Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze DAC-i High-End

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Dyskusja została wysprzątana z offtopu, a wszyscy uczestnicy ostatniej trollingowej przepychanki, łącznie z autorem wątku, otrzymali stosowne nagrody.

Po ostatnim rozwoju "dyskusji" wygląda na to, że wątek całkowicie wyczerpał się w kwestiach merytorycznych. Jeśli więc nikt (w tym autor wątku) nie ma nic sensownego do napisania, poza docinkami o charakterze personalnym (o czym dodatkowo świadczą kolejne bany rozdzielane przez autora w miejsce dyskusji), to bardzo chętnie dyskusję zamkniemy.

Wystarczy prośba od autora na panel moderatorski.

Nie wiem jak mozna zamknac temat o High-Endowych DAC-ach z uwagi na wyczerpanie tematu? Ten temat nie ma prawa sie nigdy wyczerpac! A to ze pisze o czyichs faktycznych warunkach odsluchowych w tym wypadku Jarka nie jest przeciez zadnym trollingiem czy tez eskalacja klotni, kazdy ma prawo sobie sluchac jak uwaza, a ze Jarek ponoc tak slucha jego sprawa przeciez! Ja jestem tolerancyjny i kazdy byc powinien przeciez

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Nikt nie twierdzi, że tematyka się wyczerpała, a że część merytoryczną póki co wyczerpali dyskutanci.

Jeśli przez kilkadziesiąt ostatnich postów (a sporo ich usunęliśmy, dlatego nie widać, że było ich tak dużo) była kompletnie nie związana z tematyką wątku, to znaczy że dyskutujący w nim nie mają nic w kwestiach merytorycznych do powiedzenia i zastępują dyskusję tematyczną offtopem, często o personalnym charakterze.

Konsekwencją tego stanu rzeczy są seryjne bany rozdawane przez autora wątku, co jeszcze bardziej wskazuje, że część merytoryczna póki co jest wyczerpana.

W takiej sytuacji lepiej wątek zamknąć, choćby czasowo, aż pojawią się nowe interesujące produkty warte merytorycznej dyskusji, niż rozdawać bany miejscowe na wątek. Bo to drugie robi z wątku dyskusyjnego zwykłego bloga. A nie to jest przecież intencją forum dyskusyjnego.

Na blogi jest osobny dział na Audiostereo http://www.audiostereo.pl/blogs

Generalnie robota jest robiona taka aby watek rozwalic, moderator powinien zadbac aby byl porzadek a nie zamiatal pod dywan problem, zamykajac go! Ja nie mam zamiaru tutaj nic pisac o swoim DAC-u zreszta dalem wyraz tego we wpisach ktore wstrzymuja sie od takiej dyskusji chociaz jestem celowo prowokowany, prowokacje te sa po to aby rozwalic watek, prosze zwrocic uwage!

no to teraz Stasiop sobie pogadasz - z moderatorem....

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

przypominam że równolegle istnieje drugi znacznie starszy watek w tym samym temacie -watek autorstwa sly30

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z uwagi na ciagle zgloszenia w tym temacie może powyzszy wątek sly30 będzie bardziej w temacie DAC-ów :)

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

przypominam że równolegle istnieje drugi znacznie starszy watek w tym samym temacie -watek autorstwa sly30

Ukryta Zawartość

z uwagi na ciagle zgloszenia w tym temacie może powyzszy wątek sly30 będzie bardziej w temacie DAC-ów :)

A ten co jest mniej w temacie????

Ukryta Zawartość

bardziej w temacie dla osób zbanowanych w tym wątku to chyba logiczne

jeszcze jedno zwyczaj forumowy nakazywał łaczenie dublujacych sie watkow , pisalismy o tym kiedy zalozyles blizniaczy watek

pozostały dwa aby obie grupy mogły swobodnie sie wypowiadać w temacie

EOT, wpis nie jest zacheta do dyskusji

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Cir szanowny i WIELKI moderatorze jesli juz edytujesz moje posty to wycinaj je w calosci a nie kastrujesz moje wpisy pozostawiajac tresc wyrwana z kontekstu. Bardzo cie prosze WIELKI moderatorze. Zmienia to zupelnie sens moich wpisow.

