Skocz do zawartości
IGNORED

Linuxowe granie

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie . Po kilku miesiącach przerwy wróciłem do Daphile . Nowa instalka , ustawienia domyślne i brak gapless ! Dodatkowo mogę tylko odtwarzać pojedyncze utwory . Czy ktoś może podpowiedzieć gdzie leży problem ? Może to ustawienia LMS ? .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

XMOS to wzorcowa implementacja UAC2. Miałem inne urządzenie na XMOS i było bardzo ok.

W sieci są takie wynalazki z obsługą DSD. Obecnie natywna obsługa DSD przez jądro linuxa nie jest jeszcze możliwa. Prace trwają i już w kodzie alsy pojawił się format DSD, ale kupno tego z myślą "bede se natywnie odtwarzał DSD" to chyba jeszcze nie teraz. W mpd już się do tego przymierzają ale na własne oczy jeszcze nie widziałem.

Jeżeli myślisz o konwerterze na 100 współpracującym z Daphile, to pomyśl o tym:

Ukryta Zawartość

Chciałbym się pochwalić, że dziś odebrałem przesyłkę, zainstalowałem to małe urządzonko i..... dosłownie zbieram szczękę z podłogi !!! Nie miałem pojęcia, ze mój sprzęt potrafi tak grać !!!

Jako transportu używam komputera audio z zainstalowanym Daphile + DAC Audiolab 8200 CD+Audiolab 8200 A. To wręcz nieprawdopodobne, jak taki mały gadżet może tyle nowego wnieść do dźwięku. Poprawiło się praktycznie wszystko. Scena stała się wręcz ogromna, ma się wrażenie wręcz zanużenia w dźwięku, który stał się rasowo analogowy, zniknęła ostrość i zbyt wyeksponowane sybilanty, które jeszcze przed chwilą mnie irytowały przy podłączeniu bezpośrednio po USB. Nie wiem, ale to jakaś magia zapakowana do tak maleńkiego ustrojstwa :-) Chwała konstruktorom i pokłony !!! Jestem bardzo zadowolony z zakupu i na prawdę zachęcam do wypróbowania w swoim zestawie. Wcześniej przeczytałem na ten temat entuzjastyczne recenzje, do których zwykle podchodzę z rezerwą, ale tu 100% mojej prywatnej rekomendacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem tuż po uruchomieniu Daphile na hp7520 +tplink 722n+dac SMSL Sanskrit+Linn Majik I. Działa wszystko super, opóźnienia przy wybieraniu albumu, ścieżki pomijalne, a dźwiękowo poezja, na nowo odkrywam swoje "flaki", zapomniane we folderach.

Witam,przebrnąłem przez cały temat i mam kilka pytań:

- mam zamiar kupić terminal albo:

*

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i do niego dołożyć kartę na pci

*

Ukryta Zawartość

oczywiście terminal bedzie miał 2GB flash

albo:

*

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z pamięcią 1GB i też kartą Audiotrak Prodigy jak wyżej

który zestaw będzie lepszy? Czy np. lepiej kupić Nostromo H.

Z góry dzięki za uwagi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Będę sprzedawał swój terminal Fujitsu S550-2 oraz konwerter "Nostromo" (Nostromo jest jeszcze na gwarancji do 30 czerwca 2016)

Byłby ktoś zainteresowany?

Chciałbym za komplet 650 pln + kw

Za komplet, czyli:

- terminal Fujitsu S550-2

- konwerter USB-SPDIF "Nostromo" (w stanie idealnym)

- karta CF 4GB z zainstalowanym Daphile

- riser kątowy PCI (prawostronny), także można instalować karty rozszerzeń PCI low profile

- karta USB Wi-Fi TP Link TL-WN722N

Całość jest gotowa do pracy, tzn podłączamy do sieci i słuchamy sobie muzyczki :)

Ja i tak w 99% siedzę na Windows i okazjonalnie słucham muzyki.. brak czasu na hobby, a sprzęt leży i się kurzy.

Jak nikt się nie zgłosi to wystawiam całość na allegro i niech sobie idzie w dobre ręce ;)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Czy ktoś słuchał może tego DAC-a

Ukryta Zawartość

Przyznam, że z takim wyposażeniem z ceną poniże 3000 wygląda na bardzo interesującą propozycję.

Ukryta Zawartość

Czy ktoś słuchał może tego DAC-a

Ukryta Zawartość

Przyznam, że z takim wyposażeniem z ceną poniże 3000 wygląda na bardzo interesującą propozycję.

Mam od pewnego czasu ale co do sonicznych wrażeń się jeszcze nie wypowiadam bo nie mam kiedy go posłuchać .

Wstępnie gra to bardzo dobrze (używam xlr) no i jest dsd którego mi brakowało .

Cena około 2700 więc jak dla mnie git .

Ukryta Zawartość

<br />Mam od pewnego czasu ale co do sonicznych wrażeń się jeszcze nie wypowiadam bo nie mam kiedy go posłuchać .<br />Wstępnie gra to bardzo dobrze (używam xlr) no i jest dsd którego mi brakowało .<br />Cena około 2700 więc jak dla mnie git . <br />
Grałeś po usb z windows? Nie ma żadnych problemów?

