Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze DAC-i High-End

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

To jest jego opinia,a niech zaprosi ludzi osłuchanych i nie bojacych sie pisać prawdy wtedy może być klops)

Jak by Ci to napisać są zarówno osłuchani jak i osłuchani nieokrzesani, ci ostatni po prostu są tylko jednorazowo zapraszani.

Normalni ludzie nie lubią sytuacji konfliktowych!

W tym hobby cały czas powtarzam jest ważna swoboda wymiany poglądów, wyciąganie właściwych wniosków i wprowadzanie ich w życie.

Kto tego po kolei nie robi nie osiągnie jakiś spektakularnych wyników takich jak Ty ;)

No ale wszyscy możemy się pomylić oby nie za często.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Cos jednak jest w tym Trinity DAC-u wybitnego, fortepian z plyty testowej nr 2 Stereophila to wybitnie trudno nagrany fortepian. Fortepian ustawiony zostal w srodku kosciola i jest nagrany z bardzo duzymi wielokrotnymi odbiciami to powoduje ze bardzo trudno ciezko to odtworzyc z cyfry. Sluchalem tego utworu na wielu roznych DAC-ach i zrodlach i 99% sprzetow sie na tym wysypuje, a Trinity NIE.

Ale zgodze sie ze to jest suchy DAC i generalnie sie tego dosc ciezko slucha.

Nie sadze tez aby to byl lepszy dzwiek od stacka Vivaldiego dcs-a. Dodatkowo jak juz pisalem stosowanie tanich dwoch zasilaczykow impulsowych w cenie 30$ sztuka to 'lekkie' nieporozumienie w tej kwocie.

Ja jednak doceniam pewnie rozwiazania w tym DAC-u bo uwazam je za przelomowe, konstrukcja jest bardzo ciekawa i pionierska w audio, ale cena 40k euro jest moim zdaniem przesadzona, to jest granie za 10-20k euro jak na moje ucho i biorac tez roznice w graniu z roznych napedow z jakich to slyszalem.

Jednej rzeczy nie rozumiem w Twojej wypowiedzi.

Skoro ten dac (Trinity) jest taki wybitny jak napisałeś to po co wyważasz otwarte drzwi?

Po co konstruować cokolwiek od początku gdy wystarczy "sklonować" tak wybitnego daca , trochę go "ulepszyć" i voila' mamy najlepsze urządzenie na rynku ?

Jeżeli , tak jak napisał Szymon części składowe tego daca to ok. 2000 Eur to po twoich ulepszeniach niech wsad materiałowy będzie na poziomie 3000 Eur więc pytanie gdzie jest pozostałe 37.000 Eur ?!

Robisz tak jak napisałem , pozycjonujesz urządzenie gdzieś w połowie czyli ca. 20.000 Eur , wystawiasz się na AS , ludzie zbierają szczęki z podłogi , Ty zbierasz zamówienia i wszyscy są zadowoleni.

Jarek jestes chetny na najlepsze kolumny jakie slyszales za 12kzl?

Rozjada wszystko! Made in Harpia.

Jestem pełen podziwu dla niektórych teorii snutych na tym forum.

Powiedz mi tylko dlaczego w moich branżach , w których pracuję już ponad 2 dekady jakoś mnie to nigdy nie spotkało.

Też chciałbym ,żeby taki "Eclipse" Abramowicza był tańszy niż kajak wyprodukowany w Polsce ;)

pozdr.

Powiedz mi tylko dlaczego w moich branżach , w których pracuję już ponad 2 dekady jakoś mnie to nigdy nie spotkało.

Też chciałbym ,żeby taki "Eclipse" Abramowicza był tańszy niż kajak wyprodukowany w Polsce ;)

Bo widzisz problem polega na tym żeby budowniczych Eclipse było stać na jego zakup! Obecny system nie opiera się na rozpowszechnianiu technologii i kapitału tylko na jego koncentracji w paru rękach.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Bo widzisz problem polega na tym żeby budowniczych Eclipse było stać na jego zakup! Obecny system nie opiera się na rozpowszechnianiu technologii i kapitału tylko na jego koncentracji w paru rękach.

Ale ja wcale nie mam do nikogo o to pretensji ;)

Stać go na takie fanaberie , jego sprawa.

Wiem ,że zawsze znajdzie się kilku zawistników którzy powiedzą ,że powinien te pieniądze rozdać biednym dzieciom w Afryce i przy okazji jemu też ale ja tak nie uważam.

