Skocz do zawartości
IGNORED

Auralic Vega - dac doskonały. Wasze opinie.

Rekomendowane odpowiedzi

A moze KSL od Kondo? Nigdy nie sluchalem.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

W dniu 6.10.2024 o 12:55, mk345 napisał:

panowie podsumowując....Do celowo lepiej wziąć Altair G2.2 z Wifi czy znacznie dopłacać do Vega G.2.2 ? Posiadam wzmacniacz Amplifikator GOLD czyli goły wzmak bez pre, itd. Docelowo chciałbym z czasem dokupić też gramofon na wkładki MM. 

Jak Cię stać to kup Vegę. Jak kupisz Altaira, to też będziesz zadowolony, ale założę się że w krótkim czasie będziesz się zastanawiał czy nie lepiej było kupić Vegę 🙂

Edytowane przez jaxcek
17 minut temu, jaxcek napisał:

Jak Cię stać to kup Vegę. Jak kupisz Altaira, to też będziesz zadowolony, ale założę się że w krótkim czasie będziesz się zastanawiał czy nie lepiej było kupić Vegę 🙂

Czy stać...no raczej nie do końca ale jeśli ma to być inwestycja na kilka ładnych lat to nieco można wspomóc się systemem ratalnym na kilka miesięcy. Więc jednak bardziej skłaniam się ku Vedze.

• 5 tygodni później...
W dniu 5.10.2024 o 19:29, jaxcek napisał:

Jeśli możesz sobie pozwolić to kup G2.2. Jeśli masz już przetwornik, to kup Ariesa S1. 
Słuchałem obydwu urządzeń u siebie z MA8950 i zdecydowałem zostawić sobie Ariesa S1. Różnica dźwiękowa na moje ucho niewielka, a cenowa już spora.

Nie ma problemu z pożyczeniem więc najlepiej posłuchać samemu na spokojnie w domu, bo nie tylko o odtwarzacz idzie, ale wszystko wokoło.

Ariesa S1 masz z dedykowanym zasilaczem czy bez? Jeśli z zasilaczem to czy duża jest różnica? 

Pytam bo mam Aries S1 na odsłuchu bez dedykowanego zasilacza i jest bardzo blisko mojego aktualnego rozwiązania - przegrywa trochę w kwestiach barwy i dociążenia, ale za to jest rozwiązaniem 1 pudełkowym + ewentualnie dedykowany zasilacz.

53 minuty temu, W_Waw napisał:

Ariesa S1 masz z dedykowanym zasilaczem czy bez? Jeśli z zasilaczem to czy duża jest różnica? 

Pytam bo mam Aries S1 na odsłuchu bez dedykowanego zasilacza i jest bardzo blisko mojego aktualnego rozwiązania - przegrywa trochę w kwestiach barwy i dociążenia, ale za to jest rozwiązaniem 1 pudełkowym + ewentualnie dedykowany zasilacz

Kurde czekam wlasnie na opinie kogos kto ma S1 z zasilaczem. Ja mojego Ariesa S1 bez zasilacza mam podlaczonego do Pontusa 2 i jest wysmienicie. Nawet nie chce mi sie wierzyc ze ten zasilacz wniesie cos ponadto. Predzej obstawiam ze z Vega S1 zasilacz zrobi robote.

Nie mniej czekam na jakas opinie.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

12 godzin temu, W_Waw napisał:

jest bardzo blisko mojego aktualnego rozwiązania - przegrywa trochę w kwestiach barwy i dociążenia,

A co to za rozwiązanie?

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

A co to za rozwiązanie?

Rozwiązanie sprzed dobrych kilku lat, mało wygodne i sporo elementów (dokładanych kolejnych "polepszaczy"). Ale po kolei:

serwer (MacMini+Audirvana)(inne pomieszczenie) →  ruter → ruter (zasilacze liniowe) → 2x konwerter sygnału (przejście na światłowód + powrót) (zasilanie bateryjne) (rozwiązanie lepsze niż wszystkie swiche które testowałem) → Sotm sMs200 Ultra Neo (9V -  zasilanie bateryjne) → kabel USB z niezależnym zasilaniem (bateria) → HiFace Evo (GF Mod- dużo lepszy nią standardowy) + clock EVO (zasilanie bateryjne obu) → kabel BNC lub coax (zależnie od nastroju: po coax trochę miększe granie)→ DAC (Aqua Acoustic LaScala)

W powyższym nie wspominam o antywibracji jak i drobnych polepszaczach sygnału USB czy zasilania DC od iFi. Jak widać wpada się czasem w pułapkę "polepszaczy" - niestety każdy z nich coś tam wnosił (przynajmniej według moich uszu).

