Skocz do zawartości
IGNORED

Linuxowe granie

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

O podobny mam w stacjonarnym komputerku tj. Scythe, ale tam płyta nie stękała na brak wentylatora.

Teraz stawiam drugi komp. na Ubuntu Studio, stąd znalazłem się tym temacie, chociaż tutaj się tylko słucha. Robię HTCP, ale z wysokimi wymaganiami do audio. Jedyne filmy jakie oglądam to koncerty, ale za to dużo. Dlatego cienki komputerek do czystego to za mało, potrzebuję mocny.

Znacie Ubuntu Studio, bardzo mało się o nim pisze, podobno zrobiono w nim modyfikacje celem niezniekształconego podawania audio. Na drugim komputerku porównałem Ubuntu Studio z jakimś jego odtwarzaczem audio do Windy 8 z Fidelizerem 6,1 i Jriver. Zgadniecie co lepiej wypadło?

Co prawda jeden sceptyk mnie zjechał za zaproponowany config argumentując brak ducha czasu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie mniej jednak, jak celujesz w HTPC i wyłącznie w fullHD, to w/w configuracja spokojnie przerobi takie ilości danych będąc całkowicie pasywnie chłodzona.

Jeżeli natomiast nie chcesz mieniać płyty głównej - to albo monstrualne chłodzenie pasywne, które zaproponowałem w poprzednim poście - albo coś z high-end od Noctua, BeQuiet, Scythe itp

Albo ewentualnie celować w chłodzenie wodne z jedną chłodnicą + 12cm cooler @ ~ 300 rpm (aczkolwiek przyznaję, że to średni pomysł, tzn. mało opłacalny do HTPC bądź tym bardziej do PC Audio)

Jak ktoś szuka kompa do PC Audio to porada jest bardzo prosta: terminal z napędem co najmniej 2GB i 512MB RAM sterowany przez Daphile.

Schody się zaczynają jak chcemy na jednym kompie jednocześnie oglądać filmy i słuchać muzyki w standardzie hi-fi..

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Wpływ będzie mniej więcej taki, jaki ma promieniowanie słoneczne na Twoją skórę, bądź spaliny samochodowe na Twoje pęcherzyki płucne :)

Może ktoś wie gdzie można zabezpieczyć daphile hasłem ? przed dostępem osób nieuprawnionych ? bo teraz wystarczy że ktoś zna IP terminala,albo ma konto na mysqueezebox + aplikacja na androida i ma pełne sterowanie odtwarzaczem

A o co chodzi z mysqueezebox? Co się dzieje jak pada internet? Nie ma muzyki?

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Potwierdzam.

Gra normalnie, ale steruje Daphile z drugiego PC.

Nie wiem czy w takiej sytuacji działa Squeezbox commander na smartfonie/tablecie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

To po co to się łączy z mysqueezebox? Jak wiadomo używam innych rozwiązań, ale trzeba się rozwijać.

Rozumiem, że cała idea squezeboxa polegała na tym, że był sobie komputer i on dekodował coś tam do pcm i wysyłał do squezeboxa i ze squezebox można było sterować "serwerem"? W daphille klient i serwer squezeboxa są jednym, prawda? Z tego co czytam wynika, że lms sobie cachuje muzykę. Mam rację?

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Do odtwarzania muzyki z dysku/NAS nie trzeba mieć konta na mysqueezebox.

To konto potrzebne jest do WIMP.

Na stronie www.mysqueezebox.com ustawiamy dostęp do WIMP, który pojawia się nam w Daphile (po wcześniejszym zalogowaniu się) ... ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Pytanko. Czy Daphile widzi dyski 2.5 TB ?

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Wyse zwrócony. Czas na zakup docelowego terminala.

Raczej celowałbym w coś do 1GB flash, bo wolę postawić Daphile'a na pendrive'ie.

Także, jakieś propozycje terminali z większą ilością gniazd usb? Myślę, że do 150zł można już coś ciekawego kupić.

Potrzebuję podłączyć PD z Daphilem, DAC, kartę USB i przynajmniej jeden dysk 500GB.

Jakieś sugestie? HP?

To w takim układzie ważne jest jedynie, żeby terminal miał opcje bootowania z napędu USB

Wybierz najtańszy, zapytaj sprzedawcę czy sprzęt obsługuje USB-boot i kupuj :)

np:

Ukryta Zawartość

Ale jeżeli ma to obsługiwać jakąś dużą płytotekę (2TB i więcej), to interface może nieco mulić.

