Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade wzmacniacza Onkyo A-8870

cowboy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam wzmacniacz Onkyo A-8870, który gra obecnie z kolumnami Monitor Audio BX2 . Brzmienie tego wzmacniacza pod wieloma względami bardzo mi odpowiada, tylko do pełni szczęścia przydałby się bardziej punktowy i kontrolowany bas, no i lepsza dynamika ogólnie. Proszę o radę czy upgrade tego wzmacniacza przyniósłby oczekiwany przeze mnie efekt i co trzeba by w nim wymienić.

https://www.audiostereo.pl/topic/108202-upgrade-wzmacniacza-onkyo-a-8870/

Powiem Ci co możesz zrobić. Usunąć ze wzmacniacza oryginalną końcówkę mocy w całości i wstawić w jej miejsce to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Koszt w sumie ok 130PLN + 2 godziny pracy, efekt przerośnie Twoje oczekiwania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Też mam A-8850 od wielu lat. Bardzo solidna maszyna i w sumie jestem zadowolony, ale chciałbym pójść do przodu i zmienić go na coś grającego o klasę wyżej.

Nowy wzmacniacz powinien być trochę bardziej dynamiczny, z większym wykopem. Co możecie polecić używanego do 1500zł ?

• Moderatorzy

Też mam A-8850 od wielu lat. Bardzo solidna maszyna i w sumie jestem zadowolony, ale chciałbym pójść do przodu i zmienić go na coś grającego o klasę wyżej.

Nowy wzmacniacz powinien być trochę bardziej dynamiczny, z większym wykopem. Co możecie polecić używanego do 1500zł ?

za około 1700 powinieneś znależć Rotela 06

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

na początku zobaczcie czy podłączając sygnał b e z p o ś r e d n i o do samej końcówki mocy jest jakiś postęp (oczywiście przez dodatkowy potencjometr). Jest to zabawa dla bardziej zaawansowanych ale pozwoli coś powiedzieć o układzie wejściowym i regulacji barwy, które w moim wzmacniaczu Onkyo były do bani. Potem zrobiłem resztę i całość grała dobrze, tyle że powstał praktycznie inny wzmacniacz. Dla jasności, przerabiałem starszy model Onkyo ale też był to straszny "muł".

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Wiecie co, ale też bez przesady z krytyką tego wzmacniacza :-) . Onkyo 8870 ma świetną górę pasma , gra szczegółowo , przestrzennie bez jakichkolwiek wyostrzeń i bardzo czysto. Gdyby uzyskać w nim bardziej rytmiczny bas byłby to moim zdaniem super wzmacniacz. A może zmiana zamontowanego w nim na stałe kabla zasilającego na jakiś kabel wymienny dobrej jakosci pomogla by ?

Nawet Pioneer A-656 w bezpośrednim porównaniu gra tak jak tego oczekujesz (dynamika i wykop)

Pioneer o którym napisałem wyżej, to tylko jeden przykład wzmacniacza który gra lepiej od Onkyo

Nie znam tego Onkyo ale miałem kilka sztuk Pioneer 616 , 656 i 676 zwykłe i Mark II . Wygląd fajny ale brzmienie do dupy przez duże D . Wycinają z 1/4 informacji , ma to moc ale napompowany i bez kontroli bas . W tej cenie taki Pioneer 450 , 550 to o wiele lepszy wzmak . Przejrzysty , szybki i dynamiczny . Jak na tą kasę oczywiście.

Rambo dobrze pisze .

Na tej zasadzie od lat modyfikuję wzmacniacze NADa . Przeważnie mają fajne końcówki a skopane preampy . Umiejętne wycięcie preampa przenosi taki wzmak w inny świat grania .

W obudowę Pioneera 6x6 wsadziłem forumową Ugodę i to dopiero ZAGRAŁO !

Mam co prawda inny wzmacniacz, ale też nie złego muła:-) Wymiana badziewnego mostka prostowniczego w zasilaczu na szybkie diody zdecydowanie pomogła, polecam wypróbować, koszt znikomy a może się okazać że o to chodziło.

haj-fajowo jest;)

Mam co prawda inny wzmacniacz, ale też nie złego muła:-) Wymiana badziewnego mostka prostowniczego w zasilaczu na szybkie diody zdecydowanie pomogła, polecam wypróbować, koszt znikomy a może się okazać że o to chodziło.

Pełna zgoda tyle, że polecam wstawienie diod typu soft recovery (niektórzy wstawiają z barierą schottky-ego) - chodzi o minimalizację "dzwonienia" w układzie trafo-prostownik - kondensator. Polecam też dobrać kondensator foliowy 2-6 uf równolegle do dużych filtrujących - może być dobry efekt ale tylko jeden bocznikujący. Poza tym trzeba wymienić kabelki od latarki na porządne kable w miejscach gdzie płynie duży prąd.

Ps. robiłem próby i u mnie elektroniczny przełącznik w Onkyo nie dość że miał przesłuchy (źle zaprojektowane PCB w tej części) to jeszcze słyszalnie kaszanił dźwięk.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

W swoim wzmacniaczu bocznikowanie foliowcem rozwinąłem troszkę:-) tzn. bocznikowanie jest bezpośrednio na kolektorach tranzystorów mocy, foliowy 4,7uF plus elektrolit 100uF. Poprawiło to i owo na dużych głośnościach, nie ma bałaganu w dzwięku, ale to na średnich i wysokich tonach oczywiście.

haj-fajowo jest;)

• 1 miesiąc później...

Ja muszę zrewidować moje zdanie co do A-8850, wzmacniacz wcale nie muli, lub jeżeli już to bardzo delikatnie. Jeżeli Wam muli przy A-8850 lub A-8870, to jest to wina CD.

Zmieniłem CD na Sony CDP-X779ES i dźwięk nabrał takiego wigoru, że głowa mała. Bas jest potężny, ale szybki, żadnego rozłażenia się po ścianach. Tak samo perkusja. Jest mega wykop, do rocka ideał.

U mnie potwierdziła się czyjaś opinia, że ten Onkyo gra neutralnie i jest bardzo wrażliwy na jakość źródła.

Przy okazji myślę o zmianie na A-8870. Czy taka zmiana wniesie cokolwiek pozytywnego ?

Bo nie chce niepotrzebnie wydawać pieniędzy, jeżeli oba modele grają identycznie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.