS-101 sprzedał mi wyjątkowo za np 3000€ i co? I będę mógł głosić, że są wzmacniacze w których relacja ceny do jakości bije na łeb wszystko na świecie?

To ja też mogę np upić Ole Vitusa albo przekonać go w inny sposób, żeby SS-101 sprzedał mi wyjątkowo za np 3000€ i co? I będę mógł głosić, że są wzmacniacze w których relacja ceny do jakości bije na łeb wszystko na świecie?

Z całym szacunkiem, ale herbatą;-)

Gość cybant

(Konto usunięte)

Jest. Bo porównać można realną ofertę rynkową. A Amplifon jej w zasadzie nie ma.

To jest tzw. nisza

Amplifon to świetnie zrozumiał....sam z tego korzystam....

Rozumiem dystrybutorów , też by mnie to wku......ło....

Tylko takich pomysłów marketingowych jest więcej ....to jest dystrybucja bezpośrednia......Avon , Oriflame....itp

aha , nie mam ńic wspólnego z powyższymi firmami....

ja za wsi jestem, ale wcześniej słyszałem o Martonie i jego twórcy niż o Amplifonie i jego twórcy..... (nikomu nic nie odbierając)

Dla kolegi, który przez 20 lat nie słyszał o największym polskim producencie wzmacniaczy lampowych przypominam o popularnych modelach, sprzedanych w ilości czterocyfrowej. Pierwszy model komercyjny zaprezentowany w 1997 roku!

Jeśli nie słyszałeś o WT30 czy WT40 i ich kolejnych wcieleniach to gdzie byłeś przez te wszystkie lata w audio? Bawiłeś się w piaskownicy z Nadem i Kambodżą czy mieszkałeś w Martonowicach? O kilkunastu innych modelach nawet nie wspomnę.

Kto w latach 90 był najbardziej rozpoznawaną marką polskiego świata audio w UK i DE Marton czy Amplifon. Nawet obecny model GM70 został przez ten krótki okres produkcji sprzedany w większej ilości egzemplarzy niż Marton przez cały okres istnienia.

Jako koleżka Paltona chciałeś zabłysnąć ale nie wyszło. Pewnie nasz redaktor chce go na testy bo nikt mu nic nie daje i stąd taki przypływ miłości do tego wzmacniacza i obecna nagonka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Test 30 +2 wzmacniaczy lampowych (subiektywnie)

Jest nawet ocena moich starych monobloków WM200, miło poczytać:

„Kawał solidnej roboty, za którą należą się Andrzejowi Piwowarczykowi gratulacje. Udało mu się w tajemniczy sposób połączyć jeszcze lepszą przejrzystość sceny i stereofonię niż w WM 120, oraz dużo większą ilość niesionych w górnym skraju informacji z mniejszą ich natarczywością (coś z klimatu Jadisa JA 80). Głębia basu bije na głowę wszystkie konstrukcje wzmacniaczy lampowych jakie słyszałem, nie tracąc przy tym kontroli nawet na skraju pasma... Średnica jest wspaniale nasycona detalami, lekko "podgrzana". Jednak najbardziej urzekła mnie ich dynamika i to nie tylko ta w skali makro (tutaj 230 "lampowych" watów na kanał mówi samo za siebie) ale zwłaszcza w skali mikro, gdzie nawet przy najcichszym słuchaniu nic się nie gubi, nic nie zanika (tematy znane zwłaszcza tranzystorowcom) - po prostu miód. Łyżka dziegciu - to ich wymiary, masa (razem 115 kg) i pobór prądu, który doprowadza inkasenta elektrowni do radosnych przytupów przy wręczaniu rachunków...”

Były jeszcze testy w hi fi i muzyka i innych periodykach ale nie mogę ich znaleźć może koledzy posiadają skany.

Allegro jest swoistym papierkiem lakmusowym ilości danych konstrukcji na rynku. Sprawdźmy zatem wzmacniacze Amplifona. Widzimy setki urządzeń.