Nawet jak ktoś zamawia taką zabawkę za kilkaset mln. Eur to przynajmniej pośrednio tworzy kilka tysięcy miejsc pracy , co najważniejsze w Europie a nie jak w większości branż byle taniej , byle szybko , byle jak i za przysłowiową michę ryżu.

Takich zabawek Chińczycy jeszcze nie potrafią skopiować . I całe szczęście, że nie ;)

pozdr.

Koniec offtopu.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Jak dobrze rozumiem, pomału kompletuje się najlepszy zestaw na świecie...

Mamy już na liście DACa stasiopa i kolumny Harpi.

Czekam w takim razie spokojnie na dalsze elementy oraz okablowanie.

okablowanie.

Okablowanie już jest ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Okablowanie już jest ;)

Nie, nie... To tak nie działa. Nie liczą sie opinie użytkowników i recenzentów bo oni gówno wiedzą.

Muszę usłyszeć to od konstruktora gdyż oni jedni wiedza najlepiej co produkują :)

Jak dobrze rozumiem, pomału kompletuje się najlepszy zestaw na świecie...

Mamy już na liście DACa stasiopa i kolumny Harpi.

Okablowanie już jest ;)

Dorzucam treść do tego kompletu >

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Muszę usłyszeć to od konstruktora

To szkoda,że nie miałeś okazji pogadać :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Osobiście nie słyszałem,ale znam z opowieści dobrego znajomego :)

Ok. Ja jestem człowiek głębokiej wiary.

Skoro wierzę konstruktorom to czemu nie Stefkowi.

Czyli kable też już są.

Co ze wzmacniaczem i źródłem?

Ktoś już miał zapewnienie od ich producentów, że są najlepsze na świecie i tylko ktoś, kto jeszcze wszystkiego nie słuchał o tym nie wie?

Jednej rzeczy nie rozumiem w Twojej wypowiedzi.

Skoro ten dac (Trinity) jest taki wybitny jak napisałeś to po co wyważasz otwarte drzwi?

On ma wybitne pewne aspekty tylko, ale nie ma urzadzen wybitnych w kazdym aspekcie, zawsze jest cos za cos.

Po co konstruować cokolwiek od początku gdy wystarczy "sklonować" tak wybitnego daca , trochę go "ulepszyć" i voila' mamy najlepsze urządzenie na rynku ?

Lepiej podpatrywac rozne dobre rozwiazania w wielu urzadzeniach, tzn oddzielic w nich zboze od plew, ja tak przynajmniej uwazam.

Jeżeli , tak jak napisał Szymon części składowe tego daca to ok. 2000 Eur to po twoich ulepszeniach niech wsad materiałowy będzie na poziomie 3000 Eur więc pytanie gdzie jest pozostałe 37.000 Eur ?!

A tu sie Szymon myli, wsad materialowy wcale nie jest taki maly same zegarki dwa to w.g. mojej wiedzy to 3 k USD, Elb pisal ze jeszcze wiecej, ale 3kUSD to minimalna i sprawdzona u producenta cena ktora moze byc za te zegarki, byc moze do Trinity ida troche tuningowane, bo w nowe opracowania to ja nie wierze, to nie sa te pieniadze...

Dodatkowo Trinity stosuje bardzo drogie SMD, nie widac tego na pierwszy rzut oka, ale jak sie to zaczyna analizowac to tak wlasnie jest. Jest tam pelno ciekawych technologicznych rozwiazan, n.p. cala symetryczna droga zegarowania na ECL-u, nikt tego jeszcze tak nie robil. Sam Lianotec to tez genialny filtr. Jest tam wiele dobrej szwabskiej technologii. Tam jest sporo nowatorskich pomyslow.

No i obudowa w CNC tez swoje kosztuje...to tez trzeba liczyc.

Konstrukcyjnie to jest troche takich szwabski czolg, brak pewnego polotu i zagiecia dzwieku jaki n.p jest w Lampim. ;)

Robisz tak jak napisałem , pozycjonujesz urządzenie gdzieś w połowie czyli ca. 20.000 Eur , wystawiasz się na AS , ludzie zbierają szczęki z podłogi , Ty zbierasz zamówienia i wszyscy są zadowoleni.

Ja nikogo nie mam zamiaru kopiowac, ale uczyc sie ucze, to wszystko.

A jesli chodzi o efekt finalny czyli dzwiek, to trzeba miec dobry naped po USB wtedy sporo sie moze zmienic. Ale ta suchosc i jasnosc moim zdaniem i tak pozostanie...mysle ze wiem z czego to wynika.