Ten ma wystarczająco mocy, żeby nic nie muliło:

Ukryta Zawartość

No ale niewiadomo czy obsługuje USB-boot

Tutaj piszą, że niby tak - o ile pendrive ma nie więcej jak 2GB:

Ukryta Zawartość

Natomiast ten terminal sprawdziłem osobiście:

Ukryta Zawartość

I potwierdzam brak jakichkolwiek kłopotów przy instalacj Daphile na wewnętrzny napęd flash (2GB), czy bootowanie z pendrive o wielkości 8GB,

Daphile na tym terminalu śmigał że hej.

Zero problemów z kartą wi-fi na USB.

Kompletnie się nie grzeje, żadne cewki nie piszczą - jak dla mnie HP T5740 to bestbuy :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widać nie masz duszy high-end'owca :D

Koledzy z zakładki high-end kupują audiofilskie bezpieczniki i kamienie, którymi okładają kable głośnikowe o wiele droższe niż terminal HP łącznie z kartą wi-fi.. ;)

Oglądam fotki w środku tego T5740..

Tam można wsadzić chyba kartę wifi pod mPCIe.

No chyba że to nie mPCIe tylko mSATA, to wtedy Daphile postawić na jakimś najtańszym SSD z wejsciem mSATA

Kolegi Roxi transport jest tak właśnie zbudowany, by nie zapychać portów USB, że Wifi ma na mPcie a system na SSD na mSATA.

hmm.. to wychodzi na to, że z tych wszystkich dziesiątków DAC'ów z którymi Daphile współpracuje bez zająknięcia - MDAC jest jedynym, z którym wychodzą siupy..

Hi-end przekracza granice fizyki i linuksa nie starcza. :D

Jeszcze nie współpracuje z Audio GD 7.32 z najnowszym firmware.

Klasyka. Układ usb zrobiła VIA.

Nie, nie nie :)

Audio-GD 7.32 ma wbudowany odbiornik USB-SPDIF na układzie VIA Vinyl Audio VT1731

To jest ten sam układ, który siedzi w moim Audio-GD NFB-10ES3 i tak jak pisałem wcześniej - praca i stabilność tego układu w Windows i w Daphile jest po prostu wzorowa.

Wręcz referencyjna.

Jeżeli zatem u mnie działa bez zająknięcia, to dlaczego są kłopoty z modelem Audio-GD 7.32 ?

Obstawiam albo jakiś nieaktualny firmware, albo problem natury sprzętowej - czyli z cyklu archiwum-x: USB płyty głównej

Albo też zainstalowano sterowniki w wersji beta:

Ukryta Zawartość

Na samym dole jest info, że najnowsza wersja drivera pod windows, to wersja rozwojowa/testowa, która u mnie powodowała problemy na samym początku.

Od momentu jak jadę na sterowniku w wersji v2.0 (czyli ten zalecany przez 4hifi), zapomniałem co to zwiechy USB-DAC :)

Z Audio-GD NFB-10ES3 korzystam od kwietnia tego roku, więc to już sporo czasu kiedy wyszłyby na jaw jakieś problemy ze stabilnością.

A tak wracając do samego Daphile, to dzisiaj odkryłem że jest lekka kicha w kliencie Spotify w Daphile.

Otóż jest w nim ustawiony na stałe replay gain.. nigdzie w opcjach nie można tego wyłączyć :/

Wiadomo, że przy 320kbps nie można mówić o bitperfect, ale replay gain to dodatkowa inwazja w plik - mi absolutnie nie potrzebna.

Ja wręcz wole, jak nagranie jest w cichym poziomie, żeby bardziej słyszeć dynamikę.

Ehh..

Mógłby ktoś sprawdzić, czy klient WiMP'a w Daphile też ma na sztywno ustawiony replaygain?

Dobry materiał testowy, to płyta "Sting - The Soul Cages" i utwór "All this time"

Mam tę płytę we .flac (rip z CD) i jest wyraźnie ciszej nagrana, niż to co słychać ze Spotify w Daphile (pod Windows jest ok, bo w kliencie Spotify na Windows można wyłączyć replay gain)

Ja już nie mam wykupionego abonamentu premium w WiMP, więc nie mam jak sprawdzić czy w Daphile też są włączone jakieś audio polepszacze dla tej usługi..

Ukryta Zawartość

Doskonały komentarz, tak trudno pojąć, że w kernelu są bugi?

Jest pewien standard i inne sprzęty działają a ten nie. Ewidentnie bug w oprogramowaniu.

Ponawiam pytanie. Czy Daphile widzi dyski 2.5 TB ? Mam kłopot z takim dyskiem u siebie. Mniejsze widzi, ten niestety nie.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.