Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Hi-End

Kubri

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzie kupuja OCZAMI. Jesli obok stalaby dawna omega, nikt na nowa nie zwrocilby nawet uwagi. Moze pozniej ktos wpadlby na pomysl ich posluchac, ale wtedy stara zapewne gralaby pierwsza, a nowa musialaby zagrac 77 razy lepiej, by ktos ja kupil.

Za 15 tyś PLN kupuje się nie oczami tylko RENOMĄ MARKI, jedni wydają tyle pieniędzy na duże pudełka od butów z firmy Harbeth a inni na lakierowane drewno Sonus Faber, są też miłosnicy wież z lakieru forepianowego B&W.

Sprzedają się rózne kształty i wynalazki ale za kazdym z nich MUSI iść renoma marki. 15 tyś nie wydaje się na kolumny firmy znanej z budżetowych konstrukcji sprzed lat.

Wiele uznanych marek znanych z tanich konstrukcji (np. niemiecki Heco, Magnat) tworzy drogie modele flagowe, które zbierają nagrody i super opinie w prasie ale mało kto je kupuje, przynajmniej w Polsce.

Dla mnie to te kolumny mogą się i nazywać Osram ale jeśli zagrają w lidze tych marek które wymieni to mam ich nie kupić bo to Tonsil?Gdzie tu logika.Co się w końcu liczy dźwięk czy marka?

Marka też jest ważna. Przekonasz się o tym, gdy np po kilku latach postanowisz je sprzedać by kupić inne, lepsze. I gdy nie ma cenionej marki to nikt nawet nie zadzwoni, nie napisze, nie zapyta. Zostaniesz z takim sprzętem na resztę życia.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Ok macie racje. Powinno być napisane tak….

- To prawda, że jeszcze ich nie słuchałem ale znam firmę 30 lat, znam wiele modeli, które ta firma wypuściła, sam miałem kilka różnych modeli i wiem, że firma ta NIGDY nie wypuściła dobrych kolumn nawet w latach swojej świetności!! Tym samym mam prawo przypuszczać z dużą dozą pewności, iż teraz gdy firma jest praktycznie bankrutem, tym bardziej jej produkt nie ma prawa dobrze zagrać. Szczególnie, że wymagania klienteli dziś są dalece większe niż było to w latach świetności Tonsila. Czy uważam, że odniesie sukces rynkowy?…Nie, nie odniesie, jestem pewien, że nie odniesie. Czy chciałbym ich posłuchać?…z ciekawości można by rzucić uchem ale nie czuję takiej potrzeby.

Krótko i na temat.

Krótko i na temat.

Wypowiadanie się w jakikolwiek (pozytywnie/negatywnie) sposób na temat w/w kolumn jest niczym innym jak lizaniem loda przez szybę.

sam miałem kilka różnych modeli i wiem, że firma ta NIGDY nie wypuściła dobrych kolumn nawet w latach swojej świetności!!

Kolego, co Ty bredzisz. TLC AMS1 to byly paczki na swiatowym poziomie.

powtornie, g. mnie obchodzi czy sprzedaz po latach bedzie problematyczna.Jesli tu i teraz wybiore sposrod innych uszami w tym samym przedziale cenowym,biore. Mam takze 'problematyczne' Audiomica glosnikowe,Ear Stream cyfrowy i diy audiofila z Sudet i/k.Glosnikowe 'firmowe' za 1600 nie mialy startu,podobnie reszta za min 1000 kazdy.ps Zollery mam 9ty rok i kto podskoczy za dyche?

Pps kupuje plyty,nie mam tysiecy,ale perelki.Aha,i slucham.

a propos,TLC byly takze glosnikami testowymi w HFC UK,do testow elektroniki i konfekcji

Kolego, co Ty bredzisz. TLC AMS1 to byly paczki na swiatowym poziomie.

To akurat prawda ale czemu sprzedawano je z sukcesem np. do Australii (4000sztuk) a u nas może 8 par poszło?!

Komuchowe zarządzanie i późniejsza prywata wykończyły tę firmę.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

To akurat prawda ale czemu sprzedawano je z sukcesem np. do Australii (4000sztuk) a u nas może 8 par poszło?!

Wlasnie dlatego, ze bylo krajowym Tonsilem i nie pomoglo nawet sygnowanie marka TLC. No ale my, polacy zawsze wiemy lepiej, wiemy ze co nasze, to nic nie warte.