A tu sie Szymon myli, wsad materialowy wcale nie jest taki maly same zegarki dwa to w.g. mojej wiedzy to 3 k USD, Elb pisal ze jeszcze wiecej, ale 3kUSD to minimalna i sprawdzona u producenta cena ktora moze byc za te zegarki, byc moze do Trinity ida troche tuningowane, bo w nowe opracowania to ja nie wierze, to nie sa te pieniadze...

Dodatkowo Trinity stosuje bardzo drogie SMD, nie widac tego na pierwszy rzut oka, ale jak sie to zaczyna analizowac to tak wlasnie jest. Jest tam pelno ciekawych technologicznych rozwiazan, n.p. cala symetryczna droga zegarowania na ECL-u, nikt tego jeszcze tak nie robil. Sam Lianotec to tez genialny filtr. Jest tam wiele dobrej szwabskiej technologii. Tam jest sporo nowatorskich pomyslow.

No i obudowa w CNC tez swoje kosztuje...to tez trzeba liczyc.

Konstrukcyjnie to jest troche takich szwabski czolg, brak pewnego polotu i zagiecia dzwieku jaki n.p jest w Lampim. ;)

Jestem zdruzgotany,wręcz załamany

ps.

Co tam nowatorskiego jest jeszcze oprócz ceny?

Tu jest ciekawy wpis na temat DAC-a Trinity:

Matrix

Member

Join Date Mar 2014 Posts 16

---------------------------------------------------------------

Hi all,

although I am a long time reader of this forum this is my first post.

I would like start by thanking you all for the valuable information, knowledge and opinions I gathered here through reading your posts over the years.

I would also like to thank you for drawing my attention to the Trinity DAC.

I knew the brand but did not know their latest generation products like the DAC.

Well, it just so happened that I got a chance to listen to one last month.

I´m still asking myself if it was a blessing or a curse.

To summarize my impressions, in my subjective opinion the Trinity DAC right now is a game-changer in the rapidly growing DAC world.

Dietmar Bräuer has created something very special here.

I've auditioned a few high end DACs at home for long periods of time and also at showrooms (MSB Diamond+, DCS Scarlatti, Emm Labs, Metronome...).

All had their relative strengths and weaknesses, some had a little more air and resolution than others, some a slightly broader image, more speed, more bloom or +/- digital sheen or grain.

(At that point in time, my favorite was the MSB)

However, when you start hearing the Trinity you stop paying attention to those things.

Let me try to explain:

Although it has a very high resolution, letting me hear deep into the recording like no other DAC I've heard before, it doesn't throw it into your face like some.

It doesn't try to impress you with ultra high resolution, deep tight bass or huge dynamic swings.

You have all those things in spades (maybe even to a greater degree) but all that information just flows with the music in a cohesive manner like no other dac I've heard before (by far).

One other thing I think contributes to the listening experience as a whole is the absolute black silence.

I'm not talking about digital "black" silence here.

What I'm saying is that the Trinity on his own is utterly silent (very low noisefloor?) and that lets you perceive the smallest clues in the recordings that help to give the illusion you are there, on the recording location.

I won't bother you with more impressions or adjectives. Besides, my audiophile vocabulary is worse and much smaller than most.

As you can imagine after that listening session I couldn't forget what I heard. I knew I had to have one.

Well, after some serious (financial) considerations, I made the decision!

Since the last two weeks I have been the proud owner of a trinity DAC and I can say that my initial positive impressions only grew stronger with time.

I don't have the technical expertise some of you have here, to understand the technical principles upon which the Trinity DAC was built and frankly I don't care (and don't understand the objective of some of the discussions around it).

All I'm interested is in the end result and that my friends is stellar.

I also don't want to give you the impression here that I listened to all the high end DACs in the market.

For instance I've not listened to the Vivaldi stack. (I couldn't afford it anyway).

And I'm not saying it's the best DAC available right now (who can say that, considering all the subjectivity involved in the listening process) although I'm sure some of you will jump in here and say "well, since he owns it....".

The only advice I can give, if you are in the market for the best DAC in the same (or higher) price bracket of the Trinity, please go and try to listen to one for yourselves before making a decision.

Even in smaller systems it can be justified, considering the improvements it will bring to your listening experience.

Please forgive my enthusiasm with the Trinity DAC but I wanted to share my experience with all of you here in the forum.

PS I'm using the Trinity with a computer through USB (using a Totaldac USB cable) and with a Transport through SPDIF (AES/EBU). I think the USB solution has a slight advantage.