A w przypadku Aries S1 zaraz za przejściem przez światłowód pojawia się on i potem prosto do DAC przez coax. Moje stare rozwiązanie broniło się wiele lat aż do S1, który jako pierwszy dal zbliżony efekt- zaznaczę jednak, że nigdy nie próbowałem bardzo drogich rozwiązań - trudno mi zaakceptować płacenie 30-40k za wyspecjalizowany komputer, którego wartość po 10 latach będzie na poziomie 15-20% wartości początkowej, a po 15 latach pewnie będzie niesprzedawalny. Nie próbowałem też wielu urządzeń które w międzyczasie pojawiały się na rynku - po prostu za dużo tego jest i wolę słuchać muzyki (dźwięk mojego systemu w pełni mnie zadowala) niż ciągle porównywać urządzenia (udało mi się prawie niczego nie zmieniać w systemie przez ostatnie 5-6 lat). To co mnie teraz interesuje to uproszczenia systemu, bez utraty jakości i nadmiernych kosztów. Oczywiście uważam, że 8-9k (w promocji pewnie poniżej 8k) za urządzenie typu Aries S1 to nadal za dużo, ale taką kwotę jestem w stanie zaakceptować.

Edytowane przez W_Waw
2 godziny temu, W_Waw napisał:

A w przypadku Aries S1 zaraz za przejściem przez światłowód pojawia się on i potem prosto do DAC przez coax

U mnie duzo lepiej wypada po usb, pewnie Pontus ma to lepiej wykonane niz coax. 

W powyższym nie wspominam o antywibracji jak i drobnych polepszaczach sygnału USB

Rozwiniesz troche kwestie antywibracji jaka masz na dac, streamer itp? 

Co laczysz po usb?

To co mnie teraz interesuje to uproszczenia systemu, bez utraty jakości i nadmiernych kosztów

U mnie jest to wlasnie Aries S1 po diy usb. Jedynie ten zasilacz mnie bardzo zastanawia. Czekam, moze jeden z kolegow podjedzie kiedys do mnie z wygrzanym zasilaczem Auralica.... 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

6 godzin temu, Mikelas76 napisał:

U mnie duzo lepiej wypada po usb, pewnie Pontus ma to lepiej wykonane niz coax. 

Rozwiniesz troche kwestie antywibracji jaka masz na dac, streamer itp? 

Co laczysz po usb?

U mnie jest to wlasnie Aries S1 po diy usb. Jedynie ten zasilacz mnie bardzo zastanawia. Czekam, moze jeden z kolegow podjedzie kiedys do mnie z wygrzanym zasilaczem Auralica.... 

Nie spotkałem DAC w którym wejście USB byłoby lepsze od coax. Oczywiście wszystkich nie testowałem, ale na forum znajdziesz bardzo dużo wzmianek o tym, że wejścia USB zazwyczaj nie są najlepsze i przegrywają z dobrym zewnętrznym konwerterem usb/coax.

Antywibracja - temat rzeka - poszukaj na forum, jest kilka tematów poświęconych temu zagadnieniu.

Połączenie usb jest między streamerem (SoTm) a konwerterem sygnału - tak jak napisałem w opisie systemu.

Edytowane przez W_Waw
41 minut temu, W_Waw napisał:

wejścia USB zazwyczaj nie są najlepsze

Wiem o tym, akurat Pontus ma to bardzo dobrze rozwiazane, na zachodnich forach akurat ten DAC najczesciej lacza po usb. Poza tym porownanie 1:1 na tanim zołtym kablu usb wireworlda chroma (134zł) do coaxa QED Reference Digital Audio 40 (669zl) pokazalo ze w moim przypadku duzo lepiej jest po usb. Ten sam coax na cd playerze sprawdza sie b. dobrze. 

