Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - przecena o 25% :)

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

SATURN podjął decyzję o przecenie TV OLED LG o 10 000 pln.

Jeszcze ze dwie takie obniżki i ... temat nabierze rozpędu. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale i tak jesteśmy "gorsi" - cywilizowany świat dokonał przeceny o 1/3 ! :)

04542272421724200290.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/108872-oled-tv-przecena-o-25/

To wciąż cenal daleko poza zasięgiem 99% konsumentów. Aczkolwiek coś się ruszyło w końcu.

W tym roku myślę, że takich ruchów będzie więcej. W końcu nie chodzi o sprzedanie "100" egzemplarzy na świecie dla najbardziej zapalonych i majętnych.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Boję się tylko że producenci pomyślą że na OLEDzie nie da się zarobić i oleją temat. Bardziej bym się cieszył gdyby wyszedł mniejszy model w niższej cenie.

Mnie to nie martwi. Jak zostanę z tym co mam to też będzie dobrze a nawet bardzo dobrze. Ja z "lupą" telewizorowi się nie przyglądam. Poz tym myślę że Samsung i LG już tak daleko zabrnęły, że cofnięcie się było by mało sensowne, ale oczywiście wszystko jest możliwe.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Widziałem ten telewizor wczoraj. Dziękuję. Świeci w sklepie ile miesiąc? Ma juz 20 wypalonych pikseli :P

No to zostajemy przy swoich :-). Też dobrze nie będzie wydatków.

Ale mój telefon też OLED nie ma wypalonych pikseli (2 lata). A wiem to "podły" Samsung ;-)

No to zostajemy przy swoich :-). Też dobrze nie będzie wydatków.

Ale mój telefon też OLED nie ma wypalonych pikseli (2 lata). A wiem to "podły" Samsung ;-)

Też mam OLED w telefonie i dziennie to ekran w telefonie świeci mi średnio może z 5 minut ... natomiast czas świecenia TV liczy się zwykle w godzinach. Tak że 2 lata pracy ekranu w telefonie, to np. 0,1 roku pracy telewizora.

Też mam OLED w telefonie i dziennie to ekran w telefonie świeci mi średnio może z 5 minut ... natomiast czas świecenia TV liczy się zwykle w godzinach. Tak że 2 lata pracy ekranu w telefonie, to np. 0,1 roku pracy telewizora.

Wiem :-). Będę dalej testował ten telefon może wyjdą jakieś wadliwe piksele ;-).

A tak na marginesie pisałem kiedyś, że w plazmie Pioneera jednego z moich kolegów też są wadliwe piksele. Każdy wyrób może to spotkać. LCD też. To tylko elektronika. Nic nie jest doskonałe.

Albo kolega niedowidzi tak malych pikseli.

To może się zgadzać bo przez fanów plazm jestem zaliczony do grupy "ślepych" ;-).

Widziałem ten telewizor wczoraj. Dziękuję. Świeci w sklepie ile miesiąc? Ma juz 20 wypalonych pikseli :P

trzeba OLEDowi oddać sprawiedliwość, że mimo wszystko tempo obniżki jest wyższe niż tempo (procentowo) tracenia kolejnych pikseli :)

Jak marketing będzie nadawał na lewo i prawo że OLED-y mają bad piksele to już po nim.

Jeśli po miesiącu wyświetlania tyle się uszkodziło to na pewno już po nim.

Jeśli po miesiącu wyświetlania tyle się uszkodziło to na pewno już po nim.

Co by potwierdzało opinie, że OLED są wprowadzane niejako "na siłę" z przyczyn czysto marketingowych, albowiem tak naprawdę technologia ta jest cały czas niedopracowana.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Co by potwierdzało opinie, że OLED są wprowadzane niejako "na siłę" z przyczyn czysto marketingowych, albowiem tak naprawdę technologia ta jest cały czas niedopracowana.

Każda nowa technologia była właśnie tak wprowadzana.

Nie widzę w tym niczego nadzwyczajnego. Tu nie ma niczego na siłę. Popatrz na pierwsze TV LCD, PDP, ile kosztowały i jaką miały jakość.

Jak kogoś stać to zapewne za rok - dwa i tak zmieni na inny (lepszy, nowszy). A jak stanieją do poziomu akceptowalnego przez większość użytkowników to zapewne technologia będzie już mocno poprawiona.

Każda nowa technologia była właśnie tak wprowadzana.

Nie widzę w tym niczego nadzwyczajnego. Tu nie ma niczego na siłę. Popatrz na pierwsze TV LCD, PDP, ile kosztowały i jaką miały jakość.

