Skocz do zawartości
IGNORED

Płaski amplituner

PumaYang

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zaczną od tego, że nie jestem żadnym znawcą, a na pewno nie audiofilem.

Zarejestrowałem się, bo potrzebuję pomocy, kogoś kto ma pojęcie. Potrzebuję nabyć w miarę płaski amplituner. Miejsce w szafce mam wysokości 12,5cm, z tego co oglądałem w jakiś sklepach większość amplitunerów ma wysokość 16-18cm. Z tego co wiem to dobrze jak nad amplitunerem jest trochę przestrzeni, żeby się nie gotował. Z tego by wychodziło, że najlepiej jakbym miał sprzęt nie wyższy niż 11cm. Dobrze rozumuję?

W jakimś sklepie w Warszawie zaproponowano mi jakąś Yamahę za 6 tys. nie będę ukrywał, że mnie na to nie stać. Ogólnie chciałbym, żeby był to sprzęt markowy, a nie jakieś chińskie badziewie. Chciałbym się zmieścić w 2 tysiącach, a najlepiej by było jakoś w 1,5.

Do tego będę chciał później kolumny stojące, ale to przy następnej wypłacie (albo za dwie).

Sprzęt ma być wykorzystywany słuchania muzyki, radia, grania na playstation i oglądania filmów w stereo (ewentualnie plus subwoofer). Uprzedzając wypowiedzi z serii, że bez sensu stereo, bo powinno być 5,1 odpowiem, że układ pokoju mi na to nie pozwala. Ewentualnie uprzedzając wpis, że na stereo nie potrzebny amlituner, bo telewizor ma głośniki, odpowiadam, że oglądam na projektorze, który wisi przy suficie za kanapą i na tym jego głośniczku to ciężko atomówki obejrzeć żeby zrozumieć co mówią :)

Trochę się rozpisałem, tak więc krótkie pytanie - Da się w ogóle coś takiego znaleźć? Jeśli tak to proszę o jakieś propozycje.

Z góry dzięki za pomoc.

Piotrek

https://www.audiostereo.pl/topic/109254-p%C5%82aski-amplituner/

Witaj,

Zwróć uwagę na amplitunery Marantz NR1403 lub NR1603(sieciowy). powinny wejść w szafkę z niewielkim luzem. dodatkowo możesz odkręcić nóżki (urządzenie może kiwać się na śrubach) dzięki temu uzyskasz dodatkowe 1-1,5 cm.

Pozdrawiam,

Grzegorz

Yamaha, już poza moim zasięgiem.

Jaka jest różnica pomiędzy 1403, a 1603? Sieciowy czyli mam rozumieć, że działa bez kabli po wifi?

Na priv ktoś mi polecił kilka innych modeli. Co to za firma camridge? Ogólnie to jestem laik, denon, yamha, harman to znam, a tamto mi nic nie mówi :) Polecił mi też marantza mcr510 (stereo) ale ten mi się zwyczajnie nie podoba. (dzięki Paweł)

No i też ktoś mi podpowiedział, że jeśli mało słucham w domu radia (a tak jest) to dobrze też zastosować po prostu wzmacniacz stereo i radio z playstation lub pc. W sumie wydaje mi się to całkiem logiczne. Mówiąc o tym zaproponowano mi Harmana HK 980 i nie będę ukrywał, że ten mi się podoba :) ale na ocenie wyglądu praktycznie kończą się moje możliwości oceny sprzętu :) Tylko on ma wysokość 11,6 i się zastanawiam czy 0,9 cm to odpowiednia przestrzeń na wentylacje, a na zdjęciach nóżki wyglądają na nieusuwalne?

Co myślicie?

Pzdr

Sieciowy czyli mam rozumieć, że działa bez kabli po wifi

Nie. Możesz go podłączyć do domowej sieci za pomocą kabla lanowskiego. Słuchać radia internetowego oraz przesyłać pliki audio po sieci

Co to za firma camridge

Brytyjski koncern z miasta Cambridge, firma uważana za nieco bardziej prestiżową od Denon'a , Yamahy itp. Dlatego nie ma go w sieciówkach. Czy tak jest? ......

Harmana HK 980 i nie będę ukrywał, że ten mi się podoba :

Dobry dźwiękowo, jednak dość awaryjny wzmacniacz.

Szukasz w końcu amplitunera do kina czy wzmacniacza?

się zastanawiam czy 0,9 cm to odpowiednia przestrzeń na wentylacje

Stanowczo nie.

Możesz go podłączyć do domowej sieci za pomocą kabla lanowskiego.

Większość ma obie opcje: kabel Lan i Wi-Fi.

Brytyjski koncern z miasta Cambridge

Tutaj trochę zapiałeś z tym miastem. Jestem akurat posiadaczem sprzętu Cambridge Audio, więc zajrzałem do Instrukcji Obsługi. Oto ich adres: Gallery Court, Hankey Place, London SW1 4BB, United Kingdom.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.