42 minuty temu, W_Waw napisał:

Antywibracja - temat rzeka - poszukaj na forum, jest kilka tematów poświęconych temu zagadnieniu.

Tak wiem i mam niemala wiedze na ten temat. Sam tez rozwiazuje to na kilka sposobow, po prostu interesowalo mnie jak ty to robisz, ale Ok. 

3 godziny temu, W_Waw napisał:

Nie spotkałem DAC w którym wejście USB byłoby lepsze od coax.

Denafripsy chyba grają lepiej po USB. Z Coax nie dość że rozmyty dźwięk, to jeszcze przez wbudowane DDC co jaki czas pyka... ale fakt że zazwyczaj USB gra nieprzyjemnie.

Edytowane przez marcinmarcin

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Denafripsy faktycznie grają lepiej po USB. Z Coax nie dość że rozmyty dźwięk, to jeszcze przez wbudowane DDC co jaki czas pyka...

Nie świadczy to dobrze o urządzeniu. Pykanie jest niezależne od częstotliwości próbkowania i precyzji (16/24)?

8 godzin temu, W_Waw napisał:

Nie świadczy to dobrze o urządzeniu. Pykanie jest niezależne od częstotliwości próbkowania i precyzji (16/24)?

To problem użytej technologii. Reclocking Spdif powoduje że w użyciu jest zarówno zegar streamera jak i daca. Do synchronizacji danych użyto bufor FIFO,  jak się oprozni lub przepełni jest cyk. Cichy i praktycznie niezauważalny u mnie, ale jednak czasem się pojawi.  Troche jak z winylem, ale rzadziej. Szacuje 1x na utwór. Niezależnie od częstotliwości. Do tego reclocking zawsze wprowadza opóźnienia. Jakosc dźwięku w pełni wynagradza. jest znakomicie jak na cenę.  Więc pytanie czy zarzucić średnie granie po coax Denafrips czy słabą implementację USB innym dacom 😉

11 godzin temu, W_Waw napisał:

Nie bede tego komentowal. 

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Reclocking Spdif powoduje że w użyciu jest zarówno zegar streamera jak i daca.

Nie uswiadczylem "pykania" a mam dwa zegary, Pontusa i Ariesa S1. 

Mialem inne streamery na testach np. Matrix Element S i zadnego pykania nigdy nie slyszalem. Czy to po i2s czy po usb czy po coaxie. 

Akurat Pontus na streamerach z portami i2s gral na nich najlepiej. W przypadku Ariesa S1, ktory nie ma i2s a szkoda, najlepiej gra po usb. I tyle w temacie.

Edytowane przez Mikelas76

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Mikelas76 napisał:

Nie bede tego komentowal. 

Mialem inne streamery na testach np. Matrix Element S i zadnego pykania nigdy nie slyszalem. Czy to po i2s czy po usb czy po coaxie. 

Potwierdzam, nigdy u Michała nie uświadczyłem pykania itp.

12 minut temu, Mikelas76 napisał:

Po USB synchronizuje wyłącznie zegar daca. Problem o ile tak można go nazwać dotyczy tylko coax/optyk. I może różnie być nasilony w zależności od softu (bufor) oraz mniejszy przy zbliżonych parametrach zegarów. Ale jak się skupisz to usłyszysz jakieś ciche przeskoczenie czy cyknięcie raz na jakis czas 😉

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ale jak się skupisz to usłyszysz jakieś ciche przeskoczenie czy cyknięcie raz na jakis czas

Nie wiem jak ty glosno sluchasz, ale przy moim poziomie glosnosci nigdy nic nie slyszalem.

Moze to kwestia dodatkowych ddc? Po rezygnacji Alvina z posrednictwa w sprzedazy Denafripsa, przestalem juz sledzic fora z tematem Denafripsa ale pamietam ze niektorzy ludzie slyszeli jakies tam pykania po wpieciu w system firmowych ddc: gaia, iris, hermes. A cyrki zaczely sie jak Denafrips zaczal wrzucac rozne firmware. Ja na Pontusie probowalem wszystkich i na jednym z nich bylo pykanie. Zdaje sie ze anglosasi okreslaja to jako "pops". 

