Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunek - MBL

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Prawda, Maćku, i to święta!!!

I te co masz ciężko pewnie przesłuchać, bo na Twoich kolumnach powinieneś wszystkiego posłuchać od nowa, i to się może jeszcze powtórzyć...

Czego oczywiście serdecznie życzę!!

Jakoś tak ostatnio mam, jak już wiele razy, i chyba to najważniejsze, że zakup nowej, dobrej płyty, a lepiej płyt, sprawia mi wielką przyjemność!

Gość cybant

(Konto usunięte)

Kto nie słyszał, niech łapie koszyk. Fantastyczny projekt, wydany nakładem Sony Classical '92

Tak pyszne, że wyliżecie talerz:)

http://www.allmusic.com/album/baroque-duet-mw0001345362

Piano, już nigdy nie napiszę nic złego o Twoim graniu...;))) i basie z rurki..

Nasze gusta muzyczne dzieli galaktyka ....;)))

Nasze gusta muzyczne dzieli galaktyka ....;)))

Ważne co łączy, nie dzieli:))

Jakoś tak ostatnio mam, jak już wiele razy, i chyba to najważniejsze, że zakup nowej, dobrej płyty, a lepiej płyt, sprawia mi wielką przyjemność!

Si, Senior! Pusty koszyk, to zły koszyk:)

Szczególnie mars kolesia w kraciastej w 3'34 :)

Ja będę oddawał swój egzemplarz do tuningu w przyszłym tygodniu, Tent Labs już przyjechał

Rozpisz się Waść co wniosło, a co wyniosło:)?

• 2 tygodnie później...
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Rozpisz się Waść co wniosło, a co wyniosło:)?

Na razie ciężko o ocenę, bo dopiero wczoraj wieczór do przywiozłem a dziś gra dopiero trzecią godzinę... Potrzebuje około 200 godzin na dojście do pełni możliwości. Ale już od pierwszych chwil uwagę zwraca znacznie większa rozdzielczość w zakresie środka i góry. Zwłaszcza to ostatnie jest istotne bo CD 7 nie należy do liderów pod tym względem. Poprawiła się też konturowość rysunku i ogólna świeżość dźwięku. Całościowo brzmienie jest bardziej doświetlone ale jednocześnie sugestywne. Przeważnie wzrost analityczności okupiony jest pewnym stwardnieniem i schłodzeniem barwy. Tu nic takiego nie ma miejsca, to swoisty paradoks. Moja 15 letnia córka zauważyła dokładnie to samo co ja, czyli że brzmienie zrobiło się cieplejsze i takie bardziej naturalne. Na razie najmniejsza poprawa dotyczy tego na co liczyłem najbardziej czyli dołu pasma. Ale to się poprawi zapewne najpóźniej, w środku są nowe kondensatory a to one decydują w głównej mierze o basie. Ich wygrzewanie z reguły zajmuje najwięcej czasu.

Co to jest ten Tent labs ?

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Ale już od pierwszych chwil uwagę zwraca znacznie większa rozdzielczość w zakresie środka i góry. Zwłaszcza to ostatnie jest istotne bo CD 7 nie należy do liderów pod tym względem.

Postrzegam to jako in plus, bo to najsłabszy zakres ARCa, choć przyznam, ze to z mojej strony jedynie fusologia, bo ARC Ref 7 upgradowałeś na tyle sposobów i możliwości, ze nie bardzo już wiem jaka to wersja, a co gorsze, jak brzmiał (przed Tent Labs)

To już nie wersja 8 czy 9 , tylko całkiem nowa - ARC Tom Reference Turbo Super Diesel Specjal :)))

Grunt, abyś był zadowolony.

Zastanawiam się tylko czy tak daleki upgrade Ref 7 wyniósł go do .., no właśnie do jakiego poziomu?

Mozę lepiej było sprzedać 7/ z upgradem do wersji 8 i kupić coś bardziej rozdzielczego?

Uchowaj Boże, Tomuś, nie piję do zmian, które poczyniłeś, tylko myślę czy te zabiegi wyniosły twojego ARCa tak wysoko, ze nie dopuszczasz myśli o zmianie na inne źródło.

Pozdrowił, M.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Uchowaj Boże, Tomuś, nie piję do zmian, które poczyniłeś, tylko myślę czy te zabiegi wyniosły twojego ARCa tak wysoko, ze nie dopuszczasz myśli o zmianie na inne źródło.

;-)

Zacząłem go tuningować właśnie dlatego żeby nie iść wyżej, gdyż bardzo odpowiada mi całościowy sposób gry właśnie CD 7. Jak robiliśmy porównania u Grześka, to wyszło na to, że jest on niesamowicie zbliżony brzmieniowo do gramofonu Transrotora. Co jak wiadomo w przypadku źródeł cyfrowych rzadkość. Powodem tego brzmienia jest zastosowany przetwornik Crystala, który oceniam wyżej niż później stosowany w CD 8 Burr-Brown. Stąd decyzja o pozostaniu przy CD 7.

Co to jest ten Tent labs ?

Bardzo dokładny zegar autorstwa holenderskiego inżyniera Guido Tenta. Na audiogonie polecają jego założenie do CD ARC jako przełomowe dźwiękowo, dające znacznie więcej niż wymiana wszystkich lamp.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Postrzegam to jako in plus, bo to najsłabszy zakres ARCa, choć przyznam, ze to z mojej strony jedynie fusologia, bo ARC Ref 7 upgradowałeś na tyle sposobów i możliwości, ze nie bardzo już wiem jaka to wersja, a co gorsze, jak brzmiał (przed Tent Labs)

To już nie wersja 8 czy 9 , tylko całkiem nowa - ARC Tom Reference Turbo Super Diesel Specjal :)))

Grunt, abyś był zadowolony.

Zastanawiam się tylko czy tak daleki upgrade Ref 7 wyniósł go do .., no właśnie do jakiego poziomu?

Mozę lepiej było sprzedać 7/ z upgradem do wersji 8 i kupić coś bardziej rozdzielczego?

Pozdrowił, M.

Tylko ile trzeba zapłacić za nowy zegar , a ile dopłacić do czegoś znacznie lepszego ?

Oto jest pytanie;))

A , i satysfakcja większa.

Popieram Tomka.

Tylko ile trzeba zapłacić za nowy zegar , a ile dopłacić do czegoś znacznie lepszego ?

Miałem na myśli koszt ogół zmian( nie tylko zegar) od samego początku do dnia dzisiejszego( w tym koszty robocizny, sprowadzenia itp.) Total kosztów w tym największy czyli - niesłuchanie :))) w czasie upgrade.

Jak już pisałem, nie neguję poczynań Tomka, tylko zastanawiam się czy ma to sens w kontekście wartości dodanej na dźwięk(?)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Jak już pisałem, nie neguję poczynań Tomka, tylko zastanawiam się czy ma to sens w kontekście wartości dodanej na dźwięk(?)

Zdecydowanie ma. Załóżmy że koszt tuningu to 3, no niech będzie 4 tys. zł;-) Przyrost jakości dźwięku zdecydowanie większy niż gdyby kupić o tyle droższe CD.

Nie zapomniałeś o gniazdach zasilania, bezpiecznikach i lampach:)))

OK, OK :) i tak wychodzi max. 6 k PLN.

Sorki, miałem złudne wrażenie, ze TOTAL więcej cię to kosztowało. Nie żebym Ci w kieszeń zaglądał:)

Miałeś u się inny z podobnej półki odtwarzacz dla porównania np. Esoterica K 05?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Miałeś u się inny z podobnej półki odtwarzacz dla porównania np. Esoterica K 05?

Esoterica K05 akurat nie. Mam złe doświadczenia z firmą TEAC, więc w ogóle nie rozważam ich produktów;-) Przed zakupem CD w roku 2010 zrobiłem test porównawczy sześciu maszyn grających w podobnej klasie. Z integr to była Wadia 781, Accu DP-700, ML No 512 oraz właśnie ARC CD7. Były jeszcze dwa źródła dzielone. Mam wrażenie, że kiedyś opisywałem na forum porównanie tych źródeł, bodajże w wątku o transportach. W skrócie najsłabsza była Wadia, trochę lepsze Accuphase. Mark Levinson i ARC grają w tej samej lidze, dużo powyżej poziomu Accuphase i Wadii. Ciekawe było też porównanie do dzielonek EMM i DCS. Nie zarejestrowałem w tym względzie jakiejkolwiek przewagi nad integrą Marka Levinsona. DCS i ML grały na bardzo zbliżonym poziomie, wybór kwestią gustu. Z kolei ARC miało gorszą rozdzielczość ale najlepszą z wszystkich źródeł barwę. W efekcie, uwzględniając zarówno preferencje brzmieniowe jak i relację jakość/cena wybór był dość oczywisty.

Dzięki,

Poszukam o dzielonkach w tamtym wątku. Mnie najbardziej interesowałoby porównanie ARC 7/8 do ( z w/w) EMM np. XDS 1

Co by nie było, barwa ARC,a jest jego sporym atutem, więc nie dziwię się, ze orzesz jak możesz:)

Dałem ogłoszenie, ale nie jestem przekonany do sprzedaży mojego ARC,a. Przy odpowiednim zestawieniu i upgrade za parę złociszy, można z niego wycisnąć więcej, a przy tym korzystać z dobrodziejstw lamp.

Na te chwilę, gdybym miał w coś celować, to albo uderzyłbym w dzieloną firmówkę, alternatywnie w dzielonego Metronome. Jedno i drugie, wiąze się ze sporym wydatkiem nawet w s/h. O ile MBL 1621 A jest czasem do zgarnięcia, to już z Metronome gorzej. Robota dla kreta - trza kopać i kopać.., a i tak ciężko znaleźć.

:))

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Słodki psiak;-) Moja też często ze mną słucha...

Jak chodzi o EMM Labs to świetne źródło, gra bardziej pastelowo i ciepło niż dzielony DCS, jest jednak trochę mniej rozdzielczy. Mam na myśli poprzednią wersję, teraz jest na rynku nowy model, którego nie słuchałem. Podobno lepszy. Ja wybrałem ARC godząc się na jego ograniczenia, ponieważ reszta systemu niejako je kompensuje. Nie wyobrażam sobie u siebie źródła typu DCS czy Levinson. Nie dlatego, że są słabe, tylko u mnie reszta systemu jest zbyt przezroczysta i raczej chłodna. Muszę mieć maksymalnie ciepłe i muzykalne źródło.

psa ;)

Bez kryptoreklamy proszę:))

Panowie,

Dziś nasz święto!:))

Zaczynam obchodzić od tego;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.