:)

A tak w ogóle to dlaczego stadiop jest niebieski ??

Bo tu wszystkim tak dają, napisz jeszcze ze dwa posty i też będziesz miał takowy kolor.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

A Matrix x sabre? Nie ma możliwości wypożyczenia i trzeba kupować w ciemno. Recenzje ma b. dobre.

Witam !

Miałem niedawno u siebie Matrix'a X-Sabre, i powiem szczerze że to żadna rewelacja

Mój Calyx Dac GFmod 24/192 zdecydowanie bardziej mi się podoba, choć w swoim przedziale cenowym

to Matrix chyba najgorszy nie jest, niezła scena i bardzo wyrównane wszystkie zakresy pasma jednak jak to

niektórzy wypisywali że to odpowiednik "Auralic Vega" za małe pieniądze to można między bajki schować.

Pozdrawiam

• 2 miesiące później...

Chcialem zapytac czy moze ktos ma jakies informacje na temat wlasciwosci sonicznych nowego DAC-a Berkeley Audio Design o nazwie Alfa DAC Reference series? Z jedynego zdjecia wnetrznosci tego DAC-a dostepnego w necie oraz z innych zdjec troche starszego i nizszego modelu DAC-a tej samej firmy Alfa DAC series 2 mozna wywnioskowac ze nowy topowy DAC tej firm to tylko nieznaczny ( a moze znaczny upgrade ) w stosunku do Alfa DAC 2. W zalacznikach zdjecia, wyraznie widac ze firma wykorzystuje dokladnie ta sama elektronike ten sam zasilacz i ta sama plytke z DSP ( upsamplerem ) DAC-em i filtrami wyjsciowymi, jedyna roznica jaka wydaje sie byc, to dodatkowa plyteczka z napisem 'Alfa' nalozona na samo DSP ( domyslam sie ze moze to byc dodatkowa sekcja zasilan dla upsamplera, lub dodatkowy modul przetaktowujacy), oraz lepszy zegar DAC-a pochodzacy od Crystek.

Pytanie takie, czy ktos sluchal tego DAC-a i moze skreslic kilka slow, ponoc dzwiekowo to najwyzszy poziom przetwarzania top-High endu?

Czy ma ktos moze rowniez dokladniejsze zdjecia wnetrznosci Referencyjnego DAC-a tej firmy?

Pozdr. Stasiop

Ukryta Zawartość

post-31719-0-01297300-1411718687_thumb.jpg

post-31719-0-03621500-1411718694_thumb.jpg

post-31719-0-72216100-1411718702_thumb.jpg

post-31719-0-75531400-1411718708_thumb.jpg

post-31719-0-06120400-1411718714_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chcialem zapytac czy moze ktos ma jakies informacje na temat wlasciwosci sonicznych nowego DAC-a Berkeley Audio Design o nazwie Alfa DAC Reference series

Stasio, w najnowszym numerze The Absolut Sound , pazdziernik 2014 jest test oraz zdjęcie Berkeleya Alpha Reference Dac na pierwszej stronie z dopisem - Nowy Standard Cyfrowy. Kosztuje 16.000 $ .Może być ciekawie.

A i jeszcze jedno na koniec, stary DAC Berkeley to cena 5 k$ a nowy z ta plyteczka w lepszej obudowie z zegarem Crystek za 30$ to 14k$ :D

Stasio, w najnowszym numerze The Absolut Sound , pazdziernik 2014 jest test oraz zdjęcie Berkeleya Alpha Reference Dac na pierwszej stronie z dopisem - Nowy Standard Cyfrowy. Kosztuje 16.000 $ .Może być ciekawie.

Dzieki za info :), juz jest ciekawie... nowa obudowa, mala plyteczka, marketing i mamy z 5k$ jak Ty donosisz juz 16k$ :D Oczywiscie nie przecze ze to moze bardzo dobrze grac po tym upgradzie, ale zwyzka ceny z pewnoscia nieuzasadniona.