Ukryta Zawartość

Wpisując frazę Marton widzimy… jedną sztukę sprzedawaną kilka miesięcy i koszule, zegarki, garsonki. Rzeczywiście popularna marka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście , Szymek mi wypożyczył.....za ciężką kasę .....

Dla hi-endowca tylko hi-endowa świnia iberyjska, z której pochodzi najdroższa szynka świata Iberico w cenie 1000zł/kg. Mam takową i chętnie spożywam podczas odsłuchu, mniam, mniam :)
Gość cybant

(Konto usunięte)

Dla hi-endowca tylko hi-endowa świnia iberyjska, z której pochodzi najdroższa szynka świata Iberico w cenie 1000zł/kg. Mam takową i chętnie spożywam podczas odsłuchu, mniam, mniam :)

Szymek jak robisz Bellota Oro to sie pisuję jutro.....

Dla kolegi, który przez 20 lat nie słyszał o największym polskim producencie wzmacniaczy lampowych przypominam o popularnych modelach, sprzedanych w ilości czterocyfrowej. Pierwszy model komercyjny zaprezentowany w 1997 roku!

Jeśli nie słyszałeś o WT30 czy WT40 i ich kolejnych wcieleniach to gdzie byłeś przez te wszystkie lata w audio? Bawiłeś się w piaskownicy z Nadem i Kambodżą czy mieszkałeś w Martonowicach? O kilkunastu innych modelach nawet nie wspomnę.

Kto w latach 90 był najbardziej rozpoznawaną marką polskiego świata audio w UK i DE Marton czy Amplifon. Nawet obecny model GM70 został przez ten krótki okres produkcji sprzedany w większej ilości egzemplarzy niż Marton przez cały okres istnienia.

Jako koleżka Paltona chciałeś zabłysnąć ale nie wyszło. Pewnie nasz redaktor chce go na testy bo nikt mu nic nie daje i stąd taki przypływ miłości do tego wzmacniacza i obecna nagonka.

Bardzo Cię przepraszam, ale nie jestem niczyim "koleżką"

Chyba za długo Pan Przebywał w towarzystwie swoich ofiar, bo ostatnio na tym forum, to trochą przykro czytać, a mogłoby być inaczej....

Coś, gdzieś uwiera???? Coś nie idzie???

Polecam czytać ze zrozumieniem!!!!

Oczywiście znam Te modele Amplifona z czasów, gdy były w b. atrakcyjnych jak na te czasy cenach, ale o Martonie dowiedziałem się wcześniej!!

Przepraszam,że nie było DRUKOWANYMI!!

Nie lubię żałosnych zaczepek, zwłaszcza, że się nie znamy........

Ale "każdy orze jak może "

Allegro jest swoistym papierkiem lakmusowym

I jeśli dla Ciebie jest to wyznacznik Jakości, to nie mam pytań.....

Myślałem, że tam się wyprzedaje spady;-) tak przynajmniej można było wywnioskować z wcześniejszych wypowiedzi;-)

Szymek jak robisz Bellota Oro to sie pisuję jutro.....

Robię balota w polu i serdecznie zapraszam :)

Ale "każdy orze jak może "

I jeśli dla Ciebie jest to wyznacznik Jakości, to nie mam pytań.....

Myślałem, że tam się wyprzedaje spady;-) tak przynajmniej można było wywnioskować z wcześniejszych wypowiedzi;-)

O oraniu to nawet nie wspominaj. Zmierz się z tym:

Duża ilość sprzętów na aukcjach oznacza ich dużą popularność ale widzę, że wolisz Swoje pokrętne rozumowanie.

ale widzę, że wolisz Swoje pokrętne rozumowanie.

Nie wiem co było w nim pokrętnego...

Ale miło że wklejasz takie merytoryczne filmiki częściej niż Stasiop (który chyba ma troszkę większą wiedzę;-)

ale naprawdę weź odkręć cybanty.....to tylko forum...

