Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki z redukcją szumów (tzw. noise cancellation)

ptr

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie - szukam dobrych dźwiękowo słuchawek z możliwością uruchomienia redukcji szumów. Zależy mi na jak największym odizolowaniu wszelkich dźwięków z zewnątrz. Czy jakiś model polecacie?

Wiem że sama redukcja szumów co najwyżej "wytnie" dzwięki tła jak szum klimatyzacji w biurze, albo szum podczas lotu samolotem. Co zrobić żeby pozbyć się płaczu dziecka, rozmów itp?

Czy w ogóle warto inwestować w słuchawki wyposażone w taką funkcję?

• Moderatorzy

Jak w temacie - szukam dobrych dźwiękowo słuchawek z możliwością uruchomienia redukcji szumów. Zależy mi na jak największym odizolowaniu wszelkich dźwięków z zewnątrz. Czy jakiś model polecacie?

Wiem że sama redukcja szumów co najwyżej "wytnie" dzwięki tła jak szum klimatyzacji w biurze, albo szum podczas lotu samolotem. Co zrobić żeby pozbyć się płaczu dziecka, rozmów itp?

Czy w ogóle warto inwestować w słuchawki wyposażone w taką funkcję?

Nie znam się na słuchawkach, więc ciężko będzie mi pomóc, ale w magazynie "Audio" w numerach 2/2013 i 6/2013 prawie połowa testów dotyczyła słuchawek z redukcją szumu. Wiadomo, że do takich testów trzeba podchodzić z przymrożeniem oka, ale może coś to pomoże w poszukiwaniach.

Chodzi mi o te numery (nie wiem czy jeszcze da się je kupić):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak jesteś z Krakowa to możesz je odebrać ode mnie za darmo, mi już raczej nie będą potrzebne. Pozdrowienia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-----------------

uzywalem dousznych,bardzo dobrze tlumily wszystkie halasy,moge powiedziec ze za dobrze,niebezpieczne moim zdaniem w uzytkowaniu na zewnatrz,raz omal mnie samochod nie rozjechal przez to ze nic nie slyszalem poza muzyka,sennheizer pchielki ie8

Polecam zdecydowanie słuchawki Bose.

Miałem okazję słuchać także innych z podobna technologią. W przypadku Beatsów dźwięk twardy zero przestrzeni a redukcja szumów polega na zagłuszaniu dzwieku zewnętrznego szumem samych słuchawek.

Wokół uszne QuietComfort 15 lub nauszne QC3 bardzo dobrze opracowały tą technologie. Do tej pory jedne z lepszych które słuchałem.

Ja mam Walkmana z serii X i on ma system redukcji hałasu w słuchawkach. Można regulować algorytmy redukcji hałasu (biuro, samolot itp) oraz natężenie samej redukcji w danym programie.

Efekt - bajka! W rezultacie można słuchać muzyki dużo ciszej i słuch jest mniej narażony na uszkodzenie.

Nie wyobrażam sobie dłuższej podróży bez mojego Walkmana. :)

Potwierdzam, że redukcja hałasu jest piekielnie niebezpieczna w warunkach miejskich! Jest się totalnie odciętym od odgłosów z zewnątrz, więc o wypadek nietrudno. Samochód może sobie trąbić, a i tak nie usłyszymy. Więc szczególnie przekraczając jezdnię należy BARDZO DOKŁADNIE się rozglądać.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Ja mam Walkmana z serii X i on ma system redukcji hałasu w słuchawkach. Można regulować algorytmy redukcji hałasu (biuro, samolot itp) oraz natężenie samej redukcji w danym programie.

Tak z ciekawości w jaki sposób to działa? W bose sa mikrofony zewnętrzne ktore tworzą przeciwdzwiek. Z Beatsach puszczany jest mikro szum ktory zagłusza zewnetrzne dzwieki. A tutaj? Czy on ma nagrane specjalne szumy czy przeciwdzwieki wybierająca poszczególny algorytm. Ciekawe to jest,

• 2 lata później...

Trochę odgrzebuję stary temat, lecz jeśli ktoś jest zainteresowany słuchawkami redukującymi szum zachęcam do mojego testu, który przeprowadziem w samolocie, na plaży oraz w pociągu.

Ukryta Zawartość

Komentarze mile widziane :)

Ukryta Zawartość

Moje zdanie jako także wieloletniego słuchawkowca jest następujące:

Nawet w najdroższym sprzecie High End nie dopieszczono do końca cyfrowej regulacji DSP i kosztuje to fortunę. W takim razie pytanie jak w tak niskiej cenie to ma działać i być bezpieczne? Przypominam że aktywne ochronniki w przemyśle to koszt ok 2000zł jak ktoś chce taniej to trzeba przeprosić się z pasywnymi świetnymi (36dB SNR)ochronnikami np Peltor H10 (teraz chyba trochę inne oznaczenie) które mozna kupić za ok 65zeta. Sprawa z aktywną ochroną z racji bardzo prościutkiego procesora jest dla uszu niebezpieczna bo układ taki tez robi bedy i potrafi wzmocnić t.z.w. szpilki zamiast je wygasić. Dżwieki o barzo krótkim czasie narastania (transjetowe) generowane przez układ procesora tworzą niebezpieczeństwo polegające na tym że ucho nie jest w stanie się przed tym zabezpieczyć luzując mięśień napinający kowadełko po którym dźwięk albo przechodzi do ucha wewnętrznego albo nie.

Żeby nie było z zwykłymi ochronnikami też były wpadki, np ochronniki produkowane w Katowicach dla przemysłu za i po komunie wpadały w rezonans obudowy który zamiast tłumić zewnętrzny hałas wzmacniał go w srodku ochronników. Sprawa uszkodzeń słuchu przyschła ale masa ludzi wtedy była zabezpieczana tymi właśnie słuchawkami.

Tak że wracając do głównego pytania najwieksze tłumienie mają słuchawki dokanałowe robi je sporo dobrych firm np Weystone, Shure i mają tłumienność na poziomie ponad 30dB i jest to super ale!

Słuchawki wymagają ostrego reżimu utrzymania higieny gdyż można sobie przez nie przenieść jakąś infekcje n.p. z brudnych rąk do uszu. Są wkładki jednorazowe ale życie pokazuje że ludzie oszczędzają a poza tym mają gorsze brzmienie nim najlepsze moim zdaniem wkładki silikonowe a nie piankowe

Takie słuchawki są na ulicy bardzo niebezpieczne w użytkowaniu gdyż wytłumiając tak silnie poziom hałasu ulicy że nie słyszymy nadjeżdżających z poza pola widzenia pojazdów i nieszczęście gotowe!

Tak że może jednak ograniczyć się warto trochę z słuchaniem w terenie a jeśli tak to używać jakiś pośrednich słuchawek nausznych z tłumieniem hałasu na poziomie 15dB. Może takie słuchawki są mało dyskretne dla innych ale logika jednak nam podpowiada takie rozwiązanie.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Dokanałowe najlepiej? i że są mniej szkodliwe dla słuchu? nie sądzę,

ponoć lekarze mówią, że nie chodzi o zanieczyszczenia a ciśnienie w uchu.

Włożenie czegoś do kanału powoduje, że wzrasta ciśnienie wewnątrz co negatywnie wpływa na nasz narząd słuchu,

Ja bym chętnie sprawdził jak działa to aktywne niwelowanie hałasu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.