Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze DAC-i High-End

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Sluchalem kilka razy tego DAC-a stosunek cena/jakosc moim zdaniem duzo lepsza niz Lampizatora, a i dzwiek normalny i wysokiej proby. Prawde mowiac ten DAC 90% DAC-ow bije na leb, wlacznie z najnowszym EMM labs i nowym MSB za chore pieniadze.

Ale wytłumacz mi...biedakowi...co w dźwięku tego systemu jest najbardziej godne uwagi...co jest lepsze od innych systemów...tak po audiofilsku...chyba zrozumiem...

Ale wytłumacz mi...biedakowi...co w dźwięku tego systemu jest najbardziej godne uwagi...co jest lepsze od innych systemów...tak po audiofilsku...chyba zrozumiem...

Dobre pytanie!

Co jest godne uwagi - naturalnosc barwowa, spore wypelnienie prawdziwymi harmonicznymi, dynamika, wszystko jest na bardzo wysokim poziomie, oprocz wysokiej rozdzielczosci i wejscia w szczegoly. Calosc jest bardzo dobrze przemyslana tego DAC-a sluch sie bez zmeczenia przez dlugie godziny.

Gość

(Konto usunięte)

Dobre pytanie!

Co jest godne uwagi - naturalnosc barwowa, spore wypelnienie prawdziwymi harmonicznymi, dynamika, wszystko jest na bardzo wysokim poziomie, oprocz wysokiej rozdzielczosci i wejscia w szczegoly. Calosc jest bardzo dobrze przemyslana tego DAC-a sluch sie bez zmeczenia przez dlugie godziny.

Jak zawsze będę upierdliwy...myślisz, albo wiesz?...czy poradził by sobie z trudnym materiałem typu metal...np. Gojira...?

Sorki...ale dla mnie dac_system jest dobry jeśli radzi sobie z powyższym materiałem...

Zdaję sobie sprawę, że ten rodzaj muzyki przez większość audiofili i melomanów jest postrzegany jako jedna, wielka papka i łomot...nic bardziej mylnego...odpowiedni system potrafi wszystkie te dźwięki pięknie pokazać...

Tak więc oceniajmy daci hiend również pod wględem tego typu muzyki...

...

Dobre pytanie!

I to wszystko tak z Youtube'a... Boże też bym tak chciał bo właśnie stoję przed wyborem kolumn.

Tak dobrze myslisz, dobry DAC powinien odtwarzac kazdy rodzaj muzyki.

Nie sluchalem go na takim materiale, ale mam mocne przeslanki uwazac ze ten DAC zagra rowno kazda muzyke i z kazda sobie poradzi wlasnie.

Stasiu,

Ja jestem VIP tak jak widzisz. Mam pewne możliwości a będę w najbliższej przyszłości miał ich więcej.

Czy Ty jesteś w stanie zrobić coś inowacyjnego, np. najlepszy DAC na świecie? Powiedz wprost czy dasz radę, to umożliwię go Tobie wykonać. I zarobisz na tym 50%.

Sorki...ale dla mnie dac_system jest dobry jeśli radzi sobie z powyższym materiałem...

Zdaję sobie sprawę, że ten rodzaj muzyki przez większość audiofili i melomanów jest postrzegany jako jedna, wielka papka i łomot...nic bardziej mylnego...odpowiedni system potrafi wszystkie te dźwięki pięknie pokazać...

Tak więc oceniajmy daci hiend również pod wględem tego typu muzyki...

...

Nie istnieją totalnie uniwersalne w 100% systemy/urządzenia Ultra High-End. W tej kategorii audiofile płacą za magię w dźwięku...jedni za magię jazzu, drudzy za magię orkiestry symfonicznej a trzeci za magiczną scenę dźwiękową jak z koncertu rockowego. Ludzie, którzy to wiedzą i których stać, mają przynajmniej dwa a często i trzy systemy, każdy w oddzielnym pokoju odsłuchowym. Sporo takich rezyduje w Hong Kongu, gdzie sprzedaje się stosunkowo najwięcej ultra High-Endu na świecie.

Gość

(Konto usunięte)

Nie istnieją totalnie uniwersalne w 100% systemy/urządzenia Ultra High-End. W tej kategorii audiofile płacą za magię w dźwięku...jedni za magię jazzu, drudzy za magię orkiestry symfonicznej a trzeci za magiczną scenę dźwiękową jak z koncertu rockowego. Ludzie, którzy to wiedzą i których stać, mają przynajmniej dwa a często i trzy systemy, każdy w oddzielnym pokoju odsłuchowym. Sporo takich rezyduje w Hong Kongu, gdzie sprzedaje się stosunkowo najwięcej ultra High-Endu na świecie.

To wiele wyjaśnia...dzięki...Pzdr

Prawde mowiac ten DAC 90% DAC-ow bije na leb, wlacznie z najnowszym EMM labs i nowym MSB za chore pieniadze.

Z tym, że EMM labs niczego nie wypuściło od lat... chyba, że masz przedpremierowy dostęp do ich jeszcze niezapowiedzianego nigdzie DACa ;)

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Stasiu, odpowiedz na pytanie, bo jestem ciekaw Twojej odpowiedzi. Mówiąc konkretniej, czy dostając kasę, jesteś w stanie zrobić taki przetwornik, że taki CAD może jedynie Ci portki uprasować - poważnie to piszę.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Z tym, że EMM labs niczego nie wypuściło od lat... chyba, że masz przedpremierowy dostęp do ich jeszcze niezapowiedzianego nigdzie DACa ;)

Tu jest ich nowy DAC ktory sluchalem, dzwiek porazka. CAD przy tym to wzorzec poprawnego grania.

