Skocz do zawartości
IGNORED

Linuxowe granie

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz pytanie: terminal audio. Pisano o kwotach ~250zł. Widziałem takie urządzenia na allegro, ale to chyba nie są nowe komputerki, bo albo są na nie jakieś gwarancje rozruchowe, lub są to urządzenia poleasingowe, czy coś tam. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mi wytłumaczył, jak to z tym jest, ewentualnie coś zaproponował, będę wdzięczny.

Są to komputery używane, ale raczej nie ma się czego obawiać ja mam w domu dwa takie i działają non stop bez wyłączenia blisko 2 lata.

Warto zwrócić uwagę na wielkość dysku min to 2GB (tyle potrzeba do instalacji Daphile). Można oczywiście zamiast dysku użyć pendriva.

Używam takich na razie nie było problemów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Są to komputery używane, ale raczej nie ma się czego obawiać ja mam w domu dwa takie i działają non stop bez wyłączenia blisko 2 lata.

Warto zwrócić uwagę na wielkość dysku min to 2GB (tyle potrzeba do instalacji Daphile). Można oczywiście zamiast dysku użyć pendriva.

Używam takich na razie nie było problemów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki Przemek. Liczyłem na Twoją pomoc, ale nie sądziłem, że będzie Ci się chciało teraz odpowiadać. Czytałem o Twoim problemie. Ja również sugeruje zgłosić to do Rzecznika Praw Konsumenta. Policja i sądy zwykle umywają ręce :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czytałem o Twoim problemie. Ja również sugeruje zgłosić to do Rzecznika Praw Konsumenta. Policja i sądy zwykle umywają ręce :(

Szkoda gadać. Najważniejsze to mieć ograniczone zaufanie do sprzedawców bo dobrych poznaję się w sytuacjach trudnych dla obu stron.

Daphile działa na HP t630 z podwòjnym, niezależnym zasilaniem klienta i USB od Tomanka.

Zainteresował mnie ten zasilacz. Czy są wyraźne różnice podczas słuchania muzyki ? Nie mogę nigdzie znaleźć nic o tym zasilaczu. Jeśli możesz wstaw linka.

Update.

Zasilacz usb chyba znalazłem. Czy to ten ?:

Ukryta Zawartość

Sam używam dysku zewn. dysku usb. Rozumiem, że do zasilacza Tomanka podłącza się gniazda DEVICE mój dysk usb a gniazdo PC łączymy z gnazdem usb mojego terminala PC ?

Czy naprawdę to pomaga ?

Nadal nie znalazłem nic na temat tego zasilacza do terminala. Proszę o pomoc.

Ukryta Zawartość

Trzaski mogą być efektem nistabilności strumienia przesyłanego przez Tidal. Problemem może być np. Twoja siec, zwłaszcza jeśli to jest wifi. Jeśli w okolicy jest dużo takich sieci, to moga się wzajemnie zakłócać. Receptą może być np. przejście na pasmo 5GHz, w którym z reguły jest mniejszy ruch (przynajmniej na razie).

W jaki sposób łączysz się z Tidalem? Przez aplikację pobraną z serwera Logitecha, czy poprzez wtyczkę ickStream?

Trzaski mogą być efektem nistabilności strumienia przesyłanego przez Tidal. Problemem może być np. Twoja siec, zwłaszcza jeśli to jest wifi. Jeśli w okolicy jest dużo takich sieci, to moga się wzajemnie zakłócać. Receptą może być np. przejście na pasmo 5GHz, w którym z reguły jest mniejszy ruch (przynajmniej na razie).

W jaki sposób łączysz się z Tidalem? Przez aplikację pobraną z serwera Logitecha, czy poprzez wtyczkę ickStream?

Z serwera Logitecha.

Zainteresował mnie ten zasilacz. Czy są wyraźne różnice podczas słuchania muzyki ? Nie mogę nigdzie znaleźć nic o tym zasilaczu. Jeśli możesz wstaw linka.

Update.

Zasilacz usb chyba znalazłem. Czy to ten ?:

Ukryta Zawartość

Sam używam dysku zewn. dysku usb. Rozumiem, że do zasilacza Tomanka podłącza się gniazda DEVICE mój dysk usb a gniazdo PC łączymy z gnazdem usb mojego terminala PC ?

Czy naprawdę to pomaga ?

Nadal nie znalazłem nic na temat tego zasilacza do terminala. Proszę o pomoc.

Zasilacz robiony na zamówienie - 19V dla terminala HP i 5V dla kart USB podłaczonej przez PCIE.

Nie mam kilkudniowej pamięci muzycznej (większość z np. Hi-end ma kilkuletnią) więc się nie wypowiem. Zrobione raczej dla spokoju sumienia, że jest i nikt się nie dopierdzieli a i mnie będzie lżej na sercu i w kieszeni.