Tylko forum?

hmm.., nie zupełnie.

Po drugiej stronie siedzą ludzie i w tym całym -zdawałoby się - kukiełkowym, audio teatrzyku, ciągną za holdingowe sznureczki.

Niby w jakim celu część z nich chce mnie namówić na lampy?

Z troski o mój dźwięk, audio nirvanę i dobre samopoczucie???!

Wolne żarty!

Tu chodzi o $ i tylko o $!

Dalszy komentarz wydaje się zbyteczny.

Co do mojego "poluzowania", to wybacz Cybant, ale skoro w nagłówku jest napisane - KIERUNEK MBL, to chyba jasne to jak słońce!

Natomiast m.in. Szanowny Audiofil, dalej zastanawia się czy Piano obrał dobry kierunek(!)

On się zastanawia, ON(!?)

Był czas, że odpowiadałem Szanownemu z należytą uprzejmością.., pisałem słodkie i czułe słówka opatrzone szerokim uśmiechem, że kierunek mam wytyczony od lat i aby sobie darował.

Ale, gdzie tam, nie dociera!

Nie dość tego, pisze, ze mam 101 sprzedać, bo mam za małą chatę, jakbym słuchał ich w 15- tu metrach, bo w 30 - stu, to już nie można się cieszyć ich dźwiękiem.

Kolejny Pan na S wyraża na forum troskę czy ta chata, to moja czy żony, a ja mu na to, ze ani jedno, ani drugie - jest w leasingu!

Zatem, nie dziw się, ze mnie wkurw bierze, bo ile razy można, no ile?!

Wbrew temu, co napisałeś, lubię żarty, ale do licha, ile razy można prosić DOROSŁE TOWARZYSTWO o nie pisanie o lampach?!

ech.., żeby tylko o lampach. Bardziej chodzi nie o to co piszą, ale JAK PISZĄ!

Dalej.., piszą o tych lampach do obrzydzenia i efekt jest taki, jaki osiąga mamusia, która ustawicznie mówi synkowi;

- Piotruś, a załóż czapeczkę, a weź szaliczek!

Zmęczony tym gadaniem, Piotruś odpowiada;

- a właśnie, że nie, kuźwa nie założę!

Ps. Pisałeś m.in. o tym, ze lampy mają więcej powietrza niż trany.

Ja mam 101, a one w prezentacji dają tyle powietrza, ze więcej już nie potrzebuje.

Natomiast powietrza, to owszem, potrzebuje, ale ja, bo już mi duszno od tego ciągłego upominania(!)

Miłego Panom życzę, M.

Wszystko OK Piano zgodze sie z Toba w calej rozciaglosci i z pewnoscia Twoje 101 + 9011 to bedzie boskie zestawienie, jesli Cie stac to z pewnoscia nie ma nic lepszego do tych kolumn. Tylko ze ja na Twoim miejscu nie zamykalbym sie na inne wzmaki ( lampy odpadaja z uwagi na niska impedancje 101 ) przeszukalbym oferty, bo mozesz czasami duzo oszczedzic w kieszeni z wcale nie gorszym wynikiem sonicznym. A z drugiej strony nie ma na rynku lepszych tranzystorowek poprostu nie ma! Wiec moze i kierunek jest jasny i oczywisty... Ja na twoim miejscu zastanawialbym sie nad zrodlem, a najlepiej to zrodlo dobral do reszty swojego toru.

Pozdr. Stasiop

Ja na twoim miejscu zastanawialbym sie nad zrodlem, a najlepiej to zrodlo dobral do reszty swojego toru.

Stasio, nie przesadzaj z tym żródłem - owszem jest ważne ale nie najważniejsze aby osiagnąć nirvanę. Tylko proszę

nie przekonuj mnie bo mam dobre żródła.

Stasio, nie przesadzaj z tym żródłem - owszem jest ważne ale nie najważniejsze aby osiagnąć nirvanę. Tylko proszę

nie przekonuj mnie bo mam dobre żródła.

