Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie plany/zmiany w systemie w 2014?

kgr

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem drugiego gramofonu dla siebie, po potestowalo się i gramofon, preamp, wzmacniacze lampowe i tranzystorowe i... cierpliwość sprzedawcy w salonie. Nowy preamp ma dzielnie zastąpić poprzedni pre Pro-Ject Phono Box SE i pre wbudowany w amplituner stereo Yamaha R-S700. Gramofony: P-J 6 PerspeX z Sumiko Blue Point No. 2, Unitra Daniel G1100fs z Audio-Technica AT 110-E. Kolumny podłogowe Sonus Faber Toy Tower.

Mam prośbę KANGIE. Jak już odsłuchasz, wysłuchasz i będziesz miał zdanie to skrobnij parę słów na temat LAR'a vs. phono PJ SE. Ja tez ma na składzie ten pre PJ SE + zasilanie od Tomanek i ciekaw jestem różnic między nimi.

robiz

Mam te same plany.

Jaką kolumienkę planujesz stworzyć ?

Pod lampkę wysokoefektywną min 98dB/W. Ze względu na monofoniczność musi to być kolumna o jak najszerszym kącie promieniowania dźwięku. Ze względu na na charakter muzyki i specyfiki dźwięku tłoczeń mono z tamtego okresu sprawdza mi się taki zestaw głośnikowy. Pasmo niskotonowe - głośnik 12"/15" z membrana papierową w obudowie zamkniętej dobranej do QTS. Pasmo średniotonowe - głośnik szerokopasmowy 10"/12" nie mniejszy z membrana papierową w obudowie otwartej skrzynkowej liczonej do najniższej częstotliwości jaką będziemy zasilać głośnik, Pasmo wysokotonowe - aby uzyskać sznyt dawnych czasów, głośniki stożkowe papierowe szt 3 zamontowane w kostce sześciennej dla efektu promieniowania wszechkierunkowego, lub driver tubowy z soczewką akustyczną 120' , lub dwie wstęgi zamontowane pod kątem 60", lub dwie kopułki zamontowane na przedniej i tylnej ściance.

Zwrotnice 1wszego rzędu.

Dźwięk musi swobodnie odrywać się od kolumny i wypełniać pomieszczenie, szczególną uwagę zwracam na przesunięcia fazowe powodowane przez zwrotnicę.

Pozdrawiam Włodek.

A ja właśnie zrealizowałem już pierwszy plan na 2014. Tadaaa! Mam nowy preamp gramofonowy - dzięki maszy1968, który poszybował w totalnie hi-endowe wyżyny wszedłem w posiadanie znakomitego lampowego przedwzmacniacza Phasta :).

No cóż, duży krok naprzód. Nie to, że LAR jest zły, ale zawsze można lepiej, w końcu to też inna półka cenowa. No i u mnie jednak lampy się lepiej z Thielami zgrywają. Te wredoty muszą mieć dużo dobrego prądu, lampy go dają znacznie łatwiej niż trany. Ten sam numer miałem ze wzmacniaczem, więc chyba na lampiaki jestem skazany :) Co do dźwięku to przede wszystkim nabrał więcej ciała i wypełnił się. Zyskał też na dociążeniu. Więcej detalu i powietrza, lepsza stereofonia. Zniknęło to co mi dokuczało: pewna płaskość brzmienia, chociaż wiem, że tutaj dużo broją moje kolumny, gdy podłącza się do nich tranzystory ze średniej półki.

Pod lampkę wysokoefektywną min 98dB/W. Ze względu na monofoniczność musi to być kolumna o jak najszerszym kącie promieniowania dźwięku. Ze względu na na charakter muzyki i specyfiki dźwięku tłoczeń mono z tamtego okresu sprawdza mi się taki zestaw głośnikowy. Pasmo niskotonowe - głośnik 12"/15" z membrana papierową w obudowie zamkniętej dobranej do QTS. Pasmo średniotonowe - głośnik szerokopasmowy 10"/12" nie mniejszy z membrana papierową w obudowie otwartej skrzynkowej liczonej do najniższej częstotliwości jaką będziemy zasilać głośnik, Pasmo wysokotonowe - aby uzyskać sznyt dawnych czasów, głośniki stożkowe papierowe szt 3 zamontowane w kostce sześciennej dla efektu promieniowania wszechkierunkowego, lub driver tubowy z soczewką akustyczną 120' , lub dwie wstęgi zamontowane pod kątem 60", lub dwie kopułki zamontowane na przedniej i tylnej ściance.

Zwrotnice 1wszego rzędu.

Dźwięk musi swobodnie odrywać się od kolumny i wypełniać pomieszczenie, szczególną uwagę zwracam na przesunięcia fazowe powodowane przez zwrotnicę.

Pozdrawiam Włodek.

A czemu tak? Masz gest "z epoki".

Wkładki Mijayimy pomimo jednej cewki we wkładkach mono mają standardowe 4 piny wyprowadzenia do podłączenia do standardowego zestawu stereo. Wtedy mono mam ze środka, podobnie jak z wkładek stereo.

BTW jak chcesz to po zestawie kina domowego został mi jeden monitor współosiowy Thiela bardzo wysokiej klasy. Grał jako centralny w zestawie z Thielami CS 3.6. Może się dogadamy?

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

A Ja se kupiłem nowy dresik taki bawełniany do odsłuchów............można w ich trakice dzięki niemu przyjmować każdą dowolną pozycję.

Teraz zostały mi ciepłe skarpety kupić i koniecznie beret z antenką-bo tak lubię!!

Panowie to jest zmiana radykalna-bo poprzednio był garnitur ze spodniami w kant,krawat lub muszka,pantofle,..........ogólnie byłem skrępowany.

No cóż, starzejesz się Piotrusiu.

Błądzisz prosząc pojednawczo nirwanę o flaka:)

Dam Tobie dobrą radę: w sprawie Daców pytaj Stasia Samochwałę a o kolumny Mira - trafi w 10.

Będziesz miał Hi-Enda w najbliższą środę.

Pozdrawiam.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ja zamówiłem wkładkę quadro u darkula.

Ma być gotowa na kwiecień 2019 bo jak nie to mi dorzuca muszlę klozetową z dolnopłukiem.

Jak ktoś się będzie nabijał to pobanuję!

Ma być gotowa na kwiecień 2019 bo jak nie to mi dorzuca muszlę klozetową z dolnopłukiem.

O tako?

Toilet-gold-plated.jpg

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

A czemu tak? Masz gest "z epoki".

Wkładki Mijayimy pomimo jednej cewki we wkładkach mono mają standardowe 4 piny wyprowadzenia do podłączenia do standardowego zestawu stereo. Wtedy mono mam ze środka, podobnie jak z wkładek stereo.

BTW jak chcesz to po zestawie kina domowego został mi jeden monitor współosiowy Thiela bardzo wysokiej klasy. Grał jako centralny w zestawie z Thielami CS 3.6. Może się dogadamy?

Pozdro

Właśnie chodzi o ten gest z epoki :-) Każdy chłopiec ma jakieś perwersje :-)

Dzięki za monitorek ale mój zestaw jest do dużego salonu i kolumienka musi być w stanie pompować sporą masę powietrza, a że zdecydowałem się na klasyczna lampkę stąd takich rozmiarów przetworniki i cała kolumna.

Zapewniam Cie Piotrze, że realizacje mono z prawidłową korekcją RIA odtwarzane przez takiego pojedynczego "smoka" dają usłyszeć głębię brzmienia całkowicie inną i nieosiągalną przez współczesny zestaw głośników stereo. Również w barwie i gładkości wybrzmień jest to coś, czego próżno szukać w dzisiejszych, oczywiście doskonalszych ze współczesnego punktu widzenia zestawach audio.

Ot takie moje zauroczenie, a może dewiacja:-)

Serdeczności, Włodek.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Mialem, dostałem razem z zaj..stym pre, Zagra pre phono master wow!, grałem na niej z... tydzień (pewnie się nie wygrzała nawet dobrze) zamówiłem jednak pełne HQ ze 150 wyjściami pinowymi na wszelakie potrzeby vinylowego ałdiofilstwa czyli.. 7.1 jak babcie kocham... jednak ta już nie dojechała... Niejaka Środa przechwyciła ją po drodze, upaliła się i puściła końcówkę z dymem... kasa przepadła... Jednak nie żałuję... i tak miałem iść w mono :)

Zwracam delikatnie uwagę,że wątek jest o planach na 2014, a tu taka futurystyka ;-)
  • Redaktorzy

Zrealizowalem plan na 2014 rok :-) LAR LPS-1 stoi u mnie na stoliku. Dzięki uprzejmoscii Kubła, który pofatygowal się do mnie i posluchalismy jak u mnie gra. I został. Myślę że dla mnie to krok naprzód w analogu.

Dzięki Kubeł!

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

A ja mam zamiar zrobić remanent w płytach i wywalić wszystkie zajeżdżone, trzeszczące, źle zrealizowane ( zwłaszcza większość demoludów). Nie ma sentymentów. Słuchać nie będę, wartość kolekcjonerska znikoma. Zajmują tylko miejsce na półce i robale się lęgną. Dzisiaj na pierwszy ogień poszedł box z koncertami brandenburskimi - musiała na nich chyba przez ćwierć wieku cegła leżeć, tak pofalowane.

Zrealizowalem plan na 2014 rok :-) LAR LPS-1 stoi u mnie na stoliku. Dzięki uprzejmoscii Kubła, który pofatygowal się do mnie i posluchalismy jak u mnie gra. I został. Myślę że dla mnie to krok naprzód w analogu.

Dzięki Kubeł!

Daj jakieś fotki i opisz jak to gra w wątku o przedwzmacniaczach.Bardzo jestem tego ciekaw!

Właśnie chodzi o ten gest z epoki :-) Każdy chłopiec ma jakieś perwersje :-)

Dzięki za monitorek ale mój zestaw jest do dużego salonu i kolumienka musi być w stanie pompować sporą masę powietrza, a że zdecydowałem się na klasyczna lampkę stąd takich rozmiarów przetworniki i cała kolumna.

Zapewniam Cie Piotrze, że realizacje mono z prawidłową korekcją RIA odtwarzane przez takiego pojedynczego "smoka" dają usłyszeć głębię brzmienia całkowicie inną i nieosiągalną przez współczesny zestaw głośników stereo. Również w barwie i gładkości wybrzmień jest to coś, czego próżno szukać w dzisiejszych, oczywiście doskonalszych ze współczesnego punktu widzenia zestawach audio.

Ot takie moje zauroczenie, a może dewiacja:-)

Serdeczności, Włodek.

może też do tego kiedyś dojrzeję.

Na razie ramiączko do mono powieszone, wkładeczka mono powieszona, wygrzewa się, gra muzyka.

Pozdro

• Redaktorzy

Daj jakieś fotki i opisz jak to gra w wątku o przedwzmacniaczach.Bardzo jestem tego ciekaw!

Boję się pisać. Kubeł czyta, a osluchany jest gość ;-) Fotki wkleję.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

No cóż, starzejesz się Piotrusiu.

Błądzisz prosząc pojednawczo nirwanę o flaka:)

Dam Tobie dobrą radę: w sprawie Daców pytaj Stasia Samochwałę a o kolumny Mira - trafi w 10.

Będziesz miał Hi-Enda w najbliższą środę.

Pozdrawiam.

A po co Mu Hi-End? przecież ma już referencję ... ???

Pozdro

Boję się pisać. Kubeł czyta, a osluchany jest gość ;-) Fotki wkleję.

Daj spokój, liczą się tylko twoje odczucia. Ja LARa polecam, bo to kawałek porządnego grajka za dobre pieniądze. Żeby iść dalej należy szukać od RCM Prelude w górę.

Terrapinie !!!

Przecież do "czech" razy sztuka :)

Witaj, Dino! Miło Cię widzieć! Dosiego Audiofilskiego!!!

A w kwestii gramofonu: dzięki za słowa otuchy, ale "czeciego" podejścia raczej nie będzie. Nie słuchałem winyla od miesięcy! Jako leń patentowany i techniczny abnegat jestem stworzony do plików (CD się już pozbyłem)

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.