Wrocilem do oryginalnego firmware z uwagi na najbardziej analogowe brzmienie i nigdy nic nie pykalo. Z zadnym streamerem, tv, pc, czy tez cd. 

A synergia Pontusa2 z Ariesem S1, daje najlepsze brzmienie jakie slyszalem u siebie. 

12 minut temu, Mikelas76 napisał:

Moze to kwestia dodatkowych ddc?

To kwestia wbudowanego DDC dla Spdif. Uznali widocznie że lepiej dla jakości będzie jak sygnał zostanie przetaktowany przez zegar daca. Przy słabych transportach to na pewno zaleta. Przy dobrych raczej bezsens.

15 minut temu, Mikelas76 napisał:

Ja na Pontusie probowalem wszystkich i na jednym z nich bylo pykanie

Może mniejszy bufor FIFO , dla mniejszych opóźnień. Ja mam 12th na oryginalnym sofcie.

16 minut temu, Mikelas76 napisał:

A synergia Pontusa2 z Ariesem S1, daje najlepsze brzmienie jakie slyszalem u siebie. 

Mam to samo z Ares 12th i Volumio Primo 2. Teraz myślę czy zostawić Primo czy Rivo, czy np taki Aries. Z wad - nie mają I2S...

32 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Ja mam 12th na oryginalnym sofcie

No to masz chyba ten firmware ktory mi sie nie do konca podobal, sorki. Z tego co pisali ludzie, na 12th byl firmware 1.4. Taki masz?

Czytalem tez ze Denafrips nie zalecal wgrywac firmware 1.0 na nowszych urzadzeniach. Napewno firmware 1.3 byl najslabszy, mial bledy, pykanie i ostrosc dzwieku. Kolejny 1.4 byl juz lepszy choc na nim bylo juz mniej muzykalnie. Po pol roku testow i wgrywania wrocilem do oryginalnego 1.0.

32 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Przy dobrych raczej bezsens

No to Aries nie jest dobrym transportem 😉 bo ja tu widze sens. 

Edytowane przez Mikelas76

7 minut temu, Mikelas76 napisał:

No to masz ten firmware ktory mi sie nie do konca podobal, sorki.

W Pontusie 2. Inny dac, inny system, mi sie tam podoba 😉 porównania ze znacznie droższymi dacami nie wypadają źle. Tu też gra na oryginalnym raczej.

7 minut temu, marcinmarcin napisał:

W Pontusie 2. Inny dac, inny system, mi sie tam podoba 😉 porównania ze znacznie droższymi dacami nie wypadają źle. Tu też gra na oryginalnym raczej

Tak w Pontusie 2.

A ty masz w swoim tez oryginalny 1.0? Z drugiej strony, bardzo a to bardzo mnie interesuje jaka jest realna roznica pomiedzy pontusem 2 a 12th. Widzialem tylko jakies zlote śrubki. Czy ewentualne roznice w budowie jak np te zlote śrubki i cos moze czego nie widzimy, wplywa na dzwiek? 

Generalnie nie podoba mi sie obecna polityka Denafripsa. Trzepia te wersje Pontusa na potege. Mamy wersje 12th, 15th a teraz czekam kiedy bedzie 16th. Wszystko w ciagu dwoch lat. 

Gdybym mial kupic teraz jakiegos daca, chyba odpuscilbym denafripsa. Traca na wiarygodnosci ostatnio. Teraz czytam jakie jazdy maja ludzie z UK i USA w sprawie gwarancji itp i nie zazdroszcze. 

Wracajac do tematu, szkoda ze Vega S1 nie ma mozliwosci zabawy equalizatorem parametrycznym

To bylby hit. Sprzedałbym swojego daca i bralbym vege. 

10 minut temu, Mikelas76 napisał:

A ty masz w swoim tez oryginalny 1.0?

Na transporcie zgłasza Denafrips USB V3.12 A1.5 więc zapewne 1.5.

11 minut temu, Mikelas76 napisał:

Mamy wersje 12th, 15th a teraz czekam kiedy bedzie 16th. Wszystko w ciagu dwoch lat. 

Zapomniałeś o 12th-1.... też mi się to nie podoba, z drugiej strony dobre granie za rozsądne pieniądze

13 minut temu, Mikelas76 napisał:

bardzo mnie interesuje jaka jest realna roznica pomiedzy pontusem 2 a 12th.

W Aresie 12th zmienili obudowę, kondensatory i dodali I2S.

• 3 tygodnie później...
W dniu 10.11.2024 o 11:17, W_Waw napisał:

Rozwiązanie sprzed dobrych kilku lat, mało wygodne i sporo elementów (dokładanych kolejnych "polepszaczy"). Ale po kolei:

serwer (MacMini+Audirvana)(inne pomieszczenie) →  ruter → ruter (zasilacze liniowe) → 2x konwerter sygnału (przejście na światłowód + powrót) (zasilanie bateryjne) (rozwiązanie lepsze niż wszystkie swiche które testowałem) → Sotm sMs200 Ultra Neo (9V -  zasilanie bateryjne) → kabel USB z niezależnym zasilaniem (bateria) → HiFace Evo (GF Mod- dużo lepszy nią standardowy) + clock EVO (zasilanie bateryjne obu) → kabel BNC lub coax (zależnie od nastroju: po coax trochę miększe granie)→ DAC (Aqua Acoustic LaScala)

W powyższym nie wspominam o antywibracji jak i drobnych polepszaczach sygnału USB czy zasilania DC od iFi. Jak widać wpada się czasem w pułapkę "polepszaczy" - niestety każdy z nich coś tam wnosił (przynajmniej według moich uszu).

A w przypadku Aries S1 zaraz za przejściem przez światłowód pojawia się on i potem prosto do DAC przez coax. Moje stare rozwiązanie broniło się wiele lat aż do S1, który jako pierwszy dal zbliżony efekt- zaznaczę jednak, że nigdy nie próbowałem bardzo drogich rozwiązań - trudno mi zaakceptować płacenie 30-40k za wyspecjalizowany komputer, którego wartość po 10 latach będzie na poziomie 15-20% wartości początkowej, a po 15 latach pewnie będzie niesprzedawalny. Nie próbowałem też wielu urządzeń które w międzyczasie pojawiały się na rynku - po prostu za dużo tego jest i wolę słuchać muzyki (dźwięk mojego systemu w pełni mnie zadowala) niż ciągle porównywać urządzenia (udało mi się prawie niczego nie zmieniać w systemie przez ostatnie 5-6 lat). To co mnie teraz interesuje to uproszczenia systemu, bez utraty jakości i nadmiernych kosztów. Oczywiście uważam, że 8-9k (w promocji pewnie poniżej 8k) za urządzenie typu Aries S1 to nadal za dużo, ale taką kwotę jestem w stanie zaakceptować.

Mam ten sam problem. 

Najlepiej jest jak do tej pory z ultra neo tylko trzeba na wszystko patrzeć bo wszystko ma wpływ na dźwięk. 

Aries seria g jest słabsza ale miałem testowałem i wygrywa tym że jest w jednym pudełku i wszystko działa. 

Dlatego obserwuje s1 bo być może z odpowiednimi kablami i zasilaniem liniowym będzie lepiej albo chociaż nie gorzej.

chwilowy brak działalności w audio.

2 godziny temu, antymalkontent napisał:

Dlatego obserwuje s1 bo być może z odpowiednimi kablami i zasilaniem liniowym będzie lepiej albo chociaż nie gorzej.

Porownywalem ostatnio ariesa s1 z pontusem2 vs. vega s1 z zasilaczem. Aries z pontusem to lepsze rozwiazanie. Bardzo hmm transparentne. Nie dopala srednicy, nie dowala basu, nie obcina gory. Jest rowniutko. A to jest najwazniejsze. Zachowuje muzykalnosc, glebie i szerokosc sceny. Zacgowany wlasciwy dystans pomiedzy instrumentami, ciemne tlo, zrodla pozorne itp. Nie moge sie do niczego przyczepic. Pelna synergia. Za stosunkowo nie duze pieniadze. A jak akustyka zrobiona choc amatorsko, mamy efekt x 2

• Pokaż nowe odpowiedzi