Autorem recenzji jest szef pisma - godny zaufania Robert Harley i w konkluzji pisze że nie spotkał jeszcze tak wspaniale

grającego daca jak nowy Berkeley który wyznacza nowe horyzonty brzmienia dla przetworników cyfrowych. Cenę okreslił

jako bargain czyli mocno atrakcyjną. Brak zdjęć wnętrza daca.

Recenzja wraz rozmową konstruktora Berkeleya Michaelem Richterem zawiera około 7 stron.Konstruktor wymienia

dokładnie nowe elementy wprowadzone do daca : softwere , zegar i inne o których nie będę pisał z uwagi na brak czasu

na czytanie recenzji.

Recenzja wraz rozmową konstruktora Berkeleya Michaelem Richterem zawiera około 7 stron.Konstruktor wymienia

dokładnie nowe elementy wprowadzone do daca : softwere , zegar i inne

Dobrze kombinuja ;) Ale jednak nie moga sobie dalej poradzic z USB, do tego proponuja swoj konwerter USB-> SPDiF a to jednak nie jest to co pompowanie po czystym USB.

Bardzo chciałem ściągnąć tego DACa, ale niestety jego sprzedaż w UE jest niemożliwa ze względu na brak zgodności z dyrektywą rohs. Michael napisał mi, że nie zamierzają zmienić lutu na taki bez ołowiu, bo nie gra tak dobrze. To się nazywa brak kompromisów :)

Bardzo chciałem ściągnąć tego DACa, ale niestety jego sprzedaż w UE jest niemożliwa ze względu na brak zgodności z dyrektywą rohs. Michael napisał mi, że nie zamierzają zmienić lutu na taki bez ołowiu, bo nie gra tak dobrze. To się nazywa brak kompromisów :)

Pozostaje kontrabanda ze Szwajcarii lub ............Rosji:)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To wiesz jak gra ? Możesz coś bliżej powiedzieć ? Ponoć jest to absolutnie bezkompromisowy jesli chodzi o dzwięk.

Co prawda recenzent nie porównuje Berkeleya do innych urządzeń ale skupia się na samym dzwięku który jest

jedyny w swoim rodzaju biorąc pod uwagę całą resztę przetworników.Jak znajdę czas na dokładne przestudiowanie

opisu to skrobnę co nieco.

Pozostaje kontrabanda ze Szwajcarii lub ............Rosji:)))

Ukryta Zawartość

Poza tym, że chciałbym tego DACa do swojego systemu, miałem zamiar zająć się dystrybucją, ale póki co nie jest to możliwe. Przepisy są chore, bo dopuszczają luty o zawartości minimum 85% ołowiu, a mniej nie.

To wiesz jak gra ? Możesz coś bliżej powiedzieć ? Ponoć jest to absolutnie bezkompromisowy jesli chodzi o dzwięk.

Co prawda recenzent nie porównuje Berkeleya do innych urządzeń ale skupia się na samym dzwięku który jest

jedyny w swoim rodzaju biorąc pod uwagę całą resztę przetworników.Jak znajdę czas na dokładne przestudiowanie

opisu to skrobnę co nieco.

Mój przyjaciel z USA go ma. Napisał mi, że dawno żaden komponent nie wniósł u niego tak wiele dobrego. Przesiadł się z dCSa Debussy. Myślał o Vivaldim, ale ten nowy Berkeley wg niego gra lepiej od całego stacka Vivaldi.

Ukryta Zawartość

Poza tym, że chciałbym tego DACa do swojego systemu, miałem zamiar zająć się dystrybucją, ale póki co nie jest to możliwe. Przepisy są chore, bo dopuszczają luty o zawartości minimum 85% ołowiu, a mniej nie.

Mój przyjaciel z USA go ma. Napisał mi, że dawno żaden komponent nie wniósł u niego tak wiele dobrego. Przesiadł się z dCSa Debussy. Myślał o Vivaldim, ale ten nowy Berkeley wg niego gra lepiej od całego stacka Vivaldi.

To bardzo interesujące i prawdziwe biorąc pod uwagę wstęp do kolejnej recenzji która wpadła mi przypadkowo :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.