And before anyone asks, no, I'm not affiliated with the company nor have I any commercial interests related to it or any Trinity distributor.

Thank you all for your patience reading this long post.

--------------------------------------------------------------------------------

Zrodlo:

Ukryta Zawartość

Jestem zdruzgotany,wręcz załamany

ps.

Co tam nowatorskiego jest jeszcze oprócz ceny?

Ten DAC ma duza bardzo rozdzielczosc, ale owszem ma bardzo duze problemy z muzykalnoscia i fizjologicznym dzwiekiem.Ale takie aspekty tez ludziom moga sie podobac, ja doceniam tez te aspekty, ale oczywiscie uwazam, ze w tej zabawie najbardziej liczy sie muzyka, wiec moge zrozumiec glosy osob dla ktorych ten DAC to urzadzenie malo udane.

Ukryta Zawartość

...

ale owszem ma bardzo duze problemy z muzykalnoscia i fizjologicznym dzwiekiem.

Ale tu przecież leży cały sens naszej zabawy...

----------------------------------------------------

Jak z dzieckiem - mówisz i masz ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten DAC ma duza bardzo rozdzielczosc,

Takich dac-ów jest cała masa.

bardzo duze problemy z muzykalnoscia i fizjologicznym dzwiekiem.

Takich również.

najbardziej liczy sie muzyka

Takich za to jest niewiele ;)

Takich dac-ów jest cała masa.

No z tego co ja slyszalem, taka rozdzielczosc uzyskuja tylko dwa DAC-i na rynku, stack DCS Vivaldi oraz Trinity. Inne sa znacznie ponizej.

No z tego co ja slyszalem, taka rozdzielczosc uzyskuja tylko dwa DAC-i na rynku, stack DCS Vivaldi oraz Trinity. Inne sa znacznie ponizej.

Aby móc wyłowić różnice pomiędzy np. poszczególnymi dac-ami należy ich posłuchać w kontrolowanych warunkach tzn. wpięte w tym samym torze audio.

Słuchanie czegokolwiek gdzieś na wystawie lub w sklepie nic Tobie nie da bo wtedy słyszysz jak gra konkretna konfiguracja a nigdy jak gra pojedynczy element.

To chyba jest oczywiste i mam nadzieję , że dla Ciebie również jest ?

Bo każdy chwali swój aktualny ;)

Bum1234 jeżeli przejrzysz moje wpisy to ja chwaliłem wiele urządzeń również te, których nie kupiłem ;)

Nie prawda. Uczciwi ludzie chwalą również sprzęty, których już nie mają, a z których też byli zadowoleni.

Przecież jeśli komuś podoba się to co akurat ma, to nie jest nieuczcziwy. Z jego punktu widzenia to najlepszy wybór.

A poza tym przecież najwięcej ma tu do powiedzenia imaginacyja słuchacza ;) Tu nie miejsce na obiektywizm ;)

Aby móc wyłowić różnice pomiędzy np. poszczególnymi dac-ami należy ich posłuchać w kontrolowanych warunkach tzn. wpięte w tym samym torze audio.

Słuchanie czegokolwiek gdzieś na wystawie lub w sklepie nic Tobie nie da bo wtedy słyszysz jak gra konkretna konfiguracja a nigdy jak gra pojedynczy element.

To chyba jest oczywiste i mam nadzieję , że dla Ciebie również jest ?

Bum1234 jeżeli przejrzysz moje wpisy to ja chwaliłem wiele urządzeń również te, których nie kupiłem ;)

Ale najlepsze jest to, które w danej chwili masz. Gdyby tak nie było, to sprawiłbyś sobie co innego.

Ale najlepsze jest to, które w danej chwili masz. Gdyby tak nie było, to sprawiłbyś sobie co innego.

Nie do końca bo ludzie przy wyborze kierują się różnymi kryteriami.

Czasami zbyt wysoka cena może ograniczać Twój wybór tzn. pomimo ,że wiesz o istnieniu lepszych urządzeń nie możesz ich nabyć.

Prozaiczna sprawa ale jednak czasami fundamentalna ;)

Poza tym na dzień dzisiejszy mógłbym wybrać dla siebie przynajmniej kilka urządzeń ,z którymi mógłbym żyć na dłużej ;)

Więc nie jest ich tak niewiele. ;)

Tego nie wiem . Wszystkich nie słuchałem.

Ale w jednym się z Tobą na pewno zgadzam , czasami przydałoby się mniej marketingu i lania wody a więcej technologii ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.