A jakie masz zrodla?

Nie przesadzam, zrodlo jest najwazniejsze, zapraszam do siebie gdybys byl w poludniowo wschodniej Polsce.

Wczoraj zainstalowalem nowego Jplay-a w wersji 5.2.1 + wersja alternatywna i zaliczylem opad szczeny do podlogi, moge powiedziec jedno, niesamowita ilosc powietrza pomiedzy instrumentami w gestych utworach i jaka barwa na basie...:)))) Zrodlo najwazniejsze.

To tyle i sorki za wpis nie w temacie.

Będzie, będzie. Kupi wzmacniacze dobrane dobrze do kolumn i dopiero wtedy będzie mógł do tak zgranego zestawu dokupić źródło, które najbardziej się wpasuje w ten zestaw.

Dalej.., piszą o tych lampach do obrzydzenia i efekt jest taki, jaki osiąga mamusia, która ustawicznie mówi synkowi;

- Piotruś, a załóż czapeczkę, a weź szaliczek!

Zmęczony tym gadaniem, Piotruś odpowiada;

- a właśnie, że nie, kuźwa nie założę!

Piano

Nigdy go mamusi tak się nie odzywałem...........bo byłem dobrze wychowanym i ułożonym chłopcem.

Poza tym dlaczego sie mnie czepiasz)...........jak Ci daje dobre i szczere rady?

Ja się czepiam???? Ja piszę w Twoim wątku czy to Ty piszesz w moim?

Sam sobie odpowiedz, kto tu się kogo czepia!

Ps. Z mamuśką to przenośnia ( jak można tego nie zrozumieć)???

Ps. 2 Jak będę chciał rad, to się zgłoszę.

ps. 3 Piotr, Ty masz swoją wizję, ja swoją. Dobre rady to pojęcie względne w audio też.

Ps. 4 jeśli przeszkadza ci ten Piotr, z przenośni, to moze być Jacek, Marek, albo Wacek.:)

Mamuśkę też możesz sobie jakoś nazwać:)

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Stasio, OK:)

O źródłach będziemy jeszcze rozmawiać, ale wpierw - pozwolisz:) - że nabędę końcówki, bo nie mialbym na czym ocenić tego źródła:))

piano nie zrozum mnie źle,nie piszę przekornie ale po jakiego licha zakładałeś ten wątek? W przypadku Twoich planów wystarczyło tylko poinformować:kupuję MBL a tak ludzie zrozumieli to jako zaproszenie do dyskusji,coś tam doradzają na co Ty dostajesz wkurwa,paranoja...

a tak ludzie zrozumieli to jako zaproszenie do dyskusji,

Dyskusji, a nie wciskania! Łapiesz różnicę!?:))

Tak trudno zauważyć z kim się tu ścieram? Tera już wiesz z jakiego powodu ten wk rw?

Zacytowałeś zły przykład, bo ze Stasiem potrafię się dogadać z wieloma innymi także( ze Stasiem chyba nigdy nie było spięcia w żadnym wątku), a i na PW także.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Dyskusji, a nie wciskania! Łapiesz różnicę!?:))

Tak trudno zauważyć z kim się tu ścieram? Tera już wiesz z jakiego powodu ten wk rw?

Zacytowałeś zły przykład, bo ze Stasiem potrafię się dogadać z wieloma innymi także( ze Stasiem chyba nigdy nie było spięcia w żadnym wątku), a i na PW także.

Nie cytowałem z powodu stasia,tylko Twojego akapitu,staszek tam był przypadkowo:)) natomiast dyskutowac o czym?decyzje podjąłeś a 99% userów tego wątku w tym ja wzmacniaczy, które chcesz nabyć nie słuchała w kontrolowanych warunakch, skoro tak to ludzie gadają o wszystkim,czujesz o co mi chodzi?tu już nie ma pola do dyskusji, jak kupisz poinformuj,będziemy wyczekiwać Twoich odczuć-game over,moim zdaniem:))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.