Uwazam ze CAD, to jest zrodlo ktoro zagra wszystko rowno, kazdy gatunek muzyczy. Ma tylko jedna wade, nie za bardzo wdaje sie w szczegoly i niuanse.

Czy jest mozliwosc miec wszystko na raz, zaprezentowac kazdy gatunek muzyczny, z pelnym wypelnieniem, muzykalnie gladko, bardzo dynamicznie i z potezna iloscia informacji? Moim zdaniem jak najbardziej TAK! ;)

Gość

(Konto usunięte)

Czy jest mozliwosc miec wszystko na raz, zaprezentowac kazdy gatunek muzyczny, z pelnym wypelnieniem, muzykalnie gladko, bardzo dynamicznie i z potezna iloscia informacji?

Żeby to osiągnąć potrzebna jest doskonała realizacja...takiej nie ma i nie będzie...kilku słuchaczy i każdy powie co innego...i po wzniosłej idei doskonałego dźwięku...

Cena tego CAD to chyba ze 7 k GPB, czyli b. dużo.

Np. lampi 7 lite kosztuje mniej i ma też drugie wejście, obok usb.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Chord Hugo jitter J-test (24bit, 48kHz):

900x900px-LL-ea8d7b81_HugoUSBjitter.png

Dynamic range (-60dB, ref full OP, Awt)

Optical: -120.7 dB (l) -120.7 dB ®

Coaxial: -120.7 dB (l) -120.7 dB ®

USB: -120.7 dB (l) -120.7 dB ®

Audio Precision APX555

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Chord Hugo jitter J-test (24bit, 48kHz):

No wyczynowo...

Ale ja juz przestalem sie fascynowac jitterem ZUPELNIE ;)

Optical: -120.7 dB (l) -120.7 dB ®

Coaxial: -120.7 dB (l) -120.7 dB ®

USB: -120.7 dB (l) -120.7 dB ®

A i tak kazde wejscie zagra inaczej....nie tedy droga ;)

No wyczynowo...

Widzę, że popadasz ze skrajności w skrajność :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

No wyczynowo...

jitter to jest problem, przynajmniej był kiedyś, nie wiem czy został wyeliminowany w 100% we współczesnych hi-end dacach, z tego co wiem to niewiele nowych daców ma wyjscia/wejscia synchronizujące zegar.

Czyżby problem już nie istniał?

We/wy na zewnętrzny zegar eliminuje jedynie jitter interface'u.

A monosy ? ;)

emmlabs-mtrx.jpg

Ciekawy wywiad z tworca systemow dcs. Jest dosc dokladny opis konstrukcji jak i szczegolow budowy.

Ukryta Zawartość

Generalnie DAC-i DCS-a sa w przyblizeniu scalaczkami Sabre ze stajni ESStech

No ale DCS byl pierwszy wydaje sie ze ESS idee podchwycil i wyprodukowal 8 rdzeniowy scalak oparty na tej wlasnie zasadzie.

Ring logic embodiment ESS tech, patent ESS tech

DCS nazywa swoj DAC, Ring DAC, dziwne podobienstwa ;)

post-31719-0-05628400-1438598644_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nie jest do końca tak, w Sabrach masz gotowe wyjście także za wiele tam nie zawojujesz.

dCS ma(miał?) nietypowe algorytmy dekodowania i potężną sekcję analogową w klasie A.

To nie jest do końca tak, w Sabrach masz gotowe wyjście także za wiele tam nie zawojujesz.

dCS ma(miał?) nietypowe algorytmy dekodowania i potężną sekcję analogową w klasie A.

Masz 16 wyjsc w Sabre, ktore tak samo jak w DCS-e sa pradowe.

A sekcje analogowa w klasie A mozna dostawic, przeciez to oczywiste.

Na temat algorytmow sie nie wypowiadam...bo sie na tym nie znam, moge sie wypowiedziec co do pomiarow, ES9018 i Vivaldi stacka, oba robione Audio Precision wszelkie pomiary sa bardzo, bardzo podobne, minimalnie lepszy jest Vivaldi, ale roznica jest tak mala ze mozna ja pominac.

potężną sekcję analogową w klasie A.

Proszę tak nie szastać przymiotnikami, napisałbym na miejscu Kolegi, jakąś sekcję analogową...

dCS

Kiedy i gdzie, inżynierowie dcs zdobywali niezbędne doświadczenie dotyczące zagadnień techniki analogowej, Kolego Marku?

nietypowe algorytmy dekodowania

Algorytmy są ważne, lecz nie aż tak, jakby wypadało sądzić, to poprzestawianie de facto tych samych wartości, będących budulcem sygnału, człowiek nie potraktuje tego jako decydującego czynnika podczas odbioru wrażeń dźwiękowych.

Proszę tak nie szastać przymiotnikami, napisałbym na miejscu Kolegi, jakąś sekcję analogową...

No ale dobrze napisal, cala sekcja analogowa DAC-a DCS funkcjonuje w plytkiej klasie A, co przy malych maplitudach nie jest zupelnie problemem technologicznym.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.