Wlasnie dlatego, ze bylo krajowym Tonsilem i nie pomoglo nawet sygnowanie marka TLC. No ale my, polacy zawsze wiemy lepiej, wiemy ze co nasze, to nic nie warte.

A tam, mam dwie dziewicze specjalnie ekstra parowane na "fuchę" (w tej największej w Polsce zburzonej komorze bezechowej) jedwabne kopułki do TLC solidny produkt ale tylko tyle (leżą sobie w pudełku).

Te do AMS1? Z ekranowaniem?

Te ale bez samej puszki.

Próbowałem jeszcze wycyganić inne części np wzmacniacz do aktywnych ale już wszystko było w rozsypce.

Chcialbym je pomierzyc i porownac z ogolno dostepnymi gdwk 10/80/19

Chcieć to móc, zaproponuj na PM cenę może ulegnę :)

Prawda jest taka, że gdyby zamiast TONSIL na froncie był napis Backs&Muller

a cena zamiast 15.000zł wynosiła 150.000$na przykład, to wszyscy by się posrali

i bez słuchania okrzyknęli te kolumny hajendem.

Ja tam nie widzę jakiejś wielkiej różnicy wizualnej pomiędzy Tonsilami, a tymi poniżej,

tyle że te mają ekskluzywne logo na froncie i cenę z kosmosu, to nie ma ch*ja we wsi muszą grać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Prawda jest taka, że gdyby zamiast TONSIL na froncie był napis Backs&Muller

a cena zamiast 15.000zł wynosiła 150.000$na przykład, to wszyscy by się posrali

i bez słuchania okrzyknęli te kolumny hajendem.

No cóż Backes & Müller to była zawsze bardzo dobra firma nawet w czasach mody na Motional Feedback biła bez niego Philipsowskie wynalazki na głowę! Jednej i drugiej firmie (Tonsil Backes & Müller) zdarzyła się wpadka z zawieszeniami głośników tak że jak się nic nie robi to się nie robi błędów.

Jak tam byznes rowerowy?

W Polsce pewnie ten model nie ma szans przez polską mentalność. Ale jakby dostał kilka dobrych recenzji za granicą to może mu się udać osiągnąć jakiś sukces poza ganicami naszego kraju.

Home: Naim 112x + 150x + SMSL M8 (Tomanek) - Chord Cobra + Focal Aria 926 - Jantzen 13AWG 5N aka Supra; LG 65SJ800V + Xbox One;

Office: Musical Fidelity V-DAC II - Chord Crimson + Musical Fidelity V-CAN II + Grado SR80e

Recenzje kolego to wiesz ile są warte! Kiedyś teź czytałem , nadal czytam ale juź bardzo sceptycznie. Co do Tonsili to dyskusja poszła w trochę niewłaściwą stronę. Nie postawiono pytania czy one są dobre , czy mogą być dobre albo czy mogą być warte zakupu?

Postawiono pytanie czy mają szanse podnieść z kolan upadłą firmę Tonsil? I czy mają szanse na sukces na naszym rynku?

Odpowiedź brzmie.....Nie, nie mają szans!

Recenzje kolego to wiesz ile są warte! Kiedyś teź czytałem , nadal czytam ale juź bardzo sceptycznie. Co do Tonsili to dyskusja poszła w trochę niewłaściwą stronę. Nie postawiono pytania czy one są dobre , czy mogą być dobre albo czy mogą być warte zakupu?

Postawiono pytanie czy mają szanse podnieść z kolan upadłą firmę Tonsil? I czy mają szanse na sukces na naszym rynku?

Dwa razy nie wchodzi się do tej samej wody, tamten zespół ludzi już gdzie indziej robi co innego a sam znak firmowy nabyty przez kolejnego użytkownika nie świadczy zupełnie nic o tym co ma być. Życie zweryfikuje te jak i wiele innych projektów.

XYZPaweł

Wracając do tematu - te głośniki mają się nijak(chodzi o cenę) do "Audifilskiego" (tfu) świętego grala

polecam Blog"

Z bloga Reformatora:

"Wzmacniacz pełni rolę szczególną, jako że są to kolumny aktywne, potrzebujemy 4 wzmacniacze na kanał (po jednym na niskotonowe głośniki, jeden na średniotonowy i jeden na dwa wysokotonowe, jako, że w tym paśmie nie ma dużej energii, jeden wzmacniacz jest wystarczający.