Tu chodzi o to (broniąc Bobcata) że technologia jest nie dopracowana, odkryli luminescencje w polimerach i OK ale ten typ materiału jest mało żywotny a fizyki się nie przeskoczy. Już lepiej gdyby zaczeli (w końcu) doceniać i budować ekrany z czegoś sprawdzonego od lat czyli diód krzemowych.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Ale ja się zgadzam, z tym że jest niedopracowana.

Tak samo niedopracowana była PDP i LCD( ta zresztą non stop jest niedopracowana).

Tryb wejścia OLED na rynek nie różni się niczym od wejścia poprzednich technologii.

Ktoś ma pomysł, czym OLED będzie przyciągał klientów w marketach - dlaczego mieliby wybrać go zamiast LCD 4K, który świeci jeszcze jaśniej i może wyglądać efektowniej? Bo ja nie znajduję prostej odpowiedzi, wg. mnie przed tą technologią stoi naprawdę ogromne wyzwanie natury marketingowej.

Bez agresywnego marketingu towarem zainteresują się tylko "fachowcy" doceniający jego zalety ...

Czy będzie tak jak z LaserVue ? Wątpię, bo to jednak inna skala przedsięwzięcia i kasiorę trzeba odzyskać.

A KURO zostało pokonane już dawno, ale mało kto o tym wiedział/pisał ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lepiej gdyby zaczeli (w końcu) doceniać i budować ekrany z czegoś sprawdzonego od lat czyli diód krzemowych.

Jakoś na temat CLED ucichło...

czym OLED będzie przyciągał klientów w marketach - dlaczego mieliby wybrać go zamiast LCD 4K

Juz się czyta marketingowe opowiastki że OLED ma zalety PDP i zalety LCD, przy jednoczesnym braku wad obydwu tych technologii. Poza tym można sobie wyobrazić OLED 4K.

Zalety PDP nie zostały docenione przez konsumentów masowych, więc to że OLED ma jakieś zalety plazmy na pewno nikogo nie przekona.

Przewaga na LCD będzie wyraźna tylko w warunkach normalnego oświetlenia czy nawet w pokojach zaciemnionych, gdzie będzie widoczna przewaga w zakresie czerni i kontrastu.

W markecie rozkręcone na maksa LEDy mogą robić na Kowalskich większe wrażenie niż bardziej stonowane OLEDy, które będą do tego sporo droższe...

Podsumowując: cienko to widzę póki co.

Podsumowując: cienko to widzę póki co.

Audio Video sugeruje, że zainteresowanie rynku skieruje się w stronę UHD.

Nie rozumiem tylko jak ma się zainteresować w sytuacji ciągle jeszcze niedogadanych standardów emisji i zapisu sygnałów UHD.

Jakoś na temat CLED ucichło...

Pewnie myślą co zrobić żeby to było opłacalne a nie tylko dla "Cesarza Brunei".

A ja jeżeli miałbym wybierać w tej samej cenie i tej samej wielkości między LCD UHD i OLED FullHD to zdecydowanie wybrałbym OLED. No bo co w tym UHD oglądać. W sklepach reklamówki w rozdzielczości UHD wyglądają super. Szczególnie na SONY który ma rozszerzony gamut. Filmy wyglądają dokładnie tak samo jak na normalnym telewizorze a na sony mają do tego dziwne kolory.

Na obecną chwilę nie widzę żadnego sensu kupowania telewizorów UHD.

Nie mówiąc już o tym że procesory upłynniające obraz nie wyrabiają przy takich rozdzielczościach i strasznie rozmazuje w ruchu.

Szybka ekspansja OLED nastąpi dzięki czterem Chińskim producentom: TCL, Changhong, Haier, Hisense.

Na tegorocznych targach CES w/w producenci pokazali swoje modele OLED - z reguły 55 ". Zaleją tym świat.

Czym będzie przyciągał? Jakość czerni jest fenomenalna, przy braku straty na bieli. Biorąc pod wagę kontrast jest kapitalny. Kolory dla mnie cukierkowe jak w LEDach, jednak mam nadzieję że przyczyna jest film promocyjny LG (sztuczny obraz).

Jesli chodzi o niedopracowana technologoie, to sądzę że tak że uda się to dopracować.

I inaczej jest konstruować OLEDy 5 cali i 50 cali. Onkyo lat temu kilka w wysokim modelu miało pilota na wyświetlaczu OLED i dało się. W chwili obecnej można najwyżej patrzeć. Czekam na OLED'a od Panasa myślę że tu będzie to po prostu dobra konstrukcja.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.