Czy taki terminal nada się pod Daphile?

Ukryta Zawartość

Jest nawet podstaweczka, żeby zamontować dysk 2,5" po zdemontowaniu z niej tego card reader'a. Wtedy na dysk wrzucamy Daphile i muzyczkę i nie potrzebujemy CF nawet. Całość podpinamy kabelkiem do routera WIFI sieci domowej lub instalujemy kartę WIFI naUSB no i oczywiści do DAC'A i do dzieła? Dobrze rozumuję? Jeśli nie proszę o sprostowanie mojego rozumowania:)

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Nowy Daphile wreszcie współpracuje z UEFI. Bez problemu gra z Intel Nuc.

Kilka stron wcześniej szukałem pomocy w uruchomieniu Daphile na Audiolab MDAC, linux ma problemy z TASem gdy kością USB3.0 jest Nec Renesas. Rozwiązaniem jest wyłączenie portu USB3.0 w bios lub wyłączenie, o ile bios na to pozwala, obsługi xHCI.

Wszystko śmiga i nie jest to "wina", jak co niektórzy pisali, MDACa.

Kupiłem Fujitsu Esprimo 5502 z dyskiem 80GB. Czy Daphile instalować na tym dysku czy na karcie CF? Mam zamiar jeszcze podłączyć dysk zewnętrzny 500GB, bo na nim mam wszystkie flaki. Czy nie będzie za dużego obciążenia (W).

Żeby wiatrak nie świrował za bardzo.... Internet po kablu będzie.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Kupiłem Fujitsu Esprimo 5502 z dyskiem 80GB. Czy Daphile instalować na tym dysku czy na karcie CF? Mam zamiar jeszcze podłączyć dysk zewnętrzny 500GB, bo na nim mam wszystkie flaki. Czy nie będzie za dużego obciążenia (W).

Żeby wiatrak nie świrował za bardzo.... Internet po kablu będzie.

Podłączenie dysku zewnętrznego nie wpłynie jakoś specjalnie na większe obciążenie procesora a tym samym jego temperaturę.

I jeszcze jedno pytanie; Czy możne zainstalować daphile na tym samym pendrive na którym mam obraz botowalny.

Nie wiem czy dobrze się wyrażam. W każdym razie chciałbym mieć daphile na pendrive a jak go wyjme z usb to startuje windows z HD

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Koledzy jak przenieść zapisane stacje radiowe w zakładce "Favorites" z jednego pendrive ze starą ver. Daphile na drugiego z najnowszym oprogramowanie Daphile ? Jakie pliki należy podmienić ?

Witam, zainstalowałem daphile na kompie (płyta to gigabyte GA-K8NE rev. 2.) i mam dźwięk na głośnikach komputerowych natomiast jeżeli podłączam amplituner z kompem przez gniazda S/PDIF jest cisza, czy muszę coś zmienić w ustawieniach daphlie żeby puścił dźwięk przez spdif dodam że nie mam karty muzycznej

Pozdrawiam

w setup zmieniłem kolejność bootowania.

No to jest oczywiste, jak by nie to to bym nie przeszedł w stan uśpienia, ale u mnie jak wybudzam daphile to się nie uruchamia, tylko czarny ekran mam non stop (mam włączone GUI).

Jestem trochę zawiedziony z tego powodu bo jednak daphile się długo uruchamia z tej karty.

max 20 s. a ty masz zainstalowane daphile na karcie? bo wydaje mi się, że za każdym razem uruchamiasz procedurę instalacji na nowo.

może ktoś korzysta z konwertera gustard u12. potrzebuje screena jak macie ustawienia na sound setup. cos mi nie chce działać.

max 20 s. a ty masz zainstalowane daphile na karcie? bo wydaje mi się, że za każdym razem uruchamiasz procedurę instalacji na nowo.

może ktoś korzysta z konwertera gustard u12. potrzebuje screena jak macie ustawienia na sound setup. cos mi nie chce działać.

Tak, mam zainstalowane.

Normalny biurkowy linux nie ma sensu. Osiągnięcie w nim bitperfectu jest trudne, bo w systemie biurkowym są inne priorytety. Kluczowe jest by wiele procesów jednocześnie miało dostęp do wyjścia audio co oznacza, że konieczny jest resampling do jednej, z góry określonej częstotliwości.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

A co powiecie na to:

Ukryta Zawartość

To jest dopiero bajer ! Być może to Nas wszystkich pogodzi ;-) Wyeliminowano słabe punkty budowy klasycznego PC. Można podpiąć lepsze zasilania - w rozsądnej cenie.

Można sterować tym za pomocą Jriver na zwykłym PC lub za pomocą apki na telefonie czy tablecie.

ayran - o czymś takim myślałem życząc Ci sukcesów w rozwoju twojego systemu. Może da się zainstalować na tym Twojego Shadowa ?

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

<br />

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) />
Fajny komputerek ciekawe jak z wygląda obsługa USB audio 2.0 na dedykowanych do niego systemach. Ktoś coś wie na ten temat?

Cena fajna i dostępne w Polsce.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.