Wzmacniacz to 12 kanałowy ATI AT1206 (wolne cztery kanały mogą posłużyć w przyszłości do uzupełniających subwooferów, przydatnych w większym pomieszczeniu). Moc to 12 x 60 Wat, transformator 2kW, waga 33 kg…"

Nie ogarniam powyższego. Pamiętam, że jakiś czas temu zaznaczał, że wszystkie wzmacniacze grają tak samo np. Accu i Rotel. Każdy gra dokładnie tak samo, byle by tylko był w stanie wysterować kolumny.

Teraz 12 kanałów i trafo 2 kW. Po co? Nie można taniej?

Mnie z kolei, trudno uwierzyć, że przez rok bytności na AS tego nie zauważyłeś!? Zatem, informuje, że to taka nasza lokalna tradycja.

Tak jest ciekawiej, bo co by było, gdyby wszyscy się rzetelnie wypowiadali;

post 2

- nie słyszałem...

post 3

- nie słuchałem...

post 4

- nie widziałem...

Nuda co???:)

A tak się coś dzieje:) i wątek dostarcza więcej emocji, niż słuchanie tych kolumn!

Sensowna uwaga, z małym zastrzeżeniem. Możesz podać jakiś link do strony, artykułu w którym dowolny ktoś kto słyszał te kolumny upadł na kolana z zachwytu i informuje o tym szerszą publiczność? Póki co są jakieś odwołania do tego co było wcześniej i zapewnienia że to już się niebawem pojawi. Nie widzę natomiast żadnej informacji o tym, że gdzieś tego można już posłuchać, czy też opinii kogoś ktoś to kupił i jest tym produktem zachwycony.

To może mała legenda.Część pierwsza mojej wypowiedzi to właśnie odpowiedź na to pytanie. Część druga to - gdzie widzę szansę.

Co myślę o recenzjach to jedna sprawa, a druga to to, że jednak podnoszą sprzedaż i producenci chwalą się chętnie nimi w ulotkach, broszurach i stronach internetowych. Na rynkach gdzie ludzie nie mają wyrobionej opinii o marce Tonsil mogą się na to nabrać. Ale może produkt obroni się rzeczywiście dobrym dźwiękiem.

Wątpię, żeby przy takiej cenie głównym targetem był Polski rynek. Tym samym trochę bezsensowne jest analizowanie szans na sukces tylko na nim.

Home: Naim 112x + 150x + SMSL M8 (Tomanek) - Chord Cobra + Focal Aria 926 - Jantzen 13AWG 5N aka Supra; LG 65SJ800V + Xbox One;

Office: Musical Fidelity V-DAC II - Chord Crimson + Musical Fidelity V-CAN II + Grado SR80e

Ja Was trochę nie rozumiem. W KAŻDYM normalnym kraju ludzie starają się wspierać i utrzymywać swoje marki. Tak dla zasady, nie patrząc zbytnio na lepszą lub gorszą przeszłość. Myślę, że nie muszę tej myśli rozwijać, bo daleko nie trzeba szukać - patrz Skoda i Dacia.

Natomiast u nas jest zawsze źle, bez sensu, nigdy się nie uda i w ogóle do d...py.

Z natury ciężko mnie wyprowadzić z równowagi i do tego jestem realistą, ale zaczyna mnie to irytować. Co za ultra pesymistyczne podejście w tym narodzie panuje... skąd to się bierze?!...

Z natury ciężko mnie wyprowadzić z równowagi i do tego jestem realistą, ale zaczyna mnie to irytować. Co za ultra pesymistyczne podejście w tym narodzie panuje... skąd to się bierze?!...

Bo widzisz ZG40 C5 w 1976 roku to były lepsze kolumny od "legendarnych" Altusów a później poza marginalnymi TLC i tylko! próbą stworzenia 5 drożnej kolumny high endowej z gwizdkiem do 100KHz zupełnie nic ciekawego się nie pojawiło; życie kolego, życie.

No i zaraz jakiś mądry gość Tobie odpowie,że zna historię Tonsila i to mu wystarczy by być pesymistą.Nie ważne,że Tonsil istnieje w takiej czy innej postaci i chce,próbuje coś wyprodukować zgoła innego niż wytwory z tamtej epoki.

Dla tych znafców Tonsil nie może wyprodukować czegoś na poziomie światowym bo nie i po prostu nie,bo Altusy,bo to i tamto,sramto i owamto :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.