Ukryta Zawartość

Zasilacz robiony na zamówienie - 19V dla terminala HP i 5V dla kart USB podłaczonej przez PCIE.

Nie mam kilkudniowej pamięci muzycznej (większość z np. Hi-end ma kilkuletnią) więc się nie wypowiem. Zrobione raczej dla spokoju sumienia, że jest i nikt się nie dopierdzieli a i mnie będzie lżej na sercu i w kieszeni.

Cenię takie szczere wypowiedzi. Nie mniej gdyby Ci się chciało podłącz dysk zew usb bez tego zasilacza i napisz czy będzie różnica.

Cenię takie szczere wypowiedzi. Nie mniej gdyby Ci się chciało podłącz dysk zew usb bez tego zasilacza i napisz czy będzie różnica.

Terminal jest w nowej, aluminiowej obudowie. W zwiazku z tym nie jest prosto to zmienić. Zasilanie podłaczone jest za pomoca wtykòw DIN a gdybym chciał się wpiać "od środka" to płyta głòwna jest za blisko ścianki aby podłaczyć orginalny wtyk zasilacza.

Nie będzie żadnej. Dlaczego? Wystarczy trochę pomyśleć. To urządzenie jeśli już ktoś koniecznie go chce używać nie służy do podłączania dysków.

Rozwiń temat bo nie bardzo rozumiem. Masz na myśli uprządzenie z linku które podałem ?

Jeśli tak do czego ono ma służyć ?

Podaj namiary kto takie coś może zrobić.

K..a to audiofile już nawet dyski chcą zasilać liniowo.

Ja p...le nie mam pytań.

Trzeba naprawdę sporej fantazji żeby na coś takiego wpaść.

Tu raczej nie o to chodzi. Myślę, że nie zawsze wejście usb zapewnia stabilne 5V.

Tu raczej nie o to chodzi. Myślę, że nie zawsze wejście usb zapewnia stabilne 5V.

Jeśli nie jest stabilne na tyle że zasilanie dyski sobie z tym nie poradzi to warto spróbować innego gniazda usb. Jeśli to nie pomoże to dysk lub płyta główna do wymiany. W obu przypadkach jest to rozwiązanie bardziej przyszłościowe i tańsze.

Dysk zewnętrzny usb ma pracować na zasilaniu z usb (jeśli nie został wyposażony w dodatkowe). Jeśli tak nie jest to albo dysk jest uwalony albo płyta główna. W obu przypadkach trzymanie takiego syfu to siedzenie na bombie zegarowej.

Leczenie tego dodatkowym zasilaczem jest delikatnie mówiąc nierozsądne.

Rozwiń temat bo nie bardzo rozumiem. Masz na myśli uprządzenie z linku które podałem ?

Jeśli tak do czego ono ma służyć ?

Służy do zasilania DACów, które są zasilane z USB. Zastosowanie tego urządzenia separuje zasilanie DACa od zasilania komputera i to jest jego zasadniczy cel użycia.

Dyski oczywiście można też tym zasilać, co może być pomocne, jeśli wydajność linii zasilających w złączu komputera jest niewystarczająca. Nie należy oczekiwać jakichkolwiek zmian w brzmieniu w takim wypadku.

Jeśli nie jest stabilne na tyle że zasilanie dyski sobie z tym nie poradzi to warto spróbować innego gniazda usb. Jeśli to nie pomoże to dysk lub płyta główna do wymiany. W obu przypadkach jest to rozwiązanie bardziej przyszłościowe i tańsze.

Dysk zewnętrzny usb ma pracować na zasilaniu z usb (jeśli nie został wyposażony w dodatkowe). Jeśli tak nie jest to albo dysk jest uwalony albo płyta główna. W obu przypadkach trzymanie takiego syfu to siedzenie na bombie zegarowej.

Leczenie tego dodatkowym zasilaczem jest delikatnie mówiąc nierozsądne.

Bardzo dziękuję za krótką lekcję.

Ja natomiast należę do tej grupy osób, którzy nie wróżą z fusów. Sam muszę coś przetestować, posłuchać aby potem wyciągnąć wnioski. Ty - jak rozumiem odsłuchy z zasilaniem linowym terminala oraz dysków masz już za sobą i stąd takie a nie inne wnioski wysuwasz.

Ja już kiedyś pisałem, że słuchałem kompa z zasilaniem linowym (od pippio) i różnic żadnych nie uchwyciłem.

Szczemirek stosuje zasilanie linowe i dlatego się zainteresowałem ponownie i poprosiłem o testy i opis ewentualnych różnic.

Ja mam dysk wpięty bezpośrednio pod wejście usb streamera i wg mnie gra to lepiej niż przez terminal hp z wpiętym (też pod usb) dyskiem.

Moje zainteresowanie zasilaniem (zasilaczem) dysku zew. usb (bez dodatkowego zasilania) wynika stąd, że jeszcze nie robiłem takich prób. Ty już pewnie masz to za sobą stąd tak odważne wywody.

Pozdrawiam.

Służy do zasilania DACów, które są zasilane z USB. Zastosowanie tego urządzenia separuje zasilanie DACa od zasilania komputera i to jest jego zasadniczy cel użycia.

Rozumiem. Dzięki za wytłumaczenie. Czyli dam sobie spokój.

Ja natomiast należę do tej grupy osób, którzy nie wróżą z fusów. Sam muszę coś przetestować, posłuchać aby potem wyciągnąć wnioski.

Czy polałeś już kable ayranem (albo kefirem jeśli ayran jest za słony)?

Musisz to przetestować, posłuchać aby potem wyciągnąć wnioski,

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Czy polałeś już kable ayranem (albo kefirem jeśli ayran jest za słony)?

Musisz to przetestować, posłuchać aby potem wyciągnąć wnioski,

Nie nie będę tego testował. Twojego wypasionego linuxa też nie testowałem i nie zamierzam. Coś straciłem ?

Pewnie gdybym go przetestował to scena by była po horyzonty i szukał bym szczęki po pokoju lub za ścianą u sąsiada.

Witaj Piotrze!

Widzę że kombinujesz ze źródłem, to tak jak ja :) Polecam Ci Daphile, jakość dźwięku z TIDALa jest identyczna jak z FLACów, z Windowsa była różnica na korzyść plików. Swój terminal HP próbowałem zasilać akumulatorem, ŻADNEJ RÓŻNICY. Teraz skupię się na wymianie DAC, zobaczymy...

Pozdrawiam,

Radek

Witaj Piotrze!

Widzę że kombinujesz ze źródłem, to tak jak ja :) Polecam Ci Daphile, jakość dźwięku z TIDALa jest identyczna jak z FLACów, z Windowsa była różnica na korzyść plików. Swój terminal HP próbowałem zasilać akumulatorem, ŻADNEJ RÓŻNICY. Teraz skupię się na wymianie DAC, zobaczymy...

Pozdrawiam,

Radek

Ja też się mocno przymierzam do nowego DACa. Daphile u mnie dawno już stoi ale używam go głównie do radia internetowego.

Jaki jest problem zeby wlozyc do srodka 2,5' pod serial do hp i po rj komunikacja albo po wifi, a nie meczyc sie usb.

Ja tez probiwalem akumulatorow zamiast zasilki ale gra nie warta swieczki. Co innego podpiac sie pod plyte pod dane kinie zasilajace ale to wyzsza szkola

ja

Panowie skończcie te gadki o tesrowniu wpływu zasilania dysku na dźwięk bo się słabo robi.

Są rzeczy, których średnio inteligentna osoba, potrafiąca czytać nie testuje na sobie.

Ludzie sprawiajcie chociaż pozory zdrowego rozsądku i nie piszcie o sprawach, o których nie macie bladego pojęcia.

Nie nie będę tego testował. Twojego wypasionego linuxa też nie testowałem i nie zamierzam. Coś straciłem ?

Pewnie gdybym go przetestował to scena by była po horyzonty i szukał bym szczęki po pokoju lub za ścianą u sąsiada.

Czyli masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem bo pytałem się o ayran (taki napój mleczny) a nie o wypasionego linuxa,

Do tego dochodzą również inne kłopoty bo jesteś niekonsekwentny. Chciałeś uzasadnić swoje stanowisko

sądem ogólnym ale nie stosujesz tego sądu ogólnego do innych sytuacji.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Czyli masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem bo pytałem się o ayran (taki napój mleczny)

Czyli z tego wynika, że ty podlewasz kable czy co tam jeszcze ayranem i wtedy jest ta scena po horyzonty a Twój Linux to już tylko kosmetyka ?

Panowie skończcie te gadki o tesrowniu wpływu zasilania dysku na dźwięk bo się słabo robi.

Są rzeczy, których średnio inteligentna osoba, potrafiąca czytać nie testuje na sobie.

Ludzie sprawiajcie chociaż pozory zdrowego rozsądku i nie piszcie o sprawach, o których nie macie bladego pojęcia.

Ja nie rozumiem dlaczego Ty się tak podniecasz ?

Temat już dawno już zakończony więc wyluzuj.

Polewanie ayranem jest kluczowe, nawet bardziej niż liniowe zasilanie komputera.

Skąd wiesz, że nie mam racji? Próbowałeś polewać ayranem?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.