Skocz do zawartości
IGNORED

Ile cali do mojego pokoju?

GalaktycznyRolmops

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zwracam się z pytankiem.

Próbuję wybrać do swojego pokoju telewizor, i zastanawiam się jaki rozmiar będzie najbardziej odpowiedni.

Odległość od telewizora to ok 2,1 metra. Będzie używany do oglądania filmów i do grania na X360.

Nie ukrywam że większość filmów nie będzie z Blu-ray, tylko DVD. (Blu-ray wejdą w grę w większych ilościach jak stanieją).

Przeliczniki mówią raczej o minimalnej wielkości, maksymalnej już niespecjalnie.

Aktualnie za najlepszą opcje uważam 40 cali. Co o tym sądzicie?

Z góry dzięki za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/108418-ile-cali-do-mojego-pokoju/

DVD na LCD LED z 2,1m. będzie kiepsko wyjdą wady niskiej rozdziałki , na PDP powinno być lepiej ale też bez rewelacji , po prostu szkoda tych TV na tak niski sygnał , 40 cali oki ale co będzie jak przejdziesz na obraz FullHD z BR wtedy 40 cali to już na styk , 42-46 byłoby ok .

Ja oglądam 55 cali z ok 2.8 m. Sygnał z HD wygląda fantastycznie. Dzisiaj oglądałem Świat bez końca na TVP1 HD i byłem naprawdę zadziwony jakością obrazu. Ale niektóre kanały SD na tak dużym ekranie wyglądają naprawdę tragicznie.

Telewizja nie obchodzi mnie w ogóle.

A jak DVD jest odpalone na odtwarzaczu Blu-Ray to rozdzielczość jest całkiem ładnie podbijana do góry, przez co oczywiście nie ma jakiegoś kosmosu, ale poza nieszkodliwą ziarnistością obraz jest spoko.

Z wybranego prze zemnie modelu TV są też 46 cali, ale zastanawiam się czy nie będzie rozglądania się wtedy, zwłaszcza w grach.

Aha. zastanawiam się czy jest tutaj na forum jakiś taki temat na mniejsze pytanka, bo tworzenie osobnych tematów o popierdółki może trochę śmiecić.

Tak jak napisali koledzy musisz wziąć pod uwagę 2 sprawy, jedna to Twoje odczucia względem wielkości obrazu, a druga to jakość. Ja u siebie oglądam z odległości około 2,5 metra na 46 calach które stoją na szafce. Już po jakimś czasie doszedłem do wniosku że z chęcią bym powiesił na ścianie jakieś 52. Tyle że ja nie oglądam filmów w niższej jakości niż 720p chyba że to jakiś serial. A o granie się nie martw, też korzystam z xboxa i wcale nie musisz latać wzrokiem po matrycy.

Tak jak napisali koledzy musisz wziąć pod uwagę 2 sprawy, jedna to Twoje odczucia względem wielkości obrazu, a druga to jakość. Ja u siebie oglądam z odległości około 2,5 metra na 46 calach które stoją na szafce. Już po jakimś czasie doszedłem do wniosku że z chęcią bym powiesił na ścianie jakieś 52. Tyle że ja nie oglądam filmów w niższej jakości niż 720p chyba że to jakiś serial. A o granie się nie martw, też korzystam z xboxa i wcale nie musisz latać wzrokiem po matrycy.

Tu się z kolegą zgodzę. Ważne są Twoje odczucia, zresztą im większy TV tym lepiej. Na początku wydaje się ok, po jakimś czasie możesz odczuwać niedosyt.

Ja gram na Xboxie na 92" i to jest dopiero zabawa :)

Witam, zwracam się z pytankiem.

Próbuję wybrać do swojego pokoju telewizor, i zastanawiam się jaki rozmiar będzie najbardziej odpowiedni.

Odległość od telewizora to ok 2,1 metra. Będzie używany do oglądania filmów i do grania na X360.

Nie ukrywam że większość filmów nie będzie z Blu-ray, tylko DVD. (Blu-ray wejdą w grę w większych ilościach jak stanieją).

Przeliczniki mówią raczej o minimalnej wielkości, maksymalnej już niespecjalnie.

Aktualnie za najlepszą opcje uważam 40 cali. Co o tym sądzicie?

Z góry dzięki za pomoc.

Ja bym wszystko optymalizował pod FullHD (załóż że będziesz tylko oglądał BR ... kolekcję DVD sprzedaj). W takim wypadku 42" do 2,1m powinno być w sam raz.

Kupuj największy na jaki Cię stać. Z czasem przekonasz się, że nawet 55" wcale nie jest za dużo. W każdym razie 50" minimum, kup mniejszy, a za kilka miesięcy będziesz sobie pluł w brodę.

Jeśli to sypialnia małżeńska to wskazane jak najwięcej cali...... choć niektórzy mają odmienne opinie :-)

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

iksp4eGYHecmH.jpg

W moim przypadku ta tabelka się sprawdza. Generalnie obraz w full HD jest tak piękny, że do póki nie widzisz siatki pikseli, im więcej cali tym lepiej.

Ta tabelka jest błędna ponieważ nie przedstawia minimalnych odległości a właśnie one są istotne a nie maksymalne.

Ależ przedstawia:

"Aby struktura obrazu nie była dostrzegalna, nasza rzeczywista odległość od ekranu nie powinna być mniejsza o 10-20% od podanej."

To ile w końcu?, ma być konkretnie a nie jakieś widzi mi się, na dodatek tabela nie przedstawia wyświetlanie obrazu HD na matrycy Full HD.

Dziękuję bardzo wszystkim za rady.

Myślę że może uda mi się pożyczyć 46" i sprawdzić u siebie, ale bez was bym nawet nie brał takiej możliwości pod uwagę, myśląc że 40" może być za duże.

Jeszcze raz dzięki.

ale bez was bym nawet nie brał takiej możliwości pod uwagę, myśląc że 40" może być za duże.

To byś dopiero po miesiącu płakał.

Nie wiem czy wypożyczenie na chwilę coś Ci da. Telewizor maleje z czasem ;) Na początku będzie wydawał Ci się duży w porównaniu z tym co masz, po czasie człowiek się przyzwyczaja i chce więcej.

na dodatek tabela nie przedstawia wyświetlanie obrazu HD na matrycy Full HD.

A co przedstawia? Przecież adnotacja pod tabelą dotyczy tylko rozdzielczości 720x576.

Jeśli oczekujesz odległości podanej co do milimetra, to proponuję udać się z linijką na testy do marketu. I broń Boże nie ruszać głową w czasie oglądania tv.

A co przedstawia? Przecież adnotacja pod tabelą dotyczy tylko rozdzielczości 720x576.

No właśnie, TYLKO, a gdzie reszta, gdzie HD.

Powiem Ci coś jeszcze: telewizor 42' o rozdzielczości 1360x768 odległość 3,12 m jest zbyt duża przy rozdzielczości materiału DVD.

Gość Gość

(Konto usunięte)

No właśnie, TYLKO, a gdzie reszta, gdzie HD.

witek_z

Przyjrzyj się dobrze jeszcze raz tej tabelce:-)

Bo wyciągasz jakieś bzdurne wnioski. Tabelka jak najbardziej uwzględnia rozdzielczość 1080p na ekranie Full HD.

Dopisek pod tableką dotyczy tylko jednego z elementów tej tabelki czyli rozdzielczości 720 na 576, ale reszta rozdzielczości też w tej tabelce jest. W tym Full HD.

witek_z

Przyjrzyj się dobrze jeszcze raz tej tabelce:-)

Bo wyciągasz jakieś bzdurne wnioski. Tabelka jak najbardziej uwzględnia rozdzielczość 1080p na ekranie Full HD.

Dopisek pod tableką dotyczy tylko jednego z elementów tej tabelki czyli rozdzielczości 720 na 576, ale reszta rozdzielczości też w tej tabelce jest. W tym Full HD.

Odległości są zawyżone i basta jeśli przyjąć rozdzielczość telewizora w pierwszej kolumnie na Full HD.

A jak ktoś kupi tv HD ready to co wtedy? powiem więcej: a jak kupi 4k :)

Tabela nie przedstawia wszystkich opcji i jest nieaktualna.

Gość Gość

(Konto usunięte)

No niestety nie wiem jak witkowi to wytłumaczyć.

Bardzo prosta tabelka ale dla niego z niezrozumiałych względów jest nieczytelna. Coś się mu chyba źle wyświetla.

Innego racjonalnego wytłumaczenia nie ma.

No niestety nie wiem jak witkowi to wytłumaczyć.

Bardzo prosta tabelka ale dla niego z niezrozumiałych względów jest nieczytelna. Coś się mu chyba źle wyświetla.

Innego racjonalnego wytłumaczenia nie ma.

Jeśli w kolumnach z nagłówkiem: ROZDZIELCZOŚĆ mamy wyszczególnione rozdzielczości matryc to wszystko OK, ale nie jest opisane jakiego użyli sygnału dla rozdzielczości matrycy HD ready i Full HD.

Nie podają też jaka byłaby odległość widz-tv w czwartej kolumnie przy większej rozdzielczości materiału np. BlueRay.

W tej tabelce biorą pod uwagę tylko i wyłącznie rozdzielczość telewizora w stosunku do wielkości matrycy i odległości maksymalnej przy jakiej ma widz siedzieć.

Tabela nie przedstawia (oprócz czwartej kolumny) jaki sygnał jest przesłany do telewizora.

Tabela nie przedstawia (oprócz czwartej kolumny) jaki sygnał jest przesłany do telewizora.

Sygnał HD - przecież to jasne. Nikt nie sugerowałby siadania półtora metra od 40-celowego telewizora wyświetlającego film DVD.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.