Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunek - MBL

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Mirek?…na niczym…. :-) On czyta recenzje, a do laptopa duży metraż potrzebny nie jest.

Ty nie zdajesz sobie sprawy jaką on ma dużą powierzchnię, dyskową :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Można też głośniki postawić po przeciwległych stronach i używać jak dużych słuchawek....

To prawie tak jak granitowy audiofilski stół do ping ponga

Nie marudź przynajmniej słucha a na czym słucha mirek10 na 16m2 ?

Używając grypsery z wojska: "młody to zawsze zdziwiony"

Kwesta priorytetow. Mam znajomego, ktory ma 40 metrowe mieszkanie, rodzina 4 osobowa a jezdzi wypasnym nowym mrecem E-klasa

Kwesta priorytetow. Mam znajomego, ktory ma 40 metrowe mieszkanie, rodzina 4 osobowa a jezdzi wypasnym nowym mrecem E-klasa

Pewnie a co tam ....dzieci na szczaw.

a w Japoni to wogóle.......

Peter Gabriel swego czasu też splajtował przez takie odsłuchowe priorytety ale coś takiego zrealizował to tylko kwestia pasji.

Chciałbym tylko dodać że dla tego Gabrielowi tak dobrze wychodzą miksy, np. na basie; on po prostu go może prawidłowo odsłuchać.

Maćiek

JEST TAK...................chciałeś kupiłeś mbl-e kolumny ok.tylko pewny jestem,ze metraz masz do nich za mały...to nie jest w/g mnie puszczanie bąków.

Widzisz audio to cudowna rzecz jest ..........co nie znaczy abyśmy cudowali)

Tu nie ma mierz siły na zamiary ...........tylko kupuj np.kolumny do odpowiedniego pomieszczenia.

Jeżeli masz tylko na te kolumny patrzeć.........to zakup trafiony kolumny mają coś w sobie,natomiast wiem,ze grają bardzo dobrze,ale w duzo

większej powierzchni-bo maja prezentacje dżwieku dookólnego,a tu potrzeba metrów kwadratowych czyli dużo powietrza.

Maciek smaruj krytyki sie nie boję........chcesz posłuchac to wpadnij-zapraszam.

Zmiany sa,ale tylko na lepsze-bo przede wszystkim thiel 3.7 wygrzany już,doszły lepsze kable,poprawiona akustyka......no i gm-70-graja bajecznie.

Zresztą bedziesz miał możliwość poczytania jak gra u mniie 18-tego................chyba ,że nie bedzie prądu.

pozdr.

Maciek

pisze pod wpływem danej chwili-Ciebie nie obrazam a sprzęt to rzecz nabyta,a jak mi coś nie pasuje-to szrajbuje i koniec.

Przegiałem -sorry,ale jestem już duży i ciut o zyciu i audio wiem.

Napisze jeszcze ,ze Elb swoje wilsony sashe taz miał u siebie wstawione niefortunnie-taka prawda,a kolega nasz Sly napisał wtedy,że jak pokój

jest akustycznie zrobiony to te 24 metry kwadratowe Elba zachowują sie tak jakby to było 50...............a to jest bzdura i nieprawda.

chłopie weź ochłoń - bo twoje wpisy są juz żenujace - sledzę je od dłuzszego czasu - wszystko wiesz najlpeiej - a tam wielkie g...

wiesz

w 24m.kw dobrze zaadoptowanych akustycznie WA Sasha zagraja bardzo dobrze. 101-ki MBLa zresztą też.

Idź lepiej posłuchaj swoich DIYowych GM-ek

Gość cybant

(Konto usunięte)

Sebryl - Stary ma rację .

Kolumny grające dookólnie oraz dipole wymagają znacznie większych powierzchni niż klasyczne głośniki.

Wynika to z ich sposobu działania , czyli innego udziału procentowego dźwięku odbitego w stosunku do bezpośredniego.

Latwiej jest implemetować klasyczne głośniki do mniejszych powierzchni.

Oczywiście , że WA Sasha można wcisnąć do 24 metrów , tylko po co.....???.

Trochę to jak montaż silnika V8 do Punto....oczywiście można...

Twoja wypowiedź świadczy o braku podstawowej wiedzy o akustyce czyli w Twoim języku..." a tam..g...wiesz"

I tak i nie. Masz rację w kwestii kolumn grających dookólnie. One potrzebują sporo miejsca po bokach i za sobą. Ale nie zgodzę się, co do Sashy, że to są kolumny do wielkich pomieszczeń. To nie są bardzo duże kolumny, raczej średnio i spokojnie mogą grać w 24m2 bez duszenia się. Gdyby do tego metrażu wstawić Alexandrie no to się zgodzę, że pokoj trochę za mały i wygląda to jak V8 w Punto. Ale Sasha? Spokojnie pasują do 24m2. Wiadomo, że mogą napędzić znacznie większy pokój ale już w takim 24m2 mogą dobrze zagrać. Nawet większe Alexie spokojnie mogą zagrać w takim metrażu.

Ćwiczyłem temat z Magnepanami w małym pomieszczeniu. Dookólne kolumny potrzebują przestrzeni aby oddały to co potrafią. Inaczej, to tak jakbyś zaprosił orkiestrę symfoniczną do WC i poprosił o piękny koncert.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Ćwiczyłem temat z Magnepanami w małym pomieszczeniu. Dookólne kolumny potrzebują przestrzeni aby oddały to co potrafią. Inaczej, to tak jakbyś zaprosił orkiestrę symfoniczną do WC i poprosił o piękny koncert.

Można się zdziwić swego czasu miałem przyjemność! słuchać fragmentu koncertu na saksofon i orkiestrę.

Na saksofonie grała a raczej ćwiczyła partię studentka akademii muzycznej, reszty orkiestry nie było ale odsłuch w czystym WC akademii muzycznej był zjawiskowy!

W sumie dziwne dla czego ona grała w męskim niech mi ktoś ze speców od dźwięku wytłumaczy no kurde nie rozumiem ;)

Gość cybant

(Konto usunięte)

I tak i nie. Masz rację w kwestii kolumn grających dookólnie. One potrzebują sporo miejsca po bokach i za sobą. Ale nie zgodzę się, co do Sashy, że to są kolumny do wielkich pomieszczeń. To nie są bardzo duże kolumny, raczej średnio i spokojnie mogą grać w 24m2 bez duszenia się. Gdyby do tego metrażu wstawić Alexandrie no to się zgodzę, że pokoj trochę za mały i wygląda to jak V8 w Punto. Ale Sasha? Spokojnie pasują do 24m2. Wiadomo, że mogą napędzić znacznie większy pokój ale już w takim 24m2 mogą dobrze zagrać. Nawet większe Alexie spokojnie mogą zagrać w takim metrażu.

Napisałem , że można tylko po co ...jest wiele głośników które pasują bardziej do 24 metrów...niż WA Sasha.

Natomiast wstawienie dużych dookólnych głośników do małego pomieszczenia jest kompletnie bezsensowne.

Sam robiłem próby z moimi diplolami w 16 metrach....efektu nie będę opisywał....generalnie dramat.

Panowie MBL 101 potrzebują sporo miejsca to jest nie podważalne dajcie już sobie na luz.

W sprawie kwestionowania powierzchni pokoju przez starego audiofila,niech sobie ma radość ze świadomości odpowiedniego pomieszczenia dla Thiel 3,7.

Thiel 3,7 to nie ta liga co Radialstrahler 101 panie wujku piękna rada...

Nie ma żadnego konkursu,jedynie Stary audiofil przekonuje,że jego zestaw bije na głowę cebulki.Cała sprawa z nim wygląda komicznie,ponieważ wyskoczył z cudowną poradą,która wedle jego zapewnień uszczęśliwi kolegę Piano,na dodatek za mniejszą kwotę pieniędzy.Całości wtóruje argument zbyt małego pomieszczenia dla MBL 101.Tym sposobem wpełzł do tematu i narzuca własny kierunek.

Temat schodzi na psy.

To wszystko zależy czy lubisz duźe kolumny i mocną podstawę basową czy nie. Jeśli tak, to Sashe są idealne do pokoju 24-35 m2.

Nie ma na 24m2 mocnej podstawy basowej z racji fizyki i rozchodzenia się fali!

Osobiście zauważyłem taką zależność np. na 20m2 10" to max i dawanie większego nisko tonowca celem lepszego zejścia na basie jest bez sensu!!! Jedynym plusem dawania większych membran w małym pomieszczeniu jest lepsza artykulacja wyższego basu gdzie "wolniejsza" większa membrana nie generuje efektu Doplera co jest nagminne w małych membranach o dużym skoku. U siebie fajny niższy bas mam jak siedzę 5metrów od kolumn przy 3,5metrach wszystko inne może jest lepsze ale nie bas nie schodzi tak nisko; ot paskudna fizyka ;)

Nie ma żadnego konkursu,jedynie Stary audiofil przekonuje,że jego zestaw bije na głowę cebulki.Cała sprawa z nim wygląda komicznie,ponieważ wyskoczył z cudowną poradą,która wedle jego zapewnień uszczęśliwi kolegę Piano,na dodatek za mniejszą kwotę pieniędzy.Całości wtóruje argument zbyt małego pomieszczenia dla MBL 101.Tym sposobem wpełzł do tematu i narzuca własny kierunek.

Temat schodzi na psy.

Ale Ty też masz przetworniki DIY robione w.g. ogólnych załozeń MBL-a. Jedyny plus ze wszystko jest robione nie koniecznie małymi ale białymi raczkami w kraju :)

Też jestem zwolennikiem duźych basowców ale, żeby była mocna, dynamiczna podstawa basowa nie musi kolumna grać 20hz. Już od 40hz będzie wykop jeśli sekcja basowa jest porządna. I np 2x 10 cali na basie potrafi zatrząść duźa chatą.

Słyszałem dobry, dynamiczny bas nawet w 20m2.

Myślę, że w męskim fujarki lepiej stroją. A swoją drogą Rafaell masz info, że szukasz dźwięku z sal koncertowych granego na żywo. No widzę, że poszukiwania zaszły bardzo daleko :)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Myślę, że w męskim fujarki lepiej stroją. A swoją drogą Rafaell masz info, że szukasz dźwięku z sal koncertowych granego na żywo. No widzę, że poszukiwania zaszły bardzo daleko :)

Ewentualnie ''kryzys nz półmetku'' albo andropauza :))))

ach ten czas

No co Ty do Opery mam 5 minut na nogach tak że może być całkiem blisko ;)

Tak miedzy nami gówniana tam akustyka (ten sam "genialny"projektant co filharmonia w Łodzi) ale znalazłem jedno miejsce gdzie wszystko fajnie słychać i warto ruszyć dupsko z domu.

Ewentualnie ''kryzys nz półmetku'' albo andropauza :))))

ach ten czas

Nawet nie zauważysz jak Cie dopadnie, może ciesz się że jeszcze nie?

Natomiast wstawienie dużych dookólnych głośników do małego pomieszczenia jest kompletnie bezsensowne.

Czyli Piano nie słyszy tego, co słyszy?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Czyli Piano nie słyszy tego, co słyszy?

Słyszy mniej ale z relacji wynika tyle że innym powinna kopara opaść, na razie towarzystwo się ślini i wbija szpile; zawiść to takie ludzkie :)

Najlepiej zaprosic sobie do domu 30m2 kilku muzykow z roznymi instrumentami i pozwolic im troche pograc. Jak sie bedzie mozna szybko zorientowac nic nie bedzie dudnic nic brzeczec ani nic kluc w uszy. Teraz dlugo dlugo myslimy..............

Wstawiamy MBL-e napedzamy to z dobrej elektroniki i mamy dosc zblizone rezultaty. Teraz robimy ten sam eksperyment wkladamy na ten przyklad glosniki StaregoA z jego elektronika i juz tak milo nie jest....Dlugo, dlugo myslimy i wyciagamy wnioski.

Moim zdaniem pomieszczenie to dodatkowy filtr jesli to pomieszczenie jest duze do dziala filtrujaco na zbyt agresywnie brzmiace kolumny, elektronike i daje sie tego lepiej sluchac. W MBL-ach wydaje mi sie ze ten efekt bedzie minimalny z tego co slyszalem dobrze